17 maj 2011

Tisdagen den 17 maj 2011



Roy: Detta känns som en bra idé! Varje gång jag ska ägna mig åt trädgårdsarbete får jag huvudvärk.
Bo: Ett praktiskt sätt att slippa göra det man inte vill.

Roy: Jag läste om en mamma som dör, men pappan får inte vårdnaden.
Bo: Mamman hade inte skrivit på att just den fasantuppen var pappan så myndigheterna måste göra en grundlig undersökning om vem som är den rätta hannen. Man skall inte föregripa en utredning sa redan Tage Erlander.
Roy: Och barnperspektivet då?
Bo: Det kan man inte ta hänsyn till. Tänk om barnet tilldelas fel hanne - vilken hemsk tanke! Skrämmande!
Roy: Skrämmande för myndigheterna ja - knappast för barnet.

Bo: Nu har ju vi båda passerat 50 med gått mått, men varningarna för att bli arbetslös efter 50 duggar tätare och tätare.
Roy: Det speglar i vart fall en förändrad syn på åldrandet och äldre människor. Jag fick ett telefonsamtal här om dagen med erbjudande om en fantastisk personförsäkring vars värde sjönk ju äldre man blev. Försäkringen riktades till pensionärer - så det var väl ett sätt att tjäna pengar. Men poängen är att försäkringen speglar inställningen till åldrande.
Bo: Jojo - fördomarna mot äldre tar sig märkliga uttryck. Man blir trög i roten för att ta ett exempel. Vi hänger inte med i den tekniska utvecklingen och vi är totalt obildbara. Jag kan stapla fördomar på fördomar.
Roy: Samtidigt vill Alliansen att vi skall jobba tills vi lägger näsan i vädret eftersom det politiska systemet redan brandskattat pensionssystemet. Verkligheten överträffar verkligen politikens drömvärld.
Bo: Du glömmer en sak i detta sammanhang. Tänk Dig själv vilket hot en erfaren åldring utgör mot en betydligt yngre chef. Det där har vi båda fått erfara praktiskt ett antal gånger.

Bo: Vad händer då när vi ändå åker ut med huvudet först från arbetsmarknaden? Jo då hägrar saker som att åka gratis på spårvagnen - om man nu råkar bo i Göteborg.
Roy: Japp! Här får man vara glad om det ens går en sketen buss och då är det verkligen inte gratis. Men att åka gratis spårvagn gäller enbart om Du är mantalsskriven i Göteborg och har beställt ett speciellt färdbevis. Skulle vi två lyckas tråckla oss till Göteborg får vi vackert betala. Man kan lite elakt säga att deras pensionärer har kommunarrest. Vill dom resa utanför staden får dom betala och samma sak gäller för dom som vill ta sig in i staden - betala.
Bo: Allt som glimmar är förvisso inte guld.
Roy: Damen i GP får 15.000:--/månaden. Det blir 11.500 efter skatt. Vilken lyllos.
Bo: Onekligen. Vi lär få 9.500:-/månaden var så det känns som en rejäl skillnad. 15.000:-- minus 9.500:-- torde bli 5.500:-- i skillnad. Känns som betydande!
Roy: Vi fick 7742:-- efter skatt var! Dags att gå in och begära försörjningsstöd!

Inga kommentarer: