25 augusti 2010

Onsdagen den 25 augusti 2010




- Oj oj oj säger jag! En vapenhandlare från Ryssland skall utlämnas till USA från Thailand.
- Jojo USA gillar inte konkurrens. Dom vill sälja sina vapen och vapensystem och då skall ta mig fan ingen ryss komma och störa affärerna. Konflikter och krig är big business och där vill man inte dela med sig.

- Jag hörde att allmänna kommunikationer kommer att bli en stor valfråga.
- Jaha och på vilket sätt kommer det att påverka förarnas arbetsförhållanden?
- Va! Här pratar jag om att man vill införa gratisresor för pensionärer och studieresor för elever och så babblar Du om förarnas arbetsförhållanden. Patetiskt.
- Säger Du ja, men vad säger förarna? Apropå det så blir det svårare och svårare för regionen och Västtrafik att formulera anbudsunderlag som inte lämnar utrymme för tolkningar hit och dit. Resultatet har blivit att allt fler upphandlingar avgörs i domstol.
- Så det rinner iväg en massa onödiga miljoner kronor bara för att företag som inte vunnit anbudet överklagar till domstol?
- Så är det! Och inte nog med det... Anbudstiderna och tiden för igångsättning eller trafikstart skjuts framåt.
- Men en av våra käpphästar tar ytterligare steg framåt.
- Och vilken av våra käpphästar är det?
- Jo den som säger att kollektivtrafik skall ha egna körfält och att bilisterna kommer i tredje hand.
- Den är perfekt den käpphästen... och nu skall det alltså bli fler kollektivtrafikkörfält så att bilar och bussar inte skall tampas med varandra?
- Just så! Bussen skall komma fram även om biltrafiken står still.
- Låter som ljuv musik i mina öron. Hoppas ALLA kommuner inser fördelarna med detta.

- Visste Du att cirka14000 registreringsskyltar är på drift?
- Nä!

- När det gäller upphandlingar och Västtrafik kan tydligen det mesta gå fel. Biljettsystemet är väl ett exempel och här dyker det upp ett nytt! Grön Express.
- Aha den som Västtrafik vill köra genom Tingstadstunneln med.
- Just den ja! Nobina (fd Swebus) vann visst den upphandlingen till slut och då skulle det köras tvåvåningsbussar på Grön Express.
- Men hur var det nu då. Dom var alltså för tunga för Götaälvbron! Kan dom inte angöra vissa Hållplatser på Hisingen förlorar linjen sin attraktionskraft.
- Det lär knappast gå fortare att baxa bussarna genom Tingstadstunneln i rusningstrafik.
- Västtrafik har sina galna idéer och kommunerna har sina önskemål.
- Jo det är sant och den där fanasatiska Reseplaneraren har sina idéer. Jag minns att vi skrev en gång om hur man åker buss från Mjöbäck till Svenljunga och det var en rätt häftig resa. Minns jag hyfsat rätt åkte man till Överlida där man bytte till bussen till Skene för att i Skene byta till bussen från Göteborg till Svenljunga-Tranemo.
- Vart hade dom gjort av linje 302 som gick raka vägen?
- Cyberrymden tror jag. Fast nu har det dykt upp nya fantastiska förslag från Reseplaneraren. För att ta sig från Borås till Fristad tar man först bussen till Sandared och därifrån en språngmarsch till Borgstena på cirka 8 minuter.
- Vänta nu - hejda Dig lite! Det är väl sisådär 3 mil mellan Sandared och Borgstena. Rast promenad för att avverka 3 mil på 8 minuter. Nähä - Vasaloppet, släng Dig i väggen.
- OM Du mot förmodan fixar tre mil på åtta minuter tar Du sedan tåget mot Borås och hoppar av i Fristad.
- Men men men - stopp - hallå - hejda Dig - vart fan har man gjort av tåget Borås - Fristad - Bollebygd - Mölndal - Göteborg då????
- Borta.   i cyberrymden antagligen. Men hav tröst. Västtrafik skall visst upphandla en ny Reseplanerare.
- Giv mig styrka, dom har ju inte klarat av att upphandla nått vettigt så här långt så hur ända in i glödheta skall jag bli lycklig inför ett sådant löfte.

- Fast har har ett uppslag till en ny slags busslinje.
- Låt höra!
- Jo antalet gårdsbutiker ökar och det tillkommer ständigt nya gårdsbutiker enligt LRF. Det är väl ett av få sätt för folk utanför städerna att livnära sig och då tänkte jag på "Kärringarallyt". Varför inte ha en eller ett par busslinjer som stannar vid ett antal sådana här gårdsbutiker så att folk som åker med hinner och handla lite innan färden går vidare till nästa gårdsbutik ... och så vidare.
- Låter som ett miljövänligt och trivsamt sätt att stödja landsbygden.
- Inte sant!

- Men snälla Du. Sossarnas valfrihet "är valfriheten att inte behöva välja". Det är Kommunals förare som kör bussar och dom får då aldrig välja bort delade tjänster till exempel. Kommunal är ju med i LO-partiet som vill regera ihop med sossarna.
- Och äldre som inte riktigt klarar sig själva får inte heller väja. Nej i dessa anbudens tidevarv är det lägsta anbud på äldreomsorg som gäller!
- Jag fattar! Det alltså därför som dom får billig grismat istället för riktigt krubb. Du... förr i tiden höll man auktion på fattigvården och då vann också lägsta budet. Så egentligen har vi bara återgått till ett tidigare system alltså!
- Ja det har Du rätt i - det tänkte jag inte på. Frihet i äldreomsorgen stavas alltså lägsta anbud i enlighet med principerna i arbetslinjen. Japp - så måste det vara.
- He he he... så här i valtider serveras den ena lögnen värre än den andra med gravallvarlig min. Man lovar runt och håller tunt.

- Nu har det kommit en ny tolkning på förslaget om förbud mot heltäckande klädsel i skolorna mm och begreppet valfrihet.
- Låt höra!
- Jo Du kan ju som flykting fritt välja vilket land Du vill fly till och då kan Du samtidigt ta reda på vilka regler som gäller i det landet Du väljer att fly till. Och i Europa har vi sedan länge ett förbud mot klädsel som döljer Din identitet t ex vid en demonstration. Vi vill också gärna se läraren som undervisar, sköterskan eller läkaren som skall hjälpa oss när vi behöver vård eller personerna som kommer hem till oss från hemtjänsten. Det ingår i vårt begrepp om valfrihet.

Inga kommentarer: