21 december 2010

Tisdagen den 21 december i nådens år 2010



Roy: Bo, har Du tänkt på att modern kollektivtrafik inte är anpassad till vinterväder.
Bo: Jo det har jag väl noterat. Hörde just att saltet var slut i vissa kommuner så man var nu tvungen att sanda fläckvis och det skulle främst drabba just kollektivtrafiken.
Roy: Det visar väl på ett övertydligt sätt hur kommunerna prioriterar just sin kollektivtrafik.
Bo: Du får inte glömma bort alla busshållplatser som är oskottade och skriker "stå inte här och vänta på bussen".
Roy: Uppe i Umeå fick dom definitivt vänta förgäves. En dubbeldäckare välte rätt ner i diket med dörrarna nedåt och passagerarna blev instängda i bussen.
Bo: Måste vara en extremt otrevlig känsla att sitta på andra våningen när bussen kantrar.
Roy: Jag har dessbättre aldrig testat så jag vet inte. Vi får väl se när den första linje 100 välter!

Roy: Med nya snabbussar och ny orealistisk tidtabell ska resandet bli bättre, snabbare och enklare. Frågan är bara för vem?
Bo: Inte för folk i Dalarna i alla fall. Med den nya fantastiska tidtabellen tar det ungeför dubbelt så lång tid som innan.
Roy: Så det kan bli. Man har visst tappat anslutningstrafik och lite andra oväsentligheter.
Bo: Då blir det som färjan som går ifrån busspassagerarna. I minus 10-12 grader är det inte så populärt heller.
Roy: Skulle nog inte tro att man får medalj för det. Snabbuss betydde även här att man hoppar över en massa anslutningsbussar och hållplatser för att prioritera vissa andra. Alltså snabbt bara för vissa!

Bo: Vi var ju och shoppade i går och då uppstod frågan om hur man tar sig från ena sidan av gatan till den andra.
Roy: Det var väl bara att gå över gatan eller?
Bo: Nähä Du! Det var verkligen inte att bara att gå över gatan. Snövallarna som skiljde trottoar från gata var meterhöga och är man beroende av krycka, rollator eller var hänvisad till rullstol var nog inte julhandla i ortens affärscentrum något realistiskt alternativ. Dessutom saknades både salt, flis och sand. För en rörelsehindrad var risken för benbrott jättehög. Även busshållplatser var blockerade av meterhöga snövallar inne i centrum.
Roy: Som sagt var - modern kollektivtrafik klarar inte vintersäsongen. Den är inte anpassad för den årstiden.
Bo: Snön är inte anpassad till de kommunala budgetarna heller. Skulle tro att i stort sett alla kommuner drömt om en grön vinter.
Roy: Kanske dags att tänka nytt. Fast jag slogs av en annan tanke i detta sammanhang och det handlar om Göteborgs minst sagt märkliga beslut om trängselavgifter.
Bo: Du tänker på att den nödvändiga kollektivtrafiken inte fungerar vintertid.
Roy: Lite så, lite så! Sedan vore det väl ärligare att bygga en förbifart så att all trafik som idag måste passera Göteborg slipper det. Finns det inget alternativ om man är på väg från t ex Malmö till Uddevalla så är det ju bara en straffskatt för de som måste passera Göteborg.
Bo: Sedan tror jag inte för ett ögonblick att Trängselskatten kommer att gå till Västlänken, ny Götaälvbro, ny tunnel under älven eller kollektivtrafiksatsningar. Nej de pengarna hamnar som vinst i privata fickor.

Bo: Jag sitter här i stugvärmen och läser om SMS-biljetter och bussarnas bankterminaler och blir bara häpnare och häpnare. Åk INTE som turist till Göteborg säger jag bara. I vart fall inte om Du tänkt lämna bilen hemma och förlita Dig på kollektivtrafik.
Roy: Berätta!
Bo: SMS-biljetter funkar lite så där om man t ex har ett norskt eller danskt mobiltelefonabonemang. I klartext: Det funkar inte alls. Kontrollanterna har satt i system att bötfälla turister med utländska mobiltelefonabonemang som misslyckats med att betala via SMS.
Roy: Då kan vi nog dra den rimliga slutsatsen att även utomrikiska betalkort inte fungerar i Västtrafiks betalkortsmaskiner.
Bo: Det är bara att ta ifånen eller androiden och surfa in på Västtrafiks hemsida och läsa alla reglerna. Kan visserligen bli lite tajt om man står ute på stan i minus 15° kyla, men det är vad Västtrafik kräver och har Du varken dator eller en surfmobil får Du väl anlita andra färdmedel än Västtrafiks. Som sagt: Åk inte till stan om Du inte är utbildad expert på Västtrafiks unika betalsystem.
Roy: Det räcker nog inte att vara expert är jag rädd. Västtrafik har dessutom kommit på ett system där mindreårigas fuskåkande skall betalas av vårdnadshavaren. "Mindreårig godkänner endast ovanstående uppgifter och betalningsansvaret riktas mot vårdnadshavare".
Bo: Jag visste inte att mindreårig hade teckningsrätt överhuvudtaget.
Roy: Det har dom inte heller... men det var en detalj som man liksom hoppade över.
Bo: Då borde väl förståndshandikappade också slippa trassel med böter om dom dabbar sig.
Roy: Tror det finns nån rutin för det numera, men säker är jag inte. Dessutom slipper visst vårdnadshavarna pröjsa nu också. Västtrafik fick visst kalla fötter!
Bo: Men den som inte har giltig biljett kan kastas av bussen eller spårvagnen i alla fall även om man slipper böter.
Roy: Självklart!

Roy: Du anar inte vad jag fick syn på nyss!
Bo: Nä, verkligen inte.
Roy: Visste Du att anställningsskyddet är orättvist. Det är betydligt bättre att låta arbetsgivarna säga upp vem dom vill.
Bo: Det gjorde dom redan när vi fick foten, gubbe lilla. Då gällde inget anställningsskydd i praktiken. Det var bara bländverk!
Roy: Tydligen ska rörligheten bli större och behovet av inhyrd arbetskraft minska. LAS gynnar tydligen bemanningsföretagen.
Bo: "Synd att Du är så ful" annonserar ett Bemanningsföretag och det är nog rätt så korrekt.
Roy: Du tänker på våra engångskontakter med olika bemanningsföretag?
Bo: Så rätt Du har käre broder! Dom hörde aldrig av sig igen och om vi skall få förnyat förtroende krävs rätt så omfattande skönhetsoperationer för pengar varken Du eller jag äger.
Roy: Men annonsören menar att det var den inre skönheten som räknades.
Bo: Annonsören ljuger.
Roy: Skulle också tro det och om man skall tro damer i vår omgivning är vi dessutom bortom allt vad kirurgerna kan åstadkomma.
Bo: Du tog orden ut mun på mig.

Roy: Fast en sak har Du och jag totalt missat Bo-gubben.
Bo: Vad då?
Roy: Bloggreklamen mannen, bloggreklamen. Om vi hade förstått hur viktig den är hade vi varit stormrika nu!
Bo: Nu är ju varken Du eller jag några kändisar och inte bor vi runt Stureplan i Stockholm heller.
Roy: Men vi har bloggat i massor av år i alla fall.
Bo: Jo jo det har vi men jag tror inte att det hjälper och dessutom är vi gubbar och inte unga modekorrekta tjejer som bara ääälskar make-up. Vi är körda helt enkelt. Minns chansen för en lyckad skönhetsoperation.
Roy: Apropå körda kom jag att tänka på historien jag hörde här om dagen. "Igår kväll tog jag in snögubben jag gjort för att stackarn skulle slippa frysa. Imorse hade han pissat på golvet och stuckit, otacksamma snögubbe!"
Bo: Oj oj oj.. Den var bra. Hahahahaha!

Bo: Visste Du att de judiska bosättningarna som startade bygga på ockuperad mark redan 1967 saknar stöd i folkrätten, står i strid med såväl Genève som Haagkonventionerna. Dessutom finns väl ett antal FN-beslut i frågan också.
Roy: Men de judiska bosättningarna står inte i strid med judarnas övertygelse om att dom är övermänniskor som är Guds små gullegrisar som kan göra som dom vill på jorden.
Bo : På den punkten har Du fullständigt rätt. Den palestinska Västbanken är ju egentligen det bibliska och därmed judiska Judéen och Samarien - Guds egendom, given åt judarna att förvalta. Du hör ju själv. Staten Israel omfattas av samma världsbild.
Roy: Man håller väl dessutom på att bit för bit tömma Jerusalem på de otrogna araberna.
Bo: Är inte Veolia Transport med där och sköter transporterna.... Ja ja vart skall sleven vara om inte i grytan.
Roy: Judarna tror nog inte på multikultur utan mera på att dom är överlägsna alla andra folk på jorden. Så ser deras självbild ut. Dom är i princip inte ensamma heller har jag förstått. Angela Merkel i Tyskland tror inte heller på nån multikulti. Enligt henne fungerar inte det multikulturella samhället och invandrare måste integrera sig i det tyska samhällssystemet.
Bo: Utan minsta gemensamma värdegrund blir det nog svårt att samexistera föreställer jag mig. Om man i en familj blir oense så skiljer man sig bums idag och anser att problemet är löst, men det är lite svårare att ta ut skilsmässa från grannen.
Roy: Ett problem förefaller vara att ju längre det kulturella språnget är ju större blir problemen. Vår statsministers markering på Skansen i Stockholm, miniSverige i huvudkommunen, var också en markering om gemensam värdegrund och respekt för svenska lagar och regler. sharialagar, romska lagar och andra speciallagar inom särgrupper accepteras inte. Så det finns en bortre gräns för hur multi man kan vara.

Roy: Och nu till nått helt annat som man säger i radion ibland. Det gäller HDTV.
Bo: Inte fasen blir tv-programmen bättre bara för att dom sänds i HDTV. Dom är lika utslätade och menlösa som innan.
Roy: Nu var det inte innehållet jag tänkte på. Jag tänkte mer på hur man får del av tekniken. Det har ju hittills varit förbehållet de som haft råd att köpa betalTV-abonnemang.
Bo: Jaha? Jag känner mig rätt förvirrad just nu!
Roy: Det är Du nog inte ensam om, det är lite rörigt minst sagt. Även om Du har en HDTV-klar TV är det inte alls säkert Du kan se HDTV. Visserligen sänds nu HDTV även i marknätet, men ännu funkar det inte i alla relästationer. Dessutom lägger t ex TV4 HDTV som en betalkanal.
Bo: Jo det förvånar väl knappast nån. Men hur i all sin dar skall jag få in HDTV då?
Roy: Det blir dyrt för Dig det. Du måste skaffa en ny specilabox även om TV:n är sprillans ny! Den är alltså dyr! Räkna sedan med att det krävs en ny antenn - kostar en rejäl slant. Din fina TV och box måste klara av att hantera både Mpeg 4-protokollet och DVB-T2.
Bo: Jag har noterat att folk i vissa TV-affärer inte har nån koll heller!
Roy: Nytt är nytt och det tar tid att tränga igenom. Det är lika bra att sitta lugnt i båten och vänta. Om några år har den värsta hysterin lagt sig. Dessutom har vi redan idag problem med att ta emot vanlig digitalTV och hur skall det då gå med HDTV som kräver ännu mer information per sekund?
Bo: Sedan sa Du att exempelvis TV4 gör sin vanliga TV4-kanal till betalkanal i HDTV-utförande och då är det knappast någon större idé att ens fundera på HDTV om man inte är en rik en.
Roy: SVT skall tydligen tillhandahålla två (2) fria HDTV-kanaler. Fast ännu finns det inga HD-program i den ena av dessa kanaler och bara några få i den andra.
Bo: Som en fattig konsument är det alltså bara att sitta ner och vänta tills anfallet går över.
Roy: Jo detta är verkligen en klassfråga. Här går skiljelinjen verkligen mellan dem som har råd och de som inte har råd! Men det gäller ju egentligen hela dagens TV-marknad. De som inte har råd att köpa till kommersiell TV utanpå de "gratis-kanaler" Du får för TV-licensen står utanför en stor del av informationssamhället. Så är det bara.
Bo: Men Du svarade aldrig på vad vi fattiglappar skall göra!
Roy: Lugna ner Dig ett spadtag... Vänta ett antal år bara så blir blir det i alla fall billigare och vi kanske får råd. De nya boxarna är inte dyrare att tillverka än de vi har nu, så det är bara att vänta ut girigheten.
Bo: Och VAD är det då jag skall vänta på?
Roy: En bild som innehåller fyra (4) gånger mer information än idag, och ett ljud som är multikanalsljud. Det senare kallas 5.1. och kräver speciell tillsatsutrustning på TV:n
Bo: Jag sitter och läser på HDTV via Internet, medan Du bubblar på, och det kräver bandbredd som vi på "bôggda" bara kan drömma om och då lär det bli problem även via TV-antenn eftersom det redan nu är problem med 'vanlig' digitalTV.
Roy: Ja ja - detta är väl ett nytt sånt där Stureplansprojekt. Det är avsett för de lite förmögnare folket i städerna och följer väl ungefär samma riktlinjer som vårdreformen och apoteksreformen eller avregleringen av kollektivtrafiken.
Bo: Jag läste någonstans att Hemlösa gör sig bäst utomhus - det kanske ligger mer i det uttrycket än man anar.
Roy: Så är det nog. Kallar man sig exempelvis FOLKUNIVERSITET och har terminsavgifter på 20.000 - 35.000:-- så är det knappast folket man vill ha som kunder.

Bo: Apropå girigheten som breder ut sig så lär ju de privata skolorna göra grymma pengar på våra surt förvärvade skattepengar.
Roy: Man kan ju ifrågasätta om deras undervisningsresultat är så pass mycket bättre att det är motiverat!
Bo: Girigheten har även dragit in i livsmedelshandeln ser jag. Tonfiskburken innehåller visst inte bara tonfisk längre. Nej det finns andra arter i dem också. Haj, sköldpadda och svärdfisk får visst också plats.
Roy: Och i ICA:s passionsfruktsläsk lyser passionsfrukten med sin frånvaro. Känns lite som omförpackad köttfärs med nytt bäst före datum.
Bo: Och Willys köttbullar innehöll visst skummjölkspulver som glömt att berätta om. Hoppsan så det kan bli!
Roy: Nä nu går vi och fikar Bo!
Bo: Japp - nu sticker vi innan vi fryser ihjäl!











Inga kommentarer: