13 maj 2011

Fredagen den 13 maj 2011



Roy: Jaha! Då är det strax omval då!
Bo: Omval förvisso, men till vad? Det är rejält förvirrande! Är det till regionen eller till nått landsting?

Roy: Rörigt är det verkligen – det blir dubbla budskap på nått sätt. I det lilla material som nått oss skriver man regionval. På de blanka valsedlar som vi hittade i vallokalen stod det val till Landstinget.
Bo: Lyssnar man sedan på debatten i t ex Västnytt så handlar det om omval i Göteborg, resten av regionen existerade bara som skattebas för Göteborg.
Roy: Jag höll på att skratta ihjäl mig när man började snacka om vårdvalet – vilket jäkla vårdval? Här finns inget att välja mellan och då bor vi inte så våldsamt isolerade.
Bo: Vi var ju i Kungsbacka Kommun här om dagen och man kan nästan ta på skillnaden. En kommun med en hög andel höginkomsttagare ger ett helt annat utbud av sjukvård och äldreomsorg. Här finns lyxiga privata alternativ för de som verkligen kan betala och lite billigare kommunala alternativ.
Roy: Det var ju bara att räkna golfbanorna inom Kommunen för att inse skillnaden i köpkraft. Nej det är inte en Kommun som välkomnar fattig­pensionärer som oss. Här har vi en annan form av segregation.
Bo: Kollade lite på hyrorna och då inser man att man inte hör hemma där. Priset på bostadsrätter och villor närmar sig Djurgårdsnivå.
Roy: Finns det bostadsrätter på Djurgården?
Bo: Inte en susning.

Bo: Men som ytterligare en indikator på att detta val främst är lokalt för Göteborg såg jag i en ledare i GP. ”vallöftet om samma pris för all kollektiv­trafik riskerar att bli dyrt för göteborgarna”. Kan det sägas tydligare GP. Tror inte det.
Roy: När man läser de olika partiernas vallöften nu, några dagar före valet, så känns det mest som luddig luft utan att egentligen innehålla nått konkret.
Bo: Jag hörde hur det gick i Finland! Valresultat är en sak och verkligheten en helt annan.

Roy: Bara 10% av papporna utnyttjar vårdnadsbidragen.
Bo: Varför är Du förvånad? Har Du någonsin hört en mamma säga vårabarn? Knappast! Däremot har Du ständigt hört att hon säger mina barn. Där har Du den verkliga orsaken till att bara 10% av papporna får chansen att vara med mammornas barn. Det krävs en rejäl attitydförändring innan något som liknar jämlikhet kommer att inträda i den delen.

Roy: Anders Borg avslöjade väl sin människosyn här om veckan. Lägstalönerna var för höga. Det är väl därför som pensionerna har sänkts till cirka 40% av lönen man hade som arbetare.
Bo: 44% om man nu skall vara exakt. Vi hade ju faktiskt 70% av en reducerad lön i A-kassa så den där A-kassan kunde gott få fortsätta ett tag till.
Roy: Hörde att PRO nu kräver rättvisa pensioner vad det nu är? Det som dom säger är att pensionen sänktes med 3% 2010 och 4,3% 2011. Löntagarna däremot fick löneförhöjningar.
Bo: Då är vi tillbaka i (M):s föreställning om det närande och tärande i samhället. (M):s medlemmar köper sig feta pensionsförsäkringar, skaffar sig stora bonusar eller breda fallskärmar och berörs inte ett dyft av detta. Dom spelar i en helt annan division.
Roy: Genomsnittspensionen 2011 var visst 11.400:--/månaden.
Bo: Såååå mycket! Då har vi verkligen satsat på fel häst som landar på 9.400:--/ månaden före skatt.
Roy: Helt klart och med bensinpriser på väg upp mot nya rekordnivåer blir vi bokstavligen belagda med husarrest.
Bo: Elnätbolagens höjda avgifter befäster verkligen husarresten. Krympande pensioner och höjda baskostnader är verkligen ingen trevlig kombination.
Roy: ICA:s dolda prisökning hjälper verkligen inte till att hålla kostnaderna nere. Det lustiga är att ICA centralt gör TV-reklam för priser på olika varor trots att det råder bruttoprisförbud i Sverige. Det är upp till varje ICA-handlare att själv sätta sina priser.
Bo: Det märkte vi på både påsen med äpplen och på Mariekexen. Påsen med äpplen kostade 5:-- i Gislaved och 12:50 i Tranemo. ICA:s egna Mariekex var dyrare än både Göteborgs Kex och Euroshoppers motsvarigheter. Ändå kallade man det kompispris! Mycket märkligt!

Roy: Sedan är det rätt märkligt att man kan få restskatt på sin pension. Det visar att pensionssystemet inte är homogent!

Inga kommentarer: