30 september 2007

Söndagen den 30 september 2007

"Men snälla nån, gamla gnällgubbe.
Västtrafik har väl ett avtal med Bussgods att köra deras paket. Sedan borde Västtrafik ha med i avtalet med BL att bussarna ska ha plats för gods och att tiderna ska räcka till. (Är det med i avtalet, är det hos BL felet ligger. BL ska isåfall ha bussar med ordentligt godsutrymme och eventuellt bakgavelhiss för tyngre gods)." In my dreams! Jag är inte ens säker på att vissa fordon fyller upphandlingens avtal om busstyp! Här har 'kvaliteten' fallit betänkligt på senare tid.

Svenljunga har ju sin Texasdag varje år - och så har vi BL's depå som liknar TV-serien Dallas säger vissa. Vet inte riktigt hur tänket går men det var lite fyndigt i alla fall.
Någon hade anmärkt på att jag inte sovit i bussen i mer än sex år - jag tror att det får klassas som att man missat poängen, eller så var det en ploj?!

Hej teknikingenjören:
....... och dessutom vara så misstänksam.

De sista månaderna har det funnits all anledning till att vara just misstänksam. Fast det är inte teknik jag talar om då utan om homo sapiens. Begrepp som förtroende rycks upp med rötterna. Jag har ingen anledning att gå närmare in på detta i bloggen, bara konstatera att det finns sakligt bergfast grund. Min favorithustru delar för övrigt denna åsikt. (Köper ej ursäkten jävig.)

Det finns tillfällen då man inte vill vara en fattig busschaufför och det är när julshowerna börjar dyka upp i brevlådan. Det är lika lockande varenda eviga år. Men nu när man till och med fått löneminskning i och med att reservlagledartillägget dragits in blir det kärva tider. Nu är det bara en tupp i hönsgården.
Sådant är livet på landet - det är via lönespecen man får reda på saker och ting. Vi transporterar passagerare, men vi kommunicerar inte.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

PS.
Med tanke på dagens väder har jag en fråga: Vem har fått i uppdrag att bygga en ark?
DS.

29 september 2007

Lördagen den 29 september 2007

Trapez ur drift.....vad i hela friden är det och hur påverkar det oss????? Känns störande när man tar upp saker i ett veckobrev som man inte har en susning om. Känner att om vi behövt veta så hade vi fått info om det.

Jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns vilorum i Borås. Framgår inte av veckobrevet var de finns heller. Jag tycker bara att det finns ett behov av vilorum även på depåerna. Speciellt vid delade pass, fast tydligen tar flertalet bussen hem på rasten och långpausen varför behovet av vilorum på depåerna aldrig varit aktuellt för flertalet utan enbart för fåtalet (typ mig). Nu går det att sova i bussen också även om det blir lite svalt vintertid - det har jag gjort i dessa bussarna i sju år nu.

Stadstrafiken i Borås skall få autogiroinbetalningar. Det är ju suveränt! Och på linje 9xx skall man ta emot bankkort i höst (det är ju redan höst)! Hemglassbilen har tagit bankkort i flera år nu och det innebär att dom sällan hanterar kontanter. Tekniken finns med andra ord och kontanthanteringen minskar. Nyfiket undrar man när vi får samma kontantlösa system? Att det kommer SMS-biljetter, autogiro och bankkortsbetalningar är jättekliv mot en kontantlös värld för buss och taxi - hipp hipp hurra! Tjata in detta hos kunderna snabbt så att vi också kommer med så snart som möjligt.

Jag hoppas att vederbörande INTE tar illa upp:
"Då skall jag förklara en sak för dig när det gäller tekniken angående videoövervakning. Filmer som spelas in av kameran är krypterade, och kan bara överföras till en dator som kan läsa den krypteringen. Dessutom så raderas all film som är kopierad över till den datorn efter 30 dagar. Så säger lagen, och systemen måste vara anpassade efter det. Länstyrelsen gör slumpvisa kontroller för att se att systemen uppfyller lagen. Detta gäller vid ALL videoövervakning, och är ett problem för Polisen då brott ibland anmäls för sent, och då finns ingen videofilm att tillgå fast det funnits videoövervakning.
Detta låter mycket förtroendefullt och något i stil med SAABs svarta låda. Nu gillar jag kamrorna ännu mer! Visst är det skönt med fakta emellanåt.
Skulle möjligen vilja veta vem som servar systemen? Har vid flera tillfällen läst om system i just bussar som varit ur funktion när dom bäst behövdes och det var ingen önskvärd situation. Jag utgår ifrån att systemet inte skvallrar öppet om att det inte är i drift, det vore mindre lyckat. För även om det skulle vara odugligt så kan ju passagerarna tro att det fungerar. Dummies är ju i alla fall bättre än inget alls.
Med tanke på hur basala säkerhetssystem i en buss behandlas såsom backspeglar inne och ute, säkerhetsbälten, barnvagnsfästen, brandsläckare med mera finns det grund för en sådan fundering. Fast kamrorna skulle ju ägas av Västtrafik och förhoppningsvis också skötas om av dom.


Du måste ha ett litet helvete i ditt liv. Hur kan du vara kvar i ett yrke som du är så djävla missnöjd med. Vem har påstått att jag skulle vara missnöjd med mitt yrke? Det är trots allt skillnad på att påtala sådant i yrket som är mindre bra och vara missnöjd med arbetet som sådant. Alla yrken har för och nackdelar och man kan väl få lobba för att minska nackdelarna och öka fördelarna? Jag är säker på att alla gör det i sina respektive yrken fast på lite olika sätt. Jag är rätt så luttrad vad det gäller den fackliga vägen och har vid två tillfällen blivit grundlurad av en facklig ombudsman som skulle vara mig behjälplig. Sådant bygger inga förtroenden.
För övrigt minns jag en kollegas anmärkning från stenåldern någon gång. Kollegor "mobbade" henne lite så där oskyldigt och hon tyckte att dom kunde hållas då dom inte hade så många glädjeämnen i livet.
För övrigt minns jag ett antal drabbningar i den nu avsomnade BL-info där *synpunkter* på företaget omgående klassades som påhopp. Sådan fick man inte ägna sig åt. Vi är tillbaka till ruta ETT!

RÄTT FORDON PÅ RÄTT PLATS
Han åker mest buss i hela BL's ledning. Att lågentrebussarna i tätort inte räcker till ibland visste han, men varför det kvällstid går en normalbyggd buss på en lågentrelinje förstod han inte! Han undrar även om företaget missförstått varför just den eller den linjen skall köras med lågentrevagnar. Detta skrevs redan 2002 och märkligt nog går det fortfarande alltför ofta fel busstyp på fel ställe.

Vissa typer av kommentarer upphör aldrig att förvåna mig. Att frivilligt sitta och läsa någons blogg och ständigt ogilla innehållet verkar...(fyll i själv)???

Så fort det samlas MYCKET pengar någonstans är det alltid någon som nallar i syltburken. Märkligt vilken kraft det ligger i en stooor hög med kosing. Just nu är det någon fondförvaltare på tapeten, nyss var det Scandia, tidigare var det både HSB och Skanska m fl Till och med statliga vägverket var väl med på ett hörn vid något tillfälle. Kartell hette det visst den gången.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar. "Makt förändrar människan - spelar ingen roll hur stor makten är".

Nej nu skall jag starta mitt Asphyxia 1.3 och se vad som hänt i världen.

28 september 2007

Fredagen den 28 september 2007

Förarkoll


Märkligt att hållplatser har blivit ett så populärt tillhåll för långtradarsläp. Nu är det Aplaredshållplatsen vid tappen som är aktuell där Stena parkerar ett släp. Gulligt! Lockryd har från tid till annan lockat tradarna - speciellt dom med läs- och skrivsvårigheter. I Borås äger bilisterna hållplatserna - i Göreborg går dom under epitetet P-bönder. Ibland anstränger vissa av dom sig för att leva upp till detta. En annan självklarhet är att ju större och dyrare bil ju mindre hjärna.

Förarkoll:
  • -Drogtester

  • -Alkotester

  • -Kameraövervakad

  • -RFID-kollad

  • -GPS-sedd

  • -Passargerarkontrollerad

  • -Hastighetsspärrad

  • -Klimatmobbad


Jag tror att en bussförare och en försöksutsläppt ligger på samma förtroendegrad, möjligen ligger den försöksutsläppte lite högre. Kan undra om det finns någon annan personalgrupp i samhället som betraktas med så stor misstro av ALLA.

Vagn 240 har en rejäl rattfrossa. Glapp i styrningen. Det var så armarna "somnade" efter ett tag. Växellådan växlade sämre än en nybörjare på körskolan. Vadå skriv felrapport! Ingen som läser den ändå....
Dessutom saknar vagnen fungerande elbackspeglar och att köra utan speglar är sitt eget lilla äventyr, speciellt vid backning (som vi får göra en hel del), när passagerare stiger av och när man skall ut från hållplats. Det blir extra spännande då det är 70 och 90 sträckor.
Vagn 243 har även den rattfrossa och dessutom drar det onormalt mycket från BÅDE framdörr och sidofönster. Det är farligt att sitta i ett sådan korsdrag. Hallå skyddsombudet ---- det är farligt!

Att nå trafikledningen på radio på morgonen är som att köpa en trisslott. Antingen vinner man eller så förlorar man. På morgonen är det bara de närmast invigda som vet vart dom finns.

Tydligen åker invandrarbarn (3 stycken garanterat äldre än 6 år) gratis och pappa får flerkommunskort av migrationsverket. All kommunikation är omöjlig. Det är därför bara att slösa energi att försöka få dom att förstå och tidtabellen medger inte att man står och tjaffsar.
Begreppet ungdom sträcker sig tydligen från 6 år upp till 25 år eller nått!

Det är förädiskt vackert ute nu och de torra höstlöven rasslar mysigt i vinden. Med lite fukt på sig blir dom glashala.

TVÅ polispatruller och EN bärgare till undsättning vid motorstopp i Svenljunga....vilken service. Det märkliga var att bilen står kvar medan passagerare och förare lyser med sin frånvaro...... Den stod lite dumt till vid infarten till bussterminalen.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar. "Makt förändrar människan - spelar ingen roll hur stor makten är".

Jag vill bara påpeka att allt som har med tjänster, körspecar etc ligger på Depåchefens bord. Allt som har med redovisning och trasiga bussar med mera ligger på Depåchefens Bord. Jag har INTE längre några nyckar till kassaskåp eller skrivbord eller ens tillgång till nya datorn på kontoret. Mina egna maskiner är tömda på allt som har med den typen dokument att göra. Jag är fockad! Fått sparken! Uppsagd! Icke önskvärd och så vidare... allmänt störande och rubbar någons cirklar. Tack o ajö.
På måndag börjar en fd depåchef att jobba igen efter ett års ofrivillig semester. Det sker visst över någons döda kropp..... Så vi får väl se om vi får gå på begravning på måndag em.

27 september 2007

Torsdagen den 27 september 2007

Övervakad



Även om sätena är tomma är Du aldrig ensam när du kliver på en buss. Förutom att kameraövervakning börjar introduceras hos Västtrafik 7härad, så använder man RFID-kort som innehåller mikroradiosändare. Det är rätt smidigt att slippa stämpla korten, men öppnar även upp för Västtrafik att kartlägga enskilda kunders resande. När du går på bussen och registrerar ditt kort sparas omedelbart information om kortets ID, busslinje, station med mera. Så länge kortet är anonymt är detta ett ganska litet problem, ingen kan koppla resor till en särskild person. Men, och det är nu det börjar bli obehagligt, allt fler företag som sysslar med RFID-kort betalar på ett eller annat sätt kunderna för att de ska registrera kortet på sina personnummer. Det kan vara genom presenter, möjlighet att spärra borttappade kort och få dem ersatta. I och med detta kan Västtrafik nu knyta resor till en specifik person - och på så vis kunna kartlägga enskilda människor, var de befinner sig (då det nu kommer kort som även registrerar avstigningsstation), bekantskapskrets (personer som flera gånger åker från samma station vid samma tidpunkt) med mera. Västtrafik kan nu se vem du åker med, varifrån och vart ni ska. Dessutom får man bilder från kamrorna - för jag tror inte ett smack på att radering av filmerna görs! Däremot uppstår ett problem med korten. De kan ju vara registrerade på en viss person fast det är en helt annan som utnyttjar kortet.

Adam och Eva, 18 år, åker två helger i rad med bussen till Sahlgrenska, och går av på norra hållplatsen, tvärs över gatan från abortmottagningen. Pelle åker varje söndag innan klockan 10:30 till hållplatsen Hönö kyrka. Anna och Anders tar samma buss och går av på samma hållplats några gånger i veckan - men aldrig när någon annan i deras bekantskapskrets är på bussen. Med till synes harmlösa bitar information kan någon lägga ett helt pussel över vårt resande. Jaha, men man kan ju välja att inte registrera kortet, säger du. Det är sant. Men då blir det plötsligt en ekonomisk fråga. Att inte registrera kortet gör att jag tar en risk, tappar jag bort det blir jag inte ersatt. Det kommer alltid finnas dem som har råd med integritet, men också dem som inte har det. Registreringen i kortläsare skulle lika gärna kunna vara anonym, dvs att den registrerar antalet passagerare, men inte kortets eller personens identitet. På så vis kan man utvärdera olika linjer och trafikvanor bland allmänheten utan att för den sakens skull kränka enskildas integritet. Vad händer när staten tänker slå ner på de svenska sjukskrivningarna genom att låta Försäkringskassan få tillgång till kollektivtrafikföretagens uppgifter? Eller när Skatteverket vill kolla om avdragen för pendlingskostnader verkligen är korrekta? Denna ändamålsglidning, när uppgifterna förs vidare till andra myndigheter i egentligen goda syften, kan bli förödande.
Parallellen är väl DNA-registret på alla nyfödda barn i forskningssyfte - forskning som snart visade sig utgöras av polisens spårande av individer. LITA ALDRIG på svenska myndigheter och framför allt INTE på politiker.

Knappt var tionde buss klarar kraven och endast nio procent av bussföretagen i Göteborgsregionen uppfyller NTF:s krav på säkra bussresor i beställningstrafik. Flera företag klarar inga eller endast få krav. Det är dåligt. Även människor i Västsverige måste erbjudas säkra bussresor. De senaste åren har flera allvarliga bussolyckor inträffat: norr om Sundsvall dog sex skolbarn när en timmerbil kolliderade med en buss 2001, i Ängelsberg dog sex personer när en buss körde av vägen 2003, utanför Arboga dog nio personer när en buss körde av motorvägen 2006 och öster om Uppsala omkom sex personer vid en frontalkollision mellan två bussar i februari i år.Trots att det funnits bälten i de flesta olycksbussarna är det få som använt dem. Enligt Haverikommissionen hade troligen alla överlevt olyckan i Ängelsberg om de använt bälten och färre hade dödats i olyckan utanför Arboga om alla använt bälten. Varje år dör dessutom cirka 15 personer i trafikolyckor med bussar inblandade, ofta gående vid eller på väg till hållplatser. NTF har frågat 900 bussföretag över hela landet hur de arbetar med trafiksäkerheten, 600 svarade. 15 procent uppfyller NTF:s samtliga krav, i Göteborgsområdet endast nio procent och i övriga Västsverige nio-tolv procent. Kraven omfattar bland annat trafiksäkerhetspolicy i företagen (har jag aldrig sett någon - nog inlåst hos chefen), trafiksäkerhetsutbildning för chaufförerna (kostar pengar - inte aktuellt), två- eller trepunktsbälten, alkolås och ABS-bromsar i bussarna samt att bussarna skall vara försedda med hastighetsbegränsare. Tre av fyra företag har trafiksäkerhetspolicies, nästan alla bussar har ABS-bromsar (men frågade man om dom fungerar och underhölls?), två tredjedelar har tvåpunktsbälten (hur många av dessa fungerade och inte var sönderskurna eller isärskruvade?) och en tredjedel av bussarna har alkolås. Det är betydligt säkrare med trepunktsbälten, vid en kollision viks man framåt och slår i huvudet i framförvarande stol om man endast har tvåpunktsbälte. Allt fler bussar förses med alkolås, de fungerar väl nuförtiden och det ökar säkerheten väsentligt - bussen är ju nykter! Däremot har de flesta bussbolagen hastighetsregulatorerna inställda på 100 km/h trots att bussar inte får framföras fortare än 90 km/h. Det är anmärkningsvärt att man tillåter chaufförerna att bryta mot fartbegränsningarna.
Kan så tyckas - men vi ligger risigt till i jämförelse med Schenker Stinnes nått..... I deras fordon slipper man denna strypning. Det bara gungar till när bil och släp dundrar om busstackarn.

När började skolkort för Tranemo Kommun gälla FRÅN Borås? Nåväl killen går på Tranängsskolan och bor i Borås.

En liten passus till Svemicke: Jag är övertygad om att INTE företagsledningen läser bloggar. Eller så bryr man sig inte.
Facket läser definitivt INTE bloggar. Har man inkompetenta skyddsombud kvar så läser man inte bloggar.
Däremot lönar sig bruna tungor - det går att leda i bevis.


Idag kan jag fira att jag är en vanlig chaufför utan oavlönade bisysslor.
Jag kan också notera att jag lugnt kan ta bussen hem på långraster (delade tjänster) eftersom ALLA andra gör det, även dom som har lika eller längre än mig till jobbet. Det spar bensinpengar.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Enligt ett pressklipp skulle en svensk bedrivit ett träningsläger i USA -- det får bara den amerikanska staten göra i detta frihetens paradis på jorden. Prislapp: Döden!
Man skall akta sig för att bråka med världens största kolonialmakt.

Vi har nu fått se förnedrings-TV, tjuvtitta-TV, spy-TV och nu kommer tycka synd om barn TV med "Ensamma mamman-konceptet". Vad står i tur härnäst?

26 september 2007

Onsdagen den 26 september 2007

Idag är en annan dag



Vissa politiker i Marks kommun känner kraven från både Svenljunga & Tranemo kommuner om att låta busslinje 300, Marks pulsåder till Göteborg (se där kommer redan bypolitiken), hoppa över kommunens största ort Kinna där en majoritet av pendlarna börjar/slutar sin resa. Att inte låta busslinje 300 stanna i Kinna vore förödande för kollektivtrafiken i Mark och en rejält bakslag för miljö- och trafiksäkerhetsarbetet. Så låter en rejäl skitsnackare.
Alla, inklusive miljön, skulle må bra om man optimerar bussanvändingen. Det finns en utmärkt lokaltrafik mellan Kinna och Skene som ansluter till busslinje 300. Så resonemanget är rent bytänk och inget annat.

Jag åker idag runt i en buss med ett hyggligt glapp i styrningen, där blinkers inte blinkar - bara lyser och som läcker vatten, har En enda papperskorg för 52 sittande och 37 stående passagerare. Den saknar färdskrivare och var helt ostädad när jag tog den i morse. Dessutom hade den för låg nivå på kylvattnet. Med denna vagn bar det av till Länghem där vi fyller den med sittande OCH stående skolelever för att sedan på Riksväg 27 stå på in till Tranemo för att hinna kasta av ungarna vid de två skolorna samt tvärvända och dra iväg till Borås. Här är det ta mig fan inte snack om säkerhetsbälten och annat trams....här gäller det ekonomi och inte säkerhet.

I Borås ville Bussgodset lasta in en massa paket inne i bussen. Han åkte ut.....då dyker det upp ett lokalt skyddsombud som tyckte att det var väl inget att bråka om. Då gick raggen upp.... får skyddsombuden ingen fostran alls nu för tiden? Har dom aldrig lärt sig vad inre säkerhet betyder i ett fordon? Det blev inte ett snöre i bussen. Ringde till TFM och bad om en trafikanteckning. Man blir skakad.....

Sedan hade jag tänkt att redovisa lite pengar - kontoret obemannat.....

Kan undra om jag skall betraktas som trafikfarlig? Allmännfarlig var jag innan.

PS: Det är inte säkert det blir någon blogg i morgon. Vilotiden mellan pass 3 och pass 1 är bara 9 timmar. DS

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Del två: Flickan som lekte med elden - Påbörjad!

25 september 2007

Tisdagen den 25 september 2007

Informationen kring färdtjänsten är knapphändig. Upphandlingen är 'fryst' tills dom fallit i Länsrätten. Chaufförerna är varslade om uppsägning och några har redan fått nya jobb på annat håll. Om någon vecka skall man titta på en ny färdtjänstorganisation - vilket torde innebära att vissa rester av den forna färdtjänsten inte berörs av upphandlingen.

Reser du i vårt område med den svarta biljettmaskinen så kan du byta till ny linje inom 90 minuter + 15 minuter per zon du passerar. Returresa ingår inte om du reser över zongräns.

Sällskapsdjur reser kostnadsfritt med undantag för hund. Generellt sett måste man alltid köpa en separat biljett till hund vid resa hos Västtrafik. Hundar kan resa på områdesladdning för ungdom och enkelbiljett till ungdomspris. En laddning eller enkelbiljett gäller för upp till två hundar när de följer med en och samma person. Hundar kan inte resa på Fritidsladdning och hundar behöver inte betala särskild nattaxa eller expresstillägg. Alla hundar betalar samma pris oavsett hundens ålder eller storlek. Resenär med synskada får ta med sin ledarhund utan avgift liksom ledarhund under utbildning reser utan avgift fast dressören betalar vanlig taxa. Tjänstehund åker med utan avgift.
Resenär får inte medföra giftiga djur eller djur som kan vålla obehag. Pälsdjur skall placeras längst bak i bussen. Ledarhund och signalhund får vistas i främre delen av bussen. Djur får inte placeras på sittplatser. Resenär som medför hund skall hålla hunden kopplad. I varje buss får högst en hund färdas. Två hundar får dock medföras av en och samma resenär. I vissa bussar kan förbud mot medförande av hundar råda. Resenär skall ha uppsikt över medfört djur.

"Förare vägrat stanna när ungarna tryckte på stoppknappen vi varje hållplats" Sicken nyhet! Sisådär 50 år gammal. Vi har så varje dag. Jag stänger av ringsignalen. Vi vet i alla fall vart dom ska.

En mycket intressant information dyker upp i veckobrev 738. "Du som är timanställd och som kör i Svenljunga eller Tranemo skall veta att tankning och städning numera ingår i utlåningstillägget och ej längre är tidsatt." Med andra ord en liten lönesänkning även där.

Den ska få svenskarna att låta bilen stå - och istället resa kollektivt. I sin skuggbudget vill vänstern genomföra ett fyraårigt försök av klimattaxan i Skåne och Örebro län. Man vill överföra transporter från väg till kollektiva transportmedel och då är en avgiftsfri kollektivtrafik och en klimattaxa alldeles utmärkt medel att göra det på.

18 biljettkontrollanter, 2 ordningsvakter och 1 trafikledare från Göteborgs Spårvägare samlades vid åttatiden på Änggårdens hållplats, nära Botaniska trädgården. Otrevligt nära min gamla bohåla och definitivt inpå en av mina fd arbetsplatser. Det var dags för den första i en rad så kallade hållplatskontroller. Allt gick mycket fort. Kontrollanterna strömmade in genom samtliga dörrar på de 24 spårvagnarna som passerade platsen och bad att få se färdbevis. Sån tur att våra bussar "bara" har två dörrar. Det skall bli kul att se två trevliga kontrollanter strömma in där. Nåväl passagerarna som var utan färdbevis hade ingen möjlighet att smita av vagnen eller snabbt stämpla upp sina kort. Det gick inte heller att köpa SMS-biljett eftersom Spårvägen varit elaka och lagt in en fördröjning på SMS-bekräftelsen. Passagerare utan färdbevis tvingades kliva av direkt och man gjorde ID-kontroll och utdelade inbetalningskort på 800 kronor. De som gjort rätt för sig kunde strax därpå fortsätta med sina vagnar. För första gången kan vi få en pålitlig siffra över fuskåkningen.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Kära TV4+ - är det spyTV som är den nya grejen. Eller kommer Ni att ta till ännu spektakulärare grepp. Vi har redan förnedringsTV, PipingTomTV och nu SpyTV - skall bli spännande och se vad annonsörerna vill bli förknippade framöver.

Del ett: Män som hatar kvinnor är avklarad. Fan att man inte kan skriva på det viset. Där har man mycket att lära om både det ena och andra i hantverket att skriva en bok. Journalisthögskolan torde vara en död utväg.

24 september 2007

Måndagen den 24 september 2007

Bussolyckan


Idag kom en delrapport från den svåra bussolyckan utanför Uppsala. Det fanns ett antal bussbälten som fungerade dåligt säger haverikommissionen.
Då blev jag lite förvånad. Lever dessa människor i en egen glasbubbla och inte i verkligheten. Har dom ingen koll på hur många sekunder ett företagsamt skolbarn behöver för att göra ett bälte obrukbart. Och med tanke på systemet med upphandlingar och därmed resulterande neddragning av allt underhåll vore ett rent under om alla bälten vore i utmärkt kondition.
Att sedan ett antal personer fick sätta livet till är inget att skämta om och detta gör att sabotagen mot bussbälterna måste tas på ett helt annat allvar än vad som sker idag på sina håll.

De som avled hade omkommit med eller utan bälte säger man sedan? De hade så massiva skador. Men de överlevandes skador kan ha blivit allvarligare på grund av att de satt på ett säte med bälte som inte fungerade. Enligt haverikommissionen fanns inga tekniska fel på någon av olycksbussarna. Nu ska man analysera en rad andra tänkbara förklaringar som väder och väglag, följderna av att ena bussen strax före olyckan passerade en långtradare, trötthet hos förarna med mera.
Eftersom man i denna branschen betraktar 13,5 timmars ramtid som normalt och en arbetstid på 10 timmar som lönsam och att man regelmässigt (av krasst ekonomiska orsaker) tubbar på vilotiden är det väl många gånger mer regel än undantag att föraren INTE är utvilad.

Det var mörkt och halt. Busschaufförerna hade gått upp klockan tre på natten (och säkert allt annat än utvilade). Vi ska titta på bussföretagens säkerhetssystem och vad man krävt för säkerhetsnivå säger man från haverikommisionens sida. För mig låter det som ett dåligt skämt. Bussar kör med samma däck året runt och rulldäcken fram är absolut ingen höjdare i halt eller moddigt väglag. Det vet alla förare. Vadå säkerhetssystem? Vadå säkerhetsnivå? Här gäller: kör skiten eller gå hem.....

Chauffören som körde bussen från Uppsala har delgivits misstanke om brott i samband med olyckan. Hon misstänks för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Företaget som troligen sparat på underhållet på bussarna går fritt - Vägverket som inte skött vägunderhållet slipper bestraffning - för det är lättast att göra en chaufför till syndabok.

Polisutredningen kring olyckan är så gott som färdig. Om ungefär tre veckor väntas kammaråklagaren besluta om åtal ska väckas. Fy faan säger jag. Undersök branschen först!

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Söndagen den 23 september 2007

Vad man kan göra i en buss


Tänk om dagens skolelever lade ner lika mycket energi på skolarbetet - vilka A-barn det skulle bli. Nej istället offrar man sin energi på delar av följande lista:

Sparka på sätet framför dig. Om personen framför ber dig sluta, skyll på han bakom dig.
Var bussens clown. Tala så högt att alla andra samtal är omöjliga.
Håll tal för alla om växthuseffekten.
Åk inlines/skateboard i bussen. (förvisso förbjudet)
Testa alla brandsläckare.
När busschauffören ber dig visa busskort, vägra förstå varför.
Spotta tuggummi på golvet.
Spotta snus på golvet.
Fråga vart toaletten är.
Visa upp ICA-kort istället för busskort.
Be att få låna pengar av busschauffören.
Pruta.
Spela blind.
Spela döv.
Be chauffören byta radiokanal.
Insistera på att chauffören ska visa Dig sitt körkort.
Ta kort på busschauffören.
Betala med femtioöringar.
Betala med tusenlappar.
Skrik högt med jämna mellanrum.
Försök få igång en debatt om vägbulor.
När du skall visa busskort gå bara förbi. När chauffören säger till dig låstas halka.
Visa upp busskortet i en cirkelrörelse.
Tejpa fast busskortet på ett A4 och visa upp det.
Stirra som besatt på någon. Om personen tittar tillbaks på dig, spärra upp ögonen.
Visa busskortet med en pincett.
Det finns ytterligare massa varianter som då mer går ut på att skrota en buss och dom vill jag inte lära ut till dom som inte kan dom.


Inväntade en SAAB i ett vägkors i Mjöbäck. När den susande förbi hörde jag tydligt föraren mumla: Jag kör SAAB alltså kan jag flyga... Jag kör SAAB alltså kan jag flyga... Jag kör SAAB alltså kan jag flyga... Jag kör SAAB alltså kan jag flyga...

Jag har också fått lära mig att det saknas ett tillägg på min lönespecifikation: STRESSTILLÄGG. Så jag undrar under vilken rubrik det döljer sig? Någon som vet?

Nu skall de privata körskolorna, som är kommersiella, även ta hand om uppkörning & teoriprov istället för Vägverket eftersom staten inte vill anställa fler inspektörer för att korta väntetiderna. Charmerande idé i all sin enfald.

Sedan ska nu staten, i all välmening givetvis, bestämma vilka organisationer det är Okey att tillhöra och vilka som inte är Okey att tillhöra. Om Du då råkar gå med i fel organisation blir Du automatiskt kriminell, givetvis i all välmening.

Nu har vi fått en regering som säger sig värna miljön, men samtidigt fullkomligt struntar i samma miljö. Man anstänger sig inte ens för att få folk att åka kollektivt (vilket egentligen är rätt naturligt eftersom denna regerings synsätt är emot allt som är kollektivt).
Denna regeringen höjer både dieselskatten och fordonsskatten för bussar, utan att kollektivtrafiken kompenseras för de kostnader detta innebär (fast sedan kanske det bara var för bussar under en viss vikt som skatten förändrades??? Lite luddigt var det!). Det innebär att hundratals miljoner av regeringens miljösatsning kommer att betalas i form av försämringar för landets kollektivtrafik. Att regeringen för en kollektivtrafikfientlig politik är något alltför få känner till. Det är en kunskap fler måste hjälpa till att sprida.
Regeringen skatteväxlar genom att höja skatterna för kollektivtrafiken och sänka fordonsskatten för dieselbilar och höja reseavdraget för bilister som bor i regionerna kring landets tre största städer. Detta kommer att slå hårt mot kollektivtrafiken, som av många lyfts fram som en lösning på klimatfrågan.
Det finns bara tre sätt att betala höjningen av kollektivtrafikskatterna: höja biljettpriserna, dra in bussturer eller att länstrafikbolagens ägare, dvs. kommunerna och landstingen, skjuter till mer skattepengar. Varje buss måste ha en förare.

Bättre kollektivtrafik. Alla har rätt till en väl fungerande kollektivtrafik. Det är inte acceptabelt att det inte går att lita på pendeltrafiken på järnvägen. Så länge Banverkets upprustning inte är klar vill jag se om man inte i stället kan köra en utökad busstrafik och därmed öka kvaliteten. För att få en bättre pendeltrafik satsar vi från landstinget stora pengar. Pengarna används för att tidigarelägga utbyggnaden av dubbelspår med minst fyra år och till att förbättra och modernisera stationerna. Det är en stor och viktig satsning. Nu vill man se om det är möjligt att ytterligare påskynda detta arbete så att det blir klart tidigare genom att helt ersätta tågtrafiken med en utökad busstrafik. Vi måste göra mer för att få en bättre kollektivtrafik. Det verkar genomgående som om Banverket strular i HELA landet. Det är med andra ord INGET miljöalternativ - att åka pendeltåg.

******* Nått helt annat*****



Svenska Media skall undvika att berätta om hot mot svenska företag. På det viset hjälper man terroristerna enligt Svenskt Näringsliv. Jag har nog orsak att tro att den grundläggande oron bottnar i pengar. Man brukar alltid hamna där till slut. Samma Svenskt Näringsliv vill att arbetsmarknaden skall bli mer flexibel? Jag tror att man menar att folk bara skall arbeta då näringslivet vill. Om en verksamhet är beroende av att solen skiner är det flexibelt om folk bara arbetar när solen skiner och håller sig i beredskap tills nästa gång solen skiner. Superflexibelt. Man vill sudda ut begrepp som fast anställning och trygghet för de anställda. Den nuvarande inställningen till arbetslivets regelverk är skolan och medias fel. De har indoktinerat eleverna istället för att lära dom att tänka fritt. Man talar om de viktiga entreprenörerna, men inte ett ord om konsekvenserna av ett misslyckande.

När man bläddrar i en trycksak som 7häradsaffärer är det bara positiva saker som skrivs och det är bra. Dock inte ett pip om logistikens betydelse. Inte en rad om transport av människor. Inte en rad om betydelsen av dessa transporter för att få verksamheter att ticka och gå.

Nu skall även Göteborgsregionen bli digitaliserad när det gäller TV och det intressanta med det är att man med reformen utesluter alla personer med skulder hos fogden som TV-tittare. Det blir ett A- och B-lag. Dom som kan och dom som inte får se TV. Public Service i all ära, men när man överlåter sändningsrätten till företag som måste tjäna pengar blir det lite snett. Att man sedan dessutom måste betala avgift för en obrukbar TV blir det ännu skevare. Svenska staten - inte folket - är specialliserade på att ta betalt utan att leverera. För övrigt går inte ens hela mottagaravgiften till Radio & TV. Statskassan lägger även här beslag på en försvarlig del.
Inte för att jag ser på Bingolotto, men kommersiella TV4 flyttar programmet från sin "fria" kanal till en av sina betalkanaler. Allt för att suga ut mer pengar ur ett program som skall ragga pengar till föreningslivet. Snacka om dubbel dubbelmoral.

Han är 50 år gammal. Född i Umeå men Stockholmare sedan 1977. Han arbetade på TT, Tidningarnas Telegrambyrå, mellan 1977 och 1999. 1995 var han med och startade stiftelsen Expo som ger ut tidningen med samma namn. En tidning mot rasistiska, antisemitiska, högerextrema och totalitära rörelser i samhället". Där har han arbetat heltid sedan han slutade på TT. Tidningen startade 1995 när sju människor mördats av nazister. Stieg Larsson har skrivit flera böcker om svensk högerextremism. Han skrev tre böcker innan han ens gick till ett förlag och han påstår att han skrev dom för skojs skull. Och först i tredje boken går alla trådar ihop och man förstår vad som hänt. Men alla böcker är avslutade historier. Han skrev tre böcker för att det roade honom att avsluta storyn.
Där har vi Stieg Larsson & hans Milleniumserie i ett nötskal. Anta utmaningen om Du vågar.
I början av oktober 2004 gjorde Stieg Larsson stor succé på den internationella bokmässan i Frankfurt. Ryktet hade börjat snurra på detta världens största bokspektakel om hans tre kommande kriminalromaner och högstbjudande tyska och norska bokförlag köpte rättigheterna på auktion långt innan böckerna ens var utgivna i Sverige. Samtidigt började en budgivning mellan svenska produktionsbolag om vem som skulle få optionsavtal på film- och tv-rättigheterna. En månad senare var Stieg Larsson död. Sannolikt hann han misstänka att något stort var i görningen i denna märkliga sannsaga. Men när han oväntat föll ihop på eftermiddagen den 9 november och dog av en hjärtattack på tidningen Expos redaktion, visste fortfarande ingen vilket genomslag hans författarskap skulle komma att få.

LÅNAT FRÅN BLOGGAR
"Från det ena till det andra så är alla mina Stieg Larsson böcker slut = (Känns så tragiskt att det inte finns mer att läsa. Har varit fastnaglad i dessa böcker under en längre tid nu, och när det tar slut så känns det så vemodigt. Man hade velat få veta mer om hur det gick efteråt, men det kommer aldrig att hända. Kan tänka mig att Stieg fått många svenskar att sträckläsa efter det att dessa böcker kom ut, och lika många sörjer nog att han inte finns längre och inte kan skriva fler. Tack Stieg för tre helt oförglömliga böcker i alla fall!

"Stieg Larsson är ingen att utveckla en allergi mot. Tvärt om, den första boken , Män som hatar kvinnor, var så beroendeframkallande att jag var tvungen att bära hem de andra två. Intelligent intrig, komplexa personbeskrivningar och ett bra språk. Med andra ord ett mycket gott hantverk. Synd bara att vi inte kan se fram mot fler böcker, Stieg Larsson har ju lagt pipen i vädret.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Ibland blir man förvånad och förfärad över vissa personers tilltag för att få vara i ramljuset. Någon "kändis" bloggar om sin mans penis. Andra om annat som vi förr tyckte hörde till privatlivet. Idag är tydligen underlivet offentligt. Vad som är vitsen med detta fattar jag inte. Sexuell perversion?

23 september 2007

Lördagen den 22 september 2007

Spretigt


Efter att ha läst Åke Edwardsons bok med Erik Winter vet jag i alla fall vad jag ska undvika i framtiden, eftersom den ger mig signaler att undvika den typen av skrivsätt som jag på alla sätt känner att jag vill undvika att läsa igen. Genom att undvika att läsa den typen av skrivsätt så undviker jag otrevliga upprepningar in absurdum.
Jag tror att jag gjort mig förstådd.
Så nu skall jag läsa igenom Milleniumserien med Stieg Larsson - och vilken "raketstart" jag fick där! Nåväl - jag har alla tre böckerna i min hand så det är bara att njuta av tillvaron så länge det går. Skall passa på att tacka en viss lärarinna för tipset också.

Man kan undra vad man trodde sig vinna på Västtrafik genom att tiga om det stora budgetunderskottet. Att det skulle komma fram förr eller senare torde väl ändå alla inblandade förstått. I så fall hade det väl varit bättre att ta tag i ekonomin i ett så tidigt stadium som möjligt och inte så sent som möjligt. Finns det anledning att tro att partilojaliteter ligger och skvalpar i bakgrunden? Om VD för Västtrafik var ovetande så är han troligen en rätt inkompetent VD.
Mitt i denna ekonomiska soppa föreslås pensionärsrabatt på bussarna i hela regionen för att locka pigga pensionärer att ställa bilen och ta bussen.

Rondellen vid Daltorp i Borås byggs i rask takt och stör busstrafiken, medan reparationen av bron vid Lindåsabäcken åter är flyttad till den osäkra framtiden.

När det gäller upphandlingen av färdtjänsten, som BL förlorade, så har vår trafikchef försökt att förstå hur i h-te man har lyckats tota ihop den nu aktuella tilldelningen eller hur man ens har kunnat gå till ett avslut. För mig har man (i en torktumlare) blandat ihop äpplen, päron, rostfria skruvar och en.....gammal generator från en Saab 82:a och sedan lyckats få någons sorts klarhet i dyngan man plockat ut...Om man som anbudsskrivare säger att man skall utvärdera alla äpplena för sig, alla rostfria skruvar för sig...osv så får man skylla sig själv om någon inte gillar att man inte gör just så. Det som möjligen är mer beklämmande är att kunskapen och kompetensen om upphandlingar rent generellt är så dålig hos såväl kommunala bolag som hos kommunala förvaltningar.

Eftersom BL förlorade färdtjänstupphandlingen så har man nu varslat 42 chaufförer om uppsägning. Det vill säga de som inte vill köra vanlig buss och de som saknade busskort. Om någon av dessa väljer att arbeta för den nya arbetsgivaren, Göteborgs Buss AB, får de sämre anställningsvillkor än de har idag eftersom Göteborgs Buss har sitt avtal med Svenska Transportarbetareförbundet. Med andra ord så låg en stor del av besparingen i detta anbudet på förarkostnaderna.

Ett tydligt exempel på att glesbygdsutvecklingen börjar nå in i våra mindre städer hittade jag när det stod att läsa om en biograf som blev ombyggd till fyra trevliga lägenheter. Det är självklart att en biograf som inte längre drar till sig publik skall avlägsnas, men det är samtidigt ett tecken på nedmontering av de mindre orterna. Lika illa är det när man läser om att försäljning av kommunala skolor har blivit en affärsidé. Att sälja dom till 'underpris' är lite grädde på moset. Så om en tid kommer även de mindre städerna och våra tätorter att vara offer för den pågående infrastrukturomvandlingen och detta påverkar i sin tur kollektivtrafiken utanför de stora storstadsregionerna och dess underlag och berättigande att få finnas. Lägger man till detta skillnaden mellan 21 och 4 poliser i Gislaved blir trenden inte otydligare i vart fall. Samtidigt blir det inga heltidspoliser i varesig Tranemo eller Svenljunga framöver.
Eftersom vi dessutom sparat bort en massa järnvägsspår genom att avstå från underhållet sätter även sådant stopp för de mindre samhällenas överlevnad. Nu är det inte bara järnvägsunderhåll som blivit en budgetregleringspost utan även vägunderhåll. Åter till begreppet orsak ger verkan. Privatfinansiering av vägnätet har blivit vanligare. Vägavgifter är inte långt borta och ytterligare en spik i kistan för landsbygden. Det var visst 75 mil järnväg som skall läggas ner i denna omgången. Hur många det blir nästa gång får vi veta då.

STÖLD från Farbror-Sid
Den är så fruktansvärt träffsäkert bra
Empati...gick upp bredvid 2 personer vid lasarettet, råkade höra lite av samtalet. -Hej! Det var längsen! Hur är läget... har du fikat här eller? -Hej, njae, kom från läkaren, det är väl sådär. De säger att jag har cancer... -Jasså ja ja, men det brukar lösa sig, sånt där. Förresten jag har köpt en ny husbil! Du vet jag och frugan måste bara komma ut lite i höst, vår Thailandsresa var lite jobbig, och jag...

Jag vet inte hur många som reflekterat över saken, men det har blivit tydligre på senare tid att skatterelaterade ärenden går före det mesta och att man i skatteärenden är skyldig till motsatsen är bevisad. Nu kan man dessutom bli dömd i EFTERHAND enligt någon § som till EFTER händelsen. Grundlagsskydd gäller inte om man misstänker att det finns skattepengar att hämta.
Våran "normala" lagstiftning hävdar ännu att man är oskyldig tills dom fallit - i alla skattemål är Du skyldig tills Du ensam mot staten lyckats bevisa att Du är oskyldig.
I fallet med "vissa" teckningar i såväl Danmark som här så skall vi ändra såväl tryckfrihet som yttrandefrihet för att tillfredställa EN invandrargrupp. Frågan blir vad som händer om alla de övriga grupperna också börjar kräva anpassning till deras religioner, seder & bruk. Den mest intressanta frågan blir i det läget vad som händer när två eller flera invandargruppers krav kommer i konflikt med varandra?
Skall vi har flera typer av lagstiftning anpassade till olika grupper? Skall vi ha Sharia-lagstiftning vid sidan av Svensk Lagstiftning?
Det kan bli lite knöligt till sist om vi inte sätter ner foten i tid.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

22 september 2007

Fredagen den 21 september 2007

Inget kul


Nu ska jag ägna mig åt navelskåderi och självömkan en liten stund. Det kan vara förlösande ibland. Jag körde alltså en tjänst med rast i Svenljunga strax före middagstid och gick upp till (som jag trodde) vårt kombinerade kontor och fikarum. Jag blev rejält besviken. Nu var det mest kontor och väldigt lite fikarum i mina ögon. Man kunde riktigt känna att man kom och störde. Det pågick något som jag absolut inte hade med att göra, även om ingen sa åt mig att avlägsna mig. Men allt samtalet dog ut, alla stolar stod på bordskivorna och jag kunde utan svårighet konstatera att rökförbudet INTE gäller chefer. Jag hade en 45 minuter lång rast och under den tiden låg allt arbete i lokalen bokstavligt talat nere.
Jag hade blivit "varnad" tidigare på dagen av en kollega som undrade vad som var på gång... Något jag inte hade den minsta aning om! Jag har ju fått sparken från den avdelningen för länge sedan och jag saknar det inte.

Man hade tydligen installerat en ny dator med nya funktioner och det hade jag absolut inte med det att göra vilket tydligt demonstrerades.

Att som lök på laxen sedan få veta att alla förare är idioter och att man själv håller på att bli en av dessa idioter kändes nästan som en komplimang. Fast jag blir lite oroad av chefspersoner som betraktar sina underlydande som idioter. Fast det kan ju vara en ny branschstandard. Man lyssnar ändå inte på personer som betraktar en som idiot.
Ett exempel på vilka idioter vi förare är: Om man t ex sätter rastens sluttid = bussens avgångstid så är det meningen att man skall gå ut på rasten och göra klart och lasta. Det kan väl vilken idiot som helst räkna ut?

Inställningen ovan ligger ju väl i linje med en annan trend. Snickra Din egen likkista. En slöjdlärare har kommit fram till denna smarta idé. Nu finns det givetvis en massa regler kring även en likkista, vem trodde något annat - vi är ju i Sverige. För sisådär 150 år sedan var vi ett bondesamhälle och då snickrade man kistorna själva - idag är det "storindustri" som tjänar rejäla pengar på döden.

Apropå döden så tycker jag att Systembolagets placering i Svenljunga är en direkt trafikfara. Ingen har fattat vad märket stoppförbud innebär och folk springer som yra höns i den mest trafikerade korsningen i hela samhället. Där spriten går in går vettet ut heter det ju, men i detta fallet har ju spriten inte ens hunnit in innan vettet gick hem.

Vägverket Produktion demonstrerade för övrigt en ny trafikfarlig parkering mitt i Kilarondellen. Den vittnade om hög omtanke om sig själv och ingen omtanke om sin nästa.

Detta med hållplatsutrop som är på G skall bli intressant. Jag är nyfiken på vilken ljudnivå utropen skall ligga för att överrösta alla dessa MP3-spelare. Idag hänger dom på såväl gammal som ung.

TÄNK VAD LITE SAMARBETE I TRAFIKEN KAN FÖRÄNDRA EN SITUATION TILL NÅGOT POSITIVT! Tack till Sussi denna gång. Ingen annan förare glömd. Hon råkade förgylla min fredag.

Att det skulle bli fler poliser i Svenljunga var det väl ingen som trodde på - hoppas jag, för i så fall har man dålig koll på verkligheten. Pengar styr inte önskemål och polisens verksamhet är numera bara en budgetregleringspost. Verksamheten är sedan länge koncentrerad till Göteborg, men lite utposter i Borås och Ulricehamn.
Jag läste eller hörde att det funnits 21 poliser i Gislaved i yttre tjänst en gång i tiden. Nu var dom 4. Det är väl ändå siffror som mer speglar verkligheten än fagert tal.

28 arbetsdagar kvar för Bussgodset i nuvarande regi......sedan frågetecken? Vem vet. Vi kanske slipper att hantera gods oavlönat. Vi har aldrig fått mer i "påsen" för allt extraarbete vi gör i jämförelse med stadsbussförarna. Snarare så är det tvärt om.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Att Radio7 sprider alkoholreklam är väl ingen nyhet. Däremot var det en nyhet hur stor roll den katolska kyrkan har haft i att sprida vinet över världen. Snacka om massiv marknadsföring.

20 september 2007

Torsdagen den 20 september 2007

SU igen


Har vi klippkort på SU tro? Man börjar undra!

De där utländska lastbilarna har då inte någon inbyggd hastighetsbegränsare. Där går det undan som bara den. En bra bit över 100 km/tim kommer dom dundrande på motorvägen. Byter fil gör dom och ve den som råkar befinna sig på fel ställe.

Bråka mer på jobbet står det med stora bokstäver! Men visst är det skönt när alla är överens och gruppen känns som en enda stor familj. Allt flyter på i invanda hjulspår. Och så kommer JAG och bråkar och brôtar och stör ordningen. Men utan bråk blir det ingen kreativitet. Det är oenigheten som är den goda dispyten. Blir man utmanad i sin uppfattning så tvingas man att tänka om. Det är faktiskt så att när någon vågar gå före och stå för vad hon/han tycker och tänker kommer andra att följa efter och så är hjulen igång. För föreställningen om att alla alltid skall dra åt samma håll skapar ingen utveckling, snarare avveckling. En förutsättning är dock att det finns lite svängrum och lite dj... anamma och inte bara tystnad. En kollega till "dra åt samma håll" heter "konsensus" och är bland annat ett begrepp inom facken och allt som hör ihop med kollektivism.
Nå den som både 'röjer' och lyssnar har en hygglig balans. Förr körde man med begreppet "brainstoming"...nu har det moderniserats.

Vägen är livsfarlig! Det vet väl jag som kör den varje dag. Så tycker också föräldrarna i Åsalund. Föräldrarna i Åsakund vill att vägen från Kilabro förbi Åsalund och fram till skolan i Hillared klassas som särskilt trafikfarlig för då får alla barn utmed vägen rätt till skolskjuts. Det går bara inte att barnen ska cykla på den här vägen säger föräldrarna och jag är beredd att hålla med. Att möta en fjärdeklassare på cykel med en stor buss på den smala vägen är inget drömsenario precis. Barnen upplever timmerbilarna som värst. Våra bussar är då ALDRIG fulla när vi kör in mot Hillared så där kunde barnen lätt få plats.

Familjen bor längst upp på Södermalm i Mölndal. Avståndet från hemmet till närmsta busshållplats är cirka 400 meter, men den råkar ligga i Göteborg. Där gäller givetvis inte det busskort som gäller för gymnasister i Mölndal. Enligt de busskortsregler som tillämpas i Mölndal får barn som går i skolan i Mölndal ett busskort som bara gäller i Mölndal. Närmaste busshållplats i Mölndals ligger cirka 1 300 meter från Södermalm. Det går inte att lösa problemet genom att "fylla på" Zophias Mölndals-kort. Det kan däremot föräldrar inom Göteborg göra så att kortet gäller över kommungränserna. Så det enda alternativet är det dyraste, nämligen ett vanligt månadskort mellan Göteborg och Mölndal (för en hållplats). Man kan ju tycka att det är rimligt att barn ska kunna åka buss från närmsta hållplats till skolan med det busskort de erhållit från skolan. Om hållplatser anses ligga inom eller utanför gränserna och hur kommunerna sinsemellan hanterar den frågan ska inte drabba skolungdomarna. Spårvagnarna och bussarna är gemensama för hela regionen och detta bytänkande gagnar knappast resandet med kollektivtrafik. Det är korkat att det inte går att lösa problemet omgående. Frågan om busskort med sträckning till Göteborg togs upp vid senaste mötet med gymnasienämnden i Mölndal. Där ansåg man att Västtrafiks regler inte medger uppgradering av terminskorten. Nu skall detta undersökas varefter frågan åter hamnar på gymnasienämndens bord. Kan man misstänka att det mer handlar om kronor och öre än om service.

Man har anledning att tro att eftersom nuvarande regering är bilfientlig borde den vara för kollektivtrafik? Ack nej så är dessvärre inte fallet. Man höjer kostnaderna även för kollektiva lösningar. Visst ska vi minska på utsläppen av koldioxid - och kollektivtrafiken hjälper mer än gärna till. Det går minst 52 bilister på en buss. Men vad händer - ingenting. Man får 10.000:-- om man köper en ny så kallade miljöbil (bara ordet verkar fel). Men miljöbränsle till bussar beskattas stenhårt och det saknas långsiktighet. Det skall löna sig att åka kollektivt till jobbet - varför inte en statlig rabatt på månadskortet /årskortet? Resultatet blir mindre utsläpp, färre dödsoffer i trafiken och större framkomlighet på vägarna.

Dom säger att "chefen" är sjukskriven. Jag hade ingen aning... ! Borde jag....?
Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

19 september 2007

Onsdagen den 19 september 2007

Något att fundera på



Varför kommer pizzan fram snabbare till kunden, än ambulansen till patienten? Kan problemet göras tydligare mellan offentliga tjänster som betalas vi skatten och privata tjänster Du betalar för direkt.

Läs gärna vår trafikchefs underhållande kommentar angående upphandlingen av färdtjänsten. Tyvärr besvarar den frågan hur man i förväg värderar en ännu ej utförd tjänst - man gör det inte.....endast priset avgör. Det görs tydligen ingen kvalitetsbedömning.
Men å andra sidan kan det vara bra med lite nytt blod också - trots offrad anställningstrygghet och att man i princip inte tagit hänsyn till brukaren. Det ger ett uppfriskande tillskott till utbudet. Bara synd att det måste gå ut över dessa oskyldiga grupper - med det ligger i konkurrensens natur dessvärre. Den tar i princip inga andra hänsyn än priset och inte de kostnader som uppstår runt omkring ett byte av entreprenör. Intressant fenomen det där. Sedan uppstår en annan fråga framöver. Ponera att GB är dyrare på en viss typ av tjänst och kompenserar sig med att överutnyttja den delen - hur var då prislappen på anbudet?
Jag tycker mig ständigt se förändringar i innehållet när avtalet väl är i hamn. Allt i syfte att lyfta upp det verkliga priset och inte det i offerten - som nog mer var lockpris..... Det finns många sätt att räkna kronor och öre på - det är i alla fall tvärsäkert.
Tvärsäkert är också att BL nu överklagar upphandlingsbeslutet. Enligt en utvärdering som presenterats för gatunämnden var BL något sämre än de övriga anbudsgivarna när det gäller kvalitet.
Det finns en otrevlig parallell till detta med kund /förare-relationen. På flera håll har personer rånat äldre genom att utge sig vara från hemtjänsten. Med detta menar jag att vissa förtroendeuppdrag missbrukas å det grövsta och att den hjälpbehövande inte är intresserad av att en massa OLIKA personer ränner in och ut i deras liv.

För 450 000 kronors skillnad är Borås stad beredd att slänga ut 40 personer i arbetslöshet. Det bidrar inte till någon utveckling för staden, säger BL upprört. Detta är väl inte helt sanningsenligt. Hur många av dessa får t ex gå över till GB? I stridens hetta är tydligen alla överdrifter tillåtna

Händelsen med den drogpåverkade BL-föraren har fått BL:s styrelse att beslutade att arbetsledarna ska få en vidareutbildning så att de i ett tidigt skede ska upptäcka om någon är påverkad. Kanske dagliga drogtester av 350 förare vore bra? fast orealistiskt och svindyrt. Styrelsen ser allvarligt på det inträffade och säger att företaget nu ökar sina insatser. Sedan tidigare drog- och alkoholtestas alla förare som anställs av BL. De flesta får blåsa varje dag och var tionde drogtestas varje år slumpmässigt. Kommunfullmäktige i Borås har beslutat om alkolås i alla nya bussar. Men i en skrivelse till kommunen föreslår BL istället att förarna blåser i en centralt placerad testutrustning varje gång de går på ett pass.
Mycket skall man höra innan öronen ramlar av.... Centralt placerad testutrustning????? Skall det blåsas på fritid eller skall det ske på arbetstid???

Insatserna mot fuskåkare i kollektivtrafiken i Göteborg med omnejd skall ökas. Västtrafiks nya grepp är att upp till femton kontrollanter samtidigt äntrar en och samma buss eller spårvagn och på max en minut undersöker samtliga passagerares biljetter. Västtrafik gissar att fuskåkandet i regionen innebär cirka 40 miljoner kronor per år i uteblivna intäkter. Den nya metoden med snabbräder införs i slutet av september. Gruppen kontrollanter ökar från 40 till 45, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.
Det skall bli intressant att se 10 kontrollanter borda linje 303 vid middagstid. Dom är garanterat klara inom 60 sekunder.
Nu har Göteborg en hyggligt billig kollektivtrafik och man har dessutom sänkt priserna och ändå väljer en större grupp att inte betala. Snacka om attitydförändring. Frågan är om det skulle vara praktiskt möjligt att hela kostnaden går via skattsedeln och att de 45 kontrollanterna istället blir 45 ordningmän och ordningskvinnor. Om man dessutom satte ännu tuffare prioritering för kollektivtrafikens framkomlighet så fick bilisterna nått att grunna på.

Jag läser en insändare om gång- och cykelbana och då slår det mig hur farlig R27 är för dessa grupper. Det är faktiskt förenat med livsfara att gå eller cykla på alla delar av nuvarande R27. Där har VägVerket ett viktigt jobb framför sig.

På annat ställe skrivs det om glesbygdens brist på respekt för vad beslutas uti hufvudstaden. Avståndet mellan teori och verklighet har ökat och med handen på plånboken gäller verkligheten. Ämnet just nu är rovdjur, men det har varit uppe helt andra spörsmål tidigare där djup oenighet rått mellan makten och realiteterna.

Regeringens klimatpaket skall dra in tre miljarder till statskassan och det är jämt precis det enda det är ämnat att åstadkomma. Någon positiv påverkan på klimatet lär det inte åstadkomma. Däremot skruvas priset på kollektivtrafik upp ett snäpp till. Det är miljöpåverkan - fast åt fel håll.

Jag har en seriös fundering. När jag ser vissa damers, unga som äldres, klädval kan jag inte låta bli att undra om det är samma kaos i huvudet som det är i kläderna.

Internetbanken har dataavbrott - skitkul.....

Bli inte långtidssjukskriven, det är ingen idé Du får jobba i alla fall - tills Du stupar.

Det har varit mycket snack och skriverier om någon profet och synpunkter hit och dit. Jag tror ju inte att denna typen av skriverier gagnar varesig ursvensken eller islam. Istället för integrering skapas nya klyftor.
Läste en debattartikel av någon Imam (jag tror det är någon slags präst) från Göteborg och blev orolig. Vi som tagit emot dessa flyktingar förväntas samtidigt vara fullständigt kunniga om islam och dess regelverk. Inte riktigt min bag alltså.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Kontorstjänsten kördes av Boråsförare....???

Varit på "byggda" och betittat en dubbel carport - inga kommentarer!

18 september 2007

Tisdagen den 18 september 2007

Upphandling med mera



Det kom ett brev:
"Hej, jag tror inte det blir sämre då GB tar över, varför skulle det bli så? Blev det sämre då BL tog över all trafik från Swebus 1995? Blev det sämre då Linjebuss tog över servicelinjer efter BL? Det målas upp skräckscenarior i tidningar, vid varje nyvunnen/förlorad upphandling, ivrigt underblåsta av journalister. Vill BL's bussförare gå över till GB, så blir det inte stor förändring för de resande. Vill de inte det, på grund av förmåner/ anställningstrygghet/ tjänsteår, så kommer det ett antal andra kunniga bussförare att ta över. Jag tror inte att vi får se några Göteborgare som pendlar, utan det kommer att bli lokala duktiga förare. Positivt för oss bussförare är att det kommer ett nytt bussföretag till Sjuhärad, vi får flera olika arbetsgivare. Fler valmöjligheter att välja företag eller typ av körning, vilket är bra. Ett dominerande företag är aldrig bra. Och det är inte bra som det utvecklats sedan 1995. Om vi ser till varje enskild bussförare."

Jag är böjd att hålla med. Min föregående fundering har sin grund i att äldre och handikappade, som är i beroendeställning, i allmänhet inte uppskattar förändringar då det rubbar deras tillvaro. Det var alltså ingen omsorg om BL. Möjligen en omsorg om relationen Förare / Kunder.

Den andra sidan av myntet berörs inte heller och det är anställningstryggheten. Nu kan jag inte åldern på dessa 30 - 40 förare som berörs, men om det finns ett antal 50-plusare så finns en risk att deras yrkesliv tar ett hastigt slut. Arbetsmarknaden må vara god, men inte för 50+. Det vet jag...

Dom kanske ska bli sina egna damer och herrar. IHM erbjuder ett seminarium för en nätt rund summa: Inspireras av framgångsrika entreprenörer som har växt genom att tro på och leva efter sin affärsidé.
Fast Bill Clinton toppar nog ligan med 10 900:--/biljetten för sin föreläsning.


Det finns tydligen ett antal nyare bilmodeller som inte har automatiskt halvljus och vars förare inte automatiskt slår på det. Nu på hösten är det lite lurigt.

Det förekommer tydligen ett antal mer eller mer seriösa projekt för att rädda landsbygden. På något håll skall en kärleksmässa rädda den bygden. Resultatet lär då komma ungefär 9-12 månader senare.
Andra idéer är att sätta in JackVegas maskiner i bussar som går på glesbygdslinjer för att höja antalet resande och samtidigt få ett rejält driftstillskott. En idé för linje 303 till exempel. Den saknar definitivt resande.

Apropå de stackars lastbilsförarna som själva tyckte att dom var dåliga föredömen i trafiken med dålig respekt för vilotider med mera så är vi inte en bit bättre. BL har just uppfunnit ett nytt och konstruktivt sätt att räkna tid.
Tid räknas från det man kör i trafik från starthållplatsen tills dess man avslutar dagen vid ändhållplatsen. Tiden som åtgår för att plocka fram en buss, göra den klar och köra den till utgångspunkten räknas inte, ej heller tiden efter avslutade turer för dagen såsom tankning, städning mm. Den tiden utgår istället som en klumptid vilket gör att man kan tänja dagen med cirka en timma. Visst är det innovativt.
Det är för detta inovativa o kreativa tänkande vi betalar fackavgifter.
Hur en timanställd skall redovisa sin tid är det ingen som klargjort eftersom hela tänkesättet förutsätter regelbunden schemakörning.
Å andra sidan hade vi att välja mellan pest och kolera: Alla tjänster delade eller denna varianten. Två ytterligheter mot varandra. Nå denna ytterligheten är att föredra - men några exemplariska yrkesförare är vi inte.

Förvisso har vi en del delade tjänster kvar och då uppstår ett annat intressant fenomen. De som bor på orten tar helt sonika bussen hem och kan koppla av i hemmiljö, med bussen utanför dörren. Dylik lyx kan av naturliga skäl inte pendlaren få och inte heller lokaler som skulle kompensera denna brist. Jämför detta med toaletterna.
Skillnaden blir att ortsbon är betydligt trafiksäkrare på sitt andra pass än pendlaren.

Toaletter vid pausplatsen är det inte bara BL som skiter i (ursäkta vitsen) utan även andra och större bolag. Att det står inskrivet i ett kollektivavtal är inte detsamma som att det skall efterlevas - speciellt som ingen ser till att det verkligen efterlevs.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Måndagen den 17 september 2007

Faktum


De hemlösa i Göteborg ger ut tidningen faktum. Där står det att läsa! "Lyckost! Du tillhör majoriteten av den svenska befolkningen med ett eget hem." Tänkvärt!

Regnvåta löv = höst & skithalt = reflexer.


Ett stort tack till ALLA de som använder en ficklampa för att synas på hållplatsen. Ni syns jättebra redan på håll. Däremot verkar inte utfartsregeln gälla utanför tätorter, vilket är beklagligt.

Det kom ett brev
"Hej Mr Banco
Underhållande läsning för mig som relativt ofta åker med bussarna och ser de saker du tar upp. Dock så har kanske dessa flickor rätt om utebliven buss. Jag har ibland fått svaret att vissa turer ej finns till Svenljunga av datorn. Jag ringde Västtrafik som sa nej den linjen fanns ej. Därefter sa jag att jag har den tryckta listan framför mig och där står att linjen finns. Då ber de att få återkomma. De återkom efter LÅNG tid och då fanns linjen. Jag börjar tro att man inte vill ha resenärer. Är det så att våra ungdomar sköter sig gott in mot staden och hem? Frågar jag som nattvandrar och tycker att det blivit lugnare än tidigare år. Lycka till med bloggandet!"

På detta vill JAG svara att merparten av ungdomarna är mycket skötsamma, men att det alltid finns en klick som "utmärker" sig - tyvärr.

En vanlig dag förvandlar bilpendlarna ungefär 117000 liter bensin till koldioxid i Sjuhärad. Tänk om fler kunde ställa bilen.

På radion sa dom att 1/3 av lastbilsförarna inte var några föredömliga yrkesförare. De bröt mot såväl vilotiden som hastighetsbegränsningar för att vara beställare och arbetsgivare till lags. Men det är ju så det blir när Kung Pengar får härska utan motvikt.
Beställarna pressar åkerierna som i sin tur pressar förarna. Med koncept som t ex "Just-In Time" för att slippa hålla eget lager åstadkommer man denna typ av effekter. Åkaren vill ju att lastbilarna skall rulla betalda kilometer praktiskt taget hela dygnet och ju snabbare dom går ju fler kilometrar blir det.

Vi har hos oss en fd Tranemoförare som är anställd för en som ofrivilligt blev långledig ett år. Nu skall den långledige börja igen och då hamnar han hos oss eftersom hans ersättare är hos oss. I Tranemo finns ingen plats för honom längre, fast han var anställd där ursprungligen.
Jag funderade på att byta till Tranemo - men där fanns ingen lucka....

Det är tydligen lite problematiskt att invänta Älvseredsbussen inför avgången från Svenljunga 07:40. Jag har mött linje 360 flera gånger vid Teaterbiografen (och då har jag piskat min Älvseredstur rejält).

LB satt och körde vår kontorstjänst idag minsann. Antar att kontoret var obemannat idag då.... Det var ingen där när jag gick hem i alla fall.

Hajen skulle konstra i morse. Den hade väl vaknat på fel sida. Fick stängt av och sätt på den TVÅ gånger innan den bootade om och uppförde sig "normalt".

Upphandlingen av Färdtjänsten börjar lida mot sitt slut och cirka 40 förare står snart utan jobb sägs det. BL väntas varsla rätt snart. Dessutom blir det ett antal färdtjänstfordon över av okänd kvalitet. Ibland kan man undra vart kunden passar in i dessa upphandlingar. Tas det överhuvud taget hänsyn till kunden? Jag får ett bestämt intryck av att Kung PENGAR styr även här och sedan får det bli det de blir. Men om nu t ex Göteborg Buss får uppdraget hoppas jag att dom inte tänkt sig att utgå från Göteborg med Göteborgsbaserade förare. Det vore en gigantisk miljöförstöring att ha en massa färdtjänstfordon som skall pendla mellan Borås och Göteborg med förare som har noll lokalkännedom varje dag.
Hur man sedan jämför kvalitet på en tjänst innan den ens är utförd är för mig en gåta.
Frågan är om en sådan här typ av service skall upphandlas i konkurrens över huvudtaget med tanke på vilken typ av kunder som är beroende av den. Dom kräver pålitlighet och kontinuitet och det åstadkommer man inte på detta sättet. Nu vurmar jag inte för BL utan just för kunderna. Det kommer att bli strul framöver och det gillar dom inte. Dom saknar dessutom möjlighet till alternativ så dom sitter där dom sitter, vilket är beklagligt. Vi får väl hoppas att Göteborgs Buss tar över de 40 förarna och på så sätt bibehåller kontinuiteten. Dom kan ju varje enskild kunds behov utantill redan. Att man sedan har sina fordon i Borås är väl en självklarhet med tanke på den miljöpolitik som staden säger sig bedriva.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

16 september 2007

Lördagen den 15 september 2007

Sjukhus


Som rökare är Du idag INTE välkommen till vården ens som patient. Skall Du envisas med att röka får Du vara beredd på att dö utan att svensk sjukvård ingriper. Självförvållat är svaret. Den svenska sjukvården vill vara en förebild i hälsofrågor och den främsta uppgiften är just att befrämja hälsa och förebygga ohälsa och det innebär att vi bara accepterar rökfria patienter. Patienter och besökare GARANTERAS en miljö helt fri från tobaksrök. Vår personal röker inte.

"Alkotester och drogtester dagligen är givetvis att föredra i dagsläget, gärna flera gånger per dag. Bussförare är ju ett opålitligt släkte, det vet ju alla, och det är ju ett under att det knappt händer några olyckor med så många alkolister och knarkare som kör omkring i bussar i trafiken. Det har jag hört av alla andra. Dom borde faktiskt övervakas dygnet runt så dom inte hittar på mer dumheter.
För övrigt får knappt var tionde svensk missbrukare någon form av vård, så i praktiken finns inget intresse av att bota dessa patienter. Det förutsätter givetvis att bruket av narkotika är en sjukdom...."

Att trafikförsäkringen fått en 32%ig skatt har väl inte undgått någon. Det som kan vara av intresse är att denna nya pålaga på trafiken inte går till trafiken utan till helt andra ändamål, styrda av politiska hänsyn och inte trafiksäkerhet. Kan detta månne vara ytterligare ett skäl att parkera bilen för gott och välja andra alternativ. Beror nog på vart man bor. Ett annat skäl till att ta bussen är att skattesänkarregeringen höjer bensinskatten med minst 29 öre, utan att det egentligen finns alternativ. Till detta kommer nog 17 öre koldioxidskatt.
För i glesbygd finns knappt bensinstationer och rakt inte pumpar med E85. Men det är ju i glesbygden som bilen verkligen behövs eftersom alternativen sedan länge försvunnit. I städerna finns massor med bilar (som inte behövs) och massor med bensinstationer med E85. Upp och ner är förvisso världen, men så är även denna regeringens ambition att folk skall bo i städer för att hålla ner samhällets kostnader och göra infrastukturen billigare. Man avsätter 1 miljard kronor för att skapa hållbara och energisnåla städer. Banker, Posten, AF, FK, Polisen, Skattemyndigheten, Teleoperatörer, Dataoperatörer, Digital-TV, VV med flera med flera har redan övergivit landsbygdsbefolkningen. Dom skall in i dessa energisnåla städerna.

I trafiksäkerhetstemats namn kan man läsa att sju av tio motorcyklister kör för fort. Fast bilisterna ligger tätt efter. Generellt har snitthastigheterna ökat på det svenska vägnätet. Det är egentligen inte bra - att alla skall fort fram har blivit ett tema sedan begreppet "just-in time" kom till på åkerisidan och uttrycket "tid är pengar" borgar också för att tempot skruvas upp. Som man bäddar får man ligga brukar det ju heta.

Nu har de senaste vetenskapliga rönen visat att även alkohol- och drogpåverkade passagerare menligt kan påverka säkerheten i kollektivtrafiken så därför kommer man att införa tester även för passagerare för att på så sätt förebygga kommande olyckor.

Huvudskyddsombud vid Borås lokaltrafik (BL) för Borås Depå, som i våras skrev till gatukontoret i Borås och undrade varför inget gjorts åt alla stadens gupp bjöd på en busstur (med en dubbeltestad förare mot alkohol och droger). Vad det rör sig om är alla dessa trasiga och gamla gupp som ännu inte är åtgärdade. Vid ett möte i december 2006 upplevde han att man inte var så intresserade av de problemen som bussförarna upplevde. Det finns av allt att döma gott om dåliga gupp i Borås. Så den 30 augusti bjöd BL på rundturen och i den vevan beslutades det om en blivande arbetsgrupp. Gatuchefen har även tillsammans med han som ansvarar för gator och vägar författat ett förslag. "Jag har en plan brukar Jönssonligans chef säga". Men man pekar också på att antalet dödade och skadade inom det kommunala vägnät har minskat dramatiskt. De gamla asfaltskuddarna byts successivt ut mot färdiggjutna gupp. De har visserligen inte den önskade hastighetsdämpande effekten men är skonsamma mot busstrafiken.
Tips till Gatukontoret: Ingen biltrafik i Borås = inga döda och skadade inom det kommunala vägnätet. Betänk även att kollektivtrafiken då alltid kommer fram i tid.

Vägverket skall nu göra något åt rondellen i Kilabro. Fartdämpare före vore bäst.....

Det påstås att Västtrafik inte skall få dra in trafik för att kompensera sig för budgeterat underskott. Nåja, en gång i tiden ägde bönderna ARLA, men idag äger ARLA bönderna och samma sak hände med SCAN. Så frågan är väl när Västtrafik äger kommunerna?
Så är ju både ordförande i Västtrafik och Regionens ordförande partikamrater. Kostnadstäckningen får icke ske på trafikens bekostnad! I så fall undrar man onekligen vart den skall tas? Taxehöjningar torde vara svaret - fast i Göteborg har man redan beslutat om sänkning.
Kommuner som går med underskott höjer skatten - så Västtrafik höjer väl utdebiteringen på kommuner och region samt taxorna får man förmoda. Pengarna måste ju fram och de enda som kan och måste betala är Vi skattebetalare.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.



Nu är nycklar och redovisningskort mm återlämnat till kontaktpersonen och mitt meningslösa engagemang som listombud avslutat.

15 september 2007

Fredagen den 14 september 2007

Snus(k)


Är det dags att plocka fram spottkoppen igen och placera ett antal av dessa i varje buss? Det känns så varje gång man städar en buss i linjetrafik. Portionssnus är något som, tillsammans med tuggummit, blivit ett verkligt gissel i den offentliga miljön.

Det förekom tydligen en hel del skämt under dagen på BLs bekostnad. Inte minst från andra bolags förare och i bladet stod det att läsa att VD minsann mötte BL-anställda med anledning av denne knarkare. Nu var vi rätt många som aldrig såg till honom - men det var väl en så kallad symbolhandling.
Sedan har vi förstått att begreppet BL-anställda inte alltid innefattar anställda utanför Borås Depå.

Fick på två töser under förmiddagen som var tvärsäkra på att bussen var tidig.....(den var nog mer sen i så fall) och att den skulle gå XX:55 från Slättholmen mot Borås. Detta hade dom sett på Internet.
Jag är lika säker på att dom inte hade minsta koll på vilken linje dom klivit på! Jag hade linje 303 och dom trodde stenhårt att dom åkte med 159. Så kan det också gå.

Jag ringde upp vår trafikledning under förmiddagen i avsikt att kolla om det fattades en buss eller inte för jag hade fått rätt mycket ståplatser. Jag råkade visst ringa olämpligt för dom hade minsann häcken full med annat och sådant måste man ju respektera, så jag har ingen aning om en förstärkningsbuss uteblivit eller inte. Ibland kör det bara ihop sig.

Hämtade en vagn på verkstaden som varit inne för att åtgärdas mot kylvattenläckage. Det första som hände när jag startade den är att nivåvarning för låg vattennivå går igång. Det var bara att åka ett varv och leta upp påfyllningsslangen vid väggen och fylla på. Det gick i en hel del och det var helt normalt fick jag veta av personal på platsen. Man blir aldrig för gammal för att lära något nytt.

Det kommer på en kille och lägger upp 600:-- kronor och håller fram sin mobiltelefon där man kan läsa 580. Det är i ett sådant läge man måste ha koll på ALLA priser för kort. Efter en kort koll visade det sig att det handlade om ett flerkommunskort för lågtrafiktaxa. Killen var inget under av språkbegåvning han heller så vi hade vissa kommunikationsproblem.

Sedan blev man varse att begreppet UNGDOM idag är lite skiftande. På ScandPoint är ungdom 16 år medan samma ungdom kan vara allt mellan 20 till 26 år på "Hajen". Inte undra på att det blir lite virrigt mellan varven.

Kinna riskerade visst att bli av med sin direktbuss till Göteborg. Omvägen över Kinna kostar minst 20 minuter. Så Kinnaborna får ta lokalbuss till Skene och därifrån snabbussen till Götlaborg.

Hade en riktig "pärla" och åkte runt i under förmiddagen. Hög standard (som Peps Persson sjunger om) var det absolut inte frågan om. Varvräknaren hade fått spasmatiska ryckningar, det blinkade omotiverade varningslampor och defrosterreglagen fungerade inte på denna heller. Sidorutan saknade spärr och förarstolen kunde endast ställas in av "Hulken" och hans kompisar. "Skåpet" var graffitti-behandlat. Det var en sådan där buss man skulle behöva ansiktsmask för att köra runt i.

Men nu skall jag softa en stund och kanske mingla runt lite - vilken evening det skall bli. Doobidoo på Er.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

13 september 2007

Torsdagen den 13 september 2007

Vad är det som händer?


Först pratar VD i radion om att BL minsann inte behöver alkolås i bussarna och att det var 25 år sedan någon på BL ens var i närheten av rattfylla, sedan kommer det en förare med knark i sig och på sig. Nu rör det sig om EN förare av cirka 300 så det gäller att se saken med rätt glasögon. Och vår VD har aldrig varit med om något liknande - men han har å andra sidan inte varit med i branschen så länge heller.
Fast jag måste säga att vår VD verkar vara ute i ogjort väder om han skall alkotesta ALLA för att se om dom är drogpåverkade.

Så blir det lite stress i jobbet under oktober månad då VI med bussar åter skall trängas med alla bilister den gamla vägen till Lockryd genom Gånghester & Målsryd. Förseningar är den månadens nyckelord.

Swebuss har blivit anmälda till DO för att man förbjudit husdjur på sina långfärdsbussar. Riktigt var som är husdjur framgår dock inte. Anmälaren undrar nu om djurägare (utan meddtaget husdjur) sanerat sina kläder och sig själv innan dessa bordar bussen. Vidare undrar anmälaren om bolaget kan förklara skillnaden mellan olika husdjurs allergena ämnen och det som sitter i rökarens kläder eller i parfymer. Endast SJ kan nu erbjuda plats för djurägare med djur.
Observera att blindhundar INTE är allergiframkallande.

Ett blindstyre som missar bussen som aldrig kom får 300:-- i ersättning fast den faktiska reskostnaden med taxi kostade 6x så mycket. Med andra ord: Västtrafiks resegaranti har ingen koppling till trafik utanför samhällen och städer. Denne blinde man vill också veta hur han skall göra när bussen uteblir från en hållplats ute på landet, något som man visst inte kunde svara på hos Västtrafik.
Enligt Västtrafiks bedömning är det få kunder som inte klarar sig på maxersättningen. Vanligaste ersättningsbelopp är 100:-- (vilket torde vara en taxi i en stad och rätt kort resa).

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Han stadsministern har det lite knöligt med sina ministrar. Den grupp människor han rekryterar ifrån är ju vana att tänja på lagar och avtal och pengar kan smörja i många gnisslande maskinerier.
Det blir givetvis lite besvärligt när denna "verklighet" skall betraktas av den breda allmänheten som inte har dessa priviligierade möjligheter till privat lagtolkning. Dom har en tuffare "verklighet" att förhålla sig till.

12 september 2007

Onsdagen den 12 september 2007

Mitt i veckan


Det mesta är som vanligt. Vi har en passagerare som inte har råd att köpa dagstidning och som varje morgon "lånar" Göteborgs Posten.

Nu skall lastbilschaufförerna realtidsövervakas. Hastighet och bilbältesanvändning (och säkert en hel del ytterligare som man inte talar högt om) står på schemat. Det dröjer inte länge förrän bussbranschen sitter i samma båt. Vi blir alla en del i det goda övervakningssamhället. De sista resterna av personligt ansvar försvinner.

En passagerare ville gå av vid järnvägsövergången i Limmared eftersom bommarna var nere. Hon hade tänkt sig att springa över innan tåget kom. Det blev inget av med det inte.

En standardbuss av idag har ett icke fungerande defrostersystem, skadade sittplatser inne i bussen, icke tätslutande ingångsdörr och lite si och så med sidoplåtar, luckor eller tröskelskydd. Som regel är remmarna under vagnen av typen 'tjut av bara f-n'.

Annars är det mesta sig likt. Inget svar från Vägverket, inget svar från fackklubben och ständigt underblåsande av skillnaden mellan Svenljunga och Tranemo Depåer av personer i s k ledande position.
Jag trodde i min enfald att vi lärt oss något av händelserna med höstens tjänster, men icke, somliga trampar på och blåser under oenigheten mellan depåerna - ( till vilken nytta kan man verkligen undra ).

Fick veta att endast Depåchefen (som jag inte sett på länge och som jag ifrågasätter vad han har lön för att göra) och kontaktpersonen (den som BL skall kunna kontakta på orten) skall sköta tömning och redovisning av förarkorten, så det är väl bäst att jag lämnar in mina nycklar nu då (jag har plockat av dom av knippan) eftersom jag tydligen mig ovetande blivit obehörig. Måste komma ihåg att lämna in redovisningskort och servicekort till Hajen också. Men det är som vanligt -- man får veta det mesta bakvägen.

Så nu är det tack och adjö till allt listarbete och annan administration. Nu kommer vi - kör - går hem och skiter i resten. Resultatet efter alla år är otack och ovänner i Tranemo. Jag har fått nog av sandlådan och en massa gratis extraarbete.
Hur var det nu uttrycket var? Jo "det är ju svenskar vi har att göra med".


Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

10 september 2007

Måndagen den 10 september 2007

En vanlig sleten måndag


Sicken sketmåndag - bara regn, regn, regn......

Så ett farväl till Farbror Sid som tröttnat....
Med denna blogpost lämnar Farbror Sid busstrafiken... Jag har skrivit om detta i snart ett år... Som alla märker kan man återvinna alla blogposter, om och om igen... så varför skriva nya. Farbror Sid kommer att övergå till allmänna synpunkter och navelskåderi i form av musik och annan Retrospektiv gojja...
Jag har hört att när man blir tillräckligt gammal går man i barndom! Lycka till!

"Den här bloggen handlar om en vanlig pensionerad bussresenärs upplevelser av busstrafiken i Sjuhärad. Jag ska försöka att berätta om olika händelser under mina bussresor. Ska även försöka skriva lite allmänt om mina synpunkter på kollektivtrafiken och det som hör där till." En NY stjärna på blogghimlen nu när Farbror Sid gick i pension...Busspassageraren. Vi får väl se vart det bär hän.

Noterar att största delen av resandeökningen på 'våra' linjer utgörs av de invandrare som kommunerna är villiga att ta emot och placera i tomma lägenheter på småorterna runt om i kommunerna. Ju fler invandare ju större resandeökning med andra ord. (Stor och bred språkkurs för bussförarna börjar kännas mycket aktuell.) I Strålkastaren tycker man det är bra med denna resandeökning, oavsett på vilket sätt den uppstår och oavsett hur kortsiktig den är.

Nu när alla världens orättvisor vräks över oss via radio, TV och press är det lätt att bli apatisk eller cynisk. Då finns det glada skitar som tycker att alla små val vi gör i vardagen har betydelse. Är vi tillräckligt många miljoner som gör likartade val så lär det bli förändring.
Med anledning av små val infinner sig en aktuell fråga: - Om profeten Muhammed inte får avbildas, hur kan man då veta att någon avbildat honom, eftersom ingen rimligen vet hur han ser ut? Jag får inte ihop detta! Och vilka personer i Pakistan, Iran, Irak m fl länder sitter och läser danska eller svenska tidningar och förstår vad som står där. Inga vill jag påstå. Det är med andra ord personer, som vi tagit emot, som medvetet rapporterar till sina hemländer hur hemska dessa västerlänningar är.

Det finns bara en fördel med låggolvsbuss. Rörelsehindrade har fått det lättare att ta sig på och av bussen. Det är den enda fördelen med dessa bussar. Ändå överdrivs det ibland med vad busschaufförerna skall göra. Är detta saker Du tar med i beräkningarna när Du är ute och analyserar efter fel hos bussförarkåren?
Men snällaSvemicke det finns minst en fördel till med låggolvsbussar. Förarna blir oftare sjukskrivna för skakskador och annat slitage. Och så fastnar dom lätt i snö när dom går i landsbygdstrafik och så måste man ha hörselskydd för att köra dom (och då kan man ju passa på att ha musik i skydden). Dom kan inte heller hålla tidtabellen i landbygdstrafik eftersom dom inte kan hålla en vettig hastighet utan att lämna vägen. Det blev ju massor av "fördelar". Måste bara förklara hörselskydden! Dom är till för att slippa passagerarnas klagomål. Vi har haft lite olika låggolvsvarianter och i vissa blir passagerarna rent aggresiva.
Det där med sidotippning med buss kan ha sina sidor - i våra höggolvsbussar har sänkningen rätt liten betydelse (mera placeboeffekt) eftersom trappstegen i bussen INTE blir lägre samtidigt (måste vara en teknisk miss). Att sedan underhållet av fordon inte prioriterar nigningen gör att fler och fler bussar inte längre går att niga med. I dessa dyrtider ingår inte oprioriterat underhåll (allt underhåll är oprioriterat).

När jag läser om linje 100 och de åtgärder som skall ha vidtagits för att förbättra kvalitén undrar jag vad som stod i anbudet från början. Nu har bussarna plötsligt luftkonditionering och inget av de ordinarie fordonen är äldre än 2001. Att sedan förarcertifieringen skall lösa alla andra problem verkar vara symtomatiskt.

Kan vi också få beställa frukostbuffé på företagets bekostnad runt varje månadsslut? Då kan vi också berätta för varandra om vad man skall göra med krånglande biljettmaskiner och att man inte får lyfta rullstolar utan hjälpmedel.

Stackars Boråsförare som skall få en maskin som ropar ut varenda hållplats i stan om cirka ett år. Vi gjorde försök med det på landsortslinjerna men blev ombedda att knipa käft så man kunde sova eller läsa tidningen i lugn och ro.

Bussbranschen vill sänka åldern för att få busskort från 21 till 19. Varför inte till 18 direkt? Motivet är givetvis pengar. Utbildning direkt inom skolsystemet och låga ingångslöner ger klirr i kassan. Inga kostnader hos företaget. Linjekännedom och kassasystem ingår i skolundervisningen. Undrar hur många Tingsholmsgymnasiet kan leverera per år?
Som ett brev på posten hakar en skolpolitiker på och kräver bättre trafikundervisning i skolan. Jag hade ingen aning om att det förekom eftersom barnen inte uppvisar några tecken på sådan kunskap. Våra barn är ju morgondagens trafikanter och bussförare.....

Borås lokaltrafik vill inte införa alkolås på bussarna i stan, trots att kommunfullmäktige har fattat beslut om att det ska införas. Istället vill VD på Borås lokaltrafik satsa på ett system som innebär att alla förare alkotestas innan de går på sitt pass vid bussdepån. Det blir betydligt billigare så. Att det sedan får det stå en förman på SöT och testa alla avlösare under dagen är smällar man får ta.
Vi tycker att systemet med att testa förarna innan de går på bussarna är säkrare än alkolås på bussarna säger vår VD. Att det egentligen handlar om att spara pengar är väl inget att hymla med.
VD:n menar att alkolåsen kan orsaka att förare blir oskyldigt anklagade om en buss av andra orsaker inte skulle starta. Att testa förarna redan i bussdepån skulle även innebära att samtliga förare blir testade. (Alla förare börjar inte vid bussdepån.)

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

---LÄNKAR---


Svemickes Blogg
Det blev fel i Veckobrevet denna vecka också...:-)

"SERIEN SOM FÄNGSLAT EN HEL VÄRLD - SURVIVOR (USA)" Det är till att ha låga anspråk på hur stor världen är.

Vad gör man inte för sina "ungdomar"! Nu sitter man med en struldator igen....

Telias och Comhems internetkunder i Sverige kunde inte nå sidor i USA under cirka 8 timmar. Överbelastning påstås vara orsaken. Avbrottet innebar bland annat att MSN inklusive Hotmail inte fungerade. Märkligt nog gjorde det inte det i Tele2:s nät heller.

Söndagen den 9 september 2007

Söndagskväll


Jag har under kvällen fått anledning att undra om Boråsförarna inte kan ta betalt för mer än några få zoner. Många har betalt till Lockryd och inte till slutmålet.

Kan svartlackad cykel utan belysning med svartklädd förare utan reflexer vara det utlimata självmordsförsöket i Axelfors? Jag börjar tro att det var ett tappert försök. Passagerare på hållplats TROR att dom syns bara för att dom ser bussen och förälder i bil intill är precis lika korkad. Reglerna säger dessutom att "person befinner sig på hållplats i TYDLIG avsikt att följa med". Att stå mörkt klädd utan reflexer eller ficklampa är INTE i tydlig avsikt att åka med.

Noterade att man som nattbussförare måste stå ut med både högljudd sång och snarkningar och det är förvisso sant. Än mer sant på 302:an som inte har bussvärd eller andra finesser. Så det gäller att hålla gänget i "skåpet" på gott humör. Sådana triviala regler som att mat- och spritförtäring ombord på bussen inte är tillåtet måste givetvis åsidosättas under dessa omständigheter.

I den heliga trafiksäkerhetens och nollvisionens namn har vi inte tänt belysningen i Kilarondellen, det blir mer spännande på det viset. (Spännande för vem?)

Det har varit gott om räv i natt! Dessutom har det förekommit några rådjur, lite harar och en tysk. Ugglorna flög lågt och som en händelse var Magnus Uggla i radion.

Följande patetiska och ack så vanligt förekommande snack får man höra: All skit kommer från Svenljunga alternativt all skit kommer från Tranemo och på så vis får alltid kollegorna på den andra depån skulden. Detta är som jag förstått saken höjden av samarbete. Huuu! Men jag bör nog inte bli förvånad eftersom jag är ansvarig för ALLA fel i "våra" tidtabeller.

I årets tidtabell kan man läsa följande: "Nu finns det fler möjligheter att resa på helgerna mellan Tranemo och Svenljunga via Lockryd." Tidigare fanns det INGA möjligheter att göra det. Tanken med ändringsförslaget var att man kunde åka till såväl Borås som till Tranemo & Svenljunga vid samma tidpunkt från Lockryd. Riktigt så smidigt blev dock INTE resultatet. Någon nitisk planerare såg sin chans att spara pengar åt företaget och så gick det snett.

Visste du om att det numera går att surfa trådlöst i kollektivtrafiken? På Nils Ericssonterminalen, Lisebergsstationen, Knutpunkt Mölndal, Hedenterminalen och Saltholmenterminalen har det satts upp trådlösa bredbandsnät. Det är för närvarande gratis att använda dessa.
Från den 10 september kommer det även att finnas gratis trådlöst internet ombord på en Orange Express-buss.
Men jag då? När får jag surfa trådlöst på linje 302/360?

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

---LÄNKAR---


Svemickes Blogg
Det blev ju lite fel i Veckobrevet denna vecka också...
Farbror Sid
Alltid läsvärd

09 september 2007

Lördagen den 8 september 2007

Föredöme


Idag har det varit Hillaredstrampet och cykelhippa i min lilla by. Båda säker mycket trevliga evenemang. Dock finns en liten undran? Är det inte lämpligt att vuxna är föredömen i trafiken även som gångtrafikanter? Tyvärr får jag nog säga att deras barn har mer trafikvett.
I Svenljunga regerade ungdomen fritt utan vuxenkobtroll - och på väg 154 mot Sexdrega var ett par nattvandrare utan reflexer, fast denna brist kompenserade man med att visa rumporna....(jag som trodde det beteendet tog slut på 80-talet).
En och en halv ICA-kasse i skräp har vi samlat ihop under lördagskvällen och det har varit absolut nödvändigt att städa bussen efter VARJE tur TILL Borås oavsett vändtid.
Idag var minst 3 fyrhjulingar ute och lekte på R27 Hillared - Aplared. Såg en i diket på vägen Lockryd-Hillared med natturen och farsan var där med 450.000:-- bilen och bärgade den.
Fick också veta att busskollega på annat bolag tröttnat på linjekörningen och nu bara vill köra beställningstrafik. Kan det finnas fler sådana kollegor tro?

Annars kan man väl säga att jobbar man som busschaffis, om också på ett annat bussbolag, och skall in på fest till Borås är det självklart att man åker gratis - eller?
För övrigt är det ingen som fattat storheten i den nya lördagstidtabellen. Jag vill ha textade skyltar som på ett dussin gångbara språk säger att det inte finns någon buss till Tranemo denna turen.

Till slut undrar jag varför man dumpat av ett antal högar med astaltrester precis framför våra P-plater vid bussgaragen? Verkar inte så smart.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

---LÄNKAR---


Svemickes Blogg
Det blev ju lite fel i Veckobrevet denna vecka också...
Farbror Sid
Alltid läsvärd

08 september 2007

Fredagen den 7 september 2007

FRI DAG


Svenljunga Kommun tycker att riksväg 27 är så farlig att de skolevelver som bor på Lockrydssidan skall få åka skolbuss till skolan i Hillared. Ett synnerligen klokt beslut.
De övriga FARLIGA trafikmiljöerna i Svenljunga Kommun är bron över Ätran i Sexdrega och bron över samma Ätran vid norra infarten till samhället. Personligen kan jag tänka mig fler farliga trafikmiljöer, men å andra sidan är jag inte kommunen.

I Marks Kommun skall man få ett försäljningsställe för biljetter, bara man nu kan komma överens om vart det skall ligga. Det kan ta sin lilla tid.

Så har vi den mångåriga sexdregabon som så förtjänstfullt påpekar att centrifugalkraften även påverkar fyrhjulsdrivna stadsjeepar. En klok anmärkning. Även tyngdlagen påverkar dessa fordon samt BMW, Audi med flera bilmärken med för stor motor och förare med för liten hjärna.

Så ett litet påpekande till Borås cyklister: "Cyklister har på övergångsställe väjningsplikt mot BÅDE gående och fordon på vägen - inte tvärt om."

Så ett meddelande till alla med lekfordon: "Lekfordon får INTE köras fortare än 6 km/tim. Fordon som kan köras fortare än 6 km/tim är INTE lekfordon. Sådana fordon får ICKE vistas i trafiken."

När man får in mer än en dator för reparation och när en större delen av dagen åtgår till att finputsa på körspecar och skapa en tidnyckel som trafikansvarig skall skriva på - är det då en fri dag? Man kan undra? Speciellt som jag har avsagt mig det totalt meningslösa uppdraget som listombud.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

---LÄNKAR---


Svemickes Blogg
Det blev ju lite fel i Veckobrevet denna vecka också...
Farbror Sid
Alltid läsvärd

07 september 2007

Torsdagen den 6 september 2007

Ärtsoppa och pannkakor


Så var det torsdag igen...sen kvällstjänst och totalmiss när det gäller just ärtor och pannkakor. Vi saknar ju lunchrum i Svenljunga.
Men trots att vi saknar lunchrum kan väl våra "gästförare" tvätta, städa och tanka bussen innan han/hon går hem så slipper vi få bekymmer dagen efter. Apropå bekymmer så hade jag ett något tvivelaktigt rekord idag - rekord i blockerade hållplatser. Parkerade föremål stod i vägen på ett flertal hållplatser idag. Det var länge sedan det var så många som inte var tillgängliga.
Tillgängliga var ordet jag kom att tänka på när jag såg en kollega i staden som satt och körde stadsbuss med hörlurar och mp3-spelare. Jag var tvungen att titta tre gånger för att konstatera att jag sett rätt. Men så var det - hoppas han hade bra musik i lurarna.

Begreppet 'feedback' (återkoppling) tycks vara okänt på BL. Kanske det fungerar inne på Borås Depå, men mellan trafikledningen och depåerna fungerar det inte. Och att vi har ett rejält rattglapp på en av depåbussarna är inget att oroa sig för.

Idag fick jag anledning att undra hur man tänkt när dom byggde "min" buss? Jag har solskydd om solen kommer från vänster eller rakt framifrån, men jag har inget solskydd om solen kommer snett höger framifrån eller från höger. Sedan skymmer gardiner och annat skräp sikten åt höger - speciellt lite snett bakåt. Från sol till totalt mörker är steget inte långt idag. Gatubelysningen i Borås var släkt hela inkörsvägen till Borås utom sista biten från Bryggaregatan till resecentrum, det var lite landsvägskörningsstuk på det hela.

Denna skylt vill jag få införd på samtliga 'våra' bussar: På grund av allergisk personal vore vi tacksamma om Du kunde avstå från hudlotion och rakvatten/parfym.

Jag skrev lite om fartvidunder i Länghem här om dagen och igår såg jag en till, en fyrhjuling. Dessa forna arbetsredskap har nu blivit livsfarliga leksaker för ungdomar och återfinns främst i områden med förmögna föräldrar som inte bryr sig om sina barns väl och ve som det verkar. Sedan vi fick en uppsjö av fyrhjuliga fartvidunder i form av billig kinesisk import har trafikmiljön blivit än osäkrare. Allt hade väl varit lugnt om inte dessa fordon hamnat i händerna på omogna och fruktansvärt okunniga ungdomar som nu fräser runt på och utanför vägnätet utan minsta förstånd. Om nu inte föräldrarna heller visar förstånd och vi fortsätter att fylla akutintagen med olycksfall måste det till andra åtgärder! Dessa maskiner skall inte betraktas som barnleksaker utan som nyttoföremål.
Sedan flyttar vi uppmärksamheten till Svenljunga by night och då hänger ungdomar med sina två- och fyrhjuliga fordon runt ICA och torget och inte en vuxen så långt ögat kan nå.

Bilen är inte alltings medelpunkt


Om man fick bort biltänkandet i allt vi gör och börjar tänka i alternativa lösningar skulle mycket kunna förändras till det bättre. Trafiken i städerna skulle flyta betydligt bättre än den gör idag. Städer får och skall inte planeras med enbart bilen som måttstock och kollektiva lösningar måste få företräde framför enskilda.
Ju färre fordon som är igång i städerna dessto bättre luft att andas. Alla som BOR inne i en stad skall ha en p-plats till sin bil, som används för privata resor snarare än till arbetspendling. Dom som ligger lite i gränslandet kan med fördel tillhöra en bilpool.
Jag tillhör den grupp som hyllar en fungerande kollektivtrafik och färre onödiga fordon i städerna, men om kollektivtrafik skall vara attraktiv krävs att den är pålitlig och för att kunna vara det krävs framkomlighet och att man prioriterar den i alla logistiksammanhang.

---- Lite vid sidan om ----


Hörde idag en rätt trevlig definition om politik i allmänhet. "Det är konsten att så till den milda grad behärska språket så att när man beskriver vinden som blåser kommer den att framstå som ett fast föremål." Där har man en bit kvar.....

Fast den konsten kan nog behövas när man skall förklara att följande fridag verkligen är en fri dag...
Du slutar 01:10 -- fridag -- Du börjar 04:45. Det vill allt till en ordentilg svada för att få mig att inse att den mellanliggande dagen verkligen är en fri dag. Den är rejält beskuren i båda ändar.

I marginalen


Satt och läste en debattartikel om hur vi svenskar möter islam och blev lite förvånad faktiskt. Vilka påståenden som är sanna eller inte har jag faktiskt ingen aning om så det lämnar jag därhän. Det som jag blev uppmärksam på var vår religionsfrihet och vår bredvillighet att anpassa oss till andra religioners krav på vårt samhälle. Det som i dagligt tal skulle kallas särbehandling.
Jag gjorde ett tankeexperiment och lät en grupp svenskar flytta till ett djupt religiöst islamskt land (inget namn) och fann då att toleransen mot oss inte skulle vara lika stor. Väl där gällde det att snabbt rätta in sig i ledet om man ville överleva, men hos oss skall vi rätta in oss i deras led....En lite märklig ordning kan tyckas.
En annan lustifikation är att om vi i vårt land skulle börja gå omkring med tydliga "uniformer" på grupptillhörighet skulle det snart bli fruktansvärt oroligt. I Tyskland skulle alla som tillhörde en viss trosinriktning 'markeras' och vi vet alla hur det slutade och inte var det så önskvärt heller. För mig som inget begriper innebär alltför tydliga symboler på grupptillhörighet samtidigt ett hinder för anpassning till det samhälle man lever i. Samma sak med språket - alltför dåliga kunskaper i landets språk leder till kommunikationsproblem och utanförskap.
Det är - oavsett man gillar det eller ej - de gemensamma sederna och traditionerna samt språket som förenar. Det är de olika som skiljer.


För övrigt undrar jag varför jag får KA (Kommunalarbetaren)? Så vitt jag vet jobbar jag inte inom vården - ännu!
Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

---LÄNKAR---


Svemickes Blogg
Det blev ju lite fel i Veckobrevet denna vecka också...
Farbror Sid
Alltid läsvärd

Vart har mitt Internet tagit vägen? Strul och åter strul och i TV-rutan står några snufförnuftiga politiker och berättar hur viktigt det är med snabbt bredband även i glesbygd - dra mig baklänges på en pulka...Ordbajseri på hög nivå.