11 januari 2011

Tisdagen den 11 januari 2011

Roy: Det var lustigt! Man måste alltså sitta och smaska på Malaco godis i Pierre Roberts underkläder för att titta på Let's Dance!
Bo: Du är la inte redigt rätt funtad där uppe!
Roy: Vadå.. Jag bara refererar till TV4's reklam. Frågan är väl vem som inte är funtad?

Bo: I många år har PPM kämpat för att folk skall engagera sig i premiepensionssystemet och "påverka". I början funkade väl detta sådär!
Roy: Om det rör sig om 150:--/månaden är det knappast nån förmögenhet att fajtas för.
Bo: Förvaltarna vill göra gällande att en aktiv och lyckosam placering kan göra skillnad!
Roy: Folk i allmänhet väljer ändå det så kallade ickeväljaralternativet som innebär 7:e APfonden.
Bo: Får dom inte bonus för att dom förvaltar så taskigt?
Roy: Det minns jag inte. Däremot har man börjat att skydda ickeväljarnas pensioner.
Bo: Var det därför som man döpte fonden till Såfa och ökade riskerna? Det är ju också en definition på att skydda pensionerna. Pensionssystemet är väl främst en kassako för förvaltare.
Roy: Det ligger nått i det. Där det samlas en stor hög pengar samlas gamarna.
Bo: Vi får väl anledning att återkomma till ämnet... Det är ju högaktuellt nu 2011 då pensionerna skall minskas, som en tack för ett långt yrkesliv.

Bo: Nu tänker jag på nått helt annat och oss närliggande händelser.
Roy: Skall vi gissa på nått med Facebook till exempel?
Bo: ..eller bloggande! Jo visst är det så. Skriv om förhållandet på en arbetsplats i sociala medier eller i en blogg och Du är ute ur arbetsmarknaden - Du blir socialfall.
Roy: Det är ju bekvämt att hyra personal idag och om nån öppnar näbben byts han/hon ut snabbt och effektivt.
Bo: Är inte det hela vitsen med att hyra personal? Ingen uppsägningstid och att dom håller truten i alla lägen?
Roy: Det är i alla fall fackets åsikt. Grejen är att skrämma anställda till tystnad! Vi kan ju dra en parallell till Wikileaks vars grundare man vill avrätta. Han har visserligen inget brott begått men han har ju avslöjat oegentligheter och det är aldrig populärt hos makten.
Bo: Jag hörde att inhyraren av personalen inte ville tala med pressen!
Roy: Ser jag förvånad ut? "Efter 28 år som tågstädare fick 54-åringen sparken". Han hade uttalat sig lite för högt om arbetsmiljön. Att han råkade vara skyddsombud och fackligt engagerad gillades inte alls.
Bo: Vi två har väl bloggat om kollektivtrafikens tillkortakommanden så till den milda grad att ingen vill ta i oss med tång. Jag ser då tydliga tecken. Arbetsmiljöproblem kostar pengar att åtgärda och i en konkurrensutsatt bransch som t ex tågbranschen har man inte minsta intresse av saker som kostar pengar.
Roy: Har noterat att tågset efter tågset har lagt av så jag ser kopplingen.
Bo: Ser Du också trenden att knuffa ut facken ur arbetslivet? Skyddsombud köps ut, man hyr arbetskraft, man tvingar personal till tystnad.
Roy: Klart jag gör, den är ju övertydlig. Man köper hela tiden tjänster istället för att ha egen personal - det hette outsourcing tidigare.

Roy: Bytet av operatör för pendeltågstrafiken verkar följa tidigare känt mönster. DSB tog över pendeltågstrafiken och nån slags organiserat kaos utbröt. Sant är att vädret ställt till problem, men ett annat mönster har en otrevligt bekant ton. Orealistiska planer för fordonsomlopp och personalhantering.
Bo: Alltså är det inte bara i bussbranschen då?!
Roy: Skall man tro spridda artiklar i pressen följer man ett sedan gammalt känt mönster. Man har tydligen också brist på lokförare. Vissa har dessutom en icke komplett utbildning!
Bo: Var det inte nått skyddsombud i Stockholms pendeltågstrafik som köptes ut för att ha påtalat just denna typ av brister?
Roy: Jasså, det har Du inte glömt! Jo det var nog så ja och likheterna finns. Man har inte en aaaning om hur man nödöppnar en vagnsdörr till exempel.
Bo: Jag hörde att vissa nyckelchefer har lämnat företaget. Man vill väl inte få huvudet avhugget längre fram. Men företaget har tillräckligt med personal fast många har inte rätt kompetens.
Roy: Du hörde vad Du sa va? Många saknar behörighet - häftigt! Jag hörde att företagets högsta ledning inte ville avslöja vem som valt åt de lokala cheferna att avgå. Tystnadsplikt troligen... Hi hi hi.
Bo: Nu var Du riktigt rolig! Mängden resegarantiärenden talar väl annars sitt tydliga språk. Från 40.000 till 80.000 pekar väl på nått antar jag!
Roy: Det kan Du väl inte mena... fniss fniss...


Inga kommentarer: