31 december 2010

Fredagen den 31 december 2010 Nyårsafton

Bo: Jaha Roy då väntar ett nytt år runt hörnet då.
Roy: Jajjamän och vi får väl hålla oss hemma ikväll så inte de fyrbenta får hjärtslag av alla smällare.
Bo: Dessa fyrverkerier är verkligen en plåga för djuren, både de tama och vilda.

Bo: Om man skulle summera år 2010 - hur skulle Du Roy vilja beskriva med några korta ord?
Roy: Det var det året som allt socialt umgänge gick i graven. Ofrivillig arbetslöshet och alla kontakter som var arbetsrelaterade upphörde!
Bo: Och vem bevakade möjligheten till återanställning hos arbetsgivaren - ingen blir svaret. Fast det hade vi knappast trott heller.
Roy: Och vilka vintrar det blev. Både vintern Januari - Mars och vintern Oktober - December 2010 blev rejäla.
Bo: Och umgänget här i byn är obefintligt eftersom vi tillhör de inflyttade. Integration är inte bara svår, den är i många stycken omöjlig. Man kan nog lugnt påstå att de flesta mindre samhällen är lika slutna som vårt och då blir all integration omöjlig!
Roy: Det är också därför denna typen av samhällen dör. Deras enda hopp verkar vara inavel och det är inte tillåtet!
Bo: Nej det är ju inte det, men man kan ju undra ibland. Dom gnäller om att skolan hotas av nedläggning och stöter samtidigt bort inflyttingar - få ihop den ekvationen blir inte lätt!
Roy: Tänker inte ens försöka.
Bo: Det låter grinigt!

Roy: Det låter som om Västra Götalandsregionen kommer att ta hand om Västtrafik helt på egen hand!
Bo: 2012 ja - inte 2011!
Roy: Har Du sagt det så är det nog så då. Det lär samtidigt bli en pengakarusell med skattemedel som heter duga. Göteborgs Kommun tjänar 38,7 miljoner och Borås Kommun 3,8 miljoner. Tranemo Kommun skall få nån typ av utjämningsbidrag och Göteborgs Kommun behåller spårvagnsspåren i sin ägo.
Bo: Kan just undra vad dom kommer att ta i hyra för dom?

Roy: Att vara den som avslöjar saker och ting har sitt pris både i stort och smått. Wikileaks ligger ju illa till i stort och de som avslöjade missförhållanden i Göteborgs förvaltning i smått!
Bo: Ärlighet har ett högt pris. Ingen vill att de anställda skall vara ärliga fullt ut, bara lite halvärliga. Vara ärliga innåt och ljuga sig blåa utåt.
Roy: Julian Assange skall ju avlivas och damen som avslöjade Göteborgs Energis märkliga affärer är arbetslös liksom hennes man.
Bo: Ingen vill väl bli avslöjad med byxorna nere och handen i kakburken! Så kallade "whistleblowers" går ju bakom ryggen på de som står med handen i kassalådan och det uppskattas inte. Speciellt inte av mutkolvarna.
Roy: Man skall icke bita den hand som föder en. De enda som verkligen tjänat pengar på mutskandalen i Göteborg är väl Göteborgs-Posten. Visserligen är Meddelarfrihet grundlagsskyddad men man bör nog vara anonym samtidigt om det verkligen skall fungera.
Bo: Sedan får arbetsgivaren inte försöka ta reda på vem som berättade sanningen och det fungerar väl så där - inte alls oftast.
Roy: Och den som slagit larm får inte drabbas av repressalier och hur bra det fungerar vet ju vi två.
Bo: Jag noterade en kul grej. Meddelandeskyddet för offentliganställda gäller inte offentlig verksamhet som läggs ut på entreprenad och drivs av privata företag.
Roy: En medveten lucka i lagen skulle jag misstänka.

Roy: Att julen är en högtid skapat för att gynna handeln står nu klart för mig.
Bo: Va sa Du?
Roy: Julen är uppfunnen för att gynna handelsmännen.
Bo: Vad fick Du det ifrån?
Roy: Jag läste innantill. Har Du svårt att hinna med julklappsinköpen? Lugn, bara lugn. På julklappsnatta löser sig alla sådana problem." Julklappsnatta inträffar av någon märklig anledning samma dag som merparten fått sin lön. Ett märkligt sammanträffande.
Bo: Och så skall man dessutom handla på hemmaplan så att säga. Smart uppfinning det där med julen. Fast det blev ingen vidare jul för teleoperatörerna.
Roy: Nähä???
Bo: Det fattades ungefär 4 miljoner jul-sms och därmed intäkter.
Roy: Har fjäskbok (Facebook) tagit över då?!
Bo: Det är väl inte omöjligt! När vi ändå snackar om Internet så lär just Facebook vara värt lika mycket som våra storbanker ihop.
Roy: Du med mig skämta Aprillo?
Bo: Nej jag gör inte det. Trots sina sex år på Internet så lär det vara värt ungefär 400 miljarder kronor!
Roy: Ofattbart.

Roy: Om vi nu snackar digitalt - kan vi väl prata digitala bilder några minuter. Hur fasen skall man hålla ordning på alla dessa bilder som Du och jag knäpper i tid och otid? Och hur skall vi snygga till dom?
Bo: Det lär finnas en massa käcka program som fixar detta. En del kostar pengar och en del är gratis. Adobe är nog störst på fixa bilder-marknaden. Sedan finns ett program som heter Lightroom som är svindyrt. Google har Picasa - det är gratis och Photoshop Express är Adobes fria nättjänst. Live Essential är gratis för betalande Windowsanvändare. Jaycut är ett gratisprogg för videoredigering. Slutligen finns ju Pixlr som är gratis.

Bo: Blomsterprakt under den kommersiella julhelgen hör väl till, men vad händer sedan?
Roy: Komposten!
Bo: Fy på Dig Roy, så gör man inte med dessa nobla växter. Du skall fortsätta att pyssla om dom även efter jul och nyår!
Roy: Jaja - jag ska vattna och pyssla om Du tjatar på det viset!

Bo: Gott Nytt År på Dig polarn.
Roy: Gott Nytt år till Dig också kompis.
Bo: Nästa år har vi minst 30 nya ord att träna på - he he he!
 


Inga kommentarer: