29 oktober 2005

Idag är det lördag - igen

DigitalTV


Detta är en gammal klassiker vid detta laget. Fler och fler inser att dom blivit grundlurade igen. Gången innan gällde det Telia-aktien - nu handlar det om digitalTV.
DigitalTV omställningen har ju gift sig med de kommersiella företagen i samband med nedsläckningen av det analoga TV-nätet. Jag har då inte sett någon simpel liten mottagare för mottagning av public service-kanalerna varesig via marknätet eller via satelit. Däremot svämmar annonsmarknaden över av reklam för Boxer, ViaSat och Canal Digital som alla är villiga att för ett par tre hundra i månaden ge Dig hela världen i en TV-apparat. Betalar Du lite till kan Du få se hela världen i ytterligare någon apparat. Du betalar med andra ord per mottagare. Fiffigt och dessutom tillkommer då statens mottagaravgift. Obs! Råkar Du ha oturen att vara kund hos Kronofogden får Du avstå från TV-tittande framöver för då är Du inte välkommen.

Så var vi tillbaka i Västra Götalands Regionen


För Dig som händelsevis inte visste det betyder Västra Götalands Regionen StorGöteborg och inget annat. Övriga kommuner - främst de mindre dräneras på pengar och utveckling.
En undersökning av FRAMTIDSTRON bland ungdommar i regionen visar att framtidstron minskat markant bland gymnasieeleverna. Vill man ha ett arbete och en framtid får man ge sig av till andra delar av landet. Den egna kommunen erbjuder ingenting. Vår dotter har redan lämnat Tranemo Kommun, här fanns ingen framtid för henne.
Det finns fler exempel som visar på samma fenomen fast från ett helt annat håll. Ring till Synpunkten som är Västtrafiks klagomur. Tro för all del inte att Du hamnar hos någon som känner till förhållandena där Du bor. Du kan mycket väl hamna på ett CallCenter i t ex Uddevalla och där vet man knappt vart Svenljunga eller Tranemo kommun ligger. Ringer Du till Polisen vete f-n vart Du hamnar (kanske i Göteborg) och dom anses kört vilse när dom passerar Kallebäcks lider.
Västtrafik har en stor annonskampanj om förbättringar i kollektivtrafiken med 939 förbättringar, men läser man annonen lite nogrannare så upptäcker man rätt snart att det i stort sett handlar om StorGöteborg, resten finns liksom inte.
Tittar vi sedan på det nya betalsystemet som är på väg att införas kommer man att upptäcka att övriga delar av regionen får acceptera StorGöteborgs system med kuponger. Det blev väl för dyrt att förnya betalsystemet i StorGöteborg.

Äldre arbetskraft


Att ett otal utredningar slagit fast att Sverige inte har råd att pensionera sina pensionärer vet vi ju sedan länge. Den extremaste var väl en utredning som slog fast att ny pensionsålder skulle vara 77 år. Samtidigt fastslår andra undersökningar att herrar och damer över 50 år kan säga adjö till nytt jobb om man vill byta eller blir arbetslös. Det blir helt enkelt för dyrt att anställa äldre medarbetare. Medfinansiering i sjukförsäkringen och avtalspensionen ställer till det i verkligheten. Två basfrågor står i motsatsförhållanden.

Inga kommentarer: