22 december 2010

Onsdagen den 22 december 2010

Roy: Intressant att SVT nu skall satsa ännu hårdare på WebTV istället för vanliga TV-kanaler.
Bo: Ytterligare en uttryck för hur Stureplansfixerade de är. Man ser bara städer och snabba bredbandsuppkopplingar och lämnar den åldrande befolkningsdelen bakom sig.
Roy: Lite märkligt med tanke på att den enskilt största gruppen är just den åldrande befolkningen, men så ser alltså verkligheten ut. Inte så lätt att hänga med i den tekniska utvecklingen alla gånger.
Bo: Dagen unga fick internet och smarta mobiler samtidigt som man sög på nappflaskan och det är ju den unga generationen man skall satsa på och verkligen betona att gammal är passé!

Bo: Jag såg att man tröttnat på att Lila Express aldrig är i tid. Den skall tydligen gå var tionde minut i högtrafik.
Roy: Passagerarna har väl noll-koll på framkomligheten i trafiken vid denna årstiden. För i tidtabellernas värld är det ständigt sommar!
Bo: Man får väl säga som Du och jag alltid sagt - vi kommer när vi kommer för vi kan varken ändra på vädret eller bilisternas beteenden! Man är väldigt beroende av väghållaren sätt att sköta busstråken vintertid och det har inte alltid varit av bästa kvalitet.
Roy: Jag minns inte hur många gånger vi bett om att få prioritet för kollektivtrafikens körvägar, men ack, samhället pratar sig varma för kollektivtrafiken och prioriterar bilismen. Snacka om att tala med kluven tunga.
Bo: Och tåget från Stockholm var "bara" två timmar försenat och inga anslutningståg fanns och inga ersättningsbussar förekom.
Roy: Den där nya myndigheten är visst lika fantastisk som Banverket var innan. Så det har nog inte hänt så mycket nytt under snömolnen.

Roy: Det står nu dagliga notiser i pressen och på Internet om linjebussar som på olika sätt lämnar vägen. Ibland välter dom, ibland glider dom av och nån enstaka gång kör dom av vägen.
Bo: Nu är det verkligen inget bra trafikväder. Jag tror att vi lätt kan vara överens om detta.... Modern kollektivtrafik är inte anpassad till vinterväder.

Roy: Det är rätt märkligt egentligen. Jag minns när de gamla heder varven i Göteborg hyrde ut sin arbetskraft när utförsbacken för varvsindustrin började. Det var innan man isåg att loppet var kört. Sicket liv det blev! Olagligt var det också. Eländes elände!
Bo: Och nu har vi nån typ av rekord i företag som hyr ut arbetskraft och de där arbetsmarknadslagarna som (S) omhuldade är i praktiken helt satta ur spel.
Roy: Det tragiska är att anställningstryggheten har försvunnit totalt och att banker och låneinstitut inte ser anställda på bemanningsföretag som en god kreditkund.
Bo: Det har vi ju fått erfara som fd anställda på bemanningsföretag.
Roy: När uppdraget försvann sparkade bemanningsföretaget personalen. Det var inte intressant att behålla dessa personer så dom fick A-kassorna ta hand om.
Bo: Där finns väl en spärregel som säger att andra gången Du får sparken från ett bemanningsföretag är Du avstängd från A-kassa och detta för att inte bemanningsföretagen skall skyffla över ansvaret för övertalig personal på just A-kassorna.
Roy: Men nu har vi ju en regering som gynnar arbetsgivarna på arbetstagarnas bekostnad. Innan var det skenbart motsatt! Företagen vill vara så flexibla som det överhuvudtaget går och då hyr man in arbetskraft. Bland annat ett sätt att kringgå reglerna på arbetsmarknaden. Med hyrd arbetskraft existerar inga LAS-listor och heller inga uppsägningstider.
Bo: Jag tror att det är en tidsfråga innan även bussbranschen börjar köra bemanningsföretag. Lokförare och en del annan tågpersonal hyrs ju ut idag.
Roy: Vi märkte ju att det var skillnad på folk och folk när vi jobbade som uthyrd personal. Inte minst från fackligt håll - så man får nog säga att som man bäddar får man ligga!

Bo: Först slog julhandeln alla tänkbara rekord sades det och nu konstaterar man att självmordsbombaren inte påverkat julhandeln, men att den bristande snöröjningen gjort det.
Roy: Det är rent häpnadsväckande. Hade nån trott att julhandeln i hela Sverige skulle påverkas av en enstaka händelse i huvudkommunen? Allt kretsar inte kring Stureplan väl?!
Bo: Däremot påverkas trafikberoende butiker av den dåliga snöröjningen och det visar väl att bilister ändå har en viss nivå av förnuft - men å andra sidan har julhandeln redan slagit "all time high" så jag ser inte problemet.

Roy: Jag häpnar! Om svenska skolelever först går grundskola, sedan gymnasium för att avsluta med högskola eller universitet och att dom sölar lite på vägen så blir det ett samhällsproblem eftersom dom kommer ut i arbetslivet först i 30 års åldern och därmed avkortar sin tid som bidragsgivare till det svenska samhället.
Bo: Då har man alltså helt bortsett från den höga ungdomsarbetslösheten?
Roy: Tydligen och dessutom gnäller man lite på föräldraledighet som plockar bort dem från arbetsmarknaden i perioder. Skulle dessa ungdomar sedan hoppa på en längre utbildning i 30-års åldern får inte staten maximal utdelning på investeringen.
Bo: Snacka om cynism.

Bo: Och A-kassorna bara fortsätter att tappa medlemmar. Så nu börjar facket följa handels recept - lockvaror! Om Du går med i facket och dess A-kassa för du på köpet en liten gullig pensionsförsäkring (som Du får betala själv).
Roy: Jag läste att Sverige halkat efter bland västvärldens A-kassor. Vi har de lägsta ersättningsnivåerna. Knappt nån får 80% av lönen eftersom man slår i ersättningstaket långt före!
Bo: Och inte påverkas ersättningsnivån av nya löner i den bransch man blev utkastad ifrån heller.
Roy: Sverige är verkligen fantastiskt!
Bo: Detta med a-kassorna är fantastiskt även på ett annat sätt. För över en natt chockhöjdes avgifterna, via riksdagsbeslut, samtidigt som villkoren avsevärt försämrades, via riksdagsbeslut. Inte så märkligt att produkten blev ointressant för många.
Roy: Jag noterar att t o m statliga AF inte ser att A-kassorna fyller sin ursprungliga funktion. Man går från utförsäkrad till aktivitetsstöd.
Bo: Arbetslinjen? Alltså för administrationen på AF med flera instanser!
Roy: Ha ha ha - den var bra!

Inga kommentarer: