21 februari 2011

Måndagen den 21 februari 2011

Roy: Märkligt att kommunerna kan öppna plånboken när det gäller de politiskt valda styrande men inte när det gäller de anställda.
Bo: Men det är väl de politiskt valda som bestämmer så varför är Du förvånad!
Roy: Jag är inte förvånad, snarare förbannad! Men jag ser en slags trend här.... Cirka 51.000 pensionärer går miste om sitt bostadstillägg. Pensionsmyndigheten jobbar inte heller häcken av sig för att berätta för okunniga om denna rättighet. För det är en rättighet på samma sätt som att Du har rösträtt!
Bo: Du säger det! Jag hörde att största gruppen som blir utan bostadsbidrag är ålderspensionärerna och att orsaken är okunskap.
Roy: Med tanke på att Pensionsmyndigheten främst har sin information på sin Hemsida på Internet så fattar man att okunskapen är stor.
Bo: Den var änna klockren. Det är väldigt få äldre damer t ex som har dator och Internet. Troligen inte så många äldre herrar heller.
Roy: Jag såg någonstans att Försäkringskassan fick födslovåndor och födde en separat Pensionsmyndighet som sedan kämpat för att klara av att stå på egna ben.
Bo: Jo Du. Det har väl gått så där enligt produktutvecklaren.
Roy: En myndighet med en produktutvecklare.
Bo: Visst låter det misstänkt kommersiellt.
Roy: Det gör ju det och blanketterna är så in i @?X&Y krångliga att många tvekar eller missar redan i dörren så att säga.
Bo: Hörde att produktutvecklaren rekommenderar att man kållar om man kan ta hem pengar på bostadsbidrag nu när pensionerna sänks.
Roy: Då är vi tillbaka där vi startade på nått sätt. Pensionerna sänks på grund av pensionsbromsen och toppskiktet i samhället höjer sina löner och ger varandra feta bonusar.

Bo: Så är vi tillbaka på Västtrafiks minst sagt märkliga betalsystem. Nu anser juristerna på Konsument Göteborg att systemet är rätts-osäkert.
Roy: Där är jag beredd att hålla med! Man får nån slags otydligt besked från kortläsaren. Har man då två olika kort i plånboken blir förvirringen i systemet total.
Bo: Det blir strax mer förvirrande. Om Du nu till sist tolkat apparatens alla konstiga texter som att nått gått snett får Du inte heller köpa en SMS-biljett eftersom jag skulle gjort det innan jag påbörjade resan.
Roy: Som jag ser det är det en verkligt brist att man inte får något kvitto som visar att det gått bra. Du har i princip inte en chans att kolla om det fungerat när Du klivit på och Du ser aldrig visuellt hur mycket pengar Du har i börsen på värdekortet (kontantkortet).
Bo: Det är väldigt många kontantkortsresenärer på bussarna här som begär en statusutskrift av föraren eftersom dom inte litar på systemet.
Roy: Och det med all rätt!
Bo: Om jag åker med ett periodkort är det egentligen skit samma om jag visar kortet eller inte för apparaten så länge jag håller koll på datumen och dessa skall stå på kvittot jag fick vid laddning. Min "stämpling" är ju ren statistik. Jag har ett giltigt färdbevis och kan aldrig bli anklagad för att tjuvåka.
Roy: Och finessen är samtidig att Du inte belastar Ditt värdekort och dubbelbetalar en resa. Du loggar ju inte heller av med ett periodkort vilket gör att kontantkortet belastas med hela linjesträckningen.
Bo: Det finns många finesser på ett järnspett skulle jag nog vilja påstå och Västtrafiks betalsystem är som att gå in i en okänd skog utan karta och kompass.
Roy: Jag tror Du har förbannat rätt och jag har just nu TV-reklamintolerans så jag drar!
Bo: Hej då!


19 februari 2011

Lördagen den 19 Februari 2011

Roy: Jag ser att fri konkurrens inte är nått som gagnar konsumenterna.
Bo: Nej! På Apoteket blev det bara krångligare och lagerhållningen försvann.
Roy: Och det är många som fått vänta på tåget som inte fanns. När det gäller tågen så är det upphandling som gäller och då finns inte utrymme för underhåll.
Bo: Billigt blir dyrt i slutändan och konsumenten får betala.
Roy: Jo Du.... undrar vem som får betala de 48 miljoner som Göteborgs Energi lagt ut på att reparera sitt skamfilade rykte?
Bo: Kunderna Ditt pucko - kunderna. Samma kunder som får betala den sparkade VD:n generösa avgångsvederlag.
Roy: Vi fick väl inget generöst avgångsvederlag när vi fick sparken?
Bo: Jobbade vi på Göteborgs Energi?
Roy: Det var där det gick fel alltså....
Bo: Fri konkurrens är bara ett sätt att stoppa konsumenternas pengar i egen ficka! Elmarknaden är ett lysande exempel!

Bo: Visste Du att Svensk Fotboll inte är lönsam!
Roy: Proffsfotboll är som vilket annat jobb som helst, nästan. Lönen är rätt okej om man säger så.
Bo: Hur får man in lönen till spelare och andra omkostnader då? Och inte minst för polisbevakningen.
Roy: Bingo, lotteriförsäljning och några enstaka sponsoravtal. Fast polisbevakning ingår inte i budgeten.
Bo: Har man missat att polisbevakning också kostar pengar!
Roy: Det verkar ha kommit som en iskall dusch. Man får i huvudsak in sina pengar från Svenska Spel och lite TV-rättigheter.
Bo: Okej! Högre biljettpriser och enbart proffsfotboll i betalkanaler eller ännu bättre pay-per-view.
Roy: Då är vi verkligen uteslutna! Vi får ju inte ha betalkanaler eftersom vi har en ständig notering hos Kronofogden. Har man det får man inga betalkanaler eller fast telefon. Märkligt nog får man prenumerera eftersom det är förbetalt!
Bo: När jag läser om TV4:as porrTV-policy är jag nog närmast glad att vi inte får ha betalTV-kanaler.
Roy: Förklara!
Bo: Canal + är ju en TV4 kanal som bland annat änder just porr och orsaken är just att det är så lönsamt! Det till och med så lönsamt att man kommer att bredda utbudet med HBT-porr och porr riktat till tjejer.
Roy: Så den gamla tesen att man skall följa pengarna gäller.
Bo: Självklart! TV4 är ju i högsta grad kommersiella och gör i stort sett allt som ger intäkter och tänker inte så mycket på etik eller moral, moralen är att tjäna pengar.
Roy: Jag noterade det här om dagen när man flyttade ett program som pågick i den fria TV4-kanalen till TV4Plus. Allt för att lura in fler tittare till betalkanalerna. Man manipulerar ständigt tittarnas fria val.  

Bo: Och konsumentmakt är det ingen aktör som vill ha. Det finns likheter med EU:s utrikesminister. Om hon inte syns och hörs klagar man och öppnar hon munnen och säger nått har hon trampat alla nationella utrikesministrar på tårna. Småpåvarna gråter då!
Roy: EU vill väl inte ha starka ledare för då blir ju medlemsländerna akterseglade.
Bo: He He He - jag såg en intressant definition på islamister. "Muslimer som vill att islam ska spela en politisk roll. Islam är inte bara en religion utan också en politisk ideologi."
Roy: Då blir det svårt att skilja kyrkan från staten - rent av omöjligt!

Roy: Jag fick ett samtal här om dagen. Han som ringde och undrade om det finns något företag i Sverige man kan lita på?
Bo: Vad svarade Du då?
Roy: Nej det finns det inte. Tidsandan går ut på att klå folk på så mycket pengar som möjligt med vilka oärliga metoder som helst. Det är upp till oss att ständigt vara på vakt och misstro alla.
Bo: Då inser jag att fortsättningen blir att all kommunikation sker i dokumenterad form. Telefonsamtal eller muntliga överenskommelser har inget bevisvärde och fram för allt: Har Du en säljare i telefonen - lägg omedelbart på luren. Pang på bara!

Roy: Apropå politik så är det den verkliga konsten att föra medborgarna bakom ljuset och senaste exemplet torde vara FRA-lagen som inte alls fungerar som man lovade i stiliga politiska manifestationer.
Bo: Inget nytt under solen alltså.
Roy: Nähä och alla dom som för några år sedan kände sig ihjälskrämda av FRA-lagens intrång håller nu plötsligt tysta.
Bo: Tror fan det.. nu kan dom ju bli avlyssnade! Att sedan lagen inte alls följer de utlovade riktlinjerna ä det ingen som verkar ha funderat över.
Roy: Det är så politik funkar... Se på kärnkraftomröstningen och resultatet... lite politisk kosmetika och sedan kör vi som som vanligt!
Bo: Det finns galna debattörer som kräver att politiker skall ta ansvar för sina beslut. Hur skulle det gå? Politiska beslut är ju färskvara som har bäst föredatum! Då kan man ju inte ta en massa löjligt ansvar också. Titta bara på alla dessa kommunala byggen som blir 50 gånger dyrare än det politiska beslutet och det är aldrig någons fel. Normalt hänger man nån kommunanställd istället. Man vill ju inte riskera pensionen.

Roy: Det där med svenskar har nu visat sig vara en vacker dröm... det finns inga genuina svenskar och inte ens inom landets gränser är man genetiskt lika. Det finns tydligen rätt stora skillnader och då är det inte bara dialekter jag menar.
Bo: Jag läste den där forskningsrapporten och vi är inte så homogena som t ex SD vill tuta i oss!
Roy: Taskigt för dom!

Bo: Oj oj oj så konsekventa politikerna är.
Roy: Va?
Bo: Dubbdäcksförbudet gäller inte påsktrafiken trots att påsken infaller efter 15 april. De nya reglerna kräver att dubbdäcken skall vara av efter 15 april.
Roy: Kan väl inte fungera i den verkliga världen? I fjällvärlden råder väl vinterväglag även efter 15 april.
Bo: Högst troligt och för turistindustrin vore det katastrof om alla turisterna kört av vägen. Dessutom är regeln en gummiparagraf som ser till att Transportstyrelsen alltid har ryggen fri. Lyssna här så fattar Du! Att dubbdäck får användas om det är vinterväglag eller om det befaras bli vinterväglag och regeln gäller året runt!
Roy: Intressant. Då kan man starta i Skåne i sommarväglag med dubbdäck och säga till polisen i Skåne att jag skall till fjällen.
Bo: Det måste väl fungera - eller skall man ha ombyte med sig istället för bagage?
Roy: Kan man undra....

18 februari 2011

Fredagen den 18 Februari 2011

Bo: Nu är man på G igen. Västtrafik vill höja priserna men ingenting fungerar ju!
Roy: Det har varit massor av prishöjningar tidigare och visst har man tillfälligt tappat resenärer, men det har lika snabbt hämtat sig.
Bo: Jo jo vissa är beroende av att bussen eller tåget går enligt tidtabellen oavsett pris - nästan.
Roy: Den upphandlade trafiken skapar sina egna problem och inte har det sänkt priset speciellt heller. Det är med detta som med elmarknaden - ett spel för galleriet!
Bo: Resurseffektiv torde vara nyckelordet varesig det handlar om ambulanser, sjukvård, apotek eller kollektivtrafik. Åter handlar det mer om pengar än om att tillgodose mänskliga behov.
Roy: Debatten om den misslyckade avregleringen av elmarknaden pågår för fullt och det ska bli intressant och se hur mycket snack det blir och hur mycket verkstad det resulterar i.
Bo: Från politiskt håll har det inte hörts så mycket. Man är nog inte speciellt intresserade eftersom Vattenfall levererar fina "mutor" till det politiska systemet!

Roy: Otroligt intressant med uttalande från en ordförande för Inkassobranschen. Han tycker Kronofogdens preskriptionsförslag är rena skiten!
Bo: Ja ja, bry Dig inte - han slåss bara för sin egen överlevnad. Kronofogden vill ju beröva branschen deras största intäkter.
Roy: Tycker det är sympatisk att Kronofogden mer värnar om individer än en bransch som älskar att sparka på den som redan ligger.
Bo: Mmm. S+SD vill införa omfattande lättnader för skuldsatta. Det skall alltså bli lättare att få skuldsanering i vårt konsumtionsfixerade samhälle.
Roy: Känns lite logiskt med tanke på marknadsföringen av en hel del tjänster och deras finansiering. En del av detta sätt att "kroka" kunder snuddar väl på bedrägeri och andra är rent bedrägeri.
Bo: Det verkar inte som inkassogänget bryr sig om att Du blivit inlurad i en skuldfälla, för dom är Du bara en mealticket.

Bo: Nu mister 70 personer jobbet för att H & M inte längre behöver personal från ett bemanningsföretag. Då skickar bemanningsföretaget av denna personal. Kallas flexibilitet.
Roy: Man kanske kan säga att a-kassan är bemanningsföretagens buffertzon. Fast jag har förstått att det bara går 1 gång, sedan blir det ingen a-kassa 2:a gången.
Bo: Så mycket för den buffertzonen - bemanningsföretagen dominerar ändå platsannonserna numera. Företagen anställer ingen egen personal längre och de anställda blir av med den så kallade anställningstrygghet som de än gång trodde de hade.
Roy: Dubbellurade alltså! Fast en före detta VD hos Göteborgs Energi slipper nog att gå till A-kassan. Han får visst en lönesänkning från 118.000:--/månaden till 86.000:--/månaden.
Bo: Jisses! Det måste kännas hårt, speciellt om man jämför med de som fick sparken från bemanningsföretaget som H&M inte ville ha längre.
Roy: Det är i sanning skillnad på folk.

Roy: Men det är bra för ett lands företagare med en påtagligt hög arbetslöshet (utan lön) och med låg ersättning för då hålls lönerna nere.
Bo: Med stigande priser på drivmedel, höjda hyror och högre priser på mat kommer konsumtionen sannolikt att sjunka och generera ytterligare arbetslöshet.
Roy: Precis! Och vi har ju redan sålt våra "svenska" företag till utlandet. Kallas globalisering och gynnar de som redan har en stor välfylld plånbok.

Bo: Girigheten kan väl illustreras av Internet-butiken Fabriks Outlet som utlovar märkeskläder till löjligt låga priser men som i bästa fall levererar piratkopior av lägsta Kinesiska kvalitet och i sämsta fall inte levererar alls.
Roy: Det där är väl globalt bedrägeri som ingen polismakt kommer åt.
Bo: Du menar att det är ett riskfritt sätt att skinna folk...???
Roy: Så sa Polisen i alla fall.

Roy: Förr var det för stora klasser!
Bo: Sedan var det ointresserade elever!
Roy: Nu är det dåliga lärare.
Bo: Skall vi överklaga betygen?
Roy: Kan verkligen inte vara lätt att vara anställd i skolan idag.
Bo: Kanske skall teamet bakom klass 9A öppna lärarhögskola istället.
Roy: Möjligheten att överklaga betygen känns som ett sätt att sänka lärarnas status!
Bo: Hur fasen kan en lärare "se" varje elev i en klass med 32 elever.
Roy: Skelögd???
Bo: Eller skådespelare med social kompetens och bra metoder att förklara eller åskådliggöra.

Roy: Jag såg att segregationen fortsätter. Nu ska Smögen ytterligare tvättas från fattiglappar och miljonär skall enbart umgås med miljonär.
Bo: Samtidigt blir väl kustremsan reserverad enbart för de med tillräckligt stort bankkonto.
Roy: ALLT styr av pengar och inget annat! Det åtgår si och så många fattiglappar för att tillhandahålla en miljonär. Utan dessa "vanliga människor" funnes det inga rika för då hade dom fått jobba själva gu bevars!
Bo: Det är väl lite av det som händer i många arabländer just nu... arbetsmyrorna börjar opponera sig.
Roy: Japp! Då slår man ihjäl ett antal arbetsmyror i hopp om att majoriteten lugnar ner sig. Mardrömmen är att om man slagit ihjäl alla arbetsmyrorna har man inga att terrorisera längre!

Roy: Europeiska länder som t ex Ungern vill följa diktaturernas exempel och strypa den fria informationen och yttrandefriheten.
Bo: Hur kommer man åt Facebook, Twitter, Netgear, SMS, MMS med flera?
Roy: Det vete katten. Det otäcka är väl ändå att gammal unken diktaturpolitik åter ser dagens ljus!
Bo: Där har Du verkligen rätt!

Bo: Blir det vit eller svart rök från (S)-högkvarteret när dom nu skall försöka välja ny påve - förlåt partiordförande.
Roy: Så mycket tjôt det varit om denna tjänst kan man verkligen undra. Men alla föregångare har ju lämnat arbetarklassen tämligen förmögna, så det borde vara en attraktiv position.

Bo: Ha ha ha. Jag har Skype, MSN, Facebook och e-post bara för att slippa träffa människor.
Roy: Då kanske det är bäst att jag går nu då!

11 februari 2011

Fredagen den 11 februari 2011

Roy: Jag sitter här och grunnar på en sak.
Bo: Kan Du grunna överhuvudtaget?
Roy: Jo
Bo: Ut med språket nu då!
Roy: DO eller Diskrimineringsombudsmannen vill ju ta bort Jul och Lucia eftersom de är specifikt kristna högtider som inte platsar i ett mångkulturellt samhälle. Det är starkt provocerande att ha tex ha adventsljusstakar i fönstren så det måste vi sluta med.
Bo: Förvisso är julen en kristen högtid som ersatte midvinterblot när Sverige kristnades - så det blir till att återgå till de hedniska traditionerna igen då!
Roy: Kan man göra det utan att stöta sig med de andra världsreligionerna?
Bo: Bryr jag mig eller!

Bo: Fast nog har vi valt fel bana här i livet. Tänk att den där Hosni Mubarak snott ihop ungefär 400 miljarder kronor i förmögenhet.
Roy: Det lär bli en hyfsad pension och ändå vägrar han avgå!
Bo: Men varken USA eller Storbritannien ser honom som en diktator. Enligt Blair är han en modig man och en kraft för det goda.
Roy: Det låter som samma godtyckliga sätt som man klassar terrorister. Wikileeks grundare är väl terrorist enligt USA och det är lite lustigt att han är så tvärsäker på att Sverige går i USA's ledband att han kommer att utlämnas till USA så snart han skickas till Sverige.
Bo: Ser jag förvånad ut tycker Du? Men 400 miljarder skulle inte sitta fel.

Roy: Nu är dom där reportrarna förvånade över att 2000 vägtrafikstopp orsakades av tunga fordon.
Bo: Nån glad skit på nån verk trodde att 5 mm däcksmönster skulle lösa alla problem. Tji fick dom. Det är inte så enkelt att släpa upp en massa ton för en backe om man inte får väggrepp.

Bo: Men Du Roy... vad håller dom på med nu då... tåg Vänersborg - Göteborg tar lite över en timma medan ersättningsbuss tar bort emot två timmar och dessutom går det visst åt fem bussar för att ersätta ett tåg.
Roy: Vilken syn. Fem bussar i rad på riksväg 45 och alla skall dessutom trassla sig in i Trollhättan, Lilla Edet och Älvängen på vägen till Göteborg.
Bo: Det finns förslag på att köra från Vänersborg mot Uddevalla och direkt ut på motorvägen E6 till Göteborg. Non-stop.
Roy: Låter vettigt!

Roy: GSBuss har visst tvingats ställa in över 100 avgångar. Man har 30 bussar som väntar på reparation. Gissa vad dom skyller på!
Bo: Nån annan typ väghållaren.
Roy: Inte bara. Man har dragit ner på personalen i de egna verkstäderna för att minska på underskottet av ett taskigt upphandlingsavtalavtal och Volvo Truck Center och Neoplan Man skall ha personalbrist.
Bo: Men då får dom väl hyra in bussar...?
Roy: Hur lätt är det då! Dom måste ju innehålla Västtrafiks usla biljettsystem och ett trafikledningssystem och troligen bör dom vara lackade i Västtrafiks färger och ha Västtrafiks logo.
Bo: Jag hörde att Västtrafik kräver 10% fordonsreserv. GSbuss har ju 239 bussar så det borde ju finnas i alla fall 23 reservfordon.
Roy: Tro dä! Med tanke på alla vägbulor och krav på låggolvsfordon är det ett under att det ens rullar bussar i den staden. Jag menar då Göteborg så klart.
Bo: Jo det är sant. Dessa tvättbrädegator sliter ut såväl chaufförer som hjulupphängning, stötdämpare/fjädring, avgassystem och en och annan växellåda.
Roy: Det var väl speciellt en låg modell som klippte diffen i alla vägbulor! Minns inte vad den hette nu.

Bo: Nu skall jag ut och skotta snö...
Roy: Du också! Så lustigt!
 

10 februari 2011

Torsdagen den 10 februari 2010

Roy: Jag läste om alla fördelar med att apoteksmonopolet är borta.
Bo: Och hur många fördelar hittade Du?
Roy: Att apoteksmonopolet är brutet och att Göteborg fått flera nya apotek och att ICA sålde receptfria läkemedel. Det lär ha startats 200 nya apotek runt om i landet, men bara i de större städerna!
Bo: Och hur blev det på hemmaplan då?
Roy: Här hände ingenting. Visserligen försvann lagerhållningen på apoteket och ICA säljer inga receptfria läkemedel. Man skall inte konkurrera på mindre orter! Nä det blev sämre och alla nya apotek startades i de större städerna som sagt. Priserna sjönk inte heller.
Bo: Nej den där reformen var riktad mot städerna! Fast nån hävdade att kundbemötandet skulle blivit bättre.
Roy: Driver Du med mig? Vårt apotek har väl fortfarande monopol och man kan vara hur otrevlig mot kunden som helst, det finns liksom ingen valfrihet på rimligt avstånd.
Bo: Men hur har det gått med öppettiderna då?
Roy: Ingen förändring! Inga kvällar och helger här inte.
Bo: Då kan vi slå fast GP's slutsats då: "Det finns i dagsläget inget som tyder på att det skulle finnas något samarbete apotekskedjorna emellan."
Roy: Det var verkligen huvudet på spiken... Absolut inget samarbete. Och snacket om kvartersapotek känns bara löjligt.

Bo: I juli 2009 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att kommunerna ska erbjuda stöd för att underlätta för Dig som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.
Roy: Jaha?
Bo: Det står bland annat att det kan handla om hjälp makar mellan.
Roy: Men möjligheterna beror på i vilken kommun man bor!
Bo: Kommunen skall informera om de verksamheter som alla kan ta del av.
Roy: Vår kommun erbjuder i alla fall ingen ersättning i kontanter för den som är anhörigvårdare och det är väl rätt få som vill ha en massa olika personer springande i bostaden.
Bo: Dom säger att kommunen är skyldig att utreda behovet av stöd och fatta beslut därefter. Vår kommun erbjuder enbart avlösning i hemmet i 8 timmar en gång i månaden, alla övriga insatser som make/maka gör sker utan ersättning.
Roy: Inget nytt under solen alltså - men vi har ju en borgerligt styrd kommun så varför är Du förvånad! Dom erbjuder visst nått som kallas växelvård där den anhörige bor i sitt eget hem några veckor och på äldreboende vissa veckor.
Bo: Fi fan.. Du menar att makan/makan skall hålla på att flytta stup i kvarten. Det tycker jag inte känns så genomtänkt. Man vill ju vistas i sin trygga normala miljö och inte kastas hit och dit!

Bo: Apropå detta med kommunen så har den tydligen fyra (4) fritidsgårdar!
Roy: Och ingen av dessa finns i den södra kommundelen.
Bo: Nej då och av någon märklig anledning vill kommunens eget bostadsbolag sälja sina hyreslägenheter i Sjötofta.
Roy: Ett steg till i att avveckla den södra kommundelen, men det går väl inte att hyra ut några lägenheter där i alla fall.
Bo: Troligen inte... och att göra om dessa till äldreboende på hemorten har väl inte kommit upp som idé ännu.
Roy: Nähä!

Bo: Jag tittade på Evenemangskalendern och i vår del av kommunen händer ingenting och julgranen står kvar som sagt!
Roy: Vi har inte ens nått sportlovsprogram. Vi skall visst fira Valborgsmässoafton och Mors Dag i Sketa, annars verkar det rätt dött. Inte ens Midsommar fanns med i kalendern.

Roy: Jag läste just att högkostnadskort och frikort gäller i andra landsting där regionen har avtal! Vadå avtal? Ingen fri rörlighet alltså!
Bo: Du har rätt att söka vård i annat landsting och annat vore väl konstigt. Annars får Du ju inte åka utanför regionen och bli sjuk. Frågan är väl mera den om man kan välja en vårdcentral i ett annat landsting i vårdvalet. Det står ingenting om sådant i alla dessa broschyrer som man får. Ändå finns det gott om gränsbor både här och där!
Roy: Förvisso gör det det... men det talar vi tyst om. 

Roy: Egypten börjar bli irriterade på USA's inblandning i landets inre angelägenheter.
Bo: USA's judar är väl oroliga för Israels säkerhet! Svårare än så är det inte!
Roy: Okey då! Jag trodde att Egypten ville slippa kritik när dom slaktar cirka 1 miljon "terrorister" som är i opposition mot statsmakten.

Bo: Nu skall visst papporna gå på föräldrautbildning? Jag fattar ingenting! Dom där kurserna är ju anpassade till mammorna. Pappan skall bara betala och hålla käft.
Roy: Äsch! Det är bara nån barnmorska som har fått sig ett spel, inget att fästa sig vid.

Roy: Hörde Du att rumänska tullare misstänks för att ta mutor?
Bo: Jasså! Det är väl ända sättet att få en inkomst.... he he!
Roy: Nu skickades det dit specialpolis och på bilderna är dom misstänkt lika terrorister eller bankrånare. Ansiktsmask och allt.
Bo: Dom kanske är muslimska kvinnor i burka?
Roy: 1200 kamouflerade specialutbildade muslimska kvinnor.. jojo Du har Din egen fantasi Du.
Bo: Rumänien och Bulgarien jämte Grekland leder visst mutligan. Det är väl helt enkelt en del av ländernas kulturarv.
Roy: Tydligen. Dom hade visst gjort nått experiment mot 460 parlamentariker och nio avböjde mutor. Det säger en del.

08 februari 2011

Tisdagen den 8 februari 2011

Roy: Hörde Du att en VD är värd 43 gånger en arbetare?
Bo: Jo det är skillnad på folk och folk. Och jag höll på att garva ihjäl mig när jag hörde Vanja Lundby Wedin presentera detta faktum.
Roy: Undrar hur många gånger en arbetare hon är värd? Skall vi gissa på 38 gånger?
Bo: Det låter högst troligt... Hon har inte nån koppling till de hon säger sig representera i alla fall.

Bo: Dom säger att Internet styr våra restaurangvanor!
Roy: Nä det menar Du inte. He He He! Jag som trodde första förutsättningen var att det finns restauranger att välja på och att andra förutsättningen var att man har råd att besöka dom.
Bo: Det är väl Vanja och hennes direktörer som går på krogen, knappast de där arbetarna.
Roy: Man ska visst vara under 30 år för att vara restaurangkund.

Bo: Elpriserna har ökat med 80% i Sverige. Länge leve den fria konkurrensen. En politisk snilleblixt som skulle gynna vem?
Roy: Det har jag undrat sedan avregleringen! Grejen är att jag tror att politikerna var alltför blåögda och trodde på några märkliga marknadskrafter som inte fanns eller finns.
Bo: Elproducenterna, och dom är få, försöker med alla medel hålla uppe elpriserna och maximera sina vinster. Jag misstänker att konkurrensen som skulle uppstå aldrig uppstod. Dom få elproducenter vi har i landet samarbetar - dom konkurrerar inte.

Bo: Jag upptäckte en kul grej igår. Ett frikort i sjukvården skall ju vara ett år sägs det.
Roy: Högkostnadsskyddet innebär att du inte behöver betala mer än ett visst belopp i patientavgifter under ett år.
Bo: Det där är lögn! Ren och skär lögn! Frikortet gäller i tolv månader efter den dag då Du gjorde det första besöket! Det betyder att om Du behövt 7 månader för att komma upp i frikortsbeloppet så får 5 månaders frikort inte 12 månader. Du blir dragen vid näsan med andra ord!

Roy: De där nitiska kontrollanterna som Västtrafik använder sig av borde nog byta bana.
Bo: Hur tänker Du nu?
Roy: Jo, muthärvorna i Göteborg bara sväller och sväller så dessa nitiska herrar och damer borde istället kontrollera alla Göteborgs företag så att dom inte fuskar!

04 februari 2011

Fredagen den 4 februari 2011

Bo: Snö snö och mer snö. När skall eländet ta slut?
Roy: Man kan verkligen undra. Fast den mesta snön är nog borta lagom till Februarilovet.
Bo: Det låter ju logiskt. Den vecka de yngre vill ha snö då finns den knappt.
Roy: He he he….

Roy: Det är ju tur att vi inte är knuten till nått företag längre för intoleransen mot personer som har egna åsikter är i avtagande. Detta gäller även inom politiken vilket är ännu mer skrämmande.
Bo: Just nu är väl Egypten det aktuella exemplet. Insyn är icke önskvärt! Och åter dyker frågan upp: Vem skall kontrollera Internet? I Egypten släckte man helt simpelt ner nätet.
Roy: Och i vår del av världen arkiverar vi allt så att det kan vändas mot upproriska individer. Vi har döpt det till terroristbekämpning, men det kan i praktiken användas på alla möjliga sätt beroende på rådande politiskt system.
Bo: Sedan förs en nästan obefintlig debatt om detta och inget svenskt politiskt parti vill ta i den typen av frågor! Det ligger en dold parallell till dna-registret som upprättades i forskningssyfte och som sedan polisen tvingade sig in i med förespråkande av goda syften.
Roy: Ett exempel på att vi som folk hela tiden blir förda bakom ljuset.

Bo: Det finns tydligen olika sätt att påkalla uppmärksamhet att man stå på en busshållplats. Ett sätt är tydligen att tända eld på brännbart - typ gratistidningen Metro.
Roy: Den publikationen kan tydligen användas till mycket. Den är i alla fall ett säkert kort för att skräpa ner bussar och tåg.

Bo: Läste att resegarantin verkligen har blivit något alla resenärer känner till. Utnyttjandet har stigit brant.
Roy: Det betyder också att antalet störningar i Västtrafiks kollektivtrafik ökat radikalt.
Bo: Officiella siffror säger att det stigit från 40.000 till 80.000 ärenden.
Roy: Fast ett skadestånd på 300:—är inte mycket om man bor utanför städerna.
Bo: Och så kommer den andra sidan av myntet. Det kostar 1.200:—att resa utan biljett. Det anmärkningsvärda i detta är att man i det nya biljettsystemet inte kan vara säker på att man i alla lägen verkligen har en giltig biljett. Systemet är dåligt på att lämna ifrån sig en synlig bekräftelse och om t ex GPS:en är ur funktion vet man inte vad det blir för typ av betalning.
Roy: Köper man en SMS-biljett kan man inte vara säker på att systemet returnerar en giltig biljett i tid, dvs innan man kliver på fordonet. Är det då lite glesare trafik på den linjen kan man bli stående kvar när bussen/spårvagnen/tåget passerat. Detta pratas det sällan om.
Bo: Sedan utgår ju biljettkontrollanterna alltid från att alla tjuvåker tills motsatsen är bevisad.
Roy: Tänk om Västtrafik vore lika noggranna när det gällde att se till att alla turer verkligen körs och att det finns plats för alla som vill åka med t ex bussen.
Bo: Nu dagdrömmer Du igen!

Roy: Nu gör man reklam för yrkesförarkompetens som ett säljargument. Det känns lite märkligt med tanke på att man inte berättar om förutsättningarna.
Bo: Då är vi inne på att föra individen bakom ljuset igen. Det kommer heller inte att leda till brist på chaufförer eller bättre lön eller ens högre status.
Roy: Knappast – mer troligt lönesänkning till följd av överutbildning.

Bo: Mata inte rådjuren om Du inte vill ha dom tillbaka i trädgården till våren.
Roy: Du har väl lyssnat på nån jaktvårdskonsulent, he he he.

Bo: Det är inte klokt vad vi blir lurade hela tiden och de som förser oss med mat är inte sämre än någon annan.
Roy: Vi odlar ju inte själva längre och har därför ingen kontroll över det vi stoppar i munnen.
Bo: Precis! Närproducerat är inte ett dyft närproducerat. Tänk bara att den kära Onsalakorven tillverkas i Finland och inte väster om Kungsbacka.
Roy: Sedan finns ju dessa fiktiva bondgårdar, som inte alls existerar i sinnevärlden. Nä, närproducerat är oftast långtbortproducerat – men ordet närproducerat säljer bättre.
Bo: Det är inte bara när det gäller mat som vi blir lurade. Vi blir lurade även när det gäller elmarknaden – grundlurade. Elmarknaden avreglerades för att ta bort statliga prisspärrar och maximera vinsten på en tjänst vi inte kan vara utan. Och tack vare detta finns det dom som vet bäst som påstår att återgång till billig el inte är möjligt.
Roy: Tacka fan för att dom säger det. Det skulle ju radikalt reducera vinsterna och den vanliga elkonsumenten skulle slippa chockfakturor.

Roy: Vi blir ju även förda bakom ljuset när det gäller olja, bensin och diesel. Även här gäller det att ruinera den vanliga konsumenten.
Bo: Då fyller jag på med avregleringen av apoteksmonopolet vilket naturligtvis också tog livet på apotek utanför de stora tätorterna.
Roy: Ja ja det ingår i avvecklingen av landsbygden. Vi har ju hela tiden hävdat att landsbygden är samhällsekonomiskt olönsam, på samma sätt som att studenter gör studieuppehåll och det anses kosta samhället stora pengar.
Bo: Den typen av människosyn är rätt skrämmande. Vår nuvarande finansminister ser inte människor – han räknar enbart pengar. Fast är inte ensam, TeliaSonera jämställer också medarbetare med teknisk utrustning – ingen skillnad!
Roy: Det pågår en tyst debatt om en student är en produkt eller en människa. Finansministern tycks mest luta åt produkt.

Roy: När vi ändå är inne på temat luras så skall vi inte glömma bort pensionssystemet. Där blir vi supergrundlurade. Det är bara banksystemet och förvaltarna som tjänar grova pengar. Pensionären är den stora förloraren.

Bo: Apropå att bli lurade och apropå att fultjäna pengar kan man konstatera att om Du förolyckas och behöver tillkalla ambulans se då till att olyckan sker på en etablerad gatuadress för annars hittar inte ambulansen.
Roy: Inte heller riksfärdtjänsten eller den vanliga färdtjänsten hittar för begreppet lokalkännedom har ersatts av gps-teknik som löser allt. Man kan verkligen säga – känn Dig blåst!

Roy: Nu skall vi kanske beröra den verkliga “blåsa folk”-branschen. Här tjänar man verkligen pengar på andras olycka. Grova pengar dessutom.
Bo: Skall jag gissa att Du strax kommer att säga INKASSO branschen.
Roy: Japp! Den börjar uppvisa likheter med den gamla hederliga kriminella beskyddarverksamheten. Den enskilde pumpar bokstavligt talat in pengar i form av räntor och avgifter, men kapitalskulden förblir oförändrad och den är dessutom föremål för handel.
Bo: Skuldhandel är “big bussiness” i dagens Sverige och att luras är högsta mode. Det gäller att på alla möjliga och omöjliga sätt lura av den vanliga konsumenten deras surt förvärvade slantar för att man själv skall kunna leva i sus och dus.
Roy: Det gäller att vara på rätt plats i “näringskedjan”! Du skall handla med gamla skulder om Du vill bli rik och gôtta Dig i andras olycka.
Bo: I teorin skall ju konsumentskulder preskriberas efter tre år, men inkassoföretagen kringgår lagen med regeringens goda minne och förvandlar en konsumentskuld till ett livstidsstraff – utpressning skulle det kallas i andra sammanhang.
Roy: Branschen vill absolut inte ha absolut preskription, det skulle ju ta bort en lönsam födkrok. Man snackar visserligen om bättre skydd mot inkassoföretagen, men det handlar om så stora belopp att en kapitalistisk regering vars finansminister ser individer som produktionsenheter och inte som människor inte lär göra nått för att stoppa plundringen av individen.

01 februari 2011

Tisdagen den 1 februari 2011

Roy: Man får väl tacka polisen i Göteborg för att dom regelbundet kollar bussar i kollektivtrafiken. Det borde innebära att en del avarter av upphandlingssystemet slipas bort.
Bo: Det jag finner lite märkligt är att inte det har spritt sig så att andra polisdistrikt hänger på för det gör uppenbart nytta.
Roy: Bra undring där! Dessutom är det tydlig fortsatta problem med hur pass otillförlitligt Västtrafiks biljettsystem är. Men man får ju det man betalar för!
Bo: Jag fattar inte varför inte resenärerna har kontantkortet separat från periodkortet.
Roy: Det skulle ju lösa det värsta problemen för dom som har båda på ett kort.

Roy: Nu är barnen i fokus i olika sammanhang. Dom går i skolor som ägs och drivs av pedofiler och kriminella, dom blir illa behandlade på fosterhem, familjehem och barnhem och liknande.
Bo: Marks Kommun har väl officiellt all time high när det gäller fosterhem så vitt jag minns men det finns ju massor av dolda exempel.
Roy: Det som verkligen fångade min uppmärksamhet var att skiljelinjen för jämställdhet i samhället går just vid barnen. 90-95% av alla vårdnadstvister vinns av modern. Punkt. Noll jämnställhet! Fader är en åsna som skall betala för nöjet att göra modern på smällen. Gifter sedan modern om sig har hon BÅDE underhåll från fadern och den nya maken - snacka om att dra vinstlotten.
Bo: Nej det är inte mycket till jämställdhet när man skrapar på ytan. Ingen alls faktiskt! Jag såg att en morsa bokstavligen kidnappade sitt barn från fadern bara för att få vårdnadsbidrag och ta mig fasen om hon inte fick det också. Noll jämställdhet alltså!
Roy: Mycket snack - lite verkstad. Barn har lika rätt till båda sina föräldrar även om svenska domstolar inte verkar ha insett detta.
Bo: Ett gott råd i all ära - Räkna inte med hjälp från socialen om Du tillhör det manliga släktet. Där jobbar en massa kvinnor och dom är knappast opartiska.
Roy: Och här blev vi ovän med 50% av befolkningen :-)