16 april 2012

Måndagen den 16 April 2012

Bo: I livets slutskede tvingades en svårt sjuk man att dela rum med en förkyld knarkare. De anhöriga ville att han skulle flyttas till en geriatrisk avdelning. Men det kostade tydligen för mycket. Bättre då att han avled för att spara pengar. Man hade tydligen inte råd att ge mannen ett värdigt slut i detta livet.
Roy: Det händer tydligen rätt ofta att äldre personer nekas boende när de inte längre vill bo hemma. Dessutom vet jag att många ingalunda vill bo kvar hemma. De vill ha ett socialt liv de inte kan klara av om de bor kvar i en boendeform som inte passar dem.
Bo: Det är lite kränkande att man blir omyndigförklarad bara för att man passerat en viss ålder. Biståndsbedömare har nog fått aningen för mycket att säga till om men vill vi verkligen att dessa tjänstemän skall bestämma hur vi skall leva?
Roy: Jag vill det i vart fall inte! Kan det vara därför antalet självmord ökat bland äldre?
Bo: Sist jag deltog i en undersökning om självmord bland äldre sopades den snabbt under mattan. Den fick inte publiceras – den var inte politiskt korrekt.
Roy: Hum! Ändå läser vi om undermåliga lokaler, stress och underbemanning. Det har ju hänt en del inom äldrevården de senaste åren som knappast kan sägas gynna de äldre.
Bo: Det sorgliga är att sedan dyker det upp insändare och artiklar som ställer besparingarna inom äldrevården mot kostnaderna för flyktingmottagningen. Man sparar på äldrevården för att finansiera flyktingmottagningen.
Roy: Lite osmakligt, men det sticker nog i ögonen på en del, särskilt om ansvariga samtidigt sticker huvudet i sanden.  

 

Inga kommentarer: