31 mars 2011

Torsdagen den 31 Mars 2011

Roy: Vill Du höra en riktig skräckhistoria?
Bo: Om jag måste så!
Roy: Tugga på denna! En svensk kommun föreslår en “Ut och gå-garanti för äldre”! Hur djup har inte föraktet för oss äldre blivit.
Bo: Sätt Dig i ett hörn och dö för fasen… stör inte oss som ännu inte hunnit dit!
Roy: Det är lite det intrycket man får. Det är helt i sin ordning att skilja två äldre åt om den ena kräver lite mer av samhället än den andre. Det är helt i sin ordning att frakta billig fryst mat genom hela Sverige för att hålla nere matkostnaderna för äldre.
Bo: Och det är helt i samhällets anda att lägga in sömnmedel på eftermiddagen så att man kan natta de äldre innan det blir övertid. Sedan får dom klara sig själva under kvällen och natten.
Roy: Man skulle också kunna tolka en “Ut och gå-garanti” som början på en annan attityd. Ett gryende hopp om förbättring.

Roy: Apropå nått helt annat hittade jag en kul annons från Coretta på Frölunda Torg. “Sveriges stylingdrottning är hos oss igen”. Hedvig Andér är ju känd från SVT’s Go kvälls “Gör om mig”. Hon skall visst mingla i butiken.
Bo: Kvinnlig fåfänga övergår männens förstånd, men det finns en hel drös män som gör pengar på den kvinnliga fåfängan.

Bo: Men som en liten fortsättning på vad vi snackade om nyss ser jag att (S) vill omförhandla förhållningssättet till pensioner. Dom tycker inte riktigt om den tvärnit som gjort att alla “vanliga” pensionärer drabbas av.
Roy: Då borde dom kanske städa framför sin egen dörr då. Jag hörde att fru Sahlin inte klarar av att gå på A-kassa. Hon behöver en jättestor fallskärm så hon inte ramlar och slår sig.
Bo: Kreativ särbehandling?
Roy: Skulle inte tro att någon politiker med någorlunda status någonsin kommer att behöva utnyttja den nedbantade A-kassa de själva beslutat om. Man aktar sig för att det ska drabba dem själva.
Bo: Hörde en kul grej om detta. Allianspolitikerna vill ju att alla skall jobba längre. Men dom har missat på ett antal punkter. Både och a-kassan och socialförsäkringssystemet förutsätter att Du går i pension vid 65 års ålder. Dessutom har man knappast övertygat arbetsgivarna om nyttan att behålla eller anställa 55+. Ett annat misslyckande kan man tycka.
Roy: LO rapporterar att pensionerna är nere kring 54-55%, men jag vet att dom snarare ligger runt 40%.
Bo: Jag hörde på TV igår att fondförvaltarna har varit väldigt duktiga – så duktiga att Du lika gärna kunde stoppat pengarna i madrassen.
Roy: Nä nä nä – då hade ju banker och fondförvaltare svultit ihjäl.

Bo: Jag såg en annons om fri mobilsurf från Telenor!
Roy: Det finns inga gratisluncher – det borde Du veta.
Bo: Skulle just komma till det. Inte nog med att apparaten är bunden till Telenor, det står inte i annonsen vilka utgifter som tillkommer. Det står t ex inte vad som ingår i potten och vad som ligger utanför potten.
Roy: Då vet jag ju inte heller när jag laddar ner mer än jag har rätt till inom avtalet… Lurigt det där. Har stött på fenomenet flera gånger.
Bo: Man tycker att Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen borde sätta ner foten – den här marknaden är rejält osund!

  

30 mars 2011

Onsdagen den 30 mars 2011

Roy: Var det inte en månad Veolia fick på sig för att fixa till en fungerande busstrafik?

Bo: Det vill jag också minnas att det var!

Roy: Hur smart är det då att ställa in ett antal bussturer pga att man saknade kördugliga bussar.

Bo: Elaka rykten gör gällande att det till och med kan vara så att Veolia har så många bussar med körförbud att man inte klarar att upprätthålla trafiken.

Bo: 1,3 miljoner äldre använder inte Internet.

Roy: En stor grupp som på sätt och vis blir åsidosatta av svenska myndigheter som hårdsatsar på Internet.

Bo: Man kan just undra hur många 50+:are som inte har mobiltelefon och som aldrig hört talas om SMS-biljett?

Roy: Inte den blekaste – men uppgiften om hur stor gruppen som inte använder är intressant med tanke på hur hårt t ex Västtrafik satsar på info i mobilen och på Internet!

Bo: Tror Du att man skickade ut info via internet och mobiltelefoni om att all tunnelbanetrafik vid Medborgarplatsen stoppades och att det gick ersättningsbussar mellan Slussen och Gullmarsplan.

Roy: Hur skall jag veta det. Men det borde väl gått ut via någon lokalradiokanal. Du och jag bor i skogen och inte i en storstad bland en massa avgaser. Du är ju för böveln avgas-allergiker!

Bo: Visst ja! Glömmer det allt som ofta!

29 mars 2011

Tisdagen den 29 Mars 2011

Roy: Nu verkar det gåi repris!
Bo: Nu hänger jag inte med längre.
Roy: Men lilla Bo titta på detta klippet från en dagstidning. “Jag fick en faktura idag från Tele2 och den gällde ett mobilnummer som jag sagt upp per brev.” Det talas väldigt tyst om tre månaders uppsägningstid märkligt nog. Dessutom är det inte alltid som man ens kan använda mobiltelefonen under uppsägningstiden för bolagen har en otrevlig förmåga att stänga av abonnemanget i förtid, men däremot missar dom aldrig att skicka ut fakturor på det dom inte levererat.
Bo: NU känner jag igen scenariot. Vad det inte en kompis till oss som råkade ut för samma sak? “Vi förstår att det är frustrerande när ens abonnemang stängs av då man ofta är väldigt beroende av denna kommunikationsväg. Vi måste be om ursäkt för att vi ‘glömt’ att berätta vad som inte dras från potten.”
Roy: Visst är dessa mobiltelefonoperatörer goa i huvudet.

Roy: Det är visst fler än vi som har synpunkter på den fackliga aktiviteten inom bussbranschen ser jag. Förarna har fått sämre arbetsmiljö, obefintlig ob-ersättning, för korta raster och ofta dåliga, skitiga eller inga rastutrymmen alls.
Bo: Det där med rasterna är en riktig klassiker. Det kan t ex stå i körspecen att bussen skall vara framme klockan 14:22 och då skall föraren ha rast i 30 minuter! Men om bussen alltsom ofta kommer in 14:35 så blir det inga 30 minuters rast minsann och dessa kortraster försvinner helt i spetsvändningar eftersom bussen omöjligt kan hålla tidtabellen.
Roy: Och på pappret har förarna lagstadgade raster och pauser. Visst är det snyggt jobbat. Och allt detta är givetvis satt i system, med fackets tysta medgivande.
Bo: Jag fattar inte varför Kommunal förhandlade bort de olika OB-ersättningarna som fanns en gång i tiden.
Roy: Som djävulens advokat kan jag gott tänka mig att motivet var att underlätta för bussföretagen att trixa med arbetstiderna och att det inte skulle bli dyrare att köra kvälls- och nattrafik.
Bo: Så klok Du är! Det är alltså därför de befintliga ob-ersättningarna bara är symboliska. Jag säger då det.
Roy: Fast dom som gnäller på skitiga rastutrymmen skall ha klart för sig att det finns linjer med förare som inte har några rastutrymmen alls. Och det finns busslinjer där det inte finns prydliga vändplatser heller och där finns mycket att önska.
Bo: Jag noterar ett annat litet förarproblem när vi ändå är på det! Alla dessa välvilliga föräldrar som skall lämna och hämta barnen vid busshållplatsen. Notera att jag sa vid! Flertalet av dessa välmenande föräldrar parkerar busshållplatsen eller i vändslingan.
Roy: Huvudlöst. Där är dom verkligen inte ur vägen utan mera i vägen!
Bo: Dom är verkligen ett allvarligt säkerhetsproblem och jag tror nog att deras barn orkar gå en liten bit mellan bussen och bilen.

Roy: Dom häringa nya kortläsarna som Västtrafik införskaffat tycks ha blivit populära.
Bo: Det var väl bra, men frågan är om dom verkligen löser bristerna i själva betalsystemet?
Roy: Det kan jag inte avgöra, men de nya har i alla fall en mer lättläst display (som det heter på svengelska). Underlättar för äldre och synsvaga att se vad som händer.
Bo: Problemet har väl många gånger varit att dom inte visar vad som inte borde hända.
Roy: Så kan det vara ja.

Roy: Västtrafik har i alla fall skaffat sig ett positivt problem.
Bo: Hur fasen kan Du säga så?
Roy: En kraftig resandeökning är väl positivt men problemet är att det tar tid att få fram fler pendeltåg. Dom växer ju inte på träd precis och så skall man få rälstid dessutom. Man är inte ensam på spåren.
Bo: Nu glömde Du en sak.
Roy: Vaddå?
Bo: Vissa perronger är för korta och måste förlängas och den förlängningen faller på Trafikverket. Det är en massa parter som måste samverka vilket gör allt så trögarbetat.

28 mars 2011

Måndagen den 28 mars 2011

Bo: Jaha! Då var det dags igen. En massa inställda bussturer på grund av att bussen inte är körduglig.
Roy: Att det är vinter en gång om året i detta avlånga land tycks komma som en överraskning varje år och bussarna blir av allt sämre kvalitet. Många klarar inte kontakten med snö utan att gå sönder.
Bo: Idag gäller det att hitta jordens billigaste tillverkare av bussar och då snackar vi inte i första hand kvalitet utan mera om besparingar.
Roy: Nu är vi tillbaka till frågan om detta upphandlingssystem verkligen gynnar kollektivtrafikresenärerna – det är väl ingen hemlighet att jag inte tror på den idén. I vart fall inte i nuvarande form.
Bo: Det är samtidigt rätt löjligt att de flest inställda bussturer sker på vintern då det samtidigt är störst resandeström.
Roy: Med så mycket uteblivna bussar minskar verkligen förtroendet för kollektivtrafikens pålitlighet, man söker andra mer pålitligare lösningar.

Bo: Vi har ju fått in en riktig lågprismodell bland linjebussarna i vårt land – Solaris! Ursprunget är visst Neoplan Polska som startade 1994. Idag har man tydligen specialiserat sig på att bygga bussar på så fort som möjligt.
Roy: Man har i alla fall vuxit snabbt på den europeiska bussmarknaden och man har all anledning att tro att ett lågt styckpris ligger bakom.
Bo: Veolia tar väl in Solaris Gasbussar till Göteborg nu. Efter vad jag hört skall det vara billig skit. Billig i mer än ett avseende.
Roy: Detta polska bussmärke rullar visst även i Luleå och även där pågår också en kamp mot detta rullande skrot. Ett påtagligt problem som alla passagerare upplever är den orimligt höga ljudnivån. Sommartid blir bussarna fruktansvärt varma inuti men även vintertid eftersom värmereglagen tydligen inte fungerar. Bussarna är dessutom illa isolerade och det allmänna omdömet är att det är anmärkningsvärt dåliga bussar.
Bo: Prisskillnaden är tydligen avsevärd. Fyra Solaris mot tre Scania. Säger väl en hel del varför man köper just det märket!
Roy: Jag har hört att dom är trafikfarliga! Det ska tydligen vara nått märkligt med bromssystemet. Retardern fungerar tydligen inte i låga hastigheter och gör att man inte har någon hjälpbroms och får ta i rejält för att få stopp på eländet.
Bo: Om jag fattar saken rätt så har ett större antal Solaris-bussar flyttats från ett garage till ett annat.. men sedan såg jag en blänkare om att man från den 11 mars tagit dem ur trafik eftersom dom tydligen är opålitliga.
Roy: Man får det man betalar för!

27 mars 2011

Söndagen den 27 Mars 2011

Bo: Vad hände?
Roy: Hände vadå?
Bo: Med klockan. Nyss var den 08:00 men nu är den 09:00.
Roy: Ho Ho Ho – jasså sommartiden. Minsann är det inte första gången vi kan skita i detta tidsbytande.
Bo: Det kändes skönt, väldigt skönt att inte behöva stressa upp i ottan och dessutom tappat en timma på vägen.

Roy: Är det inte lite märkligt att Apoteksbranschen redan haft möten om sin försämrade kundservice.
Bo: När man varit på Apoteket i t ex Tranemo är man absolut inte förvånad kan jag säga Dig.

Bo: Lade Du märke till att i seriös TV lägger man Make-Up medan man i TV4 “smetar i fejan” eller sminkar.

Bo: TV5 skall visst starta en ny såpa som går ut på att nån karriärscoach skall ta sig an långtidsarbetslösa.
Roy: ReklamTV kan väl hitta på precis vad som helst för att få tittare och därmed reklamintäkter. Jag tror inte ett dugg på nån empati-chock från TV5’s sida. Det handlar bara om reklamintäkter.
Bo: Jag hörde att nån av de där så kallade coacherna kallade dessa långtidsarbetslösa personer negativa människor och det känns knappast som nått bra inställning. Men å andra sidan kan man väl säga att kommersiell TV är duktiga på att förmedla rådande ideal och normer där lata arbetare skall läxas upp.
Roy: Ha ha ha. Jo Du dom skall banta i TV, lära sig städa, lära sig sköta sin ekonomi, få hjälp med att uppfostra sina ungar, får visa upp sin brist på körskicklighet och får hjälp att renovera sina ynkliga kåkar ordentligt (misstänker dessutom av kanalen tar betalt för jobbet). Märkligt nog har inte fixa lägenheten bedömts som tillräckligt lönsamt att satsa på.
Bo: Den röda tråden här tycks vara en människoföraktande moralism. Man hånar personer som avviker från TV-bolagens normer. Det kan vara feta, lata, skitfulla, korkade och så vidare.
Roy: Och de flesta av dessa reklamkanaler har nån typ av koppling till ett stort svenskt mediaföretag.

Bo: Så dessa kommersiella TV-kanaler speglar tidsandan säger Du. Kan nog stämma det och en av dessa trender är girighet – mycket vill ha mer. Livbolagen är en aktör när det gäller vår kommande pension och dom har det som affärsidé – Livbolagen vill tjäna så mycket pengar som det är möjligt på att låtsas förvalta våra pensioner.
Roy: Jo jag har läst om att dom dribblar med antaganden om livslängd efter 65 år och ju längre dom antar att vi lever desto mindre får vi i pension per månad. En kul lek med vår trygga ålderdom och ett bra sätt att tjäna en extra slant på oss pensionssparare.
Bo: Jag antar att Du har rätt. Det är ju samma med det för samhället så viktiga bankerna. De är ju också affärsdrivande verksamheter och inga myndigheter och deras mål är naturligtvis att lura av oss så mycket pengar som det är möjligt.
Roy: Jo det märks. Förr hade Du och jag en ränta på våra lönekonton – och då menar jag verkligen förr i tiden.
Bo: Jag läste att “Valfrihet och eget ansvar” är PPM:s valspråk. Så där anser man att alla svenskar är superekonomer som är full kompetenta att aktivt förvalta sina sparade pensionspengar via sin dator.
Roy: Löjligt. Ska man sitta och flytta både PPM-pengar och tjänstepensionspengar hela tiden bara för att få maximal avkastning. När fasen ska man jobba då?
Bo: Jag läste ett dagens PS i GP för ett tag sedan och det kan nog passa in här: “Jag har tagit fram dagordningen, den dolda dagordningen och Er egen personliga dagordning inför dagen möte
.
Roy: Den tycks verkligen ligga rätt i tiden.

Roy: Tidens anda gäller även verkligen fenomen som Facebook. Allt samhällsengagemang finns på Facebook och inte i den verkliga världen.
Bo: Apropå Facebook så är det inte där man hittar de verkliga vännerna.

Roy: Tidsandan speglas även i åldringsvården där åldringar betraktas som onödiga utgifter. Även handikappade faller under begreppet förbrukningsmaterial på nått sätt! Jag såg en blänkare om att Socialstyrelsen gjort en stickprovskontroll på äldreboenden tunt om i Sverige och precis som i fallet i ett uppmärksammat TV-program så saknas nattpersonal på ett förskräckande stort antal äldreboenden.
Bo: Då är det ytterligare ett tecken på att tidsandan är att åldringar är tärande. Det var väl en sosse som myntade nått om den tärande sektorn och nuvarande regering har väl knappast visat tecken på att ändra på den uppfattningen.
Roy: Arbetsbelastningen på äldreboende si och äldreboende så visar väl tydligt hur den allmänna synen är på äldres boende på ålderns höst.
Bo: Jag tänker också på hur synen på äldre tar sig uttryck när den ena inte är riktigt kurant. Man delar helt simpelt på dom. Ingen pardon.
Roy: Jag har alltid undrat hur samma politiker agerar om det gällde deras egna föräldrar, men jag lär väl aldrig få svaret.
Bo: Det svaret får Du aldrig veta. Däremot pågår ett snack om de äldres mat, som helst inte skall kosta något. Däremot tar man bra betalt för maten som inte får kosta något.
Roy: Pengar snackar. Att tvinga isär äldre par som bott tillsammans ett helt liv är helt okej i t ex Kungälv. Så snackar en revisorshjärna som bara räknar pengar och helt saknar empati. Och det är väl detta hela detta förhållningssättet handlar om. Hur man räknar vinst på de äldre så långt det går…. att inte låta de tära på kommunen eller samhällets resurser.
Bo: Jo det är väl en korrekt trendspaning dessvärre och att våra pensioner blivit föremål för kommersiella intressens girighet gör knappast saken bättre.

Bo: Men nu skall vi ta våra söndagsvåfflor…
Roy: Japp och varsin kopp kallt gott thé!  

25 mars 2011

Fredagen den 25 Mars 2011

Bo: Nu är vi där igen! Vi har inte råd med våra äldre medborgare. Hemtjänsten i Stockholm har inte råd med sina seniormedborgare längre.
Roy: Då är det knappast dit vi ska flytta.
Bo: “Vi hade ambitionen att ge pensionärerna den kvalitativa omsorg de är berättigade till, men pengarna räckte inte till.”
Roy: (M) i Stockholm medger att deras äldre medborgare har fått allt mindre tid.
Bo: Ersättningen per pensionär är för låg. Men jag kan ta gift på att (M)-politikerna har sörjt för att deras egna föräldrar får en värdig ålderdom. Deras gamla föräldrar skall inte drabbas av detta vansinne!

Roy: Nu grabben är det insidan som räknas.
Bo: Jag som trodde att insidan alltid räknades…?
Roy: Insidan på skjortan pucko! Insidan på skjortan. En nygammal nyhet. Jag minns när farsan sysslade med skjortor och utformning – det heter visst design idag.
Bo: Mmm. Svenska duger inte till mycket längre. Allt ska ha utländska låneord idag.
Roy: Ny vad det insidan på skjortan det gällde. Viker Du upp manschetterna ska det vara kontrasttyg. Insidan och utsidan på kragen skall vara olika mönster och tyget under knappraden skall avvika från skjortans tyg/mönster. Man håller till och med på att fiffla med färgen på knapparna nu igen.

Bo: Folk har börjar klaga på bostadspriserna i städerna, men då säger jag att dom ska flytta ut ur städerna och köpa en villa på landet. Ta exempelvis en villa i Ambjörnarp på 4 rok för 290.000:—eller 114 kvm i Sjötofta för 400.000:—.
Roy: Det får man väl inte ens en etta i Göteborg för. Såg för övrigt 150 kvm i Månstad för 395.000:—eller 160 kvm i Uddebo för 325.000:-- 
Bo: Det finns möjligen en invändning och den är att det inte finns några spårvagnar och bussar som går var 7 minut på dessa orter!

Roy: Jo jo det är väl sant. [S]-politikerna i styrelsen för Göteborgs Spårvägar lyssnar givetvis inte till folkets röst, dom är ju så vana att själv alltid veta vad som är bäst för de folk man tycker sig representera. Dom vill inhandla ytterligare 125 taskiga italienska spårvagnar.
Bo: Det hade ju varit bra för sysselsättningen i Sverige om vi byggt dessa spårvagnar i vårt eget land.
Roy: 125 vagnar hade onekligen tagit en stund att sätta ihop och det hade verkligen skapat vettiga jobb i varvsstaden Göteborg. En stad som byggt betydligt mer komplicerade prylar än en sketen spårvagn.
Bo: Det är lite löjligt egentligen för de lite äldre spårvagnsresenärerna tycker att de lite äldre vagnarna är betydligt bättre…
Roy: Inte förvånad…. Jag läser en liten insändare om kollektivtrafiken där man på goda grunder anser att man helt förlorat kundperspektivet.
Bo: Ser man på Veolias agerande så kan man väl verkligen säga att dom förlorat kundperspektivet.
Roy: Och tolkar jag Västtrafiks avtalsskrivning så är det knappast kundperspektivet som varit styrande. Kan man skita i resenärerna och ändå ha ett års uppsägningstid så är det nått som är seriöst fel.
Bo: Onekligen – några månader max, men det tar tid att i dessa tider av upphandlade tjänster byta leverantör. Det står liksom inte en massa justa bussar och väntar på att ta över. Jag misstänker att man kan missköta sig rätt rejält utan större risk!
Roy: Det låter högst troligt!     

24 mars 2011

Torsdagen den 24 Mars 2011

Roy: De stora matjättarna verkar driva med oss konsumenter.
Bo: Dom garvar väl hela vägen till banken.
Roy: Någon har hittat på en ny livsmedelsmärkning där skräpmat framstår som nyttig.
Bo: Kreativt! Man vill väl sälja så mycket som möjligt och man är knappast intresserad av oss konsumenters hälsa.
Roy: Jag hörde att detta skall vara nån typ av EU-märkning och det har vi ju lärt oss att EU-samarbetet är till för företagen. Ett sätt att utvidga sina marknader.
Bo: Att EU skulle vara till för oss konsumenter är bara nys! Hela konstruktionen kommer från företagssektorn.
Roy: Att märka skräpmat som nyttig är väl ett bra bevis.

Roy: Som ytterligare bevis på att EU drivs för att gynna företagen och inte oss vanliga simpla människor är transportkonflikten.
Bo: En märklig konflikt som tycks gå ut på att tänja EU’s regler en bit över bristningsgränsen. Bland annat rör det sig  om ett danskt åkeri som är registrerat i Polen och med polska chaufförer som bland annat kör för svenska ICA.
Roy: Stötte vi inte på polska chaufförer i Veddige här om dagen?
Bo: Jo det gjorde vi. Tycks vara lönsamt! Antar att dom har sämre lön och anställningsvillkor. Då är det bara vänta till vi har bussförare importerade från nån utländsk personalpool.
Roy: Nåväl! Dessa utländska åkerier bedriver i alla fall lokal yrkesmässig trafik i Sverige. Dessutom kommer de utländska bilarna att slippa trängselskatt i Göteborg.
Bo: Ytterligare ett sätt gynna utländska åkerier på de svenska åkarnas bekostnad.

Roy: Nu parkerar vi och tar oss en tupplur!
Bo: Japp… 

23 mars 2011

Onsdagen den 23 Mars 2011

Roy: En sak är säker!
Bo: Va? Säker?
Roy: Ingen person vill få knepiga frågor! Det kan ställa till problem i alla relationer.
Bo: He He He – det har Du insett. Inte en dag för sent. Ingen gillar att höra sanningen.

Roy: Så sant så sant! Vi vet ju att Telenor absolut inte gillar att ta tag i sanningen.
Bo: Du tänker på hur dom undviker att svara på kundens frågor och istället skickar kravbrev som svar på skriftliga invändningar.
Roy: Ett mycket märkligt sätt att sköta sina kundkontakter, men dom tycker kanske att det är det mest lönsamma sättet för dom att bete sig så?
Bo: Verkar precis så…. Jag skulle då aldrig vilja vara kund hos ett företag som beter sig så.

Bo: Man skall vara noga med val av yrke i dessa tider.
Roy: Hur så?
Bo: En VD i Göteborg fick sparken och 4,5 miljoner. Säg den industriarbetare som får 4,5 miljoner när dom får avsked på grått papper.
Roy: Vi har väl läst om massor på sådana fall på senaste tiden. Vi har verkligen ett ojämlikt samhälle.
Bo: Där får Du verkligen inga mothugg.
Roy: Undra just vad som skulle hända om VD:n varit en dam istället för en herre?
Bo: Hon hade väl bara fått nån miljon slängd efter sig.
Roy: Låter troligt! Man frågar sig vad som hänt om det rört sig om en kvinnlig spårvagnsförare?
Bo: Hon hade fått en 46:a i häcken och nån som skrikit “dra åt helvete”.

Roy: Jag såg en film som hette RoadTrip som var lite sexfixerad ur manlig synvinkel. Där satt förälskelsen i grabbarnas lilla huvud. Att kärleken inte sitter i hjärtat utan i hjärnan verkar ändå inte riktigt slagit rot.
Bo: (Gapflabb) Det lär ju handla om dopamin, serotonin, noradrenalin, testosteron och oxytocin. Fast jag har inte mött nån som lyckats blanda en cocktail med detta innehåll.
Roy: Skulle det då bli nån slags brygd mot sviken kärlek? Det vore nått att komma med det.

Roy: Om nu förälskelsen sitter i hjärnan så kanske det är det som avspeglas i Svenska Kyrkans satsning på att på att knyta imaner till en protestantisk kyrka.
Bo: Att invända mot nya grepp inom Svenska Kyrkan är väl detsamma som att vara intolerant och inte multikulturell eller kanske snarare ickekulturell.
Roy: Men en positiv grej med detta nya grepp är i alla fall att Kyrkan kräver respekt i kollektivtrafiken? Fråga mig inte vad det betyder.
Bo: Men det var väl inte så längesedan vi såg ett förslag om att bygga ihop kyrkor och moskéer, så att Svenska Kyrkan börjar anställa imaner verkar vara en naturlig utveckling!
 

 

16 mars 2011

Onsdagen den 16 Mars 2011

Roy: Detta känner jag igen och det är lika dråpligt varje gång.
Bo: Vad snackar Du om?
Roy: Om SJ’s information! Jag läste just om killen som ringde till SJ för att kolla om släktingarnas tåg skulle komma i tid eller ej.
Bo: Och det gick inte så bra antar jag!
Roy: Släktingarna satt på ett tåg som var inställt. Trots detta rullade tåget lugnt vidare ovetande om att det var inställt.
Bo: Hur fungerar säkerhetssystemet då? Jag menar – här kommer ett inställt tåg dundrande på spåret och kan ju kollidera med tåg som avgått. Inställda tåg förväntas ju inte befinna sig i rörelse på rälsen.
Roy: Man kan verkligen fråga sig om man kan lita på SJ och om man kan lita på att säkerheten fungerar när det far omkring “spöktåg” på rälsen.

Roy: Jag må vara dum, men vad är problemet?
Bo: Vilket problem?
Roy: Att gå av genom framdörren på en buss. Jag läser om en förare som vägrar öppna framdörrarna bara för att tvinga passagerare att gå av i bakdörren.
Bo: I mina ögon låter det som en väldigt osmidig och olämplig bussförare.
Roy: Aha! Det är kanske därför ett tyskt utbildningsföretag utbildar nya bussförare i Göteborg.
Bo: Tror Du det! Jag tror att det beror på att före detta utbildare på Borås Lokaltrafik nu jobbar för det tyska företaget och behöver nått att göra! Skojar bara. Fast dom verkar ha blivit tuffare och gallrar bort fler olämpliga förare.
Roy: Man påstår att det råder brist på busschaufförer, men den rubriken köper jag inte. Vid de senaste bytena av entreprenörer hos Västtrafik fick massor av bussförare inte fortsatt förtroende och samma sak har hänt över hela landet. Bussbranschen har lyckats lobba för en sänkt ålder för bussförare från 21 till 18 år och tutat i regeringen att det är brist på chaufförer och samtidigt sparkar samma bussbransch ut alla förare man på oklara grunder inte vill ha. Inte sällan förare med otroligt lång erfarenhet.

Bo: Som av en händelse ser jag en kul insändare om anbud.
Roy: Hur kul kan en sådan bli?
Bo: Jättekul om de innehåller samma åsikter som vi har. Alltnog och emedan så har en tidigare trafikplanerare redan tidigt varnat för utvecklingen inom kollektivtrafiken när man övergick till anbudssystem och ett system med rätt dålig uppföljning av att kraven uppfylls. Han påpekar, liksom vi gjort i åratal, att man får det man betalar för. Bussarnas standard har generellt blivit sämre. Förarnas arbetsvillkor har verkligen blivit urusel och de är sönderstressade. Prispressen börjar nu skörda offer. Veolia har nu fått varning och 30 dagar på sig att rätta till alla brister och då valde Veolias huvudkontor i Stockholm att sparka den lokala ledningen i Göteborg.
Roy: Det låter ju supersmart…. 30 dagar sa Du!

Bo: De där fantastiska nya spårvagnarna i Göteborg är väl ett annat exempel på feltänk. Ju mer jag läser olika synpunkter ju mer övertygad blir jag. Olika ingenjörer och tekniker talar om totalt konstuktionsfiasko.
Roy: När man ser vagnen blir man lika förvånad över att den ens går att flytta på med tanke på placering av hjulen.
Bo: Det har ju skrivits spaltmeter om onormal förslitning på i stort sett alla delar som ingår i vagnen. Bara detta tyder ju på att nått är seriöst fel.

Roy: Nu går vi och solar istället….
Bo: Okej!

   

 

15 mars 2011

Tisdagen den 15 Mars i nådens år 2011

Roy: Vi tycks som folkslag vara otroligt tråkiga.
Bo: Varför säger Du så?
Roy: Svenskar är politiskt korrekta, danskar är livsnjutare som gillar alkohol, norrmän är vältränade och stolta över sitt land medans vi svenskar är politiskt korrekta och produktiva.
Bo: Produktiva hade nog inget med nativitet att göra då? Vi jobbar verkligen inte hårt i sänghalmen för att det skall bli resultat, mera för rent nöje.
Roy: Typ så!

Bo: Undrar just hur föraren mår idag?
Roy: Vad menar Du?
Bo: Jag tänker på tjejen som klev av bussen i Älvängen och som halkade under bussen och blev överkörd av bakhjulen. Hon avled på platsen. Grejen är den att hon och bussföraren talades vid minuterna innan olyckan.
Roy: Han mår nog inget vidare. Tjejens samma tog sjukvården hand om, men vem tog hand om den stackars bussföraren?

Bo: Kyrkan skall nu stoppa den sociala nedrustningen som man menar att den nuvarande regeringen ägnar sig åt.
Roy: Sedan kyrkan skiljdes från staten har man haft lite identitetskris tror jag och vigsel av samkönade har ju tagit tid och kraft. Så nu skall man återvända till verkligheten då?
Bo: Jo lite åt det hållet…. “Arbeit macht frei” är ju den nuvarande regeringens paroll och då menar man alla utan några större undantag. Budskapet är att alla ska försörja sig själva intill döden skiljer oss från jordelivet. De som är för sjuka för att klara att försörja sig själva tvingas leva under existensminimum.
Roy: Man undrar onekligen vart folkhemmet tog vägen? Finansministern står och säger att vi har världens mest urstarka ekonomi, men vi har samtidigt inte råd att ta hand om samhällets olycksbarn. Vi börjar mer och mer likna USA där man inte har några sociala system alls och där motståndet från de som har pengar är massivt för att införa nån typ av socialt skyddsnät. Dessa individer riskerar ju att få lite mindre i plånboken varje månad och det vore katastrof.

Bo: Jag läste en artikel om pensionssparande, som ju är det nya modeordet.
Roy: Pensionssparande är fina fisken för det gör de rika ännu rikare. Dom kan ju sitta och spekulera med alla sparslantar och behålla vinsterna själva samt låta spararna betala förlusterna.
Bo: Nu var det nog inte riktigt det jag tänkte på. Jag läste att PPM propagerat för att vi skall jobba längre än till 65 eller 67 års ålder. Man har till och med mage att påstå att vi arbetare skulle tjäna på det. Har Du hört vilket nonsens?
Roy: Det ultimata är väl om folk avled på arbetsplatsen och aldrig tog i anspråk någon pension. Om jag fattat saken rätt så ligger ett av grundproblemen just i att jobbet i sänghalmen inte resulterar i något. Eu:s befolkning minskar stadigt samtidigt som åldersgruppen 65+ ökar. Eventuellt pensionssparande är försnillat av spekulation och politiska – ej återbetalda – lån.
Bo: Nuvarande regering vill att vi skall jobba till vi är mellan 69 och 72 år så nog är dödsfall på arbetsplatsen optimalt alltid. Men det är en sak jag inte får ihop i detta sammanhang.
Roy: Som vad då?
Bo: Arbetsmarknaden vill inte ha dom som passerat 55 år. Dom åker ju ut med huvudet först så snart tillfälle ges. Man har alltså inte en arbetsmarknad som är enig med regeringens syn på ålder för yrkesarbetande.
Roy: Näringslivet är ju vinstoptimerat och har inga ambitioner att vara något annat och om äldre arbetskraft kostar mer och ger mindre så tar man bort dessa individer. Att sedan regeringen skickar tillbaka dom i FAS 3 jobb för en bråkdel av den forna lönen är ju ren vinstoptimering.
Bo: Du har verkligen fattat kapitalismens måtto Du Roy!

14 mars 2011

Måndagen den 14 mars 2010

Roy: Hur gick detta till? Måndag nu igen!
Bo: Ha Ha Ha veckorna går fort!

Bo: Vi snackade om Facebooks efterträdare här om dagen, men Spotify har också konkurrenter som vill vara med och leka.
Roy: Youtube har man ju hört talas om.
Bo: Sedan har Du Wimp, Deezer, Last.fm, Grooveshark, Jango och lite otippat Tre.

Roy: Men vad håller Veolia på med?
Bo: Vad tänker Du på nu?
Roy: Västtrafiks tålamod med Veolia är på upphällningen skriker pressen och buss efter buss får körförbud av polisen.
Bo: Jag läste att Veolias högsta ledning verkar inte fattat inte vilka kvalitetskrav som Västtrafik och resenärerna ställer.
Roy: En konflikt mellan kostnader och intäkter som vanligt alltså. “Vi måste tänka på de franska aktieägarna” som man sa på anställningssamtalet.
Bo: Västtrafik funderar på att säga upp avtalet med Veolia, men man har tydligen ett års inbromsningssträcka och under den tiden kan ju dåligt bli ännu sämre.
Roy: Jag tycker mig känna igen situationen när Veoliachaufförer säger att man blir utskällda när de skriver eller muntligen framför felrapporter.
Bo: Då vill jag nog föreslå att dessa förare skickar in sina felrapporter till Västtrafiks feldatabas så får dom trycka på ännu hårdare på Veolia.
Roy: De flesta förare har väl som vanligt tröttnat på att anmäla fel eftersom inget händer och att bli idiotförklarad varje gång man rapporterar fel blir i längden rätt enerverande.
Bo: Att fönstren i bussen inte sitter fast i karossen känns verkligen som “överkurs”.

Roy: Jag såg en blänkare om att så många som var fjärde yrkesförare chansar och köra efter en “blöt kväll”.
Bo: Så vi har gjort fel ett helt liv som varit nykterister på grund av vårt yrkesval?
Roy: Tydligen.

Roy: Nu skall visst hårddiskarna bli dyrare och då tänker jag inte på det otäcka som hänt i Japan. Nej - jag tänker på Copyswede som tar ut privatkopieringsavgift på cd- och dvd-skivor. Denna avgift drabbar även hårddiskar.
Bo: Men om jag köper min Hårddisk eller mina DVD-skivor i till exempel Tyskland via Internat så har ju inte det med Copyswede att göra – eller?
Roy: Ingen aning!

Bo: Jag läser att Sverige har en urstarkt ekonomi och ändå får jag inte ihop budskapen?!
Roy: Du får inte ihop vad?
Bo: En superstrong ekonomi och att socialministern vill höja gränserna för frikort på läkemedel från 1.800:—till 2.200:—och att detta dessutom främst drabbar pensionärerna som dessutom får sina pensioner sänkta.
Roy: En dubbel käftsmäll alltså!
Bo: Mycket träffande. Jag hörde att AP-fonder vill vara väldigt aktiva aktörer på börsen och det intressanta med detta är att det är pensionsspararnas pengar man hanterar.

12 mars 2011

Lördagen den 11 Mars 2011

Lördagen den 12 mars 2011

Bo: Roy! Finns det något som kan ersätta Facebook?

Roy: Jo det lär vara nya och bättre program på väg ut på Internet.

Bo: Kan just undra vad som händer med Facebook om 400 miljoner aktiva användare byter program och överger Facebook.

Roy: Det lär väl dö på samma sätt som t ex det gamla hederliga Lunastorm. På Internet svänger det snabbt. Nu Googlar Du men for Altavistade Du eller möjligen Yahooade Du.

Bo: Det görs gällande att 200 miljoner Facebook-användare är missnöjda med nuvarande Facebook bland annat på grund av att grundinställningen i programmet numera är ”alla kan se Dig” och många vill vara mer privata.
Roy: Sedan är det ju också en fråga om integritet och äganderätt.

Bo: Precis och att Facebook-folket är svåra att komma i kontakt med! Men det viktigaste verkar vara att förvalet skall vara att allt är privat!

Roy: Visste Du att den 31 maj är lämna Facebook-dagen? Själv hade jag ingen aning.

Bo: Lurigt det där… Tänk bara på alla som spelar alla dessa märkliga Facebook-spel som exempelvis Farmville… Hoppar dom av? Tänk på alla fotoalbum med mera som ligger i Facebooksystemet!
Roy: Jag vet. Precis som Lunastorm här fanns Friendster, MySpace och Xanga förr och se hur det gått för dom.

Bo: Men Twitter och TwittVid seglar upp mer och mer. Sedan börjar det poppa upp program som Appleseed och Diaspora. Det första skall vara av typen Open-Source-typ och liknar i stort Facebook, men har olika servrar så det gäller att logga in på rätt server för att träffa rätt vänner. I alla fall är det så jag tolkar informationen.

Roy: Och vad säger man om Diaspora då?

Bo: Dom har i alla fall tusentals individer som satsat pengar i konceptet så grundtanken i det projektet är populär.
Roy: Då är det bara att vänta och se vad som händer med andra ord.

Bo: Under tiden kan vi ju ta och titta på en dokumentär från 2010 som heter Inside Job. Där träffar man grabbarna som verkligen vet hur man skor sig på andras bekostnad. Våra svenska banker och kapitalister är rena blåbären i jämförelse.

Roy: Jaha, då får vi väl leta upp nått ställe och se den då.

10 mars 2011

Torsdagen den 10 mars 2011

Bo: Dom som inte kan försörja sig själva är loosers!
Roy: Jag fattar. Alla pensionärer som inte sparat ihop till sin egen pension är loosers... Nuvarande regering vill ju fasa ut den allmänna pensioner till förmån för privata försäkringslösningar där inkomst också styr storleken på pensionen.
Bo: NU har Du fattat galoppen.
Roy: Grattis. Du har med andra ord sett Ditt pensionsbesked.
Bo: Hur fasen visste Du det?
Roy: Jag har sett mitt eget ju! Fast jag tänkte även på en annan variant av loosers, de som är äldre och i behov av samhällets service. Hemtjänsten tar inte sitt uppdrag på allvar och den är väl snart privatiserar och föremål för vinstintressen.
Bo: Det trodde jag den var redan. Hemtjänsten glömmer från gång till annan bort dessa vårdbehövande loosers. Jag minns en gång när någon från denna institution tog semester. Vårdtagaren fick inget besök under hela semestern.
Roy: Jag har läst om folk som står under hemtjänstens tillsyn som legat döda i sina lägenheter under en längre tid utan att någon reagerat.
Bo: Onekligen mycket märkligt. Jag är säker på att man uppfunnit någon fantastiskt fantasifull ursäkt för dessa missar som troligen kostat vårdtagaren livet!
Roy: Men, men.. då är det ju dråp eller mord vi pratar om???
Bo: Nja. Man har säkert kommit på ett sätt att kringgå den infallsvinkeln. Fast faktum är att samhället har ändrat inställning till äldre. De är nu så pass många pga av att de stora barnkullarna efter 2:a världskriget och ingen vill hålla på att dalta med bångstyriga åldringar. Vanvården och kränkningarna ökar hela tiden.
Roy: Jag tror vi sagt det tidigare att pensionärer i allmänhet är tärande och äldre som kräver vård är supertärande. Dom försörjer inte sig själva och tär därför på samhällets resurser. Snacket om uppskjuten lön uppfattas av nuvarande administration som trams och man sänker systematiskt pensionsnivåerna. Målet är som sagt att helt sluta betala ut allmänna pensioner och att PPM-myndigheten på sikt skall avvecklas.
Bo: Jag tror Dig broder! Jag ser och hör på alla nivåer i samhället en slags skit i andra bara jag klarar mig. Ett sätt att klara sig tycks vara att låna de dementas kod och bankomatkort och tömma deras bankkonto.
Roy: Du glömmer att hos en viss grupp dementa finns det smycken och andra värdeföremål att sno med sig för att omsätta i pengar. Fast ett annat sätt att beskriva samhällets inställning till äldre är alla klagomål om dåligt bemötande, svordomar och kränkande behandling.
Bo: När det gäller äldre på det vi förr kallade ålderdomshem anser samhället inte att dessa skall ta alltför stora samhällsresurser och bland annat behövs uppenbarligen inte personal på nätterna. Man drogar dom till att sova.
Roy: Då är det lite skit när man missat några som är uppe och går ensamma på nätterna.
Bo: Jo Du, men dessa händelser är bara ytterligare ett bevis på samhällets allmänna huvudinställning till dessa åldringar som tär utan att bidra.
Roy: Nej nu ska jag gå och bidra till matlagningen...
Bo: Då får jag väl bidra till att maten blir uppäten... he he he he...

03 mars 2011

Fredagen den 4 mars 2011

Bo: Det är märkligt att snålheten hela tiden slås ut av visheten. Ett exempel är Västtrafiks nya betalsystem och ett annat är de nya spårvagnarna.
Roy: Den där idrottshallen i Vänersborg är väl ett annat exempel på att politiker inte skall förvalta skattepengar, dom skulle aldrig göra samma sak med sina egna slantar.
Bo: Troligen aldrig skulle jag nog vilja påstå, men med andras pengar och ingen som kan ställa en till svars går det tydligen hur bra som helst!
Roy: Jag såg en rubrik som sa att bara politikerna är nöjda med de nya spårvagnarna och det säger väl en del om inställningen. Ingen politiker bryr sig om t ex hur dom är att köra för förarna eller hur dom är att serva och reparera för verkstadspersonalen.
Bo: Det är inte politikerna som skall köra eller sköta om dessa spårvagnar. Jag tvivlar på att dom en åker i dom.
Roy: Nej jag tror inte att politikerna åker buss och spårvagn. De anser nog att deras tid är alltför dyrbar för sådant resande. Det andra som fick mig att fundera är varför man accepterar leveransförseningar på flera år och att man inte lagt in viten eller något liknande i kontraktet med italienarna.
Bo: Vi som handlat med italienska företag vet ju att dom inte har samma tideräkning som oss. Hinner jag inte idag kanske jag hinner imorgon, annars en annan dag. Men den grundläggande frågan är: Vad har varje spårvagn kostat egentligen? Svaret är inte det som står i avtalet i alla fall. Alltså: Hur dyra blev de där billiga spårvagnarna egentligen?
Roy: Jag minns en annan sak från tiden med italienarna. Importören var tvungen att lägga upp ett eget reservdelslager i Sverige för att få reservdelar från Italien på utsatt tid var omöjligt, och jag antar att man i slutändan får göra samma sak för dessa spårvagnar för att hålla dom rullande. Man kan nog inte förvänta sig att dessa sydlänningar ens lär sig begreppet leveranssäkerhet på samma sätt som vi nordbor tolkar det.
Bo: Du har en poäng där käre Roy! Frågan är väl också hur mycket av reservdelar som kan köpas på annat håll och hur mycket som till och med kan tillverkas lokalt och med högre kvalitet. Jag minns spätt till grävmaskiner som hade en djävla kort livslängd och att vi fann ett ämne hos Sandviken Stål som höll betydligt längre och att vi därför tillverkade våra egna spett.
Roy: Jo Du Bo - jag kommer faktiskt inte ihåg hur många spett vi svarvade och fräste spår i nu, men det var några stycken och då skall man veta att "våra" spett höll 3-4 gånger så länge som köpespetten.
Bo: GPs ledare pratar om att sätta kvaliteten främst när det gäller dessa spårvagnar, men det är väl så dags nu. Det skulle man väl sagt innan avtalet med italienarna skrevs.
Roy: Precis som oss så är det lätt att vara klok i efterhand. Fast man undrar varför det inte fanns några påföljder om det uppstod leveransförseningar eller att vagnen inte motsvarade beställningens krav på funktion.
Bo: Får väl säga som en (S)-politiker sa - skit samma vad det kostar bara det blir bra i slutändan (eller nått liknande).
Roy: Man får väl bara stilla bedja om att någon högröstad politiker lärt sig nått från den här affären.
Bo: Vad fasen hjälper det. Efter fyra år är han eller hon utbytt mot nån ny stjärna som gör samma tabbe igen.
Roy: Det är väl med detta som med djurskyddslagen som Ingvar Carlsson så glatt gav Astrid Lindgren en gång i tiden. Den skyddar djurplågaren och inte djuren.

Roy: Apropå just luras läste jag just om en kvinnlig rånarliga. Dom lockar med sig manliga offer och det lär dom knappast ha problem med och sedan plundrar man grabben på allt som går att omsätta i pengar.
Bo: Jag hörde att dom raggade sina offer på krogen. Har alltid tyckt att krogen är ett livsfarligt ställe att besöka.
Roy: Medge att det är ett kreativt sätt att använda sin "kvinnlighet". Dom behöver ju inte ens låta offret se musen.

Bo: Bäste broder Roy.. Nu är jag trött och går och kvartar.
Roy: Då tar jag och gör detsamma. Vi kommer ändå inte att bli vare sig BlondinBella eller Kitty eller vad dessa så kallade superbloggare med feta veckopengar heter.
Bo: God Natt!
Roy: Detsasmma!