22 november 2005

T y c k e r i e t



Barnbidraget kan tvångsdelas


Nu ska det bli möjligt att dela barnbidraget mellan separerade föräldrar - även om bara ena parten begär det. I dag betalas barnbidraget ut till mamman om föräldrarna separerat och barnet bor växelvis hos de båda. Om föräldrarna är överens kan det i stället gå till pappan. Tanken med regeringens nya lagförslag är att pappan ska uppmuntras att ta på sig mer ansvar för barnet.
Ett resonemang som jag är rejält trött på. Mamman säger konstant i radio, TV, tidningar, reklam "mina barn" (aldrig våra barn) och markerar därmed att barnen "tillhör" henne och att fadern får "ta ansvar" på hennes villkor.

Föräldrapenning


Föräldrapenning betalas ut till mamman och pappan i totalt 480 dagar. Rätt till föräldrapenning har du om du varit inskriven hos Försäkringskassan under minst 240 dagar i följd före den dag du vill ta ut ersättning. Mamman kan ta ut föräldrapenning 60 dagar före förlossningen. Pappan får ta ut föräldrapenning före förlossningen i samband med föräldrautbildning. Efter förlossningen betalas föräldrapenningen ut till den som vårdar barnet. Även om mamman inte har hand om barnet har hon ändå rätt till föräldrapenning i 29 dagar efter barnets födelse.
Redan konstruktionen av nuvarande föräldrapenning cementerar skillnaden mellan en moder och en fader. Här är det mamman som har "rätten" till barnen (rätt eller fel).

Översynen av föräldraförsäkringen är gjord med utgångspunkt i att föräldraförsäkringen ska verka för barnets bästa (gjorde den inte det tidigare då?) och bidra till en ökad jämställdhet mellan könen. Utredningens huvudsakliga uppdrag är att göra en översyn av hur föräldraförsäkringen bättre kan bidra till att barnen får tillgång till båda sina föräldrar. Utredningen skall bland annat se över och belysa i vilken utsträckning föräldraförsäkringen uppfyller syftet att båda föräldrarna på lika villkor har möjlighet att kombinera föräldraskap med förvärvsarbete eller studier samt vilka grunder som kan vara verkningsfulla för att skillnaderna i uttag av föräldrapenning mellan barnets föräldrar skall minska med beaktande av hur det samlade uttaget av föräldrapenning för barnet påverkas (Hur barnet påverkas verkar alltså inte vara syftet). I detta sammanhang skall effekterna av de reserverade månaderna belysas. Utredningen har också valt att föreslå insatser för informationsspridning och attitydpåverkan som ett komplement till regeländringar. Därutöver bedömer utredningen det viktigt att stärka föräldrarollen genom särskilda myndighetsåtgärder.
Myndighetsåtgärder torde vara nyckelordet i detta sammanhang. För mig verkar det nog mest som om vissa särintressen haft ett finger med i spelet. På ytterligare en punkt omyndigförklaras vuxna människor, som inte förväntas kunna fatta egna kloka beslut grundat på deras verklighet. Missförstå mig rätt: Jag är FÖR att BÅDA föräldrarna tar ansvar för sina barn på det sätt som passar deras situation. IDAG saknar massor med barn båda föräldrarna vilket gör att barnen driver omkring på gator och torg och vandaliserar och trakasserar. Häromdagen åkte en bussförare på storstryk. Fast jag tvivlar på att tillsynen av barnen blir bättre med en regeländring. Sedan kan man ju undra om en supande/ knarkande/ extraknäckande mamma eller pappa är en bra vårdnadshavare? Det är inte alltid generella regler träffar målet.

ÅTER till Hemsidan

1 kommentar:

No Substitute sa...

Det förslaget sköts i sank.

Jag har precis börjat kampen för att igen lyfta frågan. Min exfru vägrar dela barnbidraget, trots att barnen bor växelvis och att hon redan fått hela barnbidraget i 10 månader.