17 november 2009

Söndagen den 22 November 2009




Om kollektivtrafik


-Jaha så var det åter söndag igen då!
-Så roligt tycker jag inte att det är.
-Skit i det Du, för det är bara Du och jag som läser bloggen i alla fall – och så våra pappor förstås.
-Och sedan de som övervakar bussar med kamera, det står så… det kan väl inte jag hjälpa eller?
Uddevalla Omnibuss har fått permanent tillstånd att använda upp till fem övervakningskameror per buss.
-Skall man verkligen övervaka bussen med fem kameror.
-Inte en aning! Kan det vara ett språkfel? Känns rätt troligt.
-Men en sak är i alla fall klarlagd nu genom Kritian Ördell från Västtrafiks informationsavdelning.
-Jaha?
-Han skriver ”Det är inte tillåtet med mobilsamtal under körning. Mobilsamtal är bara tillåtet om bussen står still och då skall det vara tjänstesamtal.
-Det är onekligen inget att tveka om. Å andra sidan är det ett märkligt svar eftersom, så vitt jag vet, inte mobiler ingår i den utrustning som Västtrafik tillhandahåller och ej heller vår entreprenör.
-Sant! Det måste dessutom analogt betyda att alla samtal över det där skämtet som kallas komradio skall ske med stillastående buss. Hur skulle det se ut om man trasslade in spiralsladden i ratten. Att tala i den där gräsliga komradion är ungefär 1000 ggr farligare än att tala i en mobiltelefon med handsfree/bluetooth.
-Spelar ingen roll för oss två. Vår radio fungerar inte ändå och vi har inte ens en mobil med oss på jobbet längre. Ingen kan nå oss när vi jobbar och det känns faktiskt skönt. Vi lyssnar inte ens på radion så vi är nog Västtrafiks mönstergossar – ingenting får störa oss. Absolut ingenting. Och omvänt så når vi ingen. Lugnt och trivsamt på jobbet och då kan vi köra som Gudar.
-Men jag faktiskt en fråga till den där Ördell och den lyder så här: Om en busschaufför står på nedersta trappsteget på bussen och röker, röker han då i bussen eller utanför bussen?
-Och jag har jag en uppmaning till alla föräldrar med hemmavarande barn. Den första fråga ni ska ställa till era barn då de kommer hem är: Hur många plogpinnar har ni ryckt upp idag då?
-Men jag har faktiskt en till fråga till den där Ördell och den lyder: Det där som vi busschaufförer lärde oss i småskolan om att gå igenom bussen vid ändhållplatserna, när togs det bort?

-Visste Du att Svenljunga bara har en kollektivtrafikbudget på 3,1 miljoner medan Tranemo har en budget på hela 5,2 miljoner?
-Nej det kom som en nyhet. Det var skillnad!
-Förresten misstänker jag att det går att betala med bankkort på bussen nu.
-Men det har väl ingen sagt nått om…??? Vi har ingen utbildning på det.
-Skulle inte tro att det blir nån heller. Ryktet gör gällande att systemet inte kommer att fungera den första december, men det är å andra sidan bara ett rykte.
-Jovisst, men det är Västtrafik vi snackar om och då har det alltid varit trassel med tider hit och dit!
-Nåja nu är det ungefär 10 dagar kvar tills vi slipper springa runt med en chaufförsväska och kontanter…. Hurra!!!!

-Städ- och tanktiderna måste ha skurits ner rejält i de nya tjänsterna!
-Hur så? Vi har aldrig fått de nya tjänsterna så vi har inte nån koll på det.
-Jo det finns sällan spår efter att någon tvättat bussar när man kommer till garaget på kvällen och det verkar inte som om de som har vår gamla tjänst städar uppe på kontoret heller. Bland annat är anslagstavlan så full med gamla meddelanden att det är omöjligt att se när ett nytt kommer upp. Datorn är visst ur funktion men å andra sidan är det strax finito.
-Jag förstår att ingen vågar tvätta bussen i tvätthallen. Öppna oskyddade eldosor är inte att leka med. Dom kan ge hjärtattack och hemska brännskador.
-Har vi inte ett skyddsombud?
-Har nån sagt nått till honom? Troligen inte! Sköt Dig själv och skit i andra.
-Jag tror jag förstår. Apropå nått helt annat. Visst måste inte en linjebuss ha förbandslåda även om det finns en skylt i bussen som påstår att det finns en. Skylten ljuger eftersom det inte finns någon. Jag har sagt till tjänstgörande trafikledare, men det har inte hjälp!
-Hoppsan. Vi får väl fråga Transportstyrelsen, Vägverket eller Bilprovningen. Det finns dom som hävdar att det skall finnas förbandslåda, brandsläckare och nödhammare i alla bussar, men dom jobbar inte på BLAB kan jag lova. Det var nästan 12 månader sedan Du sa till om detta första gången och sedan dess har vi tjatat utan resultat.
-Precis, och nu har vi dessutom blivit av med möjligheten att skriva felrapporter i databasen också, så trenden är tydlig. ”Våra” bussar skall ”gå hädan” den 28/2 2010 och ska bara nödtorftigt hållas rullande fram tills dess.
-BL håller visst på att avveckla sig själva. Nu tappade dom visst all skolbusstrafik också.

-Dagens insändare tycker att det är på tiden att Västtrafik tar i med hårdhandskarna mot att busschaufförer som håller på att babbla i sin mobiltelefon. Skribenten hävdar med rätta att hon är en levande varelse som gärna vill åka tryggt. Hon hävdar att busschauffören är så okoncentrerad av sitt mobiltelefonpratande att han äventyrar säkerheten eller så missar han henne på hållplatsen och åker förbi.
-Jasså det säger Du. Jag kan inte riktigt kontra utan mera slå fast att det blir fler pendelparkeringar i Borås, så att boråsarna snabbt blir av med sin kära kära bil och hoppar på bussen. Aktuella ställen torde vara infarten från Fristad, Viskafors, Dalsjöfors och Sandhult. Tydligen skulle Byttorp och Norrby vara lämpliga områden för dessa pendelparkeringar.
-Jojo kan dom få bilpendlarna att ställa bilen när dom nästan är framme och ta bussen är dom inte dåliga. Det vore snäppet bättre om dessa pendlare tog bussen redan hemifrån. Skulle spara betydligt mer på miljön kära Centerparti.

-Kungälvs Kommun gillar inte alls Göteborgs Kommuns taxegränser och då är vi åter delvis tillbaka i eländet med olika ägare av Västtrafik och olika villkor för resande i olika kommuner.
-Vad jag har fattat så innebär det att Västtrafik skapat ett miljöproblem, snarare än att ha löst ett.
-Det har blivit så. Tack vare att boende i Kungälvs Kommun tar bilen till Zongränsen och sedan bussen till Göteborg.
-Jag trodde i min enfald att Västtrafik stod för bättre miljö! Men här dyker det upp exempel på raka motsatsen.
-Jag tycker detta lite grand liknar Centerförslaget vi snackade om nyss – fast på riktigt!

-Jag blev påbackad i veckan.
-Jasså?
-Jo det var väl mitt fel eftersom jag stoppade bakom en tankande buss, som jag trodde skulle flytta på sig så snart den tankat klart. Det hände inte eftersom föraren höll på att tvätta bussen invändigt. Dessutom kom jag nästan 10 minuter tidigare än jag brukade pga att jag inte hade några hållplatsstopp efter Hillared i dag, det var bara att flyta på.
-Osis!
-Ja det var ju synd om föraren som backade ur intilliggande tvätthall att jag stod där jag stod och att jag inte hade hunnit flytta på mig då jag insåg att bussen vid tanken tänkte bli där ett tag. Jag hann inte heller signalera eftersom jag inte var inne i bussen då det hände.
-Klantigt av Dig hörru! Mycket klantigt… I fortsättningen får Du se till att komma senare så att Du inte kommer ivägen för de andra två som skall göra dagsavslut.
-Jag lovar att inte komma så snabbt i fortsättningen och inte parkera i närheten av tvätthallen.


Om allt annat än kollektivtrafik
-Vi som jobbar på depå tillhör inte BL’s LAS-lista. Vi blev ställda åt sidan. Alla utom en.
-Sent skall Du vakna käre broder, alltför sent Du Bo Al Svensson.
-Skall Du säga Roy McGustafsson.
-Men jag gillar historien där rånarna tvingades ringa till polisen för att få hjälp!
-Det är kaxigt!

-Samhällets syn på individen har dramatiskt förändrats de senaste åren måste jag få påpeka.
-Det är väl ingen som hindrat Dig.
-Ta detta med vaccineringen t ex. Där illustreras rätt tydligt vilka samhällsinnevånare som är viktiga och vilka samhället kan vara utan. Ishockeyspelare och politiker är mycket viktiga samhällsgrupper. Busschaufförer fanns inte ens på kartan – kan avvaras.
-Då kan vi spinna vidare på den tråden och säga att alla dessa 40-talister som under ett helt yrkesliv betalat in pengar till staten för att få en dräglig pension kan känna sig blåsta. Staten har inte alls räknat med att dom ska ha pension. Dom har bara varit en grupp nyttiga idioter som nu måste fortsätta att arbeta på en för dom obefintlig arbetsmarknad för staten har inte råd att låta dom få ut sin uppskjutna lön. Den finns helt enkelt inte. Det kan man verkligen kalla ett förändrat synsätt på individen.
-Precis och jag tittade lite hastigt på ett TV-program som nu förordar privata sjukförsäkringar och privata vårdförsäkringar eftersom systemet med en statlig Försäkringskassa håller på att skrotas – den stämmer väl inte riktigt in på arbetslinjen. Dessutom skall man skaffa sig privata försäkringar för att fylla ut A-kassan, som tydligen inte heller fungerar. Och givetvis skall en ungdom redan nu skaffa sig privata pensionsförsäkringar för den statliga pensionen har vi det dax:et totalt ballat ut! En helt ny syn på statens roll i samhället håller på att etablera sig.
-Du vet att om Du eller jag hade haft ett pensionsbolag som gjort som svenska staten hade vi suttit och skakat galler på verklig livstid för bedrägeri, men det kan man dessvärre aldrig fälla en politiker för. Dom kan bara ställas till ansvar i allmänna val – vilket på vardagssvenska betyder att dom landar på en dunkudde med en ekonomisk garanti som vi inte ens kan drömma om.
-Varför blev vi inte politiker? Vi har ju helt klart gjort ett felaktigt yrkesval inser jag nu.
-Så är det men det är ingen idé att gråta över spilld mjölk, bara att varna andra att inte göra samma misstag. BLI RIKSPOLITIKER och inte busschaufför.
-Men nu skall vi imorgon varsko arbetsförmedlingen och a-kassan om att den 28 februari 2010 blir vi friställda, som är ett av de nya modeorden.
-Jo det gäller att ge dem tillräckligt lång startstäcka så att de hinner fram i sin handläggning i tid. Hörde att A-kassan behöver tre – fyra månader för att komma till skott.
-Då gäller det att begära försörjningsstöd i god tid alltså. Att vara ute i mycket god tid torde vara nyckelordet just nu.
-Jo men visst. Vi håller på att bli en del i den naturliga utslagningsprocessen. Gamla gubbar som arbetsmarknaden absolut inte vill ha att göra med. Bäst föredatum gick ut för länge sedan.
-Läste att vissa som var på anställningsintervju hos Veolia blev anställda på stående fot medan andra fick några vänliga tröstande ord på vägen mot ättestupan.
-Olika falla ödets lotter.
-För att lägga till en faktor till detta så sa en anställd på statistiska centralbyrån att ”Ingen vill väl försämra äldrevården kraftigt eller återinföra ättestupan”. Jag tror att hon har fel.
-Nu heter det ju att vi börjar jobba senare i livet.
-Denna generationen ja, men nu skall vi inte blanda bort korten här. Dom som man vill skall jobba längre började bra mycket tidigare och det är den gruppen som måste jobba längre anser de politiker som varit med och svindlat pensionsmedel.
-Jo men enligt statistiken försörjer 100 personer 70 som inte arbetar och då handlar det om barn, skolungdomar och äldre.
-Aj fan så föräldrarna försörjer inte sina barn och skolungdomar då? Det var nått nytt.
-Tydligen inte enligt statistiken. Och att öka utrikesfödda i arbetskraften skulle inte hjälpa, rent statistiskt. Dessutom vill hela EU-området göra detsamma så konkurrensen om arbetskraftinvandring kommer att bli knivskarp, rent statistiskt. Dessutom behöver vi en nettoinvandring av arbetskraft på 200.000 arbetskraftindivider per år, oräknat medföljande familj, rent statistiskt. Idag har vi en nettoinvandring på bara 50.000 människor per år.
-Alltså måste pensionsåldern höjas. Såg ett förslag på 72 år.
-Jag ser ett tydligt problem med detta. Företagen är totalt ointresserade av äldre arbetskraft så frågan är hur man skall ändra på den inställningen. Det syns övertydligt vid varje upphandling av kollektivtrafik t ex…
-Bra fråga – nästa…


-Jakten på skattepengar börjar ta sig lätt absurda former tycker jag.
-Hurså? Vänta lite nu… Du har hittat nått om skatt på ideell handel.
-Typ så. Sex procent moms på secondhand försäljning t ex verkar knäppt. Hur skall det gå för all ideell verksamhet om detta blir verklighet?
-Den dör väl och den svenska staten har tagit livet av ännu en gammal tradition i EU’s namn. De gamla speciella momsreglerna för ideella föreningar och trossamfund slopas. Trossamfund får omsätta max 250.000:- om året.
-Det är lite märkligt att detta sker samtidigt som långtidsarbetslösheten stiger och stiger. Det är i ett sådant läge som ideell verksamhet blir ännu viktigare.

-Intressant på min ära, intressant. Spotify har enligt uppgift minskat den olagliga fildelningen radikalt, men den är fortfarande för stor säger man på Ipred för att motivera sin blotta existens.
-Hur många vpn-tunnlar har man då hittat?
-Kul att Du skulle ställa den frågan, för det finns inget officiellt svar på den och det finns heller inget svar på hur många privata FTP-servrar det finns uppe heller.
-Och medan rättssystemet vrider och vänder rusar tekniken vidare. Spotify är ju gratis i sin enkla version och lätt att spela in ifrån och you-tube har samma fördelar. Jag har en känsla av att tekniken hunnit en bra bit framåt innan rättsystemet ens kommit fram till hur man skall förhålla sig till gårdagens system.

-Jag satt och funderade på hur det offentliga Sverige egentligen förhåller sig till att medborgarna skaffar barn?
-Det kan väl enbart vara positivt, det är väl det sätt som man förökar sig på.
-Tror Du det. I besparingssyfte vill i vart fall SU i Göteborg att befolkningen i deras upptagningsområde inte skaffar barn för det kostar sjukhuset en massa pengar som man inte har.
-Det är väl skönt att kunna tänka så kortsiktigt och inte behöva fundera över återväxten.
-Fortsättning på detta är givetvis slopandet av nattis och lite senare dagis. Allteftersom befintliga barn växer upp och eftersom samhället inte har råd med nya kan man fasa ut nattis och dagis ur systemet. Tänk själv vilka besparingar det blir… Whooo!
-Nattis! Skulle det ha nått med jämställdhet att göra då eller… Jämställdhet blir väl också för dyrt.

-Samtidigt blir SOS-Alarm privat. Visst är det härligt när vi privatiserar även livräddning i syfte att spara pengar.
-Vi har redan privata ambulansföretag som optimerat antalet ambulanser så nu väntar vi på att polisen privatiseras och upphandlas på anbudförfrågningar med en löptid på 5 år. Vart femte år sker en naturlig utslagning av för gamla och olämpliga poliser på samma sätt som idag sker av bussförare.
-Du menar att vi sätter ett ”Bäst före datum” även på poliser? Sedan bokförs dom under förbrukningsmaterial. Jo nog har samhället ändrat sin samhällssyn alltid.

-Regeringen har beslutat att ge kommunerna möjlighet att förbjuda dubbdäck i sin kommun.
-Okey och hur skall då genomfartstrafiken fixa detta?
-Vet väl inte jag heller? Även turistande bilister omfattas nu av kravet på vinterdäck mellan 1 dec till 31 mars.
-Jag läste att Transportstyrelsen beslutat om 5 mm som minsta mönsterdjup på tunga fordon, alltså både bussar och lastbilar.
-Och när träder detta nya ikraft då?
-Den 15:e november, så det har redan trätt ikraft.

-Efter senaste trafikchefen kom ingen ny trafikchef och en före detta Tranemoförare fick ta över vissa uppgifter och han styrs nu av driftschefen som i praktiken alltså blev trafikchef bakvägen.
-Så det kan bli. Men det är väl ingen som på allvar tror på ett liv efter 2013 i alla fall.
-Nej det tror jag inte. Men Veolia satsar i alla fall på unga förare för att få ner lönenivån. Man kallar det ekonomiskt tänkande och vältar över resten på samhället. På så vis får Västra Götalandsregionen billigare kollektivtrafik. Kostanden för de utslängda förarna går på ett annat konto och berör därför inte Regionens budget.
-Ibland får Dubbel Italiensk Bokföring en helt ny betydelse. Dubbelbottnad Italiensk Bokföring.
-Precis. Samma sak som att förr var det religionen och kyrkan som styrde folket, sedan tog fackföreningarna över den rollen. Nu har kyrkan helt tappat greppet och facken håller på att göra det och slår sig hela tiden samman för att överleva. Så frågan blir vem som tar upp den tappade manteln?
-Kan det vara idrottens tur att hålla folket i schack nu kanske.

-Jag hörde att Hitler blev demokratiskt vald i Tyskland en gång i tiden vilket de etablerade svenska partierna noga ville betona i samband med debatten om SD.
-Så om SD blir demokratiskt valda som Sveriges största parti kommer valet att ogiltigförklaras?
-Det lät högst troligt. Och det är väl bäst så…. Vem vill ha en ny Hitler? Så gör de i andra länder när fel gruppering vinner ett val.

-Pirate Bay lyder nu Tingsrättens beslut om att stänga sin trackertjänst.
-Men det var väl bussigt!
-Den tekniska utvecklingen gör att trackern inte behövs längre. Och så hade dom ett vitesföreläggande att ta hänsyn till.
-Men då är ju allt frid och fröjd nu då?
-Inte riktigt. För Ipred är förbannade på Internetleverantörerna som raderar sina trafikuppgifter alltför snabbt.
-Dom vill väl behålla sina kunder eller?
-Men det gillar inte Ipred.
-Har ingen gnällt på VPN-tunnlar ännu då?
-Det kommer, det kommer. Lugn bara lugn. Den stora frågan är när det kommer alternativa nät till Internet som står utanför staters kontroll. Ett Skynet kanske - bestående av utrangerade kommunikationssatelliter.

-Detta med EU är rätt så märkligt!
-Hur så?
-Jag minns alla fagra ord om än det ena och än det andra och sedan jämför man det med verkligheten.
-Du vill alltså påstå att dikten och verkligheten skiljer sig åt.
-I högsta grad. Senaste exemplet är gränsöverskridande internethandel. Den fungerar nästan inte alls, för vem vill att svenskarna köper billigt via näthandel i t ex Estland när dom givetvis skall köpa dyrt i Sverige.
-Vi såg ju hur det gick med näthandel av alkohol och läkemedel samt livsmedel. Det gick inte alls.
-Frågan inställer sig med jämna mellanrum: För vem finns EU? Och ett givet svar är: ”inte för konsumenterna”!
-Det är sant eftersom det är starka ekonomiska intressen som skapat och styr EU.
-Fast nu har väl EU ändå riktigt slagit sig självt på händerna! Vilka mesiga ”superledare” man utsett…
-Bäste polare! Du har inte förstått grejen. Ju färglösare EU-ledare desto bättre. Frankrikes president och Tysklands rikskansler samt britternas premiärminister vill absolut inte hamna i skuggan av en stark och karismatisk EU-ledare. Europas Förenta Stater är ingenting som dessa herrar och damer vurmar för. Då blir dom av med statusglansen.

-Jag ser att Överlida reduceras ytterligare som samhälle även det. Tidigare försvann ICA-butiken och nu tar SEB sitt pick och pack och sticker därifrån.
-Det sker ju en ständigt pågående avfolkning av områden utanför städer och större tätorter. Dessa områden är olönsamma. SEB uttrycker det så fint: ’Det är svårt för ett kontor på en mindre ort att leva upp till de säkerhetskrav som ställs idag.’ I klartext är man olönsamma.
-Vilket ånyo bevisar det vi så länge har hävdat: Den svenska landsbygden är fruktansvärt olönsam och skall avvecklas snarast.

Inga kommentarer: