26 oktober 2010

Onsdagen den 27 oktober 2010


- Sverige är ett märkligt land numera!
- Hur menar Du nu?
- Nu är det bara dom förmögna som kommer att ha råd att skydda sina liv på Sveriges vintervägar.
- Du talar i gåtor!
- Sverige skall införa avgifter på att köra med dubbdäck på vintern. Ytterligare ett rikemansprojekt. EU kräver nämligen bättre luft i Sverige (?).
- Vad sa man om den nordtyska luften då?
- Inte ett ljud. Däremot driver EU en rättsprocess mot Sverige för att luftkvaliteten är för dålig. Jag tvivlar starkt på att den skulle vara så mycket bättre i övriga Europa.
- Så nu står alltså bättre luft mot sämre trafiksäkerhet med andra ord.
- Så kan man ju formulera sig och så är det. Trafiksäkerhetsverket konstaterar att olycksrisken med dödlig utgång minskar med 42% med dubbdäck. Då gällde det alltså enbart med dödlig utgång. Hur stort %-talet är för kroppsskada fanns inte nämnt i denna statistiken.
- Så man ska ha en bil för att köra i städer med och en annan bil att köra på landsbygden med? Man kan ju också säga att dom få som bor kvar på landet inte längre är välkomna till städerna.

- Och så skall man höja avgifterna inom äldreomsorgen. Den har blivit för dyr tyckte stämman.
- Höjde man pensionerna samtidigt eller är detta ytterligare ett exempel på åldersdiskriminering?
- Det framgår inte riktigt. Man vill dock höja med cirka 300:- i månaden på "helpension". Men man vill alltså höja över hela fältet från hemtjänst, trygghetslarm, särskild serviceavgift, hemsjukvårdsavgift, lunch på dagverksamheten och lunch på äldreboende.
- Dags att välja bort trygghetslarm och hemsjukvård alltså. Mat måste man ju få i sig.
- Men detta går väl helt i linje med sex timmars väntan på sjuktransport.
- Va säger Du!
- Du hörde rätt Din kanalje. 6 timmars väntan för en 84-åring. Blir rätt drygt! Numera är ju ambulanstransporter en upphandlad historia som ska gå med vinst till ägarna och då väger ett människoliv lätt.
- Hörde att man skyller på logistikfel varje gång och inte på att det är brist på resurser.
- Jag tror det är skit med att ha vinstdrivande verksamheter inom vissa samhällsområden. Det har ju uppvisats gräsliga exempel inom privat äldreomsorg, vinstdrivna som skolor värnar mer om utdelning till aktieägarna än om elevernas kunskaper, tågföretag som offrar service och underhåll samt förarnas vilotider på profitens altare osv osv... Det kan finnas anledning till eftertanke.
- Det ligger en del i detta. Jag minns bråket i Svenljunga när man kastade ut det privata vårdföretaget och jag minns reportaget från nått äldreboende i Norrland med ingen personal på natten. Att för vinnings skull.

- Jo, så kallade solojobb är ju ett hot mot säkerheten och jag minns att ensamarbete var i lag förbjudet en gång i tiden.
- Man kan tänka sig ett obemannat eller ett äldreboende med en nattpersonal när det börjar brinna.
- Pensionsutbetalningarna minskade snabbt efter en sådan natt!
- Detta är inget att skämta om!
- Det var inget skämt - bara iskall fakta. Kåken är med all säkerhet försäkrad och kan byggas upp på nytt, men det är fan så svårt att återskapa innebrända äldre.
- Det gäller för nattpersonalen (den ensamma ensamarbetaren) att få ut farbror Magnus ur sitt brinnande rum på mindre än tre minuter. Och sedan har ju Räddningstjänsten rationaliserat så att det tar nån timma eller så innan dom hinner fram.
- Så gäller det att hålla koll på öppna och stängda dörrar och de äldre får inte vela runt och ha sig om det brinner och ingen får drabbas av panik.
- Nä fy... Ensam nattarbetare på äldreboende väljer vi bort. Det är ju livsfarligt!

- Jo Du och att få diagnosen cancer förefaller inte heller vara nån riktig höjdare.
- Du tänker väl inte på den där vårdgarantin nu igen? Det är ju bara en politisk papperstiger som nån retoriker sa en gång i tiden.
- Jo det har Du allt rätt i... Det var det där med orsak och verkan nu igen alltså!


Inga kommentarer: