25 januari 2011

Tisdagen den 25 januari 2011

Roy: Jag såg på en brittisk dokumentär om hur RAF tog itu med tyskar som arkebuserade brittiska flygare som flydde ur tyska koncentrationsläger.
Bo: Vad gjorde dom då?
Roy: Dom skickade ner ett polisteam som spårade upp de som brutit mot krigets lagar och ställde dom inför rätta i Tyskland.
Bo: Jag såg filmen München om hur israelerna tog hand om dom som attackerade judarna under olympiaden.
Roy: Och hur löste dom sin uppgift då?
Bo: Man avrättade förövarna en och en utan rättegång!
Roy: Se där ja – två skilda synsätt på rättvisa och mänskligt beteende.

Bo: Yrkeshögskolan verkar stå högt i kurs just nu och lokförare toppar yrkena.
Roy: Inga hantverksyrken?
Bo: Nope! Några sådana hittade jag inte!

Roy: Det var ett jäkla tjat om överfyllda dubbeldäckade bussar som slänger av passagerare utefter linjen.
Bo: Mmm – man kan ju inte köra med överlast – eller hur?
Roy: Onekligen inte och då är det väl bara att dumpa överlasten.
Bo: Låter som en simpel lösning!

Bo: Om Du tycker att några avslängda betalande passagerare är ett problem borde Du ta Dig en titt på datalagringsdirektivet. Där kan vi verkligen tala om intrång i den privata sfären.
Roy: Det är sant, men det är knappt några som fattat vidden av detta intrång ännu. Och en annan sak är också rätt intressant i detta sammanhang.
Bo: Som vad då?
Roy: Definiera terrorist!
Bo: Hoppsan.. nån som är i konflikt med makten antar jag.
Roy: Precis! Så alla palestinier som opponerar sig mot israel är terrorister. Alla som har synpunkter på att vara ockuperad är terrorister, alla som har invändningar mot amerikanskt styre i världen är terrorister.
Bo: Jaja det finns alltså ingen definition på vad som är en terrorist egentligen.
Roy: Trots denna lilla obetydliga brist så lagras ALLT som skickas elektroniskt. Dina telefonsamtal, Din e-post, Dina fax, Ditt nätsurfande. Man håller bokstavligen på att ta bort det öppna samhället och steg för steg införa övervakningssamhället.
Bo: Var det inte BL som nu skall ha 5 övervakningskameror per buss? En bit till på väg mot den totala övervakningen.

Bo: Jag läste en fundering här om dagen om upphandlingar. Den var intressant, inte minst för att den bekräftar det vi hela tiden hävdat.
Roy: Du tänker på anbud som är så låga att dom inte ens täcker de mest grundläggande underhållet av fordonen till exempel.
Bo: Funderingen gick ut på hur Västtrafik formulerar sig i anbudsförfrågan och hur urvalet sker när anbuden kommit in, samt hur företaget följer upp att dom får det dom beställt.
Roy: Där verkar det lite tveksamt – jag tänker på kontrollen som säkerställer att man får det man köpt.
Bo: Det som är intressant att det finns vanliga resenärer som börjar undra vad Västtrafik sysslar med i sin upphandlingskarusell och varför eländet aldrig upphör!
Roy: Jag hävdar fortfarande att vissa samhällsfunktioner inte lämpar sig för vinstintressen och anbud och att underskottsfinansierad kollektivtrafik är ett av dessa områden.

Bo: Så har Stieg Larssons änka varit ute i spalterna igen och klagat på att hon inte får förvalta sambons arv.
Roy: Bara för man varit sambo i 30 år kan man ju inte göra anspråk på delaktighet i den andres ägodelar – det är ju löjligt!
Bara för att man suttit i var sitt hörn i soffan kväll efter kväll och bollat idéer och läst manusutkast gör en inte automatiskt delaktig i ett litterärt verk. Så kan det inte gå till i rätt och riktigtlandet Sverige. Nej nån jäkla ordning får det vara.
Bo: Jag förstår och då är det bättre att radera dessa 30 år ur sambons liv. Det blir mindre komplicerat!
Släkten drog en vinstlott i alla fall.

Roy: Apropå vinstlott så såg jag att det kommit in nya företag som vill sko sig på skuldsatta svenskar. Begreppet ocker har ju försvunnit ur lagstiftningen och då öppnades dammluckorna på riktigt.
Bo: Ocker?
Roy: Det är när man begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning för att skaffa sig en förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilket vederlag inte skall utgå. Det vanligaste var så kallad ockerränta.
Bo: Jag läste att så kallade SMS-lån har räntesatser på 2300% och det räknas tydligen inte som ocker längre! Förr i tiden var gränsen runt 10%.
Jag kan ju tycka att hela samhällsmaskineriet ägnar sig åt ocker idag. Elbolagen har ju monopolställning på den avreglerade elmarknaden och begagnar sig hänsynslöst av någons trångmål och beroendeställning för att skaffa sig oskäliga förmåner.
Roy: Nu var det inte direkt elmarknaden jag tänkte på. Jag var mera inne på så kallade snabblåneföretag och liknande som likt parasiter föder sig på skuldsatta personers problem att betala i tid eller inte alls.
Fast inkassoföretagen kör verkligen med ockerräntor kamouflerade till olika typer av avgifter. Jag såg ett härligt exempel: Skuld 319:-- kostnader 804:-- vilket ger en årsränta på 362300354%.. Då kan man undra var gränsen för ocker går egentligen?

Inga kommentarer: