03 november 2010

Onsdagen den 3 november 2010

Du vet att kära Västtrafik erbjuder kontoladdningar via internet.
Det var väl knappast årets nyhet.
Hur lång tid tror Du att det tar innan Din laddning når Ditt kort då?
Omgående?
Nä nä nä - upp till sju dagar är det rätta svaret.
Vad säger Du. En hel vecka. Då gäller det att vara ute i tid då så man inte blir tagen av dessa stenhårda biljettkontrollanter som numera stormar ombord!
Ute i tid är nyckelordet i detta sammanhanget. Det har förekommit att den skötsamme resenären fått betala sin resa på annat sätt trots att han har laddat sitt kort via webben.

Det låter inte klokt, men jag hörde att Västtrafik bekräftade fördröjningen. Det var ett uselt system redan när det köptes och det har sannerligen inte blivit bättre därefter.
Om det inte fungerar nu - hur skall det då inte bli när trängselavgifterna införs i Göteborg. Västtragik utlovar ju tätare spårvagnstrafik, längre pendeltåg och fler expressbussar, fler kladdiga säten, utökat antal sönderskurna ryggstöd, ännu mer krångel i biljettsystemet inför starten av trängselavgifterna.

Såg nått om fler inställda turer. Fast det lär väl inte märkas så mycket om man ska köra med-7,5 minuters trafik.


Visste Du att cirka 100 bussar brinner varje år?
Ett otrevligt sätt att förnya vagnparken kan jag tycka!
Nu skall man införa nya bränslen för att stävja detta är det tänkt. Men 2002 brann nästan 200 bussar på ett år så det har väl blivit bättre.
Bussföretagen har väl tvingats att köpa nya bussar pga upphandlingssystemet och om löptiden är lagom lång hinner inte bussen rasa ihop totalt.
Det kan vara en förklaring. En annan är väl krav på automatsläckning i motorrummet. Fast det hade vi aldrig på våra bussar!
Om man ger fasen i att försäkra bussen (annat än trafik) så spar man pengar tvåfaldigt. Dels premien för helförsäkring och dels slipper man montering och underhåll av automatisk brandsläckningsutrustning i motorrummet. Två flugor på smällen alltså!
Det ställs väl inga högre krav på inredningens brandsäkerhet heller om jag minns rätt?
Jag är rädd för att Du minns rätt. Nya bränslen ändrar också på förutsättningarna, ibland till det bättre ibland till det sämre.

Det finns en annan sak också som handlar om kollektivtrafik och mänskligt beteende.
Kom till saken är Du snäll!
Du ser en buss på en hållplats som ser ut att avgå vilken sekund som helst - vad gör Du?
Springer som fasen - vill ju inte vänta på nästa, speciellt inte om det är 30 minuters trafik eller glesare!
Precis. Och inte fasen ser Du Dig för heller. Du rusar rakt över Resecentrum eller Södra Torget eller riksvägen för att hinna med bussen och det är en helvetes tur om Du inte blir nedmejad av en buss eller bil. Du springer ju utan att ens se Dig för Din blindgalning.
Ja ja! Jag fattar poängen och det sitter massor av bussförare som dagligen får panikbromsa för vimsiga busspassagerare - som sedan skyller allt på bussföraren.
Alltid! Dom har aldrig gjort fel.

Grå grå grå är dagarna nu på hösten eller heter det förvintern?
Jag har ingen aning! Jag är mer intresserad av att det blir vår igen. Fast en liten förbättring har skett i vintermörkret.
Jasså?
Jo SVT sänder nu i HD i marknätet. HD eller Hight Definition börjar sändas från måndagen den 1 november och den 18 december kan man få en betalversion av vanliga TV4 i HD. Money talks hos TV4. Kan just undra när hela TV4 blir betalkanal?
Men jag behöver en ny så kallad zapperbox och en HD-TV för att se på underverket antar jag?
Jo så är det. Och det märkliga är att programutbudet blir precis lika mediokert som innan. Programmen blir alltså inte bättre bara för att bildkvaliteten ökar.
Då skall jag försöka sammanfatta detta då. Vi behöver en HDTV och en mottagare som klarar DVB-T2 och Mpeg4 - och det har väl varenda människa???
Dröm och glöm.

Dom har ju haft omröstning i en amerikansk delstat om att legalisera knark...
Vad är det för märkligt med det då? Alkohol har varit en laglig drog i detta landet i flera hundra år. Den drogen säljs fritt på Systembolaget och staten tar rejält med skatt på drogen. Den drogen är alltså farligare än tung narkotika hävdar brittiska forskare.
Var det inte i den där ansedda medicintidskriften The Lancet det stod?
Precis!

Och nu avbryter vi Reklamsändningarna för en jättekort väderleksrapport! Vi är strax tillbaka!



Inga kommentarer: