29 juli 2010

Torsdagen den 29 juli 2010




- Det är inte klokt hur fort tiden går egentligen. Och med tiden förändras också vanor och beteenden. TV4:s agerande förändras mer och mer mot att likna amerikansk TV sägs det.
- Nu har vi ju inte sätt särskilt mycket TV i USA, men visst har vi kunnat notera en förflackning i TV4:as utbud. En tydlig sådan signal tycker jag var när en representant för TV4 beklagade att SVT & TV4 sände fotbollsVM varannan dag för då syntes TV4:as reklamstörningar så tydligt!
- He he he.. Jo jo som man bäddar får man ligga. Efter TV4:as digitalisering är man inte längre bundna av svenska statens krav och därmed har faktautbudet i TV4 kraftigt minskat samtidigt som SVT har ökat sitt.
- Jo men TV4 har dessutom skapat en mängd sidokanaler för att bredda sina intäkter. Förutom TV4 finns TV4+, TV400, TV4 Fakta, TV4 Film, TV4 Guld, TV 4 Komedi och TV4 Sport. Jag har säkert glömt några. Sedan finns ett antal Webbkanaler också.
- Du har säker rätt i allt detta, men min huvudpoäng är att TV4 sänder mer och mer lättviktiga program vars enda syfte är att vara reklambärare. TV4 fjärmar sig från mångfald och närmar sig enfald.
- Jo det är nog sant. Antalet enfaldiga docusåpor har ökat rejält hos TV4.
- Vi får hoppas att SVT inte följer efter TV4 utan skapar och bibehåller sin profil som det enda riktiga TV-alternativet där man får se kvalitetsprogram istället för dussinvara.
- Det är väl inte helt obekant att i augusti får TV4 och de andra kommersiella TV-kanalerna sända ännu mer reklam eftersom vi fått en ny radio- och TV-lag. På TV4 anser man att man kan göra "naturliga" avbrott i programmen.
- Jojo, man köper ju mest billiga amerikanska serier och då kan man följa de amerikanska reklamavbrotten också - naturliga... he he he!
- Men EU:s AV-direktiv säger att det får finnas maximalt 12 reklamminuter per timma eller 20%. Fast då räknas inte in puffning för egna produkter. Däremot kan dessa 12 minuter läggas i lite hur som helst utan fasta tider.
- Men om jag fattat det rätt ökar möjligheterna för sponsring. Man får sända skräddarsydda sponsrade program. Nåja den nya Radio- och TV-lagen träder ikraft den 1 augusti 2010 på gott och ont!
- För att nu sätta punkt för detta hoppas jag innerligt att SVT skiter i TV4 och de andra kommersiella bolagen och trampar upp sin egen stig utan att ängsligt snegla hit och dit. Dom har sina licenspengar och behöver inte härma de kommersiella kanalernas beteende!

- Jag noterar ånyo att Västtrafik har ändrat sin policy när det gäller prissättningen av ungdomsbiljetter och det är nog rätt logiskt. Den grupp som åker mest kollektivt är ungdomar, speciellt innan de fått möjlighet att ta körkort. Så rabatten är justerad från 50% av vuxenpriset till 75% av vuxenpriset.

- Vårdvalet har höjt ribban genom förbättrad kvalitet och bättre bemötande säger man i områden där det finns en fungerande konkurrens.
- Det betyder på vanlig svenska att i områden där det inte finns nån konkurrens tuffar det på i samma slitna hjulspår med stafettläkare och mindre bättre bemötande.
- Jag såg att Svenljunga låg absolut sist på patienternas lista och Tranemo några platser från slutet, så dom har nog inte lyft sig i håret precis.
- Det här med privat eller offentligt verkar ha mindre betydelse - det är snarare en fråga om personkemi.
- Men privatsidan med knepiga vinstintressen kan också gå fel. Privata p-lisor lappar allt dom ser - för att maximera provisionen och låter sedan polisen reda ut rätt och fel. Svenska företag hyr i allt större sin personal. En intressant sak med detta är att det var olagligt för ett antal år sedan. Man hyr för att kunna vara snabbrörlig och kunna maximera vinsten. Det har pågått en kamp mellan Unionen/Metall och arbetsgivarna om detta med inhyrd personal, men i det stora hela är begrepp som fast anställd, tillsvidareanställd m fl snart förpassade till historien. Arbetskraften förvandlas till handelsvara för bemanningsföretag och deras inflytande på de olika arbetsplaserna är noll (0).
- Jag fattar att det där är sant och att det stavas profit. Samma profithunger som drev Aftonbladet i Littorin-fallet. Ingen skall få mig att tro att det var av några andra skäl. Makt korrumperar och makt i form av kvällspress med stor upplaga är inget undantag.
- Men profit kan också se ut som "Lotta på Liseberg". När TV4 började sända från Liseberg och blandades Bingolotto in och då försvann mysprogrammet och pengarna vandrade in på scenen. Vissa hävdar att enbart TV4 tjänar mer än en (1) miljon per program.
- Som ett brev på posten kommer sedan Svenskt Kvalitetsindex och säger att svenskarna inte trivs lika bra på jobbet längre. Och med minskat inflytande över sitt arbete kommer den siffran att stiga.
- Omprioritering torde för övrigt vara Centerpartiets ledord i dessa tider. Från ett landsbygdspart (Bondeförbundet) till ett storstadsparti och vänder sina gamla ideal ryggen i tron att kunna värva fler röster. Då har verkligen ordet makt korrumperat!
- Jojo... i sammanhanget kan väl konstateras att när nu områdena utanför städerna och då främst de större städerna - inte längre har ett parti i riksdagen som tar tillvara deras intressen så tar man rätt snabbt livet av såväl landsbygd som skärgård. Skärgården dör skattedöden och landsbygden dör avfolkningsdöden.
- Apropå profit så har försäkringsbolaget IF än en gång slagit fast en gammal sanning som säger att unga i trafiken utgör en stor fara. Med detta i minnet känns det rätt märkligt att bussbranschen kämpar så hårt för att sänka åldern på bussförarna.... Då styr profiten mer än säkerhetstänkandet.
- Mycket troligt. Jag minns inte att jag nånsin hört nån klaga på priset på golfbollar vilket visar lite på olika sätt att prioritera.
- I perspektiv att allt detta profiterande känns det skönt att höra nån som höjer rösten för sociala krav vid upphandlingar och lite empati. Inte minst borde Västtrafik ta till sig detta i sina upphandlingar.
- Den borgerliga Ulf Adelsson var ingen större vän att upphandlingssystemet på järnvägssidan, som bl a ledde till att folk satt instängda i ett hett tåg i flera timmar eftersom rälsen var upptagen av andra aktörer. Då går ånyo profiten före säkerheten och vanlig medmänsklighet. 

Inga kommentarer: