30 maj 2011

Måndagen den 30 maj 2011

Bo: Jaha! Då var Mors Dag passerad med gott resultat!
Roy: Mmmm, det är ju lite svårt att uppvakta de mödrar som gått vidare till nästa värld.
Bo: Tro dä. Jag tänker på min och då vet hon det.

Roy: Undrens tid är icke förbi. Västtrafik ber om ursäkt för chauffören som vägrade att ta med 10 personer som inte hunnit skaffa giltigt färdbevis.
Bo: Stopp stopp stopp... hade dom inte giltigt färdbevis. Vad hade de då på bussen att göra?
Roy: Dom var SFI-elever, dvs invandrare. Dom skall tydligen särbehandlas.

Bo: Men skoleleverna på Tjörn är nog glada. Deras skolkort har blivit mer användbara. Dom åker fritt mellan 04:00 och 19:00.
Roy: Men biobesök och fritidsaktiviteter som pågår senare än 19:00 kan inte utnyttjas så reformen har nog ett begränsat värde.

Bo: Så noterar vi en gammal klassiker. Dålig samordning mellan buss och tåg.
Roy: Det är för jävligt att bussen kör i samma miljö som bilister, cyklister och fotgängare för då är det ju sätt stor chans att den inte kan hålla tiden.
Bo: Man kan ju inte begära att tåget skall invänta bussen eftersom tidsramarna på spåret är rejält smala. Det är fler tåg som vill fram.
Roy: Lösningen torde vara bättre tidsmarginaler för bussen så att den är framme i god tid före tågets avgång även om bussen är försenad enligt tidtabell.
Bo: Så tänker jag också. Fast nu skall det visst bli dyrare att åka tåg. Banavgiften skall höjas. Det är väl bara att hoppas att de ökande intäkterna går till spårunderhåll och bättre framkomlighet vintertid.
Roy: Precis!

Roy: Borttagandet av kontanter på bussarna har haft positiva effekter. Hotet mot förarna har halverats.
Bo: Jag hade givetvis hoppats att det skulle försvinna helt, men jag vet att jag har för höga förväntningar.
Roy: Men kontantstoppet innebär också en massa andra positiva effekter. Hela redovisningsförfarandet försvann och att råna en busschaufför blir rätt meningslöst när man på förhand vet att man går på en nit.
Bo: Tyvärr verkar skadegörelsen av bussarna fortsätta. Det finns ju knappast någon koppling mellan kontantstoppet och skadegörelse.
Roy: Tyvärr känner inte den resande allmänheten att kollektivtrafiken är något de bör vårda och det finns inte i deras föreställningsvärld att den kan komma att tas bort på grund av vandaliseringen.
Bo: Man kan undra vad som skulle hända om man drog in turer där vandaliseringen är som värst och tydligt angav att orsaken till indragningen är just skadegörelsen.

Roy: Hörde Du att Ingvar Oldsberg nu skall bli TV4-profil tillsammans med Björn Hellberg.
Bo: Vi får väl se om TV4 är mer lyhörda än SVT när det kommer till skott. Kommersiella kanaler säljer reklam och tittar bara på tittarsiffror. Det gäller att herrar Oldsberg och Hellberg gör så pass brett program att man får höga tittarsiffror annars är det adjö.

Roy: Någon har tagit bladet från munnen och talat klarspråk.
Bo: Vi???
Roy: Nja.. jag tänker mera på den som i tryck slog fast att Rikedom är makt. "The Winner Take It All" har verkligen sett till att samhällstoppen bokstavligt talat skott sig på befolkningens bekostnad.
Bo: Pratar vi om pensionsfonder nu?
Roy: Det också. Men den lilla klick förmögna blir hela tiden mer förmögna på övrigas bekostnad.
Bo: Alliansens kompassriktning! Pensionärer som inte längre bidrar till statens intäkter är tärande och skall därför hållas korta. Det finns liksom ingen likhet inför lagen. Jag har ju sagt till Dig tidigare att det heter Svea Rikas lag.
Roy: Någon gnällde på att man spottar på de som jobbar och bidrar till stadskassan. Det är naturligtvis inte rätt att bespotta dem lika lite som man skall racka ner på de som gått i pension.

Bo: Blir Du förvånad om jag säger att det är väldiga kvalitetsskillnader mellan olika mobila bredband i Sverige.
Roy: Nej inte speciellt. Hörde att Telia var bäst i alla fall.

26 maj 2011

Torsdagen den 26 maj 2011

Roy: Det är uppförsbacke både här och där i verkligheten.

Bo: Är det klart nu då?
Roy: Vadå klar?
Bo: Det nya fantastiska Bussföraravtalet för 2011 till 2013!
Roy: Jasså det.. Jo dom säger så men jag vet inte. Det ser som vanligt betydligt bättre ut på papper än vad som kommer att ske i verkligheten. Jag tänker bara på en sådan simpel
sak som vid byte av entreprenör. Där har egentligen inte hänt ett skit. Anställningstryggheten har inte stärkts det minsta och skrivningen att arbetsgivaren skall ha starka skäl
för att provanställa personal från det bolag som förlorade upphandlingen betyder inte mycket eftersom han inte är tvungen att ta över en enda gubbe eller gumma.
Bo: Men Kommunal tycker att dom stärkt anställningstryggheten.
Roy: Man kan ju inte göra annat än att försvara det avtal man tecknat och skryta med det inför medlemmarna, men det betyder inte med automatik att det är bra! Ta en sådan sak
som att det torde vara rätt logiskt att man börjar och slutar på samma plats. Det hände inget där så en bussförare med lite oflyt kan ha flera mil hem och för den restiden och den resan får man inte betalt. Han/Hon har ju slutat jobbet för dagen. Sedan vet ju ingen när nästa förbindelse "hem" kommer så Du kan plussa på med väntetid också.
Bo: Det där är ju skit rent ut sagt. Om det inte vore brist på arbetstillfällen totalt sett skulle branschen inte ha en enda förare. Det hjälper knappast att lönerna ökar med cirka 808:--/månaden om det samtidigt innebär att jag skall offra ännu mer av min fritid på att resa för arbetsgivaren.
Roy: Intressant där att medellönen är 22.600:--.
Bo: Vad fasen hjälper det när pensionen är 9.000:--
Roy: Jag hade hoppats på en justering av pensionen.
Bo: Dröm och glöm!
Roy: Jag läste en intressant forskarrapport om arbetsvillkoren för bussförare. Den säger bland annat att den numera avreglerade bussbranschen ställt till det för förarna genom att helt nya anställningsformer införts och att bolagen ser till att effektivt utnyttja personalen. Detta med att läsa och tolka kollektivavtal verkar vara jämförbart med hur det blir när djävulen läser bibeln. Man konstaterar att branschavtalen inte anpassats till lagen om anställningsskydd.
Bo: Det skall gudarna veta att bussbranschen har genomlidigt enorma förändringar efter avregleringen 1989. Innan avregleringen var bussbranschen inriktad på att tillgodose allmänhetens behov av transporter, men nu är den inriktad på att överleva ekonomiskt och skiter fullständigt i allmänhetens behov.
Roy: Det tror fasen att det är så. Privata bolag har som mål att gå med vinst inte att ge service till allmänheten. Deras huvudmål är att pressa ner driftskostnaderna och vad det leder till vet vi rätt väl vill jag påstå.
Bo: Jo det har vi både sett och läst om. Grejen var väl att sälja så billiga fordonskilometrar som möjligt. Det bästa sättet att göra det är att offra personalen. Den personal man lever på. Då får man på köpet en hög personalomsättning och en helvetes massa timanställda.
Roy: Och så krävde man att riksdagen skulle sänka åldern för att bli bussförare från 21 år till 18 år för att kompensera för omsättningen.
Bo: Precis. Samtidigt har vi nu timanställningar, behovsanställningar, intermitentanställningar och allt vad man nu döpt dessa märkliga anställningsformer som Du inte ens hittar i bussbranschavtalet! Väldigt få nyanställda bussförare får tillsvidareanställning idag.
Roy: Ur företagens synpunkt är ju detta jättesmart - inte en bussförare öppnar munnen för att protestera för då blir dom snabbt av med sitt uppehälle. Vilken dröm för en arbetsgivare - en knäpptyst personal.
Bo: LAS, eller Lagen om anställningsskydd, från 1982 är i princip tvingande till förmån för förarna, men både Du och jag vet att den dagligen kringgås av både bolag och lokalt fack.
Roy: Bussarbetsgivarna har varit väldigt duktiga på att förhandla bort LAS-reglerna i kollektivavtalen och Kommunal kallar det en seger för dom. Personligen fattar jag inte hur
dom tänker. Bolagen ville ju främst ha bort reglerna kring tidsbegränsade antällningar samt turordningsregler.
Bo: Man kan ju undra när man nu läser att Kommunal äntligen fått ett avtal som "tvingar" arbetsgivaren att komma med starka skäl för att provanställa. Sanningen är ju att dom tidigare supit bort LAS-reglerna.
Roy: Minns hur det är med MBL-reglerna. Det är en liten gullig ankdam mellan bolaget och det lokala facket. Eftersom alla i det lokala facket är timanställda är det knappast någon som höjer rösten. Detta är ena cirkusen och de dumma jönsarna i facktoppen värnar bara om att dom själva får en fet pension. Inte med ett pennstreck visar dom att man värnar om sina medlemmar.
Bo: Kommunal har väl i många fall ersatt den lokala fackklubben med lokala arbetsplatsombud för att göra sig ännu svagare. För det finns ju inget som säger att ombudet är visstidsanställt eller ens bryr sig om kollegornas väl och ve. Rätt troligt att ombudet har en väldigt osäker anställning.
Roy: Det är rätt löjligt att man i avtalet kan läsa om lokala överenskommelser när det inte finns någon lokal nivå i Kommunals organisation. Jag hörde för övrigt att formuleringarna i bussavtalen varit rätt glidande. Visstidsanställning kunde ske vid vikariat och när ett behov av extra arbetskraft behövdes. Dessutom kunde man inte visstidsanställa förare som fyllt 65 år utan enbart ge dessa en osäker timanställning. Tolkningarna av dessa olika formuleringar sätter verkligen fantasin i rörelse.
Bo: Då är vi tillbaka där vi började med andra ord. Facken har själva förhandlat bort de lagregler som skulle skydda medlemmarna och man kan verkligen undra varför?
Roy: För en högre lön så klart. sådant går alltid hem tills det går upp för förarna att de blivit lurade och då är det för sent att protestera eftersom arbetslöshet är det andra alternativet. När Du sedan blir bortsorterad vid nästa upphandling kommer Du att upptäcka att det INTE är Din anställningstid hos bolaget som räknas utan hur många timmar Du lyckats samla ihop bakom ratten. Snacka om att bli lurad en gång till.
Bo: Jag har lagt märke till en annan häftig grej. Bussavtalet har förhandlat bort arbetstidslagen och lite andra käcka saker. Jag minns hur det var på den tiden man jobbade under metalls avtal. Då man jobbade tvåskift till exempel så var man helledig med lön varannan fredag som kompensation. I bussavtalet har Du ingen kompensation för varesig obekväm arbetstid eller för helger. Du får i bästa fall ut 104 fridagar per år som motvarar antalet veckobundna lördagar och söndagar. Det är allt!

Nora: Nej gubbar nu har ni tjôtat nog för en bra stund. Nu går vi och fikar istället!











25 maj 2011

Onsdagen den 25 maj 2011


Bo: Jaha, då har vi vaknat till denna blåsiga och trista dag!
Roy: Jag tycker dock att Du ser lite död ut.. he he he
Bo: Nu var Du riktigt rolig. Såg Du att dagens pensionärer bara vill resa och resa och resa. Och då är det resor utomlands som gäller.
Roy: Mmmm, men alla har verkligen inte råd att resa, typ vi två. Minns jag rätt så var det AMF som gjorde nån undersökning som kom fram till detta. Jag ser det nog mer som ett led i marknadsföringen.
Bo: Möjligen också som en puff för avancerad skatteplanering.

Roy: Ha ha ha... och i Stockholm skall man undvika köer och då främst köer till en hamburgerkiosk.
Bo: Varför då?
Roy: Du kan bli ihjälslagen.

Bo: Det är rätt intressant med den här nya tjusiga marknadsekonomin. Jag menar t ex hur bostadsmarknaden fungerar, eller snarare inte fungerar.
Roy: Du tänker på alla hyresrätter som blir bostadsrätter?
Bo: Nä inte just det. Det byggs inte några hyresrätter och byggs det hyresrätter är dom så dyra att få har råd att hyra dom. Man måste nog skattefuska för att ha råd.
Roy: Länge leve marknadskrafterna, dom verkar verkligen tillfredsställa sina egna behov snarare än marknadens behov.
Bo: Det är väl det som är marknadskrafter - jag vill tjäna så mycket utan att göra motprestationer.

24 maj 2011

Tisdagen den 24 maj 2011

Bo: Knäppt va ordet!
Roy: Vadå knäppt!
Bo: Vi svenskar lägger allt mer pengar på smarta mobiler och små bärbara datorer. Visste Du att snittet ligger på 370 kr per månad för varje hushåll?
Roy: Nä nä nä... Varken Du eller jag lägger några 370 kr i månaden på sådant, vilket betyder att de hushåll som lägger pengar på det u själva verket lägger ännu större summor än futtiga 370 kr.
Bo: Där har Du förmodligen helt rätt!

Roy: Tänk att det är så förbannat roligt att slå sönder busskurer av glas.
Bo: Stackars ungdomsgäng. Dom har så liten egen initiativförmåga så dom måste gå ut och slå sönder saker i det offentliga rummet för att få tiden att gå.
Roy: Det är onekligen trist att dagens ungdom måste sysselsättas av andra - tydligen har det gått så långt att om man inte kan gå till exempelvis en ungdomsgård och bli sysselsatt så är man körd. Förmågan till att ta egna positiva initiativ har tydligen inte blivit tränad alls på dagens unga. Dom skall matas med färdigtuggad sysselsättning.
Bo: Det verkar fasen inte bättre, men å andra sidan vet jag att ungdomar som försökt skapa egna icke destruktiva aktiviteter blev antingen stoppade eller fick betala dyrt för att få tillgång till skattefinansierade lokaler. Jag misstänker att i botten ligger många gånger kommunal snålhet. Man ger aldrig ungdomarna en chans till egna aktiviteter!
Roy: Jag tror att det kan finnas ett annat samband också. Jag betonar tror! Med föräldrar som båda måste jobba för att klara vardagen har barnen väldigt lite vuxenkontakt. Dom är i värsta fall kollektivt uppfostrade på dagis och i skolan och egentligen är det ingen som riktigt bryr sig. Dessa barnen bara finns utan egentlig kontakt med vuxenvärlden och verkligheten så dom skapar sina egna regler.

Roy: Det där TV-programmet Mästarnas Mästare har ett intressant inslag. Jag tänker på nattduellen där en svagpresterande kan slå ut en högpresterande. Först skall man tävla i lite udda tävlingsgrenar och sedan kan den som kommer sist ändå slå ut en av sina duktigare konkurrenter.
Bo: Det är ju verkligen frågan om vinnaren i alla lägen verkligen är en Mästare eller om slumpen har fått avgöra! Men vad jag förstår så har deltagarna ändå gått med på dessa lite bisarra regler och då är det väl i sin ordning då!
Roy: Det stör i alla fall mitt sinne för rent spel.

Roy: Det var nog det knäppaste jag sett. Fyra av tio bryr sig om vad som står i det årliga pensionsbeskedet. På företaget Collektum tycker man det är synd eftersom man enligt dom kan påverka storleken på pensionen man får i framtiden.
Bo: Jag tycker att AMF-chefens Peru-besparing är något som skulle ha kommit ALLA som sparar i AMF tillgodo. Det hade verkligen varit kreativ förvaltning av pensionspengarna. Som det nu är framstår det mer som man skor sig på andras bekostnad!
Roy: Är det inte lite det som är meningen med hela pensionssystemet? Att sko sig på andras bekostnad! Folket på AP-fonderna beviljar sig feta bonusar på spararnas bekostnad och staten brandskattar pensionsspararna när det är brist i stadskassan.
Bo: En sak reagerar jag dock på. Det påstås komma TVÅ kuvert i brevlådan. Ett orange som handlar om den allmänna pensionen och ett rött som handlar om tjänstepensionen. Jag kan ta gift på att varken Du eller jag fått nått rött kuvert någonsin. 
Roy: Nä nått rött kuvert har vi aldrig fått.
Bo: Jag blir lite förvånad när jag läser att alla anställda i kommuner och landsting skall få sina avgifter för pensionssparande sänkta. Så dom har gått med på att få en lägre pension när det är så dags? Man kan verkligen undra!
Roy: Du har fattat fel. Det är förvaltarna som bara får luncha på kaffé Opera två gånger i veckan mot tidigare varje dag. Kanske blir deras fallskärm några promille mindre också. Det är lite oklart ännu!
Bo: Aha - det är så det ligger till.... Passade man på att sänka lönen för LO-topparna också och lägga dessa pengar i pensionssystemet?
Roy: Har inte hört nått om det. Låter inte speciellt troligt!

Roy: Jag hörde att Niklas Wikegård skall börja på TV4 och då frågar Aftonbladet i vilken kanal ser Du helst Wikegård. Alternativen var SVT, TV4 och Viasat. Personligen saknade jag ett alternativ. I ingen kanal alls! Jag tycker nog att frågan var ledande.
Bo: Men herreje Roy. Det fattar Du väl att Niklas Wikegård går dit pengarna finns. Han är ju ändå en del av sportens värld och då går man dit man får bäst betalt. Allt annat vore märkligt. Idrott av idag är en storindustri och ska inte förväxlas med det gamla begreppet sport som förbrödrar. En så kallad idrottsman är i dessa sammanhang en högt betald gladiator som kan offras när som helst.
Roy: För övrigt tror jag inte att SVT är skakat heller. Det är bara ett sätt för Aftonbladet att sälja lösnummer! Allt för profiten är ledordet!

Bo: Apropå just profit så har nu Sverige fått besök av USA's terroristjägare.
Roy: Vad sa Du? Terroristjägare?
Bo: Mmmm. Det är de som letar upp misstänkta terrorister som kan hota USA's sätt att förbruka världens resurser och 'the american way'. Dom avlivas på plats. Rättegång och annat trams är till för mesar!
Roy: Så amerikanska terroristjägare opererar runt om i hela världen?
Bo: Självklart. Amerikansk lag gäller i hela världen, men det trodde jag Du visste. Du hörde ju vad Obama sa här om dagen. Alla som ens misstänks hota USA's sätt att ta för sig av alla värdens naturtillgångar är ett hot mot USA och skall elimineras.
Roy: Nu fattar jag vad Du menar med profitintressen! Fast jag fattar inte de som skriker att USA ska ställas till ansvar för att ha kränkt Sverige. En mygga kan inte bita en elefant. Det blir liksom bara löjligt. Det måste i så fall bli EU som ställer USA till ansvar.
Bo: EU kommer aldrig att kunna enas om någonting. Det är på tok för många nationella intressen som spelar in. De stora länderna i EU är inte intresserade av all låta sig styras av EU-parlamentet eller någon annan överstatlighet. Aldrig på tusen år! Det är också enorma kulturskillnader inom EU och vaken Tyskland eller Frankrike är intresserade av att bli multikulturella. De värnar verkligen om sina nationella särdrag. Man till och med dubbar inslag i TV som inte talar landets språk. Storbritanniens medlemskap i EU fattar jag inte för dom verkar var emot precis allt!

Roy: Nu har nått svenskt bibliotek fått pris för att man har böcker på all världens språk.
Bo: Okey... det där är något som övergår min fattningsförmåga, men det är nog jättebra eftersom man fått en belöning. Jag fattar bara inte hur ett folk skall kunna bli ett folk om man inte ens talar samma språk. Sedan kan nog detta med delad lojalitet vara bra för då är det ointressant att starta krig hoppas jag.
Roy: Men om vi blir angripna av deras landsmän och landskvinnor då? Medge att det uppstår en intressekonflikt.
Bo: Onekligen. Jag har alltid trott att gemensamt språk och gemensam historia och kultur är det som skapar ett folk. Jag tänker t ex på kurderna som inte har något eget land längre och som envetet håller fast vid sitt språk och sina seder i nått desperat försök att hålla kvar det kurdiska. Samerna i norr gör samma sak i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Skulle dom ha fel då alltså? Är det inte språk och kultur/historia som skapar ett folk!?
Roy: Det där var en komplicerad fråga - vågar inte komma med några klara och färdigtuggade svar.

Bo: Lade Du märke till att ordet dyrka användes när man snackar om Bob Dylan. Det låter som en ny Gud sett dagens ljus!
Roy: Världen är fylld av nya Gudar!

Nora: Kom nu gubbar, det är fika... Sluta sitta där på bänken och tjafsa!
   


23 maj 2011

Måndagen den 23 Maj 2011



Bo: Det stod i tidningen att vi skulle anmäla föräldrar som slår sina barn.
Roy: Det är väl självklart eller?
Bo: Är det verkligen så självklart? Hur många gånger har vi inte sett pappor eller mammor som bokstavligen klippt till sin/sina barn på bussen?
Roy: Åtskilliga gånger - tyvärr!
Bo: Precis! Och vad skulle hända om Du anmälde vissa av dom?
Roy: Hets mot folkgrupp, kränkande av religionsfrihet - typ!
Bo: Nått åt det hållet ja. Vi är ju numera mångkulturella och då måste vi acceptera att olika kulturer har olika sätt att uppfostra sina barn. I vissa kulturer avlivar man till och med främst sina döttrar som avviker från den enda vägen.
Roy: Jo det vet vi ju och vi skickar glatt tillbaka dessa döttrar till en säker död i de mångkulturellas namn.
Bo: I andra fall tar socialtjänsten ifrån invandrarföräldrarna barnen.
Roy: Men då går man väl ifrån både religionsfrihet och multikultur?
Bo: Jag vet att vi gjort undantag i svensk lagstiftning tidigare för att tillgodose religiösa särdrag, till exempel vid slakt.
Roy: Det kanske inte alltid är så smart att betona det multikulturella. Det är inte alltid som det riktigt stämmer med det nordiska kynnet.

Roy: Nej men ser man på... snar får man ta djuren med i färdtjänsten, i vart fall om man bor i Alingsås.
Bo: Det gillar vi... Då kan vi ta med hundarna när vi tar färdtjänsten för att åka och handla.
Roy: Bo lilla Bo.... vi bor inte i Alingsås!
Bo: Nej det har Du ju rätt i. Men hur går det med alla allergiker nu då? Det måtte bli ett jäkla sanerande av fordon mellan varje körning. Men det får dom väl ta då för att uppnå nån slags jämlikhet för de som är hänvisade till färdtjänst.

Roy: Visste Du att Riksdagen 1930 beslutade om fri fart på vägarna?
Bo: Nähä! Och nu har dom djupt ångrat det beslutet åtskilliga gånger.
Roy: Lite så har det blivit ja. Redan 1913 beslutade en majoritet i Riksdagen om att införa allmän folkpension och kan Du gissa vilka som röstade emot?
Bo: 1913 sa Du....??? Högerpartiet kanske?
Roy: Nepp... Du kommer att bli förvånad. Socialdemokraterna och Folkpartiet.
Bo: Det var det värsta... De hade jag aldrig gissat.
Roy: Skulle inte tro det... Nu får Du ha en bra dag efter gårdagen åska, dunder och skyfall.



21 maj 2011

Lördagen den 21 maj 2011

Bo: Vad är mest lönsamt? Barn eller pensionärer? I Alliansregeringens värld är privata vårdgivare lösningen på det mesta och de som bara tar betalt utan att leverera är olycksfall i arbetet.
Roy: Jag tror nog att privata skolor är minst lika lukrativt. Så både barn och äldre är lukrativa i denna nya värld av privata vinstdrivande lösningar. Tyvärr verkar inte utsorteringen fungera så att de ruttna äpplena faller bort illa kvickt.
Bo: He He He.. Snacka om mogen frukt! Hittade följande kul grej när jag snurrade runt på Svenska Internet. "Vi hyr ut pensionärer för extra jobb. Har Du behov av en pensionär eller vill Du rekrytera en pensionär så fixar vi det mesta till en mycket rimlig kostnad."
Roy: Hi Hi Hi -- även pensionärerna blir kommersiella, i vart fall de som ännu har hälsan i gott behåll.

Bo: Nu skall vi börja spana efter tecken på stigande ålder också. Det hör till påstår vissa. Ett sådant tecken skulle vara att man börjar vakna 07:30 vareviga morgon oavsett vad man gjort kvällen före. Fast vad värre är så börjar man gå till sängs 22:30 oavsett vad som händer resten av kvällen.
Roy: Ja Du - det är inte lätt att åldras. Man börjar plötsligt snacka med en massa gamlingar man aldrig träffat tidigare.
Bo: Roy - gamle man. Du har alltid tjôtat med folk Du inte känner. Det har liksom legat i jobbet.
Roy: Jaha. Där sprack det ålderstecknet. Men jag har ICA-kort! Duger det?
Bo: Nepp... det gör det verkligen inte! Och den där självscanningen är bara ett dåligt skämt... Vi äldre blir kontrollerade varje gång. Jag misstänker åldersdiskriminering.
Roy: Jag har börjat använda en "dramaten" [dra maten Ditt Pucko].
Bo: Aha, nu börjar det likna något.
Roy: Vad säger Du om denna då? Har Du försökt att beställa flygbiljett på nätet? Okej - det rymmer inte vår ekonomi. Men Du kan ju låtsasbeställa. Då kommer Du att upptäcka att begreppet pensionärsrabatt inte finns på SAS hemsida utan då krävs det att Du som är pensionär och med förmodad gott om tid sätter Dig i telefonkö till SAS för att manuellt beställa en rabatterad pensionärsbiljett.
Bo: Misstanken kommer krypande.... SAS vill inte ha några pensionärer som flygpassagerare.
Roy: Det vill inte Västtrafik heller. Dom har inte ens begreppet pensionärsrabatt. Det är bara några få kommuner som t ex Göteborg som gynnar sina pensionärer med fria resor med buss och spårvagn. Nu gäller detta enbart pensionärer boende i Göteborg och enbart för resor i Göteborg. En slags kommunarrest alltså.
Bo: Det är ju bara Seniorkortet och Skolkortet som är personliga om jag förstått det hela rätt. Övriga kort kan fritt disponeras av den som håller det i handen.
Roy: Hummm. Då blir det ju svårt att avgöra vem som rest med kortet vid ett specifikt tillfälle.
Bo: Ock?
Roy: En allvarlig lucka i kontrollsamhället fattar Du väl. Apropå detta så skall ju de nya Stadstullarna till Göteborg finansiera nya trafikleder i staden, bussgator och bussar.
Bo: Hallå eller? Nya bussar? Västtrafik upphandlar väl för fasen bussentreprenörer som förväntas tillhandahålla nya fina tjusiga skitbilliga bussar.
Roy: Ja ja ja... Du har rätt och järnvägsspåren står väl fd Banverket för. Men hela det så kallade Västtrafikpaketet bygger ju på att dessa Stadstullar fungerar. Det är ju regionens huvudstad som skall gynnas och omlandet som får betala. Skulle Stadsullarna inte genomföras så kommer hela projekt Västlänken att rasa ihop och bli en liten grushög.
Bo: Dom skulle satsa några kronor på Borås också påstås det, men det är väl mest valfläsk. Fast det vore kul att veta hur mycket ambulansen till Sahlgrenska ska betala i Stadstull. Det har jag inte sett några uppgifter på ännu.
Roy: Nä nä dom patienterna skall inte trängas med göteborgarna... Dom skickas till NÄL eller SÄS istället. Vi skall inte tränga in en massa folk från bystan på Göteborgarnas sjukhus. Det går inte för sig. Du ska veta att det är skillnad på folk och folk.
Bo: Det är klart jag vet. En riksdagsman som blir "arbetslös" får en personlig karriärcoach och en rejält tilltagen ersättning. Där är det inte frågan om några tilldelade jobb från AF eller FAS 3 minsann. Här gäller att man tar hand om varandra.
Roy: Ha ha ha... Kliar Du mig på ryggen så kliar jag Dig. Jag såg att pojkar får inga barn - dom skall bara betala så visst är det skillnad på folk och folk.

Bo: Polisen beslagtog alkoholhaltiga drycker från potentiella fyllerister som en allmänpreventiv åtgärd och då uppstod inga fyllebråk, ingen misshandel och det var lugnt och fridfullt på stan.
Roy: Slutsatsen är ju enkel. Gör innehav av alkoholhaltiga drycker olagligt. Kriminalisera alla former av alkoholförsäljning så är problemet ur världen. Det har ju polisens allmänpreventiva åtgärd mot potentiella fyllerister bevisat. Polisen anser att metoden att beslagta alkohol har flera positiva effekter och den beslagtagna spriten blir dessutom utmärkt biogas.
Bo: Då framstår det som övertydlig att spritdrycker inte har i vårt moderna samhälle att göra. Polisen har ju på detta sätt bevisat detta.

Bo: Samtidigt känns det lite som om vi är tillbaka på vem som är mest lönsam? Barnet eller åldringen.
Roy: Du har nog fasen rätt i det. Fast begreppet lönsamhet har rätt olika vinklingar.
Bo: Hur menar Du?
Roy: Konkurrens är inte allt när vi kommer ner till kommunnivå. På den nivån verkar konkurrens och prispress inte vara lika viktigt som Alliansregeringen försöker ge sken av. Tvärt om. Här gäller det att skydda de redan etablerade.

19 maj 2011

Onsdagen den 19 maj 2011

Bo:"Iranska från början, men hon har växt upp här i Sverige...."
Roy: Hallå eller, när upphörde hon att vara iranska? Hon sjunger ju på persiska och i Iran får tjejer inte synas än mindre höras.
Bo: Medge att det låter märkligt - i Iran talar man persiska. Landets gamla namn var Persien så numera borde man väl tala iranska eller???

Roy: Regeringen är tydligen väldigt engagerade i krogsvängen just nu. Det handlar både om lägre momssatser och längre öppethållande och tillstånd att servera sprit.
Bo: Vet Du vad Roy! Jag önskar att regeringen hellre engagerade sig i att jag har råd att gå på krogen. Jag känner att det vore betydligt smartare.
Roy: E Du go eller... Det är ju för regeringsledamöternas skull man justerar villkoren för krögarna. Regeringsfolket lever ju delvis på Stockholms Krogar har vi förstått.

Bo: Aha... då fattar jag varför äldre är rättslösa på äldreboende. Där råder ju anarki.
Roy: Så klart det gör. Äldreboende är en tjänst som man köper på marknaden. Marknaden gillar inte kontroll.
Bo: Det gör visst inte Försäkringskassan heller. Regeringen har strypt deras budget och samtidigt förvägrat dom att stänga servicekontor.
Roy: Då får dom väl göra om dessa till Intranetbaserade servicekontor. Personlig service på distans.
Bo: Samma princip som gör att bankerna nu försöker inbilla folk att 2,55% är en hög ränta. Man hoppas på att folk har kort minne uppenbarligen.
Roy: Antagligen! Det var ju inte så rasande längesedan som 10% utlåningsränta var ocker och i lag straffbart.

Bo: Jag blir alltid lika förvånad varje gång jag ser insändare eller artiklar som inte inser att Västtrafik uppfattar sig som ett vinstdrivande företag.
Roy: All trafik som inte är "lönsam" tas bort och man lägger huvudparten av resurserna på regionens huvudkommun Göteborg.
Bo: Alltså jag misstänker att Västtrafik samarbetar med de krafter som inför stadstull både in och ut ur Göteborg. Man vill skaffa gruppen fler som tvingas bilpendla och betala stadstullar.
Roy: Nja! Jag tror nog att det mer handlar om att utombys som pendlar till Göteborg stjäl arbetstillfällen från boende i staden och så kan man ju inte ha det.
Bo: Jag läste att Västtrafik nu skall satsa på så många bussbyten som möjligt. Dom hade visst gjort en jättelik utredning och kommit fram till att många bussbyten ökar tillgängligheten.

Roy: Apropå resande och smart resande så anser inte Göteborgs Stad att åka EU-moppe är ett smart val att resa. Man jämställer EU-moppar med bilar. EU-moppar skall parkeras på en P-plats och inte i ett cykelställ och den ljuvliga grejen att även om 10 EU-moppar delar på en P-ruta skall varje EU-moppe betala P-avgift. Det visar inställningen till dessa fordon.
Bo: Men den 'gamla' mopeden får stå i cykelstället ju.
Roy: Den har ju ingen registreringsskylt ju. Jag medger att det hela verkar lite intelligensbefriat.

Bo: Jag såg att det faktiskt finns en grupp i samhället som faktiskt har sämre "lön" än oss. Det är dom som går på Fas 3. Dom får 223:--/dagen vilket innebär cirka 4460:-- per månad.
Roy: Men då är dom berättigade till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen eller har regeringen satt den lagen ur spel?
Bo: Tillsammans med skäliga kostnader för vissa andra behov avgör riksnormen nivån på försörjningsstödet. Beloppen bestäms av regeringen inför varje nytt kalenderår och gäller som miniminivå för de behov som den ska täcka. I försörjningsstödet ingår också skäliga kostnader för boende, hushållsel, arbetsresor,
hemförsäkring och medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. Vad som ska ingå för dessa poster bedöms individuellt men normalt ingår den faktiska kostnaden om den är skälig.
Roy: Det låter verkligen som FAS 3:arna har rätt till försörjningsstöd! Frågan är väl hur många som kommit på att dom har den lagliga rätten. Tror knappast att man lär ut det på FAS 3-förvaringen.

Bo: Men jag gillar Bodil Jönssons formulering: Att bli pensionär ska inte vara att inleda sin egen avveckling.
Roy: Men det är ju precis det de handlar om! Vi hade mer pengar med 70% A-kassa än som pensionärer och då är det nått som är grundläggande fel.
Bo: Det måste vara moderatjävlarnas fel eller?
Roy: Inte en susning.
Bo: Intressant är att Bodil tycker att pension skall innebära att vara en aktiv, kunskapande och samhällsdanande människa.
Roy: Hur ser försörjningsnivån ut för en sådan individ?
Bo: I den allmänna pensionen finns det en del som heter garantipension. Det är ett grundskydd för den som har haft låg eller ingen inkomst under livet. Garantipensionen garanterar att ogifta personer inte får lägre pension än 7597 kronor i månaden före skatt (2011) och att den som är gift inte får mindre än 6777 kronor i månaden före skatt i pension (2011). Garantinivån bygger på att man bott i Sverige i 40 år. Särskilda regler kan gälla för de som kom hit som flykting. För oss som är född mellan 1938-1953 finns det ett garantitillägg. Det garanterar att din inkomstpension inte blir lägre än den tilläggspension du tjänat in till och med 1994. Garantitillägget och garantipensionen betalas ut tidigast från och med 65 års ålder.
Roy: Så vi får alltså enbart garantipension efter 46 år på arbetsmarknaden. Du då vill jag hellre få 70% a-kassa. Det ger en drägligare inkomst. Jag vägrar att jobba på min egen avveckling! För övrigt vill jag bara meddela att varken Du eller jag har fått något garantitillägg trots att vi är födda mellan 1938 och 1953.
Bo: Jag gjorde ett besök på socialstyrelsens hemsida där jag gjorde en provberäkning av försörjningsstödet och det visade sig att vi har rätt till ett regelbundet försörjningsstöd på cirka 6500 kronor.
Roy: När fasen kommer dom pengarna?
Bo: Inte en susning!

18 maj 2011

Onsdagen den 18 maj 2011

Roy: Den där reklamen från LO-AMF är ren och skär lögn. En bekymmersfri ålderdom gäller enbart AMF:s och LO:s chefer och inte deras försäkringstagare.
Bo: Jag fattar vad Du menar! Vi som jobbat i 46 år är värda 600:-/månaden medan LO-toppen och AMF-cheferna kammar hem 10.000 gånger mer.

Roy: Vi har fått ett märkligt brev från kommunen. Dom vill tydligen att vi som privatpersoner skall skaffa oss ett företagskort på ÅVC. Lägsta pris är 1000:-/år och då får vi omhändertaget upp till 500 kg/år.
Bo: Och så får vi inte låna ut vår obefintliga firmabil på vardagar - endast på lördagar.
Roy: Företagskortet får inte överlåtas eller lånas ut till annan brukare... så nej Bo Du får inte låna det.
Bo: Men jag fattar inte varför vi som privatpersoner skall ha företagskort över huvudtaget.
Roy: Dom har ingen våg på ÅVC så dom kan inte väga vad vi lämnar. He He He....
Bo: Asbest, eternit, el- och elektronikavfall, gastuber, rökdetektorer, kyl/frys, vitvaror, farligt avfall, ris- och trädgårdsavfall, fyllnadsmassor och tryckimpregnerat virke skall tydligen dumpas i skogen för ÅVC tar inte emot det. Det står det i bilagan.

Bo: Nu har polisen skjutit björnungen!
Roy: Vi visste redan tidigare att polisen inte är riktigt som vi andra.

17 maj 2011

Tisdagen den 17 maj 2011



Roy: Detta känns som en bra idé! Varje gång jag ska ägna mig åt trädgårdsarbete får jag huvudvärk.
Bo: Ett praktiskt sätt att slippa göra det man inte vill.

Roy: Jag läste om en mamma som dör, men pappan får inte vårdnaden.
Bo: Mamman hade inte skrivit på att just den fasantuppen var pappan så myndigheterna måste göra en grundlig undersökning om vem som är den rätta hannen. Man skall inte föregripa en utredning sa redan Tage Erlander.
Roy: Och barnperspektivet då?
Bo: Det kan man inte ta hänsyn till. Tänk om barnet tilldelas fel hanne - vilken hemsk tanke! Skrämmande!
Roy: Skrämmande för myndigheterna ja - knappast för barnet.

Bo: Nu har ju vi båda passerat 50 med gått mått, men varningarna för att bli arbetslös efter 50 duggar tätare och tätare.
Roy: Det speglar i vart fall en förändrad syn på åldrandet och äldre människor. Jag fick ett telefonsamtal här om dagen med erbjudande om en fantastisk personförsäkring vars värde sjönk ju äldre man blev. Försäkringen riktades till pensionärer - så det var väl ett sätt att tjäna pengar. Men poängen är att försäkringen speglar inställningen till åldrande.
Bo: Jojo - fördomarna mot äldre tar sig märkliga uttryck. Man blir trög i roten för att ta ett exempel. Vi hänger inte med i den tekniska utvecklingen och vi är totalt obildbara. Jag kan stapla fördomar på fördomar.
Roy: Samtidigt vill Alliansen att vi skall jobba tills vi lägger näsan i vädret eftersom det politiska systemet redan brandskattat pensionssystemet. Verkligheten överträffar verkligen politikens drömvärld.
Bo: Du glömmer en sak i detta sammanhang. Tänk Dig själv vilket hot en erfaren åldring utgör mot en betydligt yngre chef. Det där har vi båda fått erfara praktiskt ett antal gånger.

Bo: Vad händer då när vi ändå åker ut med huvudet först från arbetsmarknaden? Jo då hägrar saker som att åka gratis på spårvagnen - om man nu råkar bo i Göteborg.
Roy: Japp! Här får man vara glad om det ens går en sketen buss och då är det verkligen inte gratis. Men att åka gratis spårvagn gäller enbart om Du är mantalsskriven i Göteborg och har beställt ett speciellt färdbevis. Skulle vi två lyckas tråckla oss till Göteborg får vi vackert betala. Man kan lite elakt säga att deras pensionärer har kommunarrest. Vill dom resa utanför staden får dom betala och samma sak gäller för dom som vill ta sig in i staden - betala.
Bo: Allt som glimmar är förvisso inte guld.
Roy: Damen i GP får 15.000:--/månaden. Det blir 11.500 efter skatt. Vilken lyllos.
Bo: Onekligen. Vi lär få 9.500:-/månaden var så det känns som en rejäl skillnad. 15.000:-- minus 9.500:-- torde bli 5.500:-- i skillnad. Känns som betydande!
Roy: Vi fick 7742:-- efter skatt var! Dags att gå in och begära försörjningsstöd!

16 maj 2011

Måndagen den 16 Maj 2011

Roy: Jag läste i Se & Hör om Ola Lindholm och jag hoppas verkligen att tidningen har bra fakta bakom sina påstående. Om inte torde Ola Lindholm bli en rik miljonär när han stämmer tidningen.
Bo: Media har i alla fall sett till att göra den killen till livstids socialbidragstagare. Pressen har verkligen agerat domare, jury och bödel.

Roy: Vissa personer är verkligen extremt giriga må jag säga.
Bo: Hur så?
Roy: Tänka sig att plocka ut 25% av sin pension i en månad bara för att få pensionärsrabatt? Hur jäkla sniken får man bli.
Bo: Skall vi göra en kvalificerad gissning?
Roy: Låt mig höra!
Bo: Det är inga vanliga fattigpensionärer som ägnar sig åt det här. Det är välinformerade personer som absolut inte riskerar ett skit med att utnyttja denna möjlighet att mellan 61-64 år få ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Jag gissar att vi snackar högavlönade med feta pensionsavtal som knappast ens ligger i riskzonen att bli arbetslösa.
Roy: Nä jag tror inte heller att det är några vanliga Svensson-typer. Här handlar det om personer som är vana att armbåga sig fram på andras bekostnad.

Bo: Jag hörde att det skulle ske förhandlingar om vilka som ska styra regionen efter omvalet. Jag fattar bara inte vad dom skall förhandla OM.
Roy: Inte jag heller! Jag har läst deras valmanifest i GP och jag kunde bara se en enda skillnad - ordvalet! Dom hade exakt samma agenda fast med olika ordval och i vissa fall med samma ord i annan ordning.
Bo: Inte undra på att valdeltagandet blev så lågt - det fanns inge skillnad mellan partierna och därmed ingen vits med att rösta - vad skulle man ta ställning till?
Roy: Jag har ingen aning... Faktum är att för alla delar av regionen UTANFÖR Göteborg fanns det inga valmanifest överhuvudtaget. Jag har då inte sett några.
Bo: Nej - vi har väl knappt fått valmaterial från några utom SD. Nej partierna har inte varit intresserade av regionen - bara av göteborgarna!

13 maj 2011

Fredagen den 13 maj 2011



Roy: Jaha! Då är det strax omval då!
Bo: Omval förvisso, men till vad? Det är rejält förvirrande! Är det till regionen eller till nått landsting?

Roy: Rörigt är det verkligen – det blir dubbla budskap på nått sätt. I det lilla material som nått oss skriver man regionval. På de blanka valsedlar som vi hittade i vallokalen stod det val till Landstinget.
Bo: Lyssnar man sedan på debatten i t ex Västnytt så handlar det om omval i Göteborg, resten av regionen existerade bara som skattebas för Göteborg.
Roy: Jag höll på att skratta ihjäl mig när man började snacka om vårdvalet – vilket jäkla vårdval? Här finns inget att välja mellan och då bor vi inte så våldsamt isolerade.
Bo: Vi var ju i Kungsbacka Kommun här om dagen och man kan nästan ta på skillnaden. En kommun med en hög andel höginkomsttagare ger ett helt annat utbud av sjukvård och äldreomsorg. Här finns lyxiga privata alternativ för de som verkligen kan betala och lite billigare kommunala alternativ.
Roy: Det var ju bara att räkna golfbanorna inom Kommunen för att inse skillnaden i köpkraft. Nej det är inte en Kommun som välkomnar fattig­pensionärer som oss. Här har vi en annan form av segregation.
Bo: Kollade lite på hyrorna och då inser man att man inte hör hemma där. Priset på bostadsrätter och villor närmar sig Djurgårdsnivå.
Roy: Finns det bostadsrätter på Djurgården?
Bo: Inte en susning.

Bo: Men som ytterligare en indikator på att detta val främst är lokalt för Göteborg såg jag i en ledare i GP. ”vallöftet om samma pris för all kollektiv­trafik riskerar att bli dyrt för göteborgarna”. Kan det sägas tydligare GP. Tror inte det.
Roy: När man läser de olika partiernas vallöften nu, några dagar före valet, så känns det mest som luddig luft utan att egentligen innehålla nått konkret.
Bo: Jag hörde hur det gick i Finland! Valresultat är en sak och verkligheten en helt annan.

Roy: Bara 10% av papporna utnyttjar vårdnadsbidragen.
Bo: Varför är Du förvånad? Har Du någonsin hört en mamma säga vårabarn? Knappast! Däremot har Du ständigt hört att hon säger mina barn. Där har Du den verkliga orsaken till att bara 10% av papporna får chansen att vara med mammornas barn. Det krävs en rejäl attitydförändring innan något som liknar jämlikhet kommer att inträda i den delen.

Roy: Anders Borg avslöjade väl sin människosyn här om veckan. Lägstalönerna var för höga. Det är väl därför som pensionerna har sänkts till cirka 40% av lönen man hade som arbetare.
Bo: 44% om man nu skall vara exakt. Vi hade ju faktiskt 70% av en reducerad lön i A-kassa så den där A-kassan kunde gott få fortsätta ett tag till.
Roy: Hörde att PRO nu kräver rättvisa pensioner vad det nu är? Det som dom säger är att pensionen sänktes med 3% 2010 och 4,3% 2011. Löntagarna däremot fick löneförhöjningar.
Bo: Då är vi tillbaka i (M):s föreställning om det närande och tärande i samhället. (M):s medlemmar köper sig feta pensionsförsäkringar, skaffar sig stora bonusar eller breda fallskärmar och berörs inte ett dyft av detta. Dom spelar i en helt annan division.
Roy: Genomsnittspensionen 2011 var visst 11.400:--/månaden.
Bo: Såååå mycket! Då har vi verkligen satsat på fel häst som landar på 9.400:--/ månaden före skatt.
Roy: Helt klart och med bensinpriser på väg upp mot nya rekordnivåer blir vi bokstavligen belagda med husarrest.
Bo: Elnätbolagens höjda avgifter befäster verkligen husarresten. Krympande pensioner och höjda baskostnader är verkligen ingen trevlig kombination.
Roy: ICA:s dolda prisökning hjälper verkligen inte till att hålla kostnaderna nere. Det lustiga är att ICA centralt gör TV-reklam för priser på olika varor trots att det råder bruttoprisförbud i Sverige. Det är upp till varje ICA-handlare att själv sätta sina priser.
Bo: Det märkte vi på både påsen med äpplen och på Mariekexen. Påsen med äpplen kostade 5:-- i Gislaved och 12:50 i Tranemo. ICA:s egna Mariekex var dyrare än både Göteborgs Kex och Euroshoppers motsvarigheter. Ändå kallade man det kompispris! Mycket märkligt!

Roy: Sedan är det rätt märkligt att man kan få restskatt på sin pension. Det visar att pensionssystemet inte är homogent!

08 maj 2011

Söndagen den 8 maj 2011

Roy: Jag var på vårdcentralen här om dagen och det första som slår en när man kommer dit är att namnskyltarna byts ut ständigt och att flera av de så kallade "fasta" läkarna har ½-tid eller ännu kortare tid.
Bo: Du menar att man helt kör med stafettläkare?
Roy: Ja! Jag tror att läkarlönen är viktigare än patientens hälsa.
Bo: Fast jag fattar att inga läkare vill jobba på Vårdcentralen!
Roy: Va?
Bo: Jo för att Försäkringskassan ändå ifrågasätter alla läkarnas intyg.
Roy: Så nu väntar vi på granskare från FK direkt på vårdcentralen. Då passerar alla läkarintyg politrucken från FK.
Bo: Jag fattar! FK:s arbete präglas av myndighetsutövning snarare än patientsäkerhet.
Roy: Detta klargör verkligen varför det ser ut som det gör på vårdcentralen.