29 april 2011

Fredagen den 29 April 2011

Roy: Idag är det visst några som gifter sig.
Bo: Japp! Dagen är helt förstörd... Bara snack om vem som är där och vem som inte är där. Framför allt vilka som inte är där.
Roy: Dom har någon slags noja. Men det blir jobbigt med alla dessa reklamavbrott.
Bo: Vadå reklamavbrott?
Roy: Tänk bara på detta: Tager Du prins William denna <reklampaus i 8 minuter> denna.....
Bo: He he he och sedan PUSSEN! Håll i den pussen under reklamen tack....
Roy: Jag såg att Ebba von Sydow var med i sändningarna.
Bo: Mammaledighet är inget för henne... Hon får väl amma och blogga om kläder samtidigt! Tufft liv att bli mamma i dagens läge.
Roy: Det är väl det som är ARBETSLINJEN! Hon illustrerar väl bara begreppet!
Bo: Ja ja ja... Nu överlåter vi bröllopet till qvinntimmren.
Roy: Okej!

28 april 2011

Torsdagen den 28 April 2011

Bo: Det är märkligt att arbetslinjen även tagit sig in på avdelningen för uppskjuten lön. Nu pratar jag om uppskjuten lön för för de sämst lottade och inte för de förmögna. Hos de rika kallas det visst fallskärm och liknande.
Roy:Välkommen till moderatjävlarnas verklighet. Genom skärpta regler och medvetet ökande skillnader mellan att arbeta och att vara pensionär driver man vidare med sin arbetslinje.
Bo: Genom att sänka pensionerna i nivå med eller under existensminimum vill man tvinga pensionärer ut i ett obefintligt arbetsliv. För moderatjävlarna har missat att de företag de gullar med inte är ett dyft intresserade av arbetskraft över 55 år och knappt ens dom.
Roy: Det var väl PS i GP som skrev: "Varför skaffar inte Du Dig ett jobb som alla andra pensionärer?" Det illustrerar Alliansregeringens inställning till de som gjort sitt på arbetsmarknaden. Fast om någon av de egna tar låg "time out" (förtidspension) och försörjer sig med "fallskärmar" och feta pensionsförsäkringar är det givetvis helt i sin ordning.
Bo: Det hela påminner om en myrstack. Dom på toppen försörjs av dom i botten. Det är alltså några få i toppen och myriader i botten - he he he.
Roy: Nu var Du sketarolig! Men liknelsen känns rätt träffande. Sedan kan man ju undra om det finns evig tillväxt i världen. Det verkar vara många partiers mantra - tillväxt, tillväxt, tillväxt, tillväxt... men verkligheten ser annorlunda ut.
Bo: Jag undrar vad som händer med pensionärer som går i personlig konkurs för att pensionen inte räcker till hyra och mat?
Roy: Det var ju också en bra fråga. Jag såg att Svenska Kyrkan har fått ta över samhällets roll och tillhandahålla det grundskydd som förr var något som samhället tillhandahöll.

Bo: Det finns en annan verklighet på samma tema. Ambulansen skall nå även de som inte är rika. Ambulansen skall även nå de som inte bor i städer.
Roy: En variant på arbetslinjen... De som behöver åka ambulans jobbar ju onekligen inte.
Bo: Jag misstänker att ambulansen kör dom till närmsta arbetsförmedling. Sannolikt av samma skäl som att döende skall stå till arbetsmarknadens förfogande.

Roy: Nu kastar vi oss ut för ättestupan...
Bo: Ett - Två - Tre - Hoppa!

26 april 2011

Tisdagen den 26 April 2011

Roy: Hoppas påskhelgen varit god Bo.
Bo: Jojo. Denna sena påsken har varit väldigt trevlig och det strålande vädret har verkligen satt guldkant på tillvaron.

Bo: Däremot lägger jag märke till att det finns politiker som verkar ha fått ett rejält hjärnsläpp. Man skall laga sjukhusmaten i Falköping och sedan köra den nedfryst till de olika sjukhuset i Kungälv.
Roy: Hum, men det handlar väl om effektivare transporter och personalnedskärningar? Det gör det praktiskt taget alltid.
Bo: Må så vara för det handlar i vart fall inte om empati och människor. Jag läser om brukare som varken fått hjälp att duscha eller fått städat pga brist på personal. Sedan finns det brukare som inte får sin medicin för att ingen kommer och hjälper dom. Trygghetslarm fungerar inte och personalen ger ett dåligt bemötande.
Roy: Dom där brukarna är ett samhällsgissel. Jag såg en insändare i GP som tyckte att pensioner inte var nått annat än socialbidrag, så nog finns det många underliga fåglar i Vår Herres hage.

Bo: Apropå snabbfryst sjukhusmat och mat till våra seniormedborgare så såg jag en artikel om undernäring bland äldre. Undrar just om det finns något samband?
Roy: Det gör det säkert, men Du hittar nog väldigt få som skulle erkänna det. Däremot ligger frågan om undernäring i tiden.
Bo: Tror fasen det. Nu håller ju 40-talisterna på att fasas in i pensionärsfållan och en stor grupp av dom kommer att inse att dom blivit grundlurade på alla möjliga sätt - inte minst på sin pension.
Roy: Tror Du verkligen att hemtjänsten skulle få mer tid hos varje brukare för att se till att dom äter ordentligt. Jag tror att utvecklingen går åt andra hållet, mindre tid per brukare.

Bo: Att döende i t ex cancer skall söka jobb är väl ett väldigt tydligt tecken på hur samhällets syn på individen förändrats. Det intressanta är väl att till exempel Kristdemokraterna är med på det tåget. Deras snack om medmänsklighet föll platt till backen när verkligheten slog dom mitt i nyllet.
Roy: Det har varit nån typ av påskupprop i denna frågan har jag förstått av olika TV-nyheter.
Bo: Ur min synpunkt är detta bara ytterligare ett inslag i beviskedjan om en förändrad samhällssyn på individen och egoism. Arbetslinjen har liksom antagit löjliga proportioner kan man säga. Nu väntar vi bara på att barnarbete återinförs.
Roy: Alla som slutat jobba efter 67 år är förrädare mot arbetslinjen och socialbidragstagare. Snacket om uppskjuten lön är bara löjligt. Man skall jobba och det sista jobbet man skall göra är att gräva sin egen grav. Då har man varit samhällsnyttig. Fattar Du ingenting.

24 april 2011

Söndagen den 24 April 2011

Roy: Tycker Du som jag att det är lite märkligt att det i ett land som Kina, där alla enligt de kommunistiska lärorna är lika, finns en elit.
Bo: Lite mysko är det allt. Det verkar vara ett stort glapp mellan teori och verklighet.
Roy: Den lyckosamma eliten som alltså skor sig på de vanliga kineserna. Här i väst kallas det för kapitalism.
Bo: Det lär finnas närmare 1 miljon dollarmiljonärer i Kina vilket skulle vara i nivå med USA.
Roy: Då finns det i alla fall några presumtiva köpare till Volvos kinesiska lyxbilar då.
Bo: Högst troligt och samtidigt illustrerar det att det är lika ojämlikt i ett kommunistiskt system som i ett kapitalistiskt. Det är egentligen bara två olika sätt att utöva diktatur.

Bo: För att nu lämna diktaturer därhän så är det intressant att notera att nu kommer den verkliga satsningen på busskörfält och att separera kollektivtrafiken från bilisterna.
Roy: Det beror väl på de kommande biltullarna. Funderade på om dessa biltullar blir avdragsgilla i deklarationen som "avdrag för inkomstens förvärvande". Vad tror Du?
Bo: Skulle inte tro det. Lika lite som förskoleavgifter och dagisavgifter är avdragsgilla i deklarationen och det är ju väldigt tydliga utgifter för att kunna förvärvsarbeta.
Roy: Du får väl rätt som vanligt. Nåja 6 mil busskörfält i Göteborg skall det bli, men jag misstänker att det inte kommer att räcka.
Bo: Och så dyker den första svartjobbsskandalen upp inom kollektivtrafiken. Anbudssystemet föder verkligen kreativitet av det ovanliga slaget. Man förundras över alla sätt att kapa utgifterna och hålla kostnaderna nere.

Roy: Apropå att hålla kostnaderna nere så har väl vissa äldreboenden verkligen landat på golvet kan man säga.
Bo: Jo så är det och jag anar på att Du tänker speciellt på ett där dokumentationen var minst sagt bristfällig och där tydligen även personalen var bristfällig.
Roy: Har man brukare med larver i såren så har man nog sänkt sina kostnader under golvnivå. Fast jag vet inte riktigt vad rapporten menar med att man i Göteborg numera inte delegerar "svåra svår" till undersköterskor.
Bo: Kan det vara tryckfelsnisse tro? Alltnog så är ju detta bara en i raden av händelser som illustrerar hur mycket det sparas på omsorgen om våra gamla föräldrar. I ett samhälle där man sätter arbetslinjen i främsta ledet platsar inte de som gjort sitt på arbetsmarknaden.
Roy: Knappt de som inte har nått in på arbetsmarknaden heller. Besparingarna på skolor och ungdomars fritid är också rätt tydlig.
Bo: Dom pengarna får läggas på polisens budget istället har jag förstått.

Bo: Det bröstade sig nån stockholmsbrutta i TV här om dagen och tyckte att Stockholm minsann inte skulle vara med i skatteutjämningssystemet för där (i Stockholm) var man Sveriges tillväxtmotor. Nu läser jag i statistiken att tillväxtmotorn är störst i västsverige. Vad fick stockholmsbruttan luft ifrån?
Roy: Jo det är sant att Västragötalandsregionen bland annat toppar exportligan. Men nu vill jag inte tjôta med Dig längre. Nu tänker jag gå ut i solen och njuta.
Bo: Jag hänger på och jag ska försöka hålla käften.

21 april 2011

Torsdagen den 21 April 2011

Bo: Knappast en avundsvärd situation!
Roy: Vad menar Du?
Bo: En passagerare som ramlar framför bussen - hjärtat rätt upp i halsgropen.
Roy: Jo det kan jag inte annat än hålla med om. Men de bussförare som utsattes för stenkastning gillade nog inte heller läget.
Bo: Nej fy katten - tänk när ett fönster "exploderar" - inte alls kul.
Roy: Passagerarna brukar inte heller uppskatta det. Nobina vill visst ha fler bussar med kameraövervakning.
Bo: Ett naturligt inslag i dagens bussar! Acceptansen ändras ständigt. En skrämmande utveckling mot mer och mer våld och skadegörelse i samhället.

Roy: Stockholm skall visst till viss del härma Göteborg! He he he!
Bo: Du skämtar!
Roy: Sex nya spårvagnslinjer i Stockholm är inget skämt. Det är blodigt allvar.
Bo: Då får väl Göteborg börja gräva för tunnelbana då. Hi Hi Hi.
Roy: Nu får Du ge Dig.

Bo: (V) vill ju införa avgiftsfri kollektivtrafik.
Roy: Skall jag gissa att den blir till 100% skattefinansierad?
Bo: Läste Du mina tankar nu!
Roy: (MP) är inne på liknande tankebanor fast inte lika dramatiskt. Dom nöjer sig med att vilja sänka resenärens andel av biljettpriset och låta skattebetalarna ta hand om resten.

Bo: Jag såg en rapport om de vanligaste orsakerna till kundmissnöje inom kollektivtrafiken.
Roy: Aj Du - och vad blev svaret då?
Bo: Svar och svar, men det finns tre huvudorsaker:
  1. Bemötande från busschauffören
  2. Brist på punktlighet
  3. Dålig information om restider och biljettsystem.
Roy: Det där med punktligheten är ju ett aber. De flesta bussar rör sig i mixad trafik och omges av snurriga gående som bara går rätt ut i gatan, vimsiga bilister och tung trafik som till varje pris vill fram. Det uppstår köer som inte ingår i tidtabellerna.
Bo: Inte förrän bussar får egna körfält har man en rimlig chans att få begreppet punktlighet att bli verkligt.
Roy: Trafikplanerarna lever ofta i en egen värld. Där är omloppen viktigare än verkligheten.








20 april 2011

Onsdagen den 20 April 2011



Bo: Nya fantastiska rubriker dyker upp i dagspressen. Denna är ju ständigt aktuell för oss här i obygden: "Västtrafik gör det dyrt för glesbygdsbor!"
Roy: Det är väl knappast en nyhet, mera ett konstaterande.
Bo: Förvisso är det så. I detta fallet är det tydligen så att Västtrafik, eller Värsttrafik som vissa envisas med att kalla dom, har lite problem att hålla databasen i Resplus uppdaterad. Och grejen är att det ingår vissa SJ-resegarantier i Resplusbiljetten som inte finns hos Västtrafik.
Roy: Västtrafiks resegaranti är inte anpassad till glesbygd överhuvudtaget utan är helt fokuserad till Göteborgs innerstad.

Bo: Detta med nedrustning av samhällets service till innevånarna tar sig många former. Det är till stor del kopplat till upphandling och lönsamhet vilket automatiskt leder till att glest befolkade områden blir av med servicen eller i bästa fall bara får en extrem försämring.
Roy: Verkar som om det skett vissa förändringar i postgången till exempel, både här och runt om i landet.
Bo: Mmmm. Sedan verkar det återigen som om äldrevården saknar personal. Nu är det demensvården som är i ropet.
Roy: Ha ha ha. Vi fick ju nått PR-exemplar av tidningen Veteranen och den tidningens pensionärer måtte ha en grym pension med tanke på vad dom har råd att göra. Vi har ju fullt upp med att klara av att få pengarna att räcka i en månad utan att köpa en enda onödig pryl.
Bo: Får man endast 40% av sin forna inkomst blir det dramatiska förändringar.

Roy: Apropå detta med att bo på fel ställe så läste jag något som verkligen gjorde mig mörkrädd!
Bo: Du mörkrädd? Det låter allvarligt.  
Roy: Det finns tydligen något som kallas IVPA. Det skall utläsas I väntan på ambulans. Att bara acceptera en sådan situation är ju rena kapitulationen och i detta fallet är det visst det före detta landsbygdspartiet Centern som gillar läget. En tydlig indikator på den förskjutning mot att folk ska bo i städer.
Bo: Ambulanstransporter är ju, som vi sagt tidigare, en vinstdrivande verksamhet där vinst går före liv.

Roy: Apropå vinst så har den märkliga situationen uppstått att islänningarna skulle betala för några giriga isländska bankirers dumheter. En situation som ingen islänning kunde påverka, men som dom skulle tvingas betala för.
Bo: Nu röstade dom nej tack och lov. Fast det finns dom som på fullt allvar menar att det är oansvarigt av befolkningen att inte betala bankirernas skulder. Bankskulderna kommer att hamna i nån domstol... knappast en isländsk dock. Troligen i en brittisk eller holländsk domstol, men deras lagar gäller ju inte på Island så vitt jag vet.
Roy: Jag fattar inte hur man ens kan göra islänningarna till gäldenärer. Det verkar folkrättsligt sjukt. Det verkar vara ytterligare ett tecken på rikas girighet. Alla investeringar skall vara riskfria och går det snett får väl vanligt folk betala.
Bo: Det är väl den sortens beteenden som lett till upplopp i andra länder eller?

Roy: Inte alls otroligt. Översitteri brukar leda till revolt. Med tanke på skuldsatta islänningar så såg jag att många svenska kommuner har svårt att hjälpa skuldsatta medborgare.
Bo: Skall vi gissa på att det återigen handlar om personalnedskärningar?
Roy: Det verkar troligt.. vissa kommuner har väntetider på upp till 40 veckor vilket knappast är nån hjälp alls.

Bo: Högre lön och en annan syn på pengar har skapat en ny typ av konsumenter. Det är konsumenter som reser mer, går på teater och skaffar större och dyrbarare bostäder.
Roy: Det speglar en ny form av segregation. En typ av ekonomisk segregation.
Bo: Det finns ju en stark rörelse att landsbygdens befolkning skall flytta in i städerna men samtidigt stiger priserna i städerna för att hindra samma människor att flytta in i städerna.
Roy: Svensk ekonomi lär ju vara på topp och det ska gynna arbetslinjen och missgynna alla andra varianter!

17 april 2011

Söndagen den 17 April 2011

Roy: Nu kommer nya nymodigheter inom SMS-biljett-stuket. Så nu kan vi inte åka kollektivt alls från vår lilla ort om vi nu någonsin får SMS-biljetter vill säga.
Bo: Varför säger Du så? Skall man inte få köpa en SMS-biljett från vilken mobiltelefon som helst?
Roy: Nä nä nä... Oregistrerade kontantkort är uteslutna och Du och jag har ju bara oregistrerade kontantkort så nu är vi diskriminerade igen.
Bo: Men om jag bara har pengar på mitt kontantkort är det väl skit samma om mitt kort är knutet till mig eller inte.
Roy: Tyvärr är inte övervakningssamhället inte nöjda med det - det samhället känner ett starkt behov av att hålla koll på hur just Du åker kollektivt. Lagen som reglerar betaltjänster kräver att mobiloperatören som förmedlar en betalning måste veta vem som utför den.

Bo: Man kan fundera på om man överhuvudtaget kan lita på systemet och nu menar jag Västtrafiks biljettsystem. Inte nog med att det slumpar hållplatser mellan varven då GPS-systemet tiltar ur, det tar tydligen olika betalt för exakt samma sträcka och det är ju rätt märkligt.
Roy: Menar Du att biljettsystemet har nån slags slumpgenerator inbygd som säger att Du ska betala 25,10 men Du däremot får betala 33,00.
Bo: Man kan lätt tro det på grund av mängden klagomål som alla grundar sig på att ingen begriper hur systemet i grunden fungerar. Vore det inte dags att ge resenärerna i Västra Götaland ett biljettsystem som dels är säkert, utan slumpgenerator, och som är begripligt även för vanliga resenärer.

Bo: Jag hörde en fråga i "Vem vet mest" som löd: Vilket århundrade avskaffades slaveriet i USA?
Roy: Va? Det är väl inte avskaffat! Det har väl bara bytt skepnad!

Roy: Fast jag tycker nog att det är lite märkligt att en viss A Borg spår lysande tider, strålande tider samtidigt som pensionerna minskas.
Bo: Men A Borg kommer att gå till historien som Sveriges bästa finansminister någonsin, enligt vissa. Lyckas han dessutom hålla ner inflationen så blir det jackpot på riktigt!
Roy: Det blir väl inte svårt. Det är ju bara att sänka köpkraften ytterligare för pensionärerna.
Bo: Herr A Borg försvarar sig dock med att omvärldens höga skuldsättning kan leda till problem i Sverige.
Roy: Det tror fasen det. Kan inte omvärlden betala för att köpa svenska varor så får vi problem. Det är ju lite som SAAB och konstgjord andning. Har man på SAAB gått med förlust i 20 år för att sedan stoppa produktionen så är det svårt att övertyga konsumenterna om att köpa en SAAB. Det finns ju inget som säger att dom finns kvar på marknaden nästa vecka ens.

16 april 2011

Lördagen den 16 april 2011

Bo: Jag såg en kul grej i tidningen här om dagen. “Det finns inget vi kan göra! Du har drabbats av läkarbrist!”
Roy: Är det är dåligt skämt om stafettläkarna som befolkar vårdcentralerna utanför städerna.
Bo: Vete katten. Jag trodde att stafettläkare är ett sätt att bakvägen höja lönen. Brist gör att det är lätt att förhandla upp sin ersättning.

Roy: Ungefär 900.000 pensionärer eller cirka 50 % av landets äldre vill avskaffa bromsen i pensionssystemet och skrota hela premiepensionssystemet som gör mer skada än nytta eftersom mindre än 2% bryr sig.
Bo: Jag hörde att 15 miljarder årligen går rakt in i statskassan och knappast kommer oss pensionärer till godo.
Roy: Nu står väl inte pensionärer så högt i kurs hos Alliansregeringen. Dom avviker ju från arbetslinjen. Det Du säger är ju bara ytterligare ett bevis för den inställningen.

Bo: Det är som jag läste för ett tag sedan att Statens roll håller på att avvecklas.
Roy: Jo vi har väl sett att vinstdrivande företag bit för bit tar över statens roll. Snart finns knappt nån idé att rösta för det blir ändå ingen förändring eftersom det är marknaden som styr samhällsnyttan.
Bo: Det är rätt intressant att Du nämner detta för ta t ex Riksväg 27:s utbyggnad. Där får kommunerna “förskottera” pengar för att vägen skall byggas och det är kommunala skattepengar som sticker iväg och som  får konsekvenser för skola, vård och omsorg.
Roy: Det känns ju lite löjligt med ett vägverk eller vad man nu döpt om verket till som inte har pengar att upprätthålla infrastrukturen.
Bo: Man snackar nu även om betalvägar som ett sätt att smyghöja skattetrycket ytterligare.
Roy: Det redan etablerade sättet att belasta bilismen att få köra på skattefinansierade gator och vägar heter stadstullar. Okej, man har döpt det till trängselavgift istället, men i praktiken är det ju en stadstull.
Bo: Men det skall ju gynna kollektivtrafiken, som ju haltar betänkligt här i Västra Götalandsregionen.
Roy: Kanske lika bra att skapa Sverigeregionen istället….

Bo: Nej – va fan – här kan vi inte sitta. Nu drar vi…
Roy: Japp vi drar… Det borde SAAB också göra. Ett bilmärke som gått med förlust i 20 år!
 

 

15 april 2011

Fredagen den 15 April 2011

Bo: Nån dansk minister kallar EU-svensk för idiot!
Roy: Har Du inget nytt att komma med. På fd jobbet fick vi ju ständigt veta att danskar är överlägsna svenskar. Det hette ständigt att “det är svenskar vi har att göra med”.
Bo: Det där minns jag.

Bo: Nu har ambulanspersonal i 7härad bekräftat att responstiden för glesbygd är längre än den rekommenderade.
Roy: Några 20 minuter är det sällan i frågan om  --- “ambulansen vad god vänta”.
Bo: Låter som taxi förr i tiden. Måste vara en symtom på samhällets syn på individen.
Roy: I högerregeringens syn på individen ingår inte empati.
Bo: Nej jag märkte det på Debatt i TV igår kväll. Moderaten var en räknenisse som helt missat att det handlar om individer. Att det dessutom rörde sig om en läkare gjorde i alla fall mig mörkrädd.
Roy: En snubbe var härlig! Även ett lik kan utföra ett jobb – som statist!

Bo: En sak slog mig och det gjorde ont. Bostadssegregation. Priset på bostäder i städerna, speciellt de större städerna, är en verklig och påtaglig orsak till att segregera folk. De är de som har råd att betala dessa fantasipriser och de som inte har råd att betala och som blir hänvisade till glesbygden där servicen är indragen.
Roy: Men snälla, snälla Bo! Glesbygden är fruktansvärd olönsam. Räknenissarna har redan räknat ut glesbygden till förmån för de större städerna.
Bo: All samhällsservice är nu föremål för anbudsgivning och vinstkrav och i det sammanhanget är glesbygden en given förlorare.

Roy: Nej – nu går vi ut och solar och byter däck på bilen.
Bo: Gör det Du…
 

12 april 2011

Tisdagen den 12 April 2011

Roy: Du Bo! Inte nog med att glesbygden lämnas åt sitt öde och får klara sig bäst den vill utan samhällets stöd eller intresse. Det finns en annan grupp olönsamma också. Tärande och handikappade som inte jobbar och inte kan jobba.

Bo: Jag kom att tänka på en sak nu när vi pratar om bortglömda grupper. Du vet en vattenfallsdirre som fick ett litet plåster på såren. 50 miljoner kronor var plåstret värt. Den summan hade hållit 5 pensionärer med en hygglig levnadsstandard i 40 år. Kom inte och säg att det inte är skillnad på folk och folk.

Roy: Skulle aldrig våga påstå ett det inte är skillnad, det vore rent dumt. Men det visar bara skillnaden mellan de som jobbar och de som jobbat klart och hur olikas samhället värderar dessa grupper. Det hette ju ett tag att pensionen i vart fall skulle vara 54% av lönen, men sanningen är ju att den ligger 10% lägre, alltså på cirka 44% och det är en jäkla skillnad.

Bo: Kompisen som gick i pension 10 år före oss har nästan 3.000:—mer än oss i pension- och den är ändå inte fet. Det visar också på synen på äldre.

Roy: Inte bara synen på äldre utan mer synen på de som inte arbetar eller inte kan arbeta eller som bor på fel ställe där det är ont om arbetstillfällen. Idealbilden som tonar fram börjar likna det gamla brukssamhället. Alla arbetsförda bor på eller i omedelbar närhet av arbetsplatsen. De som slutat jobba flyttas till utkanten av samhället till undantagen och så slutar dom i ättestupan.

Bo: Avvikande barn satte man ut till rovdjuren… Jo jag fattar hur Du målar upp en mörk bild av det så kallade moderna samhället. Ett rätt otäck bild av verkligheten. Ett samhälle baserat på vinstdrivande samhällsservice där sådana delar som inte genererar vinst ignoreras. Till dessa räknas t ex glesbyggd, äldre som orsakar olönsamma ambulanstransporter, utebliven post- och bankservice i områden med för få innevånare, allt eftersom nedlagd teleservice i områden där abonnenterna bor långt ifrån varandra.

Roy: Det nya här är att hushållen i glesbygd själva får betala cirka 10.000 – 20.000 kronor för att fortsättningsvis ha telefon och bredband. Man lagar ju inte längre trasiga kopparledningar längre. Slås kopparledningar ut är det kört. Det intressanta är också att 4G-tekniken utvecklas i storstäderna och inte i områden där den verkligen skulle göra skillnad – beroende på att den tekniken också är baserad på vinstgenererande samhällsservice.

Bo: Kollektivtrafik håller också på att sträva åt samma håll – både på buss- och tågsidan. Försäkringskassan var på väg och samma håll, men den utvecklingen har visst tillfälligt gjort stopp. Däremot har kontrollmyndigheten för elpriset påpekat att oligopolet på elmarknaden tar för dåligt betalt och att kunder i glesbygd kostar mer än det smakar. Åter har en samhällsnyttighet styrning av vinstintressen – inte av samhällsservice!

Roy: Det blir så med en högerregerings idéer om hur ett samhälle ska se ut. Arbetsförda är guld värt – resten är skit och lort!     

08 april 2011

Fredagen den 8 April 2011

Roy: Glesbygd verkar vara ett skällsord. Ambulansers inställelsetider i glesbygd är ett stort skämt i normalfallet och lokalkännedom är en styggelse.

Bo: Glesbygd får icke förekomma. Det är en abnormitet och det är inte bara ambulanser som är ett problem. Alla typer av samhällsservice är bortplockade i glesbygd!

Roy: Ledordet är vinst och upphandling och det rimmar väldigt illa med områden som är glest befolkade. Några tydligt exempel på detta är mobiltelefonnät och nedmonteringen av det fasta telenätet. Anslutningen till bredband är också en lyxartikel i glesbygd – det är ju olönsamt.

Bo: Jag märker det på bland annat på 4G utbyggnaden. Det är knappast där den behövs som bäst man bygger ut den. Lönsamhetsprincipen är oerhört viktig och då raderas glesbygden ut från kartan.

Roy: Även apoteksreformen innebar en försämring för glesbygden. Rent allmänt är det så att våra liv och hälsa är föremål för vinstintressen och inte för vårt välbefinnande.

02 april 2011

Lördagen den 2 April 2011

Bo: Inte undra på att el-räkningen är rundligt tilltagen!
Roy: Och hur fasen tänker Du nu?
Bo: Enligt Villaägarnas Riksförbund har kraftbolagen svindlat sina elkunder på 109 miljarder kronor under de senaste fem åren!
Roy: Inte underligt att Vattenfall har råd att betala ut rundliga bonusar och där ledningspersonalens enda prestation varit att höja priset.
Bo: Aha! Samma teknik som bankerna ägnar sig åt.
Roy: Precis. Och Kraftbolagens prisökningar ger en ökad elkostnad på cirka 3.500:—/år per villahushåll.
Bo: Men delvis är väl detta ett politiskt beslut?
Roy: Förvisso. För nuvarande regering är el bara en annan handelsvara och staten tjänar grova pengar på de stigande elpriserna. Pengar som sedan går till att sänka skatten för de mest förmögna.
Bo: Irländarna har visst vaknat.
Roy: Har dom?
Bo: Mmmm. De vanliga irländarna ifrågasätter varför dom skall betala för bankernas lånefest och bonusparty.
Roy: Låter ju sunt…. Fast jag hörde att Irländska staten redan varit frikostiga med skattebetalarnas pengar genom att garantera inte bara insättarnas pengar utan även alla utländska bankers och finansiella instituts pengar.
Bo: Rätt smart. Staten garanterar skattebetalarnas bankmedel med skattebetalarnas pengar. Låter egentligen rätt knäppt!
Roy: Inte minst därför att det innebär ökade skatter OCH sämre sämre samhällsservice. En slags dubbelbestraffning av befolkningen för att banksektorn haft låneparty!

Roy: Men för att nu byta ämne så såg jag att fler och fler äldre tar klivet in i dataåldern.
Bo: Jag har förstått det och jag minns när vi hade kvällskurser i Svenljunga för just äldre som ville lära sig att använda en dator.
Roy: Fast det är ändå en avsevärd grupp som ställts åt sidan. Minns jag rätt så rör det sig om cirka 1,3 miljoner äldre.
Bo: Vi snackade om det här om dagen ju!
Roy: Jag tyckte väl att det lät bekant. Fast de äldre som handlöst kastar sig in på Internet mejlar, surfar, gör sina bankaffärer, bläddrar i uppslagsböcker och skaffar sig lite annan information.
Bo: Detta låter som nån typ av nätverk?
Roy: Jo då – Seniornet. Ett sätt att hålla kontakt med likar. Jag har hört att SeniorNet har cirka 8.500 medlemmar.
Bo: För äldre är datorn väldigt ofta att hålla kontakt med släkt, barn och vänner!

Roy: Och Siba tar över NetonNet!
Bo: Hur bra är det då? En konkurrent mindre! Man strävar efter obligopol.

Roy: Nu skall jag se om jag är “Smartare än en 5:e-klassare”?
Bo: Det tvivlar jag på!
Roy: Jag också.