11 september 2005

Söndagen den 11 September 2005

Till att börja med


Söndag förmiddag betyder städning och hålla lite ordning och reda inomhus. Till detta räknas förutom dammsugning och annat också att gå igenom veckans tidningar som sedan går till containern.

I bladen


Invandrargrupper i Borås skall få egna kabelTV-kanaler. Bra eller dåligt? Jag vet inte - om det innebär att dom inte lär sig svenska och därmed ställs utanför samhället känner jag tveksamhet. Om man till varje pris vill bibehålla sitt eget språk och kultur utan att ens försöka komma i kontakt med sitt nya hemland undrar jag hur klokt det är:

Hushållen sparar för mycket och konsumerar för lite. Personligen känner jag mig inte träffad. Jag sparar en ringa summa varje månad och mitt sparkapital minskar hela tiden vilket betyder att någon annan konsumerar mina pengar.

Vad är tjusningen med silikonbröst undrar en kvinnlig journalist som inte fattar något. Det gör inte jag heller. Kan det vara fel kön på journalisten?

Ingen kramar mer värme ur marken än värmepumpen från XXX. Den har COP 8,0. Frågan är väl vad som händer i marken när tillräckligt många kramar ut värme? Om detta har jag inte hört ett ord.

Så har vi som vanligt de som kvelurerar mot kollektivtrafiken. Morgontidig buss genar på trafiktom gata och någon besserwisser tycker till. Däremot kan det vara anmärkningsvärt att inte respektera hastighetsbegränsningen förbi en skola. Frågan man ställer sig är ju hur snäv tidtabellen är. Kör man med styva tidtabeller tar dessa ju inte hänsyn till hur trafiktätheten är under olika tider på dygnet.
Servicelinjerna används av fel kunder. De handikappade och äldre åker hellre färdtjänst där dom själva kan bestämma tiderna än tidtabellsbundna servicelinjer. Kan det vara dags för anropsstyrd trafik?
Annars kanske stadsvandring kan vara en modell.
Förre VD:n för ett kollektivtrafikföretag uttalar sig i bladet om sin förre arbetsgivares ekonomiska problem. Personen menar att höga personalkostnader är boven i dramat. Med bra schemaläggning för företaget (inte förarna) kan man vinna pengar (och öka frekvensen sjukskriva förare som FK genast friskförklarar). Grundbulten är dock upphandlingssystemet som inte fungerar i praktiken. Kanske är det så? Ett faktum håller på att etablera sig, det blir inte så många anbudsgivare kvar om några år. Flerfald ersätt av enfald och om ett antal år kommer alla anbud att snurra runt på 2 till 3 anbudsgivare och utslagningen av anställda är ett faktum. Man kommer att handplocka personal efter varje upphandling.

Livet är ett helvete. Är Du sjukskriven riskerar Du att bli uppsagt. När Du är sjukskriven jagar FK Dig för dom förutsätter att Du bluffar. Hos vissa arbetsgivare blir Du rehabliliterad omgående. Det blir tydligare och tydligare att de sociala välfärdssystemen inte håller måttet när de används.
Hamnar Du på sjukhus och råkar vara rökare kan Du räkna med ett helvete inte vård. Dessutom blir Du kameraövervakad - det är billigare än personal och blir aldrig sjuka.
När Du blir sjukskriven av en läkare blir Du i samma stund friskskriven av FK som dessutom uppmanar Dig att söka nytt jobb på en obefintlig arbetsmarknad - jättesmart.
Dessutom flaggas för att höstens influensa är på väg - fast det är nog inget problem i år. Du blir sjukskriven av Din läkare i bästa fall - sedan blir Du friskskriven av FK och kan lugnt gå tillbaka till jobbet och smitta ner Din omgivning. Dessutom hoppas FK och RFV att ett större antal äldre inte klara sig för att på så sätt minska pensions- och sjukpenningsutbetalningar.

I fredags invigdes Nya Riksväg 27 och i bladet kunde man bland annat läsa om hur detta förändrar lijesträckningen för vissa kollektivtrafiklinjer. Det är ju tur att någon informerar för varken TrafikHuvudMannen eller entreprenören som kör trafiken har berättat det för förarna. Som sagt det är tur att det finns en tidning att läsa det i.

I helgen bildades FI (enligt gammala god militärförkortningar är fi = fienden) och man kan ju lugnt säga att dom har en hel del idéer som vänder upp och ner på invanda allmänna samt religiösa begrepp. FI skall ställa upp till riksdagsval 2006 utan att för den skull bilda parti. Att dom kommer med en rad mycket annorlunda och radikala förslag är inte tu tal om, frågan är väl hur lång tid det tar innan en majoritet av väljarkåren accepterar dessa nya grepp? Fast hos de reklamfinansierade bolagen är saken klar. Där satsar man stort på att det finns två kön och att sex är ett säljande grepp. Frågan är väl hur nära ren porrfilm man kommer denna gång. Program av typen Robinsson har blivit för snälla och måste bli sexigare och mer förnedrande för att locka en alltmer pervers publik. Sedan finns det personer som förundras över hur normbildningen luckras upp. Konstigt.

Det lär vara kyrkoval idag och olika grupperingar bekämpar varandra så det står härliga till. Man kan ju undra varför man skall stötta och stödja ett system som genererar så mycket motsättningar som religion? Samfunden har ju också fått ett delikat problem att ta itu med. Vi har religionsfrihet i vårt land, till en viss gräns givetvis. I speciella fall sätter samhällets önskemål relionsfriheten ur spel på gott och ont. Frågan om kvinnliga präster är ingalunda avklarad ännu och nu skall äktenskapsbalken och namnlagen sätta relionen ur spel. Det handlar om samkönade vigslar och om att grabbar skall få heta Stina och tjejer skall få heta Ulf. Det kanske är helt korrekt att man avidentifierar kön som ett led i att jämnställa man och kvinna. Framtiden får väl ge facit, men nog känns det ovant. Antalet medlemmar sjunker tydligen inom Svenska Kyrkan för det duggar tätt med nedläggningar av församlingar.

Klassfråga vänster/höger


Det är pengar som styr och inte idéer. Betongpartiet (S) försåg svenska arbetare med egna bostäder en gång i tiden, men nu skall man ta ifrån dessa människor deras hem. Principen är tämligen enkel. Alla skattebaser som inte kan flytta ut ur landet skall hårdbeskattas. Eftersom (S) också säger sig vara ett feministiskt parti så är det naturligt att man nu vill avveckla att deras väljare bor i egna villor. Där råder ju den totala ojämnlikheten. Här förekommer så skrämmande fenomen som könsroller och dom skall ju utrotas. Enklaste lösningen är att plocka bort villaägarna.

Inga kommentarer: