09 november 2010

Girighet tycks vara modeordet i dagens Sverige och det finns på alla nivåer känns det som.
Kan Du ge mig några exempel bäste kollega och vän!
Det blir inte svårt. Vad sägs om följande lilla berättelse ur verkligheten. Att sälja ut den kommunala hemtjänsten för 70.000 kronor var olagligt och på tok för billigt! Den förträffliga hemtjänsten såldes till två före detta kommunala chefer och priset 70.000 kronor avsåg hemtjänstens inventarier och inte de 300 vårdtagarna. Man gjorde en nätt liten vinst på fyra miljoner efter nio månader.
Jag ger mig! Det var verkligen en lyckad girighet och ändå så finns det dom som hävdar att Sverige ligger långt ner på Världsbankens listan över länder där det är lätt att starta och driva små och medelstora företag. Sverige är till och med sämst i Norden.
Arbetslinjen?
Säg det Du! Inte en aning. Däremot körde tydligen Röd Express med buss som hade körförbud och det är ju en annan sida av girigheten.
Skall jag gissa att entreprenören hade gott om fantastiska ursäkter?
Min dräng hade också en dräng som hade en dräng. Orusttrafikens kontrollsystem har uppenbarligen inte fungerat är dagens mantra.
Var det inte Orusttrafiken som fick nått säkerhetspris förleden?
Japp - men pengar går före säkerhet kompis!

Hur toppar jag detta då? Med detta kanske! Socialtjänsten har så mycket att göra och så lite personal som ska göra det att man inte kan arbeta rättssäkert. Även här har sparkraven gått före rättssäkerheten och i slutändan är det klienterna som får ta smällen. Och en liten pikant detalj står att upptäcka. Precis som inom kollektivtrafiken är kompetensutveckling bara meningslösa ord på ett papper och har föga med verkligheten att göra. Arbetslinjen har dessutom inneburit att man går till jobbet även när man är sjuk. Snacka om tryck från arbetsgivarna.
Jag säger då det.... hur ända in i.... skall jag nu kunna bräda Dig i girighetstemat? Kan The Phone House försäljningsmetoder vara nått tro?
Testa mig kompis. Testa mig!
En gratis värdelös Nokia Slide kostade 2.400 kronor. Kunden skulle få en gratis telefon bara för att kunden varit en trogen kund hos ett större mobiltelefonföretag. Kunden tvivlade men blev övertalad av en munvig försäljare som 'missade' lite information som att det ingick en förhöjd månadsavgift under bindningstiden.
Aha - en säljare som jobbar på provision och som i stort sett säger vad som helst muntligt för att få Ditt namn på ett avtal. Grejen är ju att det är hart när omöjligt att bevisa vad säljaren lovat och säljaren är noga med att inte sätta sina löften på pränt!
Vi är rätt godtrogna och tror att ingen med vett och vilja vill lura oss. Det är fel. Det fick Du lära Dig på grund av Dina kontakter med NetonNet och Nokia Customer Care och nu lägger vi The Phone House till erfarenheterna.

Men girigheten inom bussbranschen är väl rätt väl dokumenterad!
Du tänker på en ynklig lite byggbod i Svenljunga för Veolias personal? Kan inte vara kul att ständigt ha delade pass och tillgång till detta ynka utrymme att slå ihjäl tiden i.
Nej inte direkt, fast Veolia figurerar även i denna röran. Tyska skatteverket vill ha sisådär 15 miljoner kronor av två svenska bussarrangörer för obetald tysk vägmoms! Man kan fundera på om det är verkligen är rätt dock!
Danskarna jagar väl också svenska bussbolag för obetald vägmoms vill jag minnas!
Det är nog riktigt och de svenska bussbolagen anser att den tyska och danska vägmomsen strider mot EU-lagstiftningen eftersom deras resor redan är momsbelagde.
Det verkar dock tyskarna skita i. Dom beslagtog en buss och arrangören fick lösa ut både passagerare, chaufför och buss med en avsevärd summa. Den tyska skattemyndigheten tar nu lite genvägar och hoppar över arrangören och slår ner direkt på bussbolaget som kör. Man sköntaxerar på plats i Tyskland.
Låt mig nu gissa här. Marks Limousin ägs väl av Veolia via People Travel Group och dom har kört för dessa bussresearrangörer och då har man krav från både danska och tyska skattemyndigheter.
Krav som man bestrider så klart.
Det märkliga i denna soppan är att varken bussresearrangör eller bussbolag betalat vägmoms. Det tär ju på vinsten. Den danska och tyska vägmomsen är för övrigt väldigt impopulär bland de svenska bussföretagen som ser det som en straffskatt som länderna tar till för att utnyttja sitt läge som transitland.

När våra svenska bussföretag kör turistbusstrafik i Europa avkrävs de vägskatter, vägavgifter och vägmoms i många länder och detta hindrar naturligtvis den fria rörligheten i Europa och den europeiska integrationen. För en vanlig bussresa i Europa är det inte ovanligt att dessa skatter och avgifter uppgår till flera tiotusentals kronor per buss.
Du vet att man redan i Danmark möter de första kravet på vägmoms. Det där med fri rörlighet och goda transportmöjligheter har som sagt ett pris. Girighet måhända - men ett pris.
Alla resor är väl beroende av en väl fungerande busstrafik över sundet eller?
Det tycks inte vara den danska inställningen. Det gäller att försvåra den fria rörligheten och tjäna pengar på den. Samtidigt snedvrider det danska systemet konkurrensen mellan danska och svenska bussföretag. Vi skall betala vägmoms i Danmark medan danskarna inte betalar ett korvöre i Sverige.
Dags att göra samma sak alltså! Dags att bli giriga!
Varför inte. Våra svenska bussförertag måste betala 16% moms i Tyskland så det är väl inte mer än rätt att dom får betala 25% moms i Sverige! Nån rättvisa skall det väl ändå vara. Utländska bussföretag skall väl inte kunna glida runt gratis i Sverige!
Jo jag är medveten om att konkurrensen mellan de svenska och utländska bussföretag blir orättvis eftersom utländska företag som kör i Sverige inte drabbas av vägskatter, vägavgifter, motorvägsskatter med mera som våra svenska företag tvingas betala ute i Europa. EU-tanken verkar mest gå ut på att skinnflå varandra och detta har det godtrogna Sverige inte riktigt fattat ännu.
Har Du kommit på hur man tacklar tyskarna och en felaktig skatt som stider mot EU-lag och som det finns särregler för?
Nej! Det finns drygt 82 miljoner tyskar och knappt 9 miljoner svenskar och vi är rätt beroende av våra exportmarknader. Vi befinner oss i underläge.

Nej Du nu går jag och sover lunch.
Bra idé - hänger på!

Inga kommentarer: