31 augusti 2011

Onsdagen den 31 augusti 2011

Bo: Visst är poliser smarta?
Roy: Vad får Dig att tro det?
Bo: Står ett helt gäng vid en småskola med dragna vapen.. ungarna gjorde nästan i brallan när dom skulle gå hem. Poliserna skrämde skiten ur dom.
Roy: Ett nytt inslag i polisens kampanj för att återfå allmänhetens förtroende – tro? I så fall gjorde man nog en strategisk miss. En grov sådan.

Bo: Jag såg en annan variant som gick ut på att vinna väljarnas förtroende. Man tar fram en person som vinner val genom sin utstrålning och inte genom något genomtänkt partiprogram.
Roy: Jaha ja! Men en annan fråga i detta sammanhang: Vem slåss för landsbygden?
Bo: Vem bryr sig! Det bor ju så få där numera att det är skit det samma. Dessutom bedriver partierna en av-folkningskampanj för att få ner antalet till noll. Det är för dyrt för samhället att ha befolkningen utspridd på så stora ytor.

Roy: Har Du sett så upprörd GP är över vänskaps-korruptionen i Göteborg?
Bo: Jag finner det rätt underligt! Den har pågått i många många år nu. Redan på vår tid för 35-40 år sedan stod den i full blom.
Roy: Dessutom pågår liknande vänskapskorruptioner i varenda kommun i detta land. De må kallas svåger-politik, föreningskorruption, släktskapsutnyttjande eller något annat. Har Du inte de rätta kontakterna och de rätta släktbanden är Du inte med i matchen. Varken för de kommunala jobben eller på den lokala arbets-marknaden.

Bo: Apropå lokal arbetsmarknad såg jag att Annelie Hulthén ska köra nattbuss i Backa efter klockan 20:00 för att visa att det inte är nått problem med förar-säkerheten och arbetsplatssäkerheten.
Roy: Stopp nu! En buss är ju inte klassad som arbetsplats! Det skulle få enorma konsekvenser om en buss skulle klassas som en arbetsplats. För övrigt tror jag Du fattat fel. Jag undrar om hon ens har busskort. Jag tror att hon tycker att förarna skall riskera liv och lem för att Backaborna ska få tillbaka sin nattbuss.
Bo: Tror Du hon betalar för beväpnade väktare på nattbussarna då?
Roy: Tro dä! 

28 augusti 2011

Söndagen den 28 augusti i nådens år 2011

PICT0027

Bo: Du Roy! Är det så konstigt att vi vanliga dödliga misstror de där halvgudarna som kallar sig politiker?
Roy: Nä, det är rätt naturligt. Problemet brukar vara att halvgudarna själva inte fattat den grejen. Fast jag misstänker att Du är ute och fiskar efter något annat!
Bo: Mmm. Jag tänker på före och efter ett val och jag tänker på blå och gula lådor. Jag tänker på en enhetlig regiontaxa, lika för alla oavsett var man bor. Innan regionomvalet skulle det införas ett enhetligt taxesystem. Efter regionvalet skall det bara utredas och sedan begravas.
Roy: De politiska halvgudarna besväras inte ett dyft av löftesbrott. De lurade till sig makten och det räcker för dessa halvgudar. De svamlar bara vidare om nya stor-slagna planer som de inte heller tänker genomföra. De finns till och med halvgudar som upprepar gamla, redan svikna, vallöften. Verklighetsförankringen har flytt sin kos för länge sedan.
Bo: Hur var det nu en klok man sa. “Alla kan vi göra fel, en politisk halvgud gör bara så mycket större fel.

Roy: Jag ser att begreppet skilda världar mer och mer tar form i den verkliga världen. Mäklarfirmorna ägnar sig att förmedla lyxobjekt som ger klirr i kassan och byggföretagen bygger knappast studentlägenheter för fattiga studenter, det ger inget klirr i kassan. De rika blir allt rikare och vi andra allt fattigare.
Bo: Och att vi blir allt fattigare är inte speciellt märkligt eftersom vi ju direkt stöder sydeuropeiska länders usla ekonomi. Våra ihopsparade pensioner går ju till Spanien, Grekland och Italien. Tror fasen att vi blir fattigare.
Roy: Vågar jag gissa att dessa fondchefer dessutom fått feta bonusar för att de försnillat svenska pensionsmedel?
Bo: Det är högst troligt och stämmer väl in på begreppet “Skilda Världar”, för även experter kan ha fel och då har dom det på ett väldigt avancerat sätt.
Roy: “Skilda Världar” brukar ibland kallas för arbets-linjen också! Den innebär att man skall jobba så att dom rika blir ännu rikare. Att leva i utanförskap finns inte och de som inte arbetar är lata och odugliga. Det gäller såväl barn som pensionärer som alla där emellan som av olika orsaker inte är arbetsföra.
Bo: Nu tycker jag att Du kan sluta att berätta själv-klarheter för mig.
Roy: Okej! Då går vi väl och lyssnar på irländsk folk-musik istället. Tex The Dubliners!  

27 augusti 2011

Lördagen den 27 augusti 2011

Roy: Väckt av ett dunderåskväder som tydligen blivit uppskickat från Varberg – är det skick och fason det?
Bo: Nä jag tycker nog inte de!

Roy: Jag minns när vi flyttade in till en lagom stor stad på Bästkusten. Vi flyttade in i ett nybyggt område där ingen kände ingen. Efter några veckor av inflyttnings-stök skickade vi ut lappar i området och vi hade kalas ihop och snart nog kände alla varandra. Grejen var att alla hade kommit inflyttande från andra orter och städer i landet.
Bo: Tack tack! Jag har fattat budskapet. Här är alla släkt med varandra och alla känner alla och går in och ut som om det vore svängdörrar utom vi få som gjort misstaget att flytta hit och som varken har kusiner eller sysslingar här.
Roy: Man gör sina misstag Bo, man gör sina misstag… Men det är väl den samhällsandan som får dessa små samhällen att långsamt och säkert dö ut. Man släpper ogärna in friskt blod och nya idéer. Så här har vi alltid gjort och det duger för oss.

Bo: Nu låter hemskt likt Västtrafik och deras minst sagt märkliga betalsystem som man försvarar med näbbar och klor! Ett system som är så perfekt att man kontinuerligt uppdaterar det.
Roy: Du har aldrig undrat varför man ständigt måste uppgradera och uppdatera ett perfekt system? Och varför medger man att man “generellt kan säga att man känner till att feldebiteringar förekommer!” Jag menar att vi snackar ju här om ett perfekt system.
Bo: He He He och så kommer det SMS från aktiva busschaufförer som klagar på att än det enda och än det andra i biljettsystemet inte är åtgärdat!

20110826064Roy: Inte ska vi klaga i alla fall. Det krävs ju att det finns en fungerande kollektivtrafik här för att vi skall kunna märka av feldebiterande biljettsystem.
Bo: Nu när dom kört bort bilen kan man ju önska sig ett fungerande kollektivsystem.
Roy: Det är sant, men vi har en djäkla lång väg till en hållplatsstolpe överhuvudtaget och vid den stolpen går det bara någon slags skolbuss. Vi går som bekant inte så långt överhuvudtaget vi två.
Bo: Och det där med rullstol på bussen har vi inte ens vågat prova. Vi litar inte på att det fungerar…

23 augusti 2011

Tisdagen den 23 augusti 2011

Bo: Att ha kontinuitet när man är behov av andras stöd och hjälp är viktigt och att man kan känna sig trygg. Det är viktigt att det är samma personer som kommer hela tiden.
Roy: Det där låter väldigt bra på pappret, men den krassa verkligheten ser helt annorlunda ut. Jag hörde om en MS-sjuk man som på 123 dagar hade 101 olika personer som skulle hjälpa honom.
Bo: Låter nästan som att ha Borås Central i sitt hem.
Roy: Snacka om personalomsättning!
Bo: Det är ta mig fan skillnad på det man de facto gör och det man säger att man vill göra. Detta gäller inte minst äldrevården.
Roy: Jag hörde att omsorgen i Stenungssund dras med budgetöverdrag.
Bo: Låter som man budgeterat fel från början.

22 augusti 2011

Måndagen den 22 augusti 2011

Bo: Det är rätt risig TV denna veckan för oss som inte har råd att lägga pengar på betal-TV.
Roy: Men fredagen såg rätt bra ut så vi får väl längta dit då!
Bo: Mmmm

Roy: Så händer det igen!
Bo: Händer vad då?
Roy: Jo driften av ett äldreboende ska upphandlas. Anhöriga och boende får inget veta och de som ändå snappat upp nått och protesterar tystas ner.
Bo: Jag förstår Din upprördhet. Vart tog hänsynen till de äldre vägen? Vart tog begrepp som kontinuitet vägen? De boende får ny stressad personal som är ovana vid de boende – en ny inkörningsperiod skall avverkas.
Roy: Jag hörde att egennyttan inom administration är den säkraste karriärvägen och detta är väl ett exempel på detta.
Bo: Vänta nu lite här! Allt detta rimmar illa med äldre-omsorgens uttalade mål att man alltid utgår ifrån den enskilda individens behov, med tillägget att om inte det fungerar erbjuds man en annan lösning som ännu bättre tillgodoser behovet.
Roy: Det var nog det mest verklighetsfrånvända ut-talande jag har hört på väldigt länge.

Bo: Har Du hört att KD sätter vårt välbefinnande före krogmomsen? Visst är det gulligt!
Roy: Verkligen. Men jag tvivlar på att vi får råd att gå på krogen även om man sänker momsen. Så den sänkningen var inte ämnad för oss hur som haver.
Bo: Knappast. Vi har ju dessutom så många krogar att ÅKA till här ikring.

Roy: Hörde Du om studenten som sprungit ifrån sin plånbok på väg till en föreläsning?
Bo: Nej det kan jag inte dra mig till minnes – men å andra sidan är inte minnet vad det har varit.
Roy: Alltnog. Killen, som läser juridik, hade sitt registrerade årskort i den plånboken och givetvis åkte han på en kontroll. Böter för färd utan färdbevis. Han gick till tinget för Västtrafik menade att han mycket väl kunde ha lånat ut sitt kort till någon.
Bo: Det där låter som Västtrafik i ett nötskal. Jag misstänker att kontrollanterna aldrig kollade i databasen att han hade ett giltigt färdbevis heller, som polisen kan göra om man rusat ifrån sitt körkort.
Roy: Det tror jag inte eftersom man utgick ifrån att kortet var utlånat. Värsttrafik har ett uselt biljettsystem men dom vägrar att inse det.

  

21 augusti 2011

Söndagen den 21 augusti 2011

Roy: Jag råkade titta i en postorderkatalog från Ellos och det som verkligen slog mig var att den definitivt inte riktade sig till oss som är 60+. Modellerna i katalogen är inte en dag över 25.
Bo: Jag har en annan liten observation också så här på söndag kväll. Förvisso är det trevligt med fria bindor vid inkontinens, men sedan tar kommunen tillbaka utgiften genom att väga sopkärlen. Ett använt skydd väger betydligt mer än ett oanvänt.
Roy: Det man förlorar på gungorna tar man tillbaka på karusellen alltså.

Bo: Jag äääälskar  folk som uttalar sig om sådant de inte har en aning om. Kollektivet pensionärer har råd att betala sina resor med kollektivtrafiken. Den gruppen är sannerligen inte homogen. Lika lite som gruppen ungdomar.
Roy: Någon lite trångsynt avundsjuk person helt klart. Fast vi behöver knappast oroa oss för vi har ingen gratis kollektivtrafik.

20 augusti 2011

Lördagen den 20 augusti 2011

Roy: Jag undrar vad som är en skälig levnadsnivå?
Bo: Jag misstänker starkt att när det kommer till dessa begrepp är det stor skillnad på folk och folk. Vår skäliga levnadsnivå ligger betydligt avsevärt lägre än t ex Fredrik Reinfeldts.
Roy: Det vet jag väl. Jag har redan fått klart för mig att Din och min levnadsnivå ligger på cirka 35% av den nivå vi hade som löntagare. Eftersom vi får cirka 40% så betraktas vi som förmögna i dessa sammanhang.
Bo: Fast jag måste säga att det är förnedrande att behöva tigga bara för att man blivit pensionär.
Roy: Om jag fattat nått överhuvudtaget så är det Fredrik Reinfeldt och hans regering som bestämmer vår skäliga levnadsnivå via den så kallade Riksnormen. Denna riksnorm utgör summan av de personliga kostnader för samtliga medlemmar i hushållet och de gemensamma hushållskostnader som specificeras i ett antal förvirrande tabeller.
Det jag lade märke till var att begreppet resor inte fanns i någon tabell. Där emot fanns begreppet samtliga måltider, men hur fasen man skall få hem krubbet gick inte att utläsa.

Bo: Men en sak är i alla fall kristallklar Roy! Vi hade aldrig förutsett att vi skulle kunna ha FÖR HÖG inkomst för att få äldreförsörjningsstöd.
Roy: Nej det hade vi aldrig trott, men det visar å andra sidan hur lågt Regeringen anser att skälig levnadsnivå ska ligger för samhällets fattigpensionärer. Efter 50 års arbetsliv är dom inte värda många kronor.

Bo: Han som uppfann saxen måtte ha haft på känn hur djävliga kommande livsmedelsförpackningar skulle bli att få upp. Dom är snudd på ointagliga.

Roy: Så har polisen kollat bussar som kör för Västtrafik igen. Det drogs aldrig någon slutsats av dessa insatser som att hela anbudssystemet med underfinansierade bud är roten till det onda.
Inte heller hördes det ett pip om att INGEN lyssnar på förarna eller läser deras felrapporter.
Man får lätt ett intryck av att Västtrafiks företrädare är väldigt naiva.
Bo: Eller så blundar dom för konsekvenserna och skyller allt på andra. När vi fortfarande var yrkes-verksamma hette det Värsttrafik och dom gjorde sig inte kända för att lyssna på fotfolket. Jag fick snarare ett intryck av att hög personalomsättning hos entreprenörerna var bra. Den höll tillbaka olika förar-krav.
Resultatet är ganska givet. Förarna har ingen tid att ens titta på bussen och dom som tar av sin fritid för att göra det nonchaleras.
Arbetstider och andra arbetsmiljögrejor har väsentligt försämrats och bussbranschen vill nu ha in barnen bakom ratten för att skapa ett rejält föraröverskott och få ner/bort lönedrivande förutsättningar.
Roy: Jag vet! Den där märkliga förarbristen som inte finns! Den där enorma förarbristen som gjorde Dig och mig arbetslösa.

19 augusti 2011

Fredagen den 19 augusti 2011

Roy: Jaha! Fredag och ösregn! Hur kul är det?’’
Bo: Inte speciellt kul. Rätt trist egentligen. Och då började jag fundera på hur pass smart det egentligen är att göra 40-talisterna så fattiga att dom inte ens blir konsumenter.
Roy: Det var ju också en bra fråga och jag tror att svaret ligger i att om man gör de rika rikare och de fattiga fattigare och privatiserar allt kommer i alla fall 10% av befolkningen att vara väldigt nöjda och de 90% som återstår kastar vi till lite valfläsk då och då.
Bo: Då förstår jag varför gruppen medelålders män gärna gör samhället en tjänst genom att ta livet av sig. Dom ser ingen framtid i rollen som pensionär.
Roy: Så Du menar att det skulle finnas en framtid som äldre i samhället? Tror inte det, om Du inte tillhör den grupp som har pengarna. Det sparas på personal inom äldrevården, det sparas på maten till äldre, äldre får betala extra för allt extra till måltiden. Nej bilden som växer fram handlar inte om omsorg eller att ta hand om den åldrande befolkningen utan om hur mycket den kostar och hur besvärligt det kommer att bli.
Bo: Knappast en positiv bild Du målar upp, men det är onekligen den bild man får sig serverad via olika media. Själva kan vi bara titta i plånboken för att veta hur mycket man sparar på oss pensionärer.

Roy: Apropå spara! Det fasta telefonnätet håller ju på att plockas bort allteftersom och det skall på vissa håll ersättas med fibernät – men bara för de som har råd. Vi andra skall lita till mobiltelefonnätet. Då kommer folk från Telia och säger att man inte ska lita på mobilnätet och att mobiltelefonen är en klen säkerhet.
Bo: Det är då man ser skillnaden mellan girighet och omtanke. Trygghetslarmen går än så länge vi koppar-nätet vad jag vet.
Men sedan vill ett före detta landsbygdsparti göra halva sjukvården privat och motivet är uppenbart att man tror att man kan spara ännu mer pengar på äldreomsorgen.
Roy: Det är lite som med moderatbandy. Endast en utvald grupp i samhället har råd att ägna sig åt detta och i Kungälvstrakten är det ultimata att segla eller köra stora motorbåten till golfbanan. Man ska utstråla makt och rikedom.

Bo: Då tror jag att jag fattar ett annat märkligt koncept! Man tar den yppersta kvaliteten av tyger och garner och producerar modeplagg som skall bäras några få gånger och som kostar skjortan.
Roy: Bara ett annat sätt att markera klass ju! Konstigare än så är det faktiskt inte. Det finns ju ett antal klass-markörer.
Bo: Så när dom säger på TV att mord på den egna befolkningen kanske eventuellt kan vara folkmord, men det är inte helt säkert så är det en typ av klassmarkering?
Roy: Om landet kan tillföra den rika världen nyttigheter den behöver är det inte folkmord, men om landet saknar eller förlorar sin betydelse för de rika i världen är det troligen folkmord! Varför ska Du alltid krångla till allt?
Bo: Apropå krångla till. Varför ska det till verktyg för att öppna ett paket knäckebröd? Och då ska vi inte ens nämna ett paket järnfilar. Inbrottssäker förpackning. Troligen är filarna inte avsedda att användas.
Roy: Det är sant! Det dyker upp fler och fler säkerhets-förpackningar. Stötte på en flaska hostmedicin här om dagen – barn- och äldresäker. Samma sak var det med ett gäng penicillintabletter. Det kräves våld för att få ut dom ur förpackningen.

Bo: Minns Du att det stod nått politiskt snille i TV för ett tag sedan och påstod att de olika apoteksföretagen skulle samarbeta. Jag kan nu meddela att det politiska snillet ljög!  Du minns att vi var i Gislaved på ett av de två apoteken och hämtade ut receptbelagd medicin. Som vanligt fanns en del inte på lager, men tro för den del inte att man frågade grannen, apoteket vägg i vägg, om dom hade det som saknades. Nej kunden får allt vara så god och köra en vända till för att hämta det som fattades. Så det där samarbetet är bara skitsnack.
Roy: Vi får säga som Kicki Danielsson säger: Livet är orättvist.
Bo: Japp – Du har rätt… Nej nu drar vi… Det här regnandet är enerverande.


18 augusti 2011

Torsdagen den 18 augusti 2011

Bo: Att bli pensionär på vår nivå kan jämställas med att gå på social-bidrag. Skillnaden är försumbar och man är utlämnad till andras god-tycke.
Roy: Knappast en önskvärd situation.
En sak får mig att reagera och det är skriverierna kring A-kassan. Att facken inte skall ha någon slags ensamrätt till A-kassan tillhör förvisso ett modernt samhälle. Så långt är det rätt. Men att olika a-kassor skall ha olika avgifter efter antal friställda är knappast smart.
Bo: Jag finner det dock ännu lite märkligt att vi fick mer pengar i börsen på den lägsta a-kassenivån 70% av lönen.
Roy: Du e la go i hela huvudet. Vi har ju knappt 40% av lönen nu. Men nu var det inte det som störde mig utan uppgifter om att hela karusellen med kraftigt höjda avgifter till dessa olika kassor bara hade ett syfte – att de sämst ställda i samhället skulle finansiera dyra skattesänkningar för de mest förmögna i samhället.
Bo: Det fattar Du väl att så länge man talar i % så blir det så…. Sak samma med lönehöjningar som facken förhandlar fram. De med högst lön får mest så länge det förhandlas i %. Det är en slags matematisk sanning.

Roy: En kul grej läste jag i bladet idag. Göteborgarna skall visst börja bidra till biogasproduktionen. De skall källsortera hushålls-avfall.
Bo: Jag har redan hört lite gnäll om att naturen skulle kunna märkas i de fina stadslägenheterna.
Roy: Jasså det säger Du. Nåja Tranemo Kommun bidrar ju inte alls till råvara för biogas. Skulle nog kosta kommuninnevånarna en slant. För det är ju så redan nu att vi dels får betala för att bli av med våra sopor – som kommunen sedan säljer till värmeverk. Man tar betalt i båda ändar. Fiffigt!
Bo: Känns lite som de saltade fakturor som förekom förr där man först räknade ut priset inklusive moms för att sedan lägga moms på alltihopa. Det var den tidens Göteborska sätt att tjäna extra. Jag minns det som igår.

Roy: Nu rear både 3 och Telia ut den nu ålderstigna iPhone 3GS 8Gb fast det redan finns iPhone 4 ute och iPhone 5 är på väg ut på marknaden.
Bo: Kan knappast vara ungdomarna som är målgrupp då, för dom skulle aldrig acceptera nått gammalt och utgånget.

Roy: Nu får vi ge oss Bo!
Bo: Okej Roy!

 

17 augusti 2011

Onsdagen den 17 augusti 2011

 

Bo: Du Roy! Har Du märkt samma sak som mig? Jag menar att privatiseringen breder ut sig som en pandemi.
Roy: Jo det är inte utan. Man ägnar sig bara åt det som ger bäst intäkter! De kan ju självklart inte ägna sig åt förlustverksamhet.
Bo: Precis Roy. Men Du vet hur det är. Man skiter i kvaliteten! Man är inte heller intresserad av att fylla behov som ger låg eller ingen vinst.
Roy: Vi har sett skräckexempel på privat verksamhet inom äldre-vården där intäkt satts före kvalitet – och inte bara en gång!
Bo: Vi kan i alla fall slå fast en sak. De sociala klyftorna i Sverige bara ökar och ökar och det leder till ökande motsättningar. Olika grupper i samhället ställs mot varandra.
Roy: Jag hörde ett knäppt exempel på denna privatisering här om dagen. Apoteksgruppen har nu egna varor som bara de tillhanda-håller, vilket innebär att alla dem som inte har tillgång till just den apotekskedjan ställs utanför.
Bo: Det låter precis lika knäppt som att världen utanför USA åter skall ta smällen för USA’s klassiska devis: “Live now – pay later”. För åter igen exporterar USA sin vanskötta ekonomi till omvärlden. “The American Way of Living”.


Roy: Har Du hört talas om åldersdiskriminering? Jag har hört talas om ett antal fall i krogsvängen. Man nekar äldre tillträde eller placerar dem på undanskymda platser i restauranten där dom inte märks. Dom får inte störa verksamheten.
Bo: He He He. Själv börjar jag bli lite irriterad på olika uttryck som speglar åldersrasism. Ett exempel: “även om man är över 80 år kan man få ett glas vin till maten". Ett annat exempel är detta: - “trots hög ålder och sjukdomsbilden, har en människa rätt till upplevelse, förståelse och rätt till att bli sedd och lyssnad på”. Du hör själv! ÄVEN OM och TROTS. Nedsättande uttryck.
Roy: Snälla Bo, på arbetsmarknaden förekommer ständig ålders-rasism. Man vill gärna ha en 25-åring med 27 års erfarenhet. Sug på den Du. Jag hörde för övrigt att man tvingas smyga in äldre hög-utbildade, som passerat den osynliga åldersgränsen. Nu gäller detta alltså högutbildade. Vi vanliga dödliga räknas inte alls! Vi har inget samhällsvärde.
Bo: Ock så kallade headhunters använder sig av nätverk för att plocka fram folk till chefsposter. Deras kunder är livrädda för en 50-åring! Denne har verkligen passerat bäst före.
Roy: En sak skall Du veta Bo. Det finns de som hävdar att ålders-diskrimineringen i Sverige är långt värre än etnisk- och köns-diskriminering. Åldersfixeringen har blivit en massrörelse, men det finns ännu inget politiskt parti för den.
Bo: Via jobbmejl kommer man inte heller långt. Man hamnar i papperskorgen eller på sophögen om Du så vill. På stört! Så snart man uppdagar att Du är för gammal kasseras Du.
Roy: Hur som haver så finns en motsättning mellan regeringens så kallade arbetsplikt och verklighetens åldersrasism. Den har politikerna verkligen inte gjort något för att motverka. Fast å andra sidan, som riksdagspolitiker är man vaccinerad mot åldersrasism så de kommer aldrig i kontakt med fenomenet på riktigt.
Bo: Dessutom bygger det politiska systemet upp motsättningar mellan de som har det och de som inget har!

16 augusti 2011

Tisdagen den 16 augusti 2011

Bo: Du Roy, jag kom att tänka på en irriterande sak.

Roy: Irriterande sak? Nu blev jag nyfiken!

Bo: Som äldre och med fru som är i behov av rullstol är det väldigt irriterande med parkeringsidioter som parkerar så nära att man knappt får upp bildörren. Sådant fattar inte nämnden i Tranemo Kommun. De är nog bara handikappade på ett annat ställe.

Roy: Låter troligt. Det nya modeordet är tandläkarinspirerad. Allt som har med munhygien kan idag vara tandläkarinspirerat. Då slipper man blanda in den yrkeskåren och begreppet kan tänjas i det oändliga och låter ändå förtroendeingivande om man är lagd åt det hållet.

Bo: Jaja den underbara reklamens värld. Det är faktiskt en veten-skap hur man påverkar människors köpvanor och får dom att göra som man själv vill.

Roy: NetonNet vill att skoleleverna ska köpa en ny bärbar dator för 7000 kr inför skolstarten.

Bo: Så den gamla från förra terminen har alltså klappat ihop. Tydligen ingen vidare kvalitet. Reklamens värld är verkligen underbar.
Sedan gör väl pensionärsorganisationerna sina egna stickprovs-undersökningar som får stor uppmärksamhet. Ett sätt att upp-märksamma prisnivåerna för de äldre.

Roy: Jag hörde en väldigt ljuvlig historia om föräldrar som tar hand om barnens fysiska minnen i sitt förråd.
Det märkliga var att när sagda barn sedan själva skulle ta hand om dessa fysiska nostalgi-minnen var de inte lika viktiga längre.

Bo: Har Du märkt en sak?

Roy: Nått speciellt Du tänker på!

Bo: Jag tänker på detta med att vara lite veckovill. Allt som ofta får man gå och hämta dagstidningen för att se vilken dag det är idag. Det känns lite märkligt ibland.
Samma sak med skolstarten som lär stunda. Man har ingen riktig koll längre.

Roy: Nu skiter jag i om det är söndag eller fredag. Nu skall jag uppsöka en soffa och imitera Kronblom.

15 augusti 2011

Måndagen den 15 augusti 2011

Roy: Var det inte farbror Lejon som var på besök här för en stund sedan?

Bo: Jojomän. Hans dator, som vi byggde för en massa år sedan hade dragit sin sista suck. Jag lät honom få den där bärbara datorn som bara stod och samlade damm. Vi fattiga pensionärer måste ju hålla ihop och hjälpa varandra.
Den andra demonterade jag och sorterade skrotet!

Roy: Helt rätt Bo helt rätt! Nu för tiden är man ju tvingad att göra en massa väljabort val. Det är faktiskt inte mycket kvar som man kan glädja sig åt. Livet blev rätt avskalat efter pensioneringen.

Bo: Nä pensionering var inget att stå efter. Man har ju inte ens råd att åka till Haratången längre. Vi satsade på fel häst bäste Roy. Därför är vi fattigpensionärer som lever på existensminimum.

Roy: Visste Du att www.yr.no gör bättre väderprognoser än SMHI!

Bo: Nä, det hade jag faktiskt inte en aning om. Bra att Du sa det. Jag måste nog lära mig att kolla detta och se om dom verkligen har mer rätt än SMHI.

Roy: Men en sak gör mig förbannad och det är att jag ska behöva köpa tabletter mot hög magsyra-nivå bara för att jag ständigt måste gå och oroa mig för ekonomin. Till yttermera visso har varken Du eller jag fått nått svar från Pensionsmyndigheten ännu.

Bo: Dom har väl semester ännu. På en sådan där myndighet har man säkert åtta veckors semester.

Roy: Nu blev jag jättetrött… Middagslur! 
 

14 augusti 2011

Söndagen den 14 augusti anno 2011

Bo: Har Du tänkt på en sak Roy? Förr i tiden var busschauffören en man i samhället. Han var en viktig person som man hade respekt för. Idag är han surplus-material som man misshandlar efter behag. Det är sannerligen skillnad på då och nu!
Bussförarbristen är nonsens och ett sätt att skapa ett överskott som håller lönenivåerna i botten.

Roy: Det är väldigt märkligt att de fackliga organisationerna går med på denna bluff, men de har väl någon hemlig agenda som gynnar dem själva kan jag tro! 
Herr Cameron i Storbritannien vill nu vända armen mot den egna befolkningen precis som ledarna i Syrien och Libyen gjort. Dessutom gillade han deras sätt att införa censur och strypa fri kommunikation och givetvis får han applåder från Kina. Att stänga ner facebook, twitter och andra sociala medier står högt på herr Camerons agenda. Alla dessa åtgärder under täckmanteln av terroristbekämpning.

Bo: Jag hörde att London är en av världens övervakningskamera-tätaste städer i världen. Och dom använda flitigt av makten.
Åsiktsregistrering skulle visst vara förbjudet, men i skydd av terroristbekämpning kör vi det i alla fall. Norrmannen banade vägen. Så nu håller all världens säkerhetstjänster att åsiktsregistrera allt vad dom kan.

Roy: Det här med hemtjänsten är intressant, apropå säkerhets-tjänster. Det går alltså åt 42 personer för att klara av ett tvåveckors-schema. Det innebär 3 olika personer per dag varje dag i veckor. Det där med trygghet och omtanke för vårdtagaren känns inte speciellt prioriterat. Det är väl åldringsvårdens signum nu för tiden.
(Och nu tar vi en liten kommersiell paus).

Bo: He he he he. Jag hörde i något reklaminslag de nya mode-orden: “utvecklat med respekt för människan”. Eller varför inte detta: “tjejen som inte målade läpparna och stod i - för hon ville vara sig själv”. Hej och hå!
Fast jag undrar fortfarande vad Bromma-mammor är för skällsord! Brommamamma tycks dels vara nån typ av produktionsbolag så det syftar väl mer troligt på den 30-åriga mamman i Bromma som misstänks för att ha misshandlat sina två barn. Bland annat misstänks hon ha skurit barnen med spikar och glasskärvor.

Roy: Har Du rätt så var det en ovanligt osmaklig liknelse värdig en kvalitetskanal som TV4. [TV-företaget som har Sveriges enda dokumentärkanal]. 
Men det är väl egentligen ett uttryck för den segregation som finns i huvudkommunen.
Jag hörde för övrigt att Lars Ohly skall avgå. Jobbade inte han på SJ (?) och inte ens han har vett på att avgå i tid. 
Fast kineserna har ett bra koncept för SJ. Journalisterna får order att inte ställa frågor. Där SJ har ni något att fundera över.

Bo: Som en vidareutveckling av detta vill jag påminna Dig om att södra USA höll slavar för inte så länge sedan. Ett uttryck för den amerikanska girigheten (?). Dessa slavägare sysslade även med samma typ av slavuppfödning som hästfolk och hundfolk sysslar med än idag. Det säger ju en hel del om de rika USA’s syn på människor. Det förklarar också hur USA kunde få sin kreditvärdighet sänkt.
Det är knappast de fattiga och pensionärerna man värnar om. Nej det är de förmögnas rikedomar som ska skyddas. För de är ju de förmögna som sitter i de olika beslutande organen i USA. Dit kommer inga fattiglappar precis. 

Roy: Har Du förresten kvar Dina pensionspengar i en äldre pensions-försäkring med höga avgifter och låg avkastning? En försäkring som gynnar försäkringsbolaget och inte Dig.

Bo: Snälla snälla Roy! Vi har inga pengar att satsa i pensions-försäkringar. Sådant tillhör ett antal samhällsklasser över våra huvuden. Vi är bokstavligen i händerna på samhällets välvilja mot sina pensionärer och den kan svänga över en natt!

Roy: Du Bo – nu skall vi ha en trevlig söndag och inte stå här och tjôta! Vi kan väl sätta oss på ljugarbänken där borta – det är i alla fall gratis.

13 augusti 2011

Lördagen den 13 augusti 2011

Bo: Ibland blir man lite putt! Du och jag har i åratal hävdat att förarbristsnacket bara är bullshit och nu råkar en något namnkunnigare person säga samma sak och genast får hon rubriker. Det finns verkligen ingen rättvisa i världen.
Bara för att vi blivit tvångspensionerade har vi ingen talan.

Roy: Det finns en annan typisk svensk företeelse nämligen denna: I Sverige skapar man en regel och sedan följer man den in absurdum.
Som fattig pensionär får man verkligen känna av detta.

Bo: Detta påminner mig om en annan verklighet. För ett större antal år sedan var busschauffören liksom lokföraren personer i samhället. De var viktiga personer som alla lyssnade till men nu “trampar” man bokstavligen på dessa yrken. Så ur den synpunkten kan det vara skönt att vara tagen ur trafik!

Roy: Hur rätt har Du inte! Men TV4’s reklamavbrott är jättebra för personer med inkontinens. Synd bara att deras kvalitetsprogram är så ruskigt dåliga.
Apropå Dina bussförare läste jag just en intressant berättelse om Västtrafiks förträffliga biljettsystem som bevisligen inte fungerar. Ett par åker samma bussar exakt samma sträcka och får trots det betala olika mycket och dessutom mer än det pris som hemsidan uppgav. Sedan fick dom vänta i två (2) dygn för att kunna gå till en Västtrafikförsäljare och kolla sina kort. Han hade fått betala 40 kr mer än hustrun och båda hade fått betala mer än hemsidans pris som sagt.
På försäljningsstället menade man på att slutpriset beror på vilken väg bussen tar???? Nu hade ju detta par åkt i samma bussar vid samma tillfälle så den förklaringen sprack direkt.

Bo: Girigheten tar sig olika uttryck, men som pensionär, som verkligen måste vända på varje mynt, är ett sådant opålitligt biljettsystem ingen hit!
Way out West lever verkligen på gratis volontärer. Men så är det också ett amerikanskt företag i botten – dom har inte samma människosyn som vi har här hos oss. Överskottet av festivalen skickas till USA nämligen och där går dom inte till landets fattiga utan till de redan skit-rika. Som sagt girigheten tar sig olika uttryck.

Roy: Apropå verkligheten så verkar jordbruksministerns verklighetsbild av landsbygden inte riktigt svara mot landsbygdens egen bild av verkligheten.

Bo: Vad jag förstår så behövs ett riktigt Landsbygdsparti. Problemet för ett dylikt parti blir att få tillräckligt med röster eftersom de redan etablerade partierna jobbar stenhårt tömma landsbygden på folk.

Roy: Tranemo Kommun  gör verkligen allt för att spara på sina äldres behov. Nu är dom väl i och för sig inte ensamma om denna strävan. Att tillgodose den åldrande befolkningens behov av närhet till släkt och vänner är inte prioriterat för att ta ett exempel. Det som prioriteras verkar vara omsorgen om kommunens beslutsfattare.
Utbildning av personal inom äldreomsorgen verkar stå tillbaka för helt andra angelägenheter.
Som vi två här uppfattar saken ägnar sig kommunen åt åldersdiskriminering och åldersfacism (kul ord där). Vi har sett det vid flera tillfällen och i olika sammanhang. Underlåtelser av kommunen att göra Lex Sara och Lex Maria anmälningar är en annan sida av verkligheten.
Vad vi kan förstå är i alla fall PRO och SPF lite lite vaksamma i dessa frågor, men sedan då?

Bo: Det är så här verkligheten ser ut i vår del av det som vi uppfattar som sant! Det är detta vi får leva med.

12 augusti 2011

Fredagen den 12 augusti 2011

Roy: Livet är en fest käre Bo! En märklig fest! Att handla apoteksvaror är i dagens läge och i våra trakter ett äventyr. Du börjar med att ha en uppkoppling till Internet och en giltig e-legitimation. Dags att gå in på www.apoteket.se och kolla recepten. Steg två är att ringa till Apotekets kundtelefon och där köa i 8-10 minuter. Om och när Du kommit fram frågar Du om apoteket i Tranemo har Dina mediciner i lager. Om inte ber Du kundtjänst, som sitter på Södermalm i Stockholm att beställa. När dom har Dina läkemedel hemma är det dags att ta sig en biltur till Tranemo. Hur de andra apotekskedjorna funkar har jag ingen aning om, men jag antar att det är på liknande sätt.
E-recept fungerar på alla olika apoteksföretag här runt har vi kollat upp.
Väl framme på apoteket i Tranemo är det åter väntans tider för där går ingenting fort kan jag lova. Personalen ger verkligen varje kund väldigt gott om tid och arbetar därför i ultrarapid.

Bo: Jo det är förvisso sant! Man får definitivt inte ha bråttom om man ska besöka dem.
Efter apoteket drog vi iväg till ICA i Tranemo och jag har både nu och tidigare förvånats över deras brist på prismärkning. Vi började ju med självscanning men slutade snart med det igen för det fungerade aldrig. Varenda gång man skulle passera betalterminalen blev det kontroll vilket innebar att det gick snabbare att gå via kassan.
Dessutom var det ett evigt sökande efter hyllkantsettiketter för varor som scannern inte kunde läsa på. Det tog en evighet att handla på det sättet. Vi lade ner det projektet.

Roy: Vi testade ju tunnelbanan i Stockholm och dom körde ungefär som biltjuvarna som kör buss i Borås. Man måste ha en rullstol med väldigt bra bromsar som inte kan glida på golvet. Annars är man rökt! 
Och så är det synd om lille Jim som somnade på bussen och blev inlåst när föraren gick på rast. Självklart fick föraren skulden för nu var allt snack om tajta körscheman plötsligt som bortblåsta och begrepp som spetsvändning och sen ankomst för rast har vare sig Västtrafik eller utföraren ens hört talas om. Det är lika märkligt varje gång att Västtrafik och dess entreprenör står förvånade som slagna av blixten. Detta hade vi ingen aaaaning om säger som med en mun och ser ut som fågelholkar!

Bo: Hummm! Jag har förstått att nått som heter Grön Express nu ändrat körväg vilket som alltid väckt ilska, vilket jag kan förstå, men då ska man hålla i minnet att det finns andra som inte har någon busslinje överhuvudtaget och i ljuset av detta är en justering av Grön Express körväg småpotatis. Västtrafiks mål är ju att konkurrera med bilen och vara en kommersiellt stark aktör och då får man offra en del på den resan. Håll det i minnet. Snart nog blir man dessutom av med russinen i kakan då privata aktörer kan parallellköra på alla lönsamma sträckor och utarmar trafiken på landsbygden ytterligare ett snäpp.

Roy: Gerda håller på att blänga på nått kvalitetsprogram från TV4 som är döpt till Bonde söker fru. Det är nått koppleriprogram som man köpt konceptet till.
Min undran är väl egentligen hur väl bonden får testa varje tänkbar hustru och om TV4 står för underhållsbidraget om testet går lite snett? Det framgår inte riktigt av detta kvalitetsprogram. Skillnad på Big Brother i TV5 där man direkttestar direkt i sändning. Lite mer pang på rödbetan alltså.

Bo: Jajaja alla dessa världsbästa kvalitetsprogram från de olika reklamkanalerna. Det är nog tur att vi inte har råd med en massa betalkanaler. Frågan är väl snarare hur länge vi har råd med den vanliga TV-licensen?
Dagens skolungdom förväntas inte längre skaffa sig kunskap via skolböcker har jag förstått. Dom ska skaffa sig en dyr Smartphone med ett antal års bindningstid och tydligen dessutom surfa på den för att inhämta nödiga kunskaper – i vart fall om man skall tro reklambladen som trillar in i vår brevlåda en bit härifrån.

Roy: Du säger det! Och den korta sommaren har tydligen ställt till det för äldrevården. För först måste man se till att alla vårdtagare dricker tillräckligt och sedan måste man dessutom ta nackdelen med att alla måste kissa betydligt oftare. Med tanke på alla personalneddragningar torde personalen vara välmotionerad efter ett arbetspass.

11 augusti 2011

Torsdagen den 11 augusti 2011

Bo: Jag kom att tänka på det vi snackade om igår angående SVT. Detta med webballsången är ju faktiskt ytterligare ett sätt att utesluta vissa tittargrupper från gemenskapen. Där är det kanske främst landsbygdens folk som drabbas som inte har tillgång till Internet eller vars uppkoppling är via modem eller är på annat sätt för långsam.
Apropå utanförskap så håller webbtidningarna så lugnt att försvinna och ersättas av olika elektroniska prenumerationer. För de ekonomiskt svaga minskar utbudet av allsidig information. Att vi sedan inte har tillgång till ett bibliotek med gratis dagspress gör oss ännu mer utanför.
Undrar om Kommunen någonsin kommer att satsa på ett webb-bibliotek för de som har råd att koppla upp sig till Internet i framtiden?

Roy: Sedan finns det en stor grupp äldre som varken har tillgång eller kunskap om internet. Jag minns inte siffran just nu, men det var rätt många faktiskt. Fler än man skulle kunna gissa.
Inte blir det bättre av att Scanova håller på att plocka ner koppartråds-telenätet. Det nät som givit oss en hygglig bredbandsuppkoppling via ADSL. Nu måste man satsa mellan 10.000:- och 20.000:- per hushåll för att hänga med i utvecklingen. Det är dagspriset för att få en fiberanslutning.
Samhället håller på att skapa A- och B-lag; en ekonomiskt utanförskap.

Bo: Att vara ekonomisk krympling och rörelsehindrad i Tranemo Kommun är verkligen ingen höjdare alla dagar i veckan. Man anser exempelvis att den som inte kör själv inte heller behöver P-tillstånd. Att det t ex krävs utrymme för att lasta ur och i rullstolen tar man inte hänsyn till. Kommunens åsikt är att jag stannar och lastar ur Dig och rullstolen och lämnar Dig i Din rullstol och sedan åker och parkerar. Sedan går jag tillbaka i from förhoppning att Du står kvar där jag lämnade Dig. När vi sedan ska lämna platsen ska allt ske i omvänd ordning.
Okunnigheten om verkligheten gör mig vettskrämd. Allt rör sig inte om lilla Tranemo Kommun. Att tillämpa detta förfaringssätt i exempelvis Stockholm eller Göteborg är stört omöjligt och att åka in till Skansen i Stockholm utan P-tillstånd går inte.

Roy: Då följer en annan parallell fråga? Hur pass anpassat är det offentliga rummet till olika handikapp? För vår del kunde vi notera att det gick hyfsat att ta sig fram i vissa delar av Södermalm i Stockholm samt vissa delar av Östermalm och Norrmalm i samma stad. Problemet var oftast att de som utförde vägarbete eller satte upp byggnadsställningar inte hade alla hästar i stallet.

Bo: Att åka T-bana var inte helt lätt. Det krävdes att hissar fungerade för att göra det möjligt och man var hänvisad till utrymmet vid in- och utgångsdörrarna. Det fanns ingen plats att inte stå ivägen på.
Bussar hann vi ju aldrig prova. Men vi kunde notera att ofta gällde det att springa på och av och det gör man inte med rullstol. I vart fall på de bussar som trafikerade den del av Södermalm som låg nära Slussen.
Här hemma hörde jag att vissa grupper borde mejlbomba Västtrafik i hopp om att få en fungerande kollektivtrafik. Kan uttrycket mejlbomba bara vara ett olyckligt ordval eller ett tecken i tiden? Vi får verkligen hoppas att det bara är obetänksamhet och inget annat.

Roy: Hur det hade varit att besöka Gamla Stan med sina kullerstenar vågade vi inte testa.
Nu såg jag att politiker vill rätta reformer efter plånboken och i den visionen fanns vi pensionärer inte på kartan. Begrepp som uppskjuten lön fanns liksom inte med i den världen.

Bo: Detta påminner mig lite om upploppen i Storbritannien. Det är ju ett väldigt gammalt klassamhälle där politiker inte har någon som helst kontakt med verkligheten. Nu är det ju en gammal kolonialmakt så man är van att utnyttja människor till personlig vinning.
Ökar man då samhällsklyftorna så kokar det givetvis över, precis på samma sätt som i vissa arabländer runt Medelhavet.

Roy: Som jag ser det är det samma visa över stora delar av västvärlden just nu. De besuttna skor sig på de fattigas bekostnad. Vi får nog förvänta oss fler reaktioner framöver. Ordningsmakten betalas ju av de som har resurser och riktas givetvis mot de som inte kan betala.

Bo: Om vi nu skulle hålla oss till vår verklighet så har vi väl några små detaljer att konstatera. En sådan torde vara det faktum att brevlådorna placeras långt från bostaden. Det har visst något med Postens bekvämlighet att göra, men det är knappast till gagn för den som har ett handikapp. En form av utanförskap.
Den andra jag kom att tänka på är detta med Apoteket. Sedan apoteksreformen har lagerhållningen av receptbelagda läkemedel upphört. Det betyder minst två resor till Apoteket. Jag funderar på om det inte skulle bli smidigare att beställa via Internet och bara behöva ta sig till brevlådan. Två resor till Apoteket blir troligen dyrare än frakten till brevlådan.

Roy: Jag läste till min förvåning att fastemånaden Ramadan inom islam är en väldigt lönsam affär för livsmedelshandeln. Tydligen äter man mer än någonsin under fastan. Ordet fasta betyder nog inte samma sak för oss och dom.
Något forskningsinstitut i USA har för övrigt slagit fast att de religiösa konflikterna i Sverige har ökat mellan en växande muslimsk befolkning och övriga innebyggare. Notera uttrycket växande…  Fast jag vet inte vad jag skall tro. En kul grej såg jag vid vårt senaste besök i Göteborg. Hoppar Du från ättestupan hamnar Du idag i en moské. Kan det vara ett tidens tecken?

10 augusti 2011

Onsdagen den 10 augusti 2011

Roy: Intressant detta att bli lite äldre och bli ställd åt sidan. Det är ju först när man blivit överflödig i samhället som man upptäcker hur onödig och icke-önskvärd man egentligen är. Ett strålande exempel på detta är SVT’s stora sommarsatsning Allsång på Skansen som storsatsar på ungdomar och vars producent tycker att ett visst svinn av äldre tittare är helt i sin ordning.

Bo: Bara ytterligare ett sätt för samhället att berätta för Dig att Du inte är intressant att satsa på längre. Det är inte konstigare än så. Det vimlar ju av tecken på att Du inte längre tillhör samhällets intresseområde. TV4 satsar till exempel knappast på TV för den äldre generationen. Få där är köpstarka och därmed ointressanta för en kommersiell TV- eller Radiokanal.

Roy: Nu är det inte bara i Radio och TV som äldre inte är speciellt önskvärda. De skall helst lämna sociala medier som Facebook och Twitter ifred. I olika insändare ber den yngre generationen oss lite mognare att låta denna form vara reserverad för dem. På sitt sätt ytterligare en markering att Du som ålderspensionär inte hör hemma i denna världen.

Bo: Vi äldre har något som ungdomarna inte ens kan köpa sig – lång erfarenhet. Fast den har inget värde i dagens samhälle. Ingen skulle komma på idén att erbjuda oss ett antal miljoner kronor för att inte gå i pension och bli utkastad från arbetsmarknaden. Där verkar arbetslinjen inte fungera alls. Skall vi ta det som ytterligare ett tecken på utanförskap.

Roy: Ett annat sätt för samhället att berätta för Dig som blivit utvisad från arbetsmarknaden att Du numera inte längre räknas är pensionerna. De hålls så låga som möjligt. Du skall tvingas förnedra Dig att söka diverse bidrag för att klara livhanken. En tydlig signal om att Du snarast möjligt borde lämna jordelivet och inte besvära samhället.

Bo: Det är onekligen rätt märkligt att efter att ha bidragit till samhällets budget i 50 år plötsligt bli persona non grata. Samhället har över tid sänkt pensionerna för att så snabbt som möjligt fasa ut de som inte längre bidrar till samhällets kostnader. Med tanke på hur t ex USA ser på sin ekonomi (live now and let someone else pay) och med tanke på hur södra Europa sköter sina ekonomier så måste väl alla pensionspengar i norra Europa gå till Grekland, Italien, Spanien & Portugal för att stötta den gemensamma valutan euro. Euron representerar framtiden och pensionärerna forntiden. Det är ju framtiden man ska satsa på.

Roy: Så här på landsbygden är det inget större utbud på aktiviteter för äldre. Och de aktiviteter vi stött på kostar pengar som inte direkt finns i budgeten för en bidragsberoende pensionär.
Det som vi kommit fram till så här långt är att de som gått i pension före oss har lyckats få en betydligt högre pensionsbelopp.
Själva lever vi på gränsen till existensminimum. Pensionsmyndigheten markerar sitt avståndstagande till oss pensionärer genom att inte svara eller att ha så långa handläggningstider att man hinner göra personlig konkurs.

Bo: Det är onekligen gott om markörer som på olika sätt markerar vårt utanförskap då vi tvingats lämna arbetsmarknaden.