11 maj 2012

Fredagen den 11 maj 2012

Bo: Enligt en undersökning kommer inte brukaren i fokus i Sverige. Man vill ha en lugn, trygg och stimulerande arbetsplats utan störande inslag från brukare/äldre.
Roy: Är det därför äldre i särskilt boende får olämpliga läkemedel? Man vill snabbt bli av med sina brukare kan jag tro!
Bo: I Bollebygd har man kommit fram till en annan metod för att minska antalet äldre – denna cancer på samhällskroppen, detta köttberg som en känd politiker uttryckte det. Visst ja! Man chockhöjer helt enkelt priset på maten i hopp om att de äldre skall svälta eller flytta och för att påskynda processen höjer man hyrorna också.
Roy: Det där med hyreshöjning låter bekant! I Högsbo i Göteborg lyxrenoverar man för att kunna byta hyresgästkategori. De som bor där nu ger för låg avkastning. Mer penningstinna hyresgäster krävs för att få ut högre vinster.
Bo: Med trängselskatt och få men svindyra hyresrätter samt väldigt dyra bostadsrätter håller det [S]-styrda Göteborg på att ytterligare segregera innevånarna i staden.
Roy: På detta skall vi lägga en nya villaskatt. KD gick till val på att helt avskaffa villaskatten, men det sket sig. Nu finns nya krafter som vill återinföra denna boendeskatt.
Bo: Kan språk vara en sammanhållande faktor?
Roy: Tror Du det. Är det därför Turkiet bekämpar kurdiska?
Bo: Högst troligt! Så frågan är hur man skall tänka när det kommer invandrare till Sverige. Skall dessa så snabbt som möjligt lära sig svenska? Gynnar det invandrarna? Gynnar det samhället?
Roy: Det förekommer väldigt olika meningar i detta viktiga ämne. Vi på med minoritetsspråk och hemspråksundervisning – rätt eller fel. Men om man nu tror att språket är ett av fundamenten i ett samhälle så verkar det underligt.
Bo: Det som är lite knepigt i detta sammanhang är att äldre invandrare tappar svenskan och återvänder till sitt barndomsspråk och på så sätt tappar kontakten med samhället de lever i.

Inga kommentarer: