10 januari 2011

Måndagen den 10 Januari 2010

Bo: Jag hörde i morse att det var massor av skolbusstrafik och linjebusstrafik som ställdes in.
Roy: Då fick Karolina delvis fel - eller rätt. Beror på hur man skall tolka det.
Bo: Det var väl en del skolbarn som missade skolstarten.

Roy: Jo Du Bo gubben.. Nu har branschen kommit på nya sätt att uppmuntra sin personal!
Bo: Har Du betalt för att snacka i gåtor eller?
Roy: Jag tänker på en metod att få ner bränsleförbrukningen som innebär att förare som kör på ett visst sätt belönas med extra klirr i plånboken.
Bo: Höll inte BL på med nått sådant ett tag. Man köpte in dyr mätutrustning och monterade i vissa bussar och sedan rann allt ut i sanden?
Roy: Nu när Du nämner det så. Men i detta nya fallet så tycker man att den nya tekniken är missvisande och i vissa fall kan leda till att förare kör farligt för att nå bra resultat. På en liten display kan tydligen chaufförerna se hur de ligger till i snålkörning.
Bo: Jag hörde att man var beredd på att få skit från förarkåren men tänker inte bry sig.
Roy: Det nya systemet lär i alla fall heta Pilotfish och syftet är att spara bränsle! Kör man som Pilotfish vill får man kalla sig grön chaufför.
Bo: Hulken alltså..he he he!
Roy: Förarna fick visst nån slags utbildning i rationell körning.
Bo: Minns att folket på BL fick en teknikkurs om hur mätsystemet fungerade och att förarna i Tranemo hade kurs i Heavy Eco Driving. Svenljunga sket man i.. Men det är historia nu!
Roy: Hittills i år har man sparat in en massa ton koldioxid genom den nya tekniken. 53 procent av busschaufförerna lever upp målet som gröna chaufförer.
Bo: och dom övriga 47% får sparken?
Roy: Man skulle lätt kunna tro det - bussförare är ju lätt utbytbart förbrukningsmaterial i dagens verklighet. Bolagen kallar det visst för vidareutbildning i fas ett och hur det går för de som är obildbara förtäljer inte uppgifterna.
Bo: Hörde att systemet är måttligt poppis och att förarna känner sig övervakade och påpassade.
Roy: Välkommen till verkligheten. Hörde att Kommunal hade sagt nej till tekniken denna gången vilket dom inte gjorde under BL:s experiment! Det skall ju ändå gälla för att vara en miljösatsning (fast att spara driftskostnader är den verkliga orsaken).
Bo: Nej nu skall jag då och ta mig en miljövänlig snöskottarsväng!
Roy: Nä nä det där är inte sant.. Sofflocket verkar mer troligt!

Inga kommentarer: