04 februari 2011

Fredagen den 4 februari 2011

Bo: Snö snö och mer snö. När skall eländet ta slut?
Roy: Man kan verkligen undra. Fast den mesta snön är nog borta lagom till Februarilovet.
Bo: Det låter ju logiskt. Den vecka de yngre vill ha snö då finns den knappt.
Roy: He he he….

Roy: Det är ju tur att vi inte är knuten till nått företag längre för intoleransen mot personer som har egna åsikter är i avtagande. Detta gäller även inom politiken vilket är ännu mer skrämmande.
Bo: Just nu är väl Egypten det aktuella exemplet. Insyn är icke önskvärt! Och åter dyker frågan upp: Vem skall kontrollera Internet? I Egypten släckte man helt simpelt ner nätet.
Roy: Och i vår del av världen arkiverar vi allt så att det kan vändas mot upproriska individer. Vi har döpt det till terroristbekämpning, men det kan i praktiken användas på alla möjliga sätt beroende på rådande politiskt system.
Bo: Sedan förs en nästan obefintlig debatt om detta och inget svenskt politiskt parti vill ta i den typen av frågor! Det ligger en dold parallell till dna-registret som upprättades i forskningssyfte och som sedan polisen tvingade sig in i med förespråkande av goda syften.
Roy: Ett exempel på att vi som folk hela tiden blir förda bakom ljuset.

Bo: Det finns tydligen olika sätt att påkalla uppmärksamhet att man stå på en busshållplats. Ett sätt är tydligen att tända eld på brännbart - typ gratistidningen Metro.
Roy: Den publikationen kan tydligen användas till mycket. Den är i alla fall ett säkert kort för att skräpa ner bussar och tåg.

Bo: Läste att resegarantin verkligen har blivit något alla resenärer känner till. Utnyttjandet har stigit brant.
Roy: Det betyder också att antalet störningar i Västtrafiks kollektivtrafik ökat radikalt.
Bo: Officiella siffror säger att det stigit från 40.000 till 80.000 ärenden.
Roy: Fast ett skadestånd på 300:—är inte mycket om man bor utanför städerna.
Bo: Och så kommer den andra sidan av myntet. Det kostar 1.200:—att resa utan biljett. Det anmärkningsvärda i detta är att man i det nya biljettsystemet inte kan vara säker på att man i alla lägen verkligen har en giltig biljett. Systemet är dåligt på att lämna ifrån sig en synlig bekräftelse och om t ex GPS:en är ur funktion vet man inte vad det blir för typ av betalning.
Roy: Köper man en SMS-biljett kan man inte vara säker på att systemet returnerar en giltig biljett i tid, dvs innan man kliver på fordonet. Är det då lite glesare trafik på den linjen kan man bli stående kvar när bussen/spårvagnen/tåget passerat. Detta pratas det sällan om.
Bo: Sedan utgår ju biljettkontrollanterna alltid från att alla tjuvåker tills motsatsen är bevisad.
Roy: Tänk om Västtrafik vore lika noggranna när det gällde att se till att alla turer verkligen körs och att det finns plats för alla som vill åka med t ex bussen.
Bo: Nu dagdrömmer Du igen!

Roy: Nu gör man reklam för yrkesförarkompetens som ett säljargument. Det känns lite märkligt med tanke på att man inte berättar om förutsättningarna.
Bo: Då är vi inne på att föra individen bakom ljuset igen. Det kommer heller inte att leda till brist på chaufförer eller bättre lön eller ens högre status.
Roy: Knappast – mer troligt lönesänkning till följd av överutbildning.

Bo: Mata inte rådjuren om Du inte vill ha dom tillbaka i trädgården till våren.
Roy: Du har väl lyssnat på nån jaktvårdskonsulent, he he he.

Bo: Det är inte klokt vad vi blir lurade hela tiden och de som förser oss med mat är inte sämre än någon annan.
Roy: Vi odlar ju inte själva längre och har därför ingen kontroll över det vi stoppar i munnen.
Bo: Precis! Närproducerat är inte ett dyft närproducerat. Tänk bara att den kära Onsalakorven tillverkas i Finland och inte väster om Kungsbacka.
Roy: Sedan finns ju dessa fiktiva bondgårdar, som inte alls existerar i sinnevärlden. Nä, närproducerat är oftast långtbortproducerat – men ordet närproducerat säljer bättre.
Bo: Det är inte bara när det gäller mat som vi blir lurade. Vi blir lurade även när det gäller elmarknaden – grundlurade. Elmarknaden avreglerades för att ta bort statliga prisspärrar och maximera vinsten på en tjänst vi inte kan vara utan. Och tack vare detta finns det dom som vet bäst som påstår att återgång till billig el inte är möjligt.
Roy: Tacka fan för att dom säger det. Det skulle ju radikalt reducera vinsterna och den vanliga elkonsumenten skulle slippa chockfakturor.

Roy: Vi blir ju även förda bakom ljuset när det gäller olja, bensin och diesel. Även här gäller det att ruinera den vanliga konsumenten.
Bo: Då fyller jag på med avregleringen av apoteksmonopolet vilket naturligtvis också tog livet på apotek utanför de stora tätorterna.
Roy: Ja ja det ingår i avvecklingen av landsbygden. Vi har ju hela tiden hävdat att landsbygden är samhällsekonomiskt olönsam, på samma sätt som att studenter gör studieuppehåll och det anses kosta samhället stora pengar.
Bo: Den typen av människosyn är rätt skrämmande. Vår nuvarande finansminister ser inte människor – han räknar enbart pengar. Fast är inte ensam, TeliaSonera jämställer också medarbetare med teknisk utrustning – ingen skillnad!
Roy: Det pågår en tyst debatt om en student är en produkt eller en människa. Finansministern tycks mest luta åt produkt.

Roy: När vi ändå är inne på temat luras så skall vi inte glömma bort pensionssystemet. Där blir vi supergrundlurade. Det är bara banksystemet och förvaltarna som tjänar grova pengar. Pensionären är den stora förloraren.

Bo: Apropå att bli lurade och apropå att fultjäna pengar kan man konstatera att om Du förolyckas och behöver tillkalla ambulans se då till att olyckan sker på en etablerad gatuadress för annars hittar inte ambulansen.
Roy: Inte heller riksfärdtjänsten eller den vanliga färdtjänsten hittar för begreppet lokalkännedom har ersatts av gps-teknik som löser allt. Man kan verkligen säga – känn Dig blåst!

Roy: Nu skall vi kanske beröra den verkliga “blåsa folk”-branschen. Här tjänar man verkligen pengar på andras olycka. Grova pengar dessutom.
Bo: Skall jag gissa att Du strax kommer att säga INKASSO branschen.
Roy: Japp! Den börjar uppvisa likheter med den gamla hederliga kriminella beskyddarverksamheten. Den enskilde pumpar bokstavligt talat in pengar i form av räntor och avgifter, men kapitalskulden förblir oförändrad och den är dessutom föremål för handel.
Bo: Skuldhandel är “big bussiness” i dagens Sverige och att luras är högsta mode. Det gäller att på alla möjliga och omöjliga sätt lura av den vanliga konsumenten deras surt förvärvade slantar för att man själv skall kunna leva i sus och dus.
Roy: Det gäller att vara på rätt plats i “näringskedjan”! Du skall handla med gamla skulder om Du vill bli rik och gôtta Dig i andras olycka.
Bo: I teorin skall ju konsumentskulder preskriberas efter tre år, men inkassoföretagen kringgår lagen med regeringens goda minne och förvandlar en konsumentskuld till ett livstidsstraff – utpressning skulle det kallas i andra sammanhang.
Roy: Branschen vill absolut inte ha absolut preskription, det skulle ju ta bort en lönsam födkrok. Man snackar visserligen om bättre skydd mot inkassoföretagen, men det handlar om så stora belopp att en kapitalistisk regering vars finansminister ser individer som produktionsenheter och inte som människor inte lär göra nått för att stoppa plundringen av individen.

Inga kommentarer: