06 augusti 2006

Söndag igen.....

Filmfundering


Efter att ha sett Filmen Mûnchen kan man verkligen fundera över begrepp som rättsstat, lag och ordning och likvärdiga begrepp. I filmen tar staten Israel beslut att vara domare och jury i en och samma person för att utan vidare avrätta de som låg bakom attacken under OS i Mûnchen. Man anser sig kunna sätta sig över den normala rättsordningen och andra demokratiska spelregler och avrätta de 11 personer som man ansåg ligga bakom dådet. Filmen visar inga bevis för att dessa 11 personer skulle haft med dådet att göra och på några ställen framskymtar att vissa av dem skulle ha begått helt andra brott mot den Gudomliga staten Israel.
I processen att avrätta de 11 "skyldiga" åstadkommer Israels mordpatrull massiva materiella skador i andra länder - utan att ens fundera på att ersätta dessa. Ett stort antal totalt osyldiga människor får sätta livet till vilket inte bekymmrar de Israeliska mordpatrullerna det minsta - deras sak är ju helig.
Filmen visar alltså med otrolig övertydlighet att bereppet oga för öga, tand för tand gäller och att man inte behöver ta hänsyn till de som råkar vara på fell ställe vid fel tidpunkt.
Dessvärre förefaller denna politiska åsikt vara rådande i Israel även år 2006. Jag vågar påstå ett Israel inte ens funderat på krigsskadestånd till Libanon efter att ha bombat sönder landet totalt och tagit livet att 100 libaneser per 1 så kallad terrorist.
Begreppet terrorist är ju användbart mot alla man inte gillar även om dom anser sig försvara vad dom anser vara sitt land mot occupanter. Alltid en olöst konflikt i botten.

Åter till hemsidan

Inga kommentarer: