15 augusti 2005

Idag är en annan dag (050815)

Nyckelord


Satsa, långsiktig, strategiprogram, nyckelbranscher, lönebidrag, sysselsättningspaket, nya broar, generösa ersättningsnivåer, lansera, trygghetssystem och utanförskap.
Visst är det värdeladdade ord, men hittar Du något konkret och bindande i dom - inte Du heller! Det kallas för politik när man kan hålla långa tal eller skriva långa artiklar med denna typ av nyckelord som låter väldigt bra, men som inte binder en till något konkret löfte.
Konkret är däremot t ex att det stigande bensinpriset urholkar köpkraften och spär på arbetslösheten. Konkret är att ökande fastighetsskatt och ökande energikostnader för t ex el, fjärrvärme, transporter och liknande sänker den totala köpkraften och spär på arbetslösheten.

Busschaufför rånad


Något som är fruktansvärt konkret är den stackars bussförare som efter dagens jobb blev rånad på sin bil och sin dagskassa. Två män tvingade till sig bilen under väpnat hot, körde några kilometer - övergav bilen och satte eld på den. Det är konkret. Det är verklighet för alla grupper som dagligen bär med sig kontanter. Skälet är ju att ekonomiskt starkare grupper som banker, kassaservice, affärer m fl idag skyddar sig så effektivt att de inte längre är intressanta som lätta rånobjekt för de som inte vill eller kan arbeta för brödfödan.
När skall dessa svagare grupper också få ett rejält rånskydd. När försvinner kontanter och andra lättomsatta betalmedel ur bussar, spårvagnar, taxi etc?
Vilken grupp står sedan på tur att bli rånoffer när dessa grupper har fått ett fullgott skydd?

Inga kommentarer: