19 augusti 2005

2005-08-19 En fredag

Bloggare lever farligt


Tydligen lever en bloggare farligt. Det är inte så populärt i en demoktrati att folk offentligt ger uttryck för sina åsikter och tankar. De som makten haver vill ha kontroll. Man vill ha kontroll över fenomenet Internet överhuvudtaget. Det kan ju vara farligt för makten om vanligt folk börjar kommunicera över gränserna och utbyter erfarenheter och information som inte har filtrerats av MAKTEN.
En blogg är - för den som inte vet - en personlig och öppen dagbok som kan innehålla precis vad som helst. Det kan vara kommentarer till dagsaktuella händelser, berättelser ur den egna vardagen eller referat till iaktagelser man gjort.

Spritskatt


Norge tar 240:-- i skatt per liter, Sverige tar 200:-- i skatt per liter, Danmark tar 74:-- per liter och Tyskland tar 47:50 och Polen 35.05 per liter 40%ig sprit. Nu vill Sverige sänka med 40%. Det innebär en sänkning från 200:-- till 120:--. Det blir ändå en bra bit kvar till både Danmark, Tyskland och Polen som alla är EU-medlemmar. Sedan vill man höja skatten på alkoläsk.
Det är inte lätt att ha kakan och äta upp den. Allt detta med sprit, läkemedel och andra monopolsituationer visste man om redan då vi sökte medlemskap i EU och trots detta kommer alla dessa fenomen som överraskningar för Sveriges makthavare.
Den fria rörligheten av varor och tjänster gäller nog bara Sverige ut i Europa inte tvärt om. Du får inte köpa Din sprit billigt utomlands (räknas som skattefusk), Du får inte köpa dina läkemedel utomlands (då kringgår Du det statliga läkemedelsregistret som registrerar varje dos Du intar). Du får inte köpa Dina cigaretter utomlands (skattefusk). Du skall inte köpa din bil utomlands (svenska märkeshandlare vägrar ge den garantiservice eftersom Du varit illojal mot dom). Listan kan göras lång. Vem minns inte bråken i byggbranchen.

Möbler på plats


I vår lilla värld är nu möbler och annat som krävs för eget boende på plats. Det som saknas just nu är den boende. Dottern skall dock i morgon lördag ta sitt nya boende i besittning. Vi kommer att göra en ny tur o returresa till Högskolestaden Västerås - Mälarens Pärla. Vi vill ju se till att hon kommer i ordning ordentligt och att alla prylar kommer på plats och att allt fungerar som det ska.

Inga kommentarer: