31 juli 2007

Tisdagen den 31 juli 2007

Min mamma skulle fyllt år..... så det blev en resa till Lysekil......En härligt solig dag.... Min pappa fick givetvis åka med....
.....så är det sista dagen i juli månad också. I morgon är det augusti!

---Dagens funderingar---


Jag såg lite kommentarer hos Farbror Sid och det är inte utan att man blir lite förvånad när man dels läser om bussar på linje 100 som försöker slå hastighetsrekord och sedan om bonus för att köra bränslesnålt. Man får innerligt hoppas att det rör sig om en enstaka chaufför som ännu inte fattat vilken typ av last han fraktar. Bilden i BT talar dessvärre ett otrevligt tydligt språk och det är ingen bra reklam för vår bransch. Vi får hoppas på bättring med det snaraste. Jag hoppas att man inte man lagt in spetsvändningar i körschemat för då har man samtidigt byggt in detta beteendet hos vissa.
Fast jag kan ju tillägga att Expressbussarna på motorvägen mellan Göteborg och Uddevalla är inte dåliga dom heller. Man får ta mig tusan ligga i för att hänga med. Så jag misstänker att problemet inte är begränsat till linje 100 utan nog har viss spridning och minsta gemensamma nämnaren brukar vara tidtabellen.
Läste på något ställe ett förslag om korvförsäljning istället för bussrattning och .....rekordförsäljning. Korkat.
Det är givetvis mycket illa med fartsyndande bussförare, men det finns en trafikgrupp till som drar på rejält på våra vägar och det är långtradarna. Där tycks strypningen vara bortkopplad eller vad man ju gör (tar ur en säkring kanske). Det som är irriterande är att dessa rejält tunga bjässar kan fara fram på detta sätt år efter år. På motorvägen mellan Kungsbacka och Uddevalla låg dessa vägens gentlemen sida vid sida och skulle promt om varandra och struntade fullständigt i 'vanliga' skitbilar på 1- 2 ton. På vissa sträckor fanns det en röd lastbil i det vänstra körfältet - någon som vet vad den betyder? Jasså inte - spelar ingen roll för det gjorde inte lastbilsförarna heller.
I samma anda dyker det upp funderingar om dessa plåtpolisers rättvisepatos. Dom där plåtgubbarna skulle fungera bäst mot fartsyndare vid kanonbra väder och i princip inte fungera alls när det verkligen fanns orsak att ligga långt under aktuell fartgräns. Dessutom är dom livsfarliga på väg 161 mellan Uddevalla och Lysekil. Om man inte vet exakt vart dom står gäller det att hålla dubbla avståndet till framförvarande för den bilisten kan plötsligt tvärnita för han/hon fick syn på en plåtpolis.

Att enbart köra samma linje varje dag kan i längden bli ganska tjatigt och att enbart göra detta ökar inte trivseln i arbetet precis. Känner man sig manad att stanna kvar på arbetet en längre tid då? Nej, man söker sig vidare. Således måste trafikutövaren utbilda nya förare - "eller hur var det nu Du skrev Svemicke?" ....då BL beställt (enligt Arbetsförmedlingen) fler busschaufförer och sedan inte kunnat ge dem arbete. Om man då låter förarna få köra även för andra bolag så kanske man ändå kan hålla kvar dem. Västra Götaland är ett bra exempel på hur man kan öka trivseln i bussbranschen. Förutsättningen är ju förstås att man tycker det är kul att köra buss. Detta gäller timanställda enbart....
Men det hela råkar påminna mig om en sak. Redan 2001 då depåtrafiken startade på BL föreslog jag och några andra att 'vår' trafik skulle kombineras med annan trafik som passade in på vår vagntyp. Allt för att få såväl omväxling som större flexibilitet. Dessvärre står vi ännu och stampar på samma fläck. En skillnad finns dock - en grupp förare på Borås Depå utbildas på all trafik som BL kör, detta gäller alltså enbart Borås Depå. Det är lite trist med denna särbehandling, men knappast mycket att göra åt.

Ökad järnvägstrafik kräver också mer busstrafik, vilket är ett trevligt koncept (årets modeord). Om man ska optimalt skall kunna utnyttja järnvägars pendlingsmöjligheter krävs det att det finns en fungerande matartrafik mellan pendlingsstationerna och omlandet. Vid kusten håller man på att göra iordning Bohusbanan och här har vi Kust-till-Kustbanan. Jag läste några intressanta uppgifter om 'nya' Bohusbanan. Om man lyckas fylla ett sådant pendeltåg skulle det innebära en minskning med SJU (7) bilar i minuten på E6. Skulle tåget få maximalt antal vagnar och dessa fylls innebär det TJUGO (20) bilar mindre per minut på E6. Rätt fantastika siffror egentligen.
Men haken i detta är alltså att det MÅSTE finnas busstrafik som ansluter till pendeltågsstationerna vid de tider tågen är där...
Hur fungerar t ex linjerna 350 & 360 med pendeltågsavgångarna till Göteborg....ohhh visst ja.. tågbusstrafik..."Snabbuss linje 100" Inte tillräcklig spårkapacitet...För mycket tåg och för lite räls och samma sak är det med Kust-till-Kustbanan (fast utefter den finns ingen tågbusstrafik). Men i Jönköpings län har man börjat köra *Krösabussarna* när tågkapaciteten inte räcker till.
Med Krösabussarna erbjuder Länstrafiken i Jönköping alla i Gnosjöregionen länets bästa busstrafik utanför Jönköpings Kommun. Det gäller linjen Smålandsstenar - Gislaved - Gnosjö - Värnamo och linjen Gislaved - Reftele - Bredaryd - Värnamo. Under sommaren går det något färre turer, men från 20 augusti är det halvtimmestrafik på båda linjerna morgon och eftermiddag. Det innebär en buss varje kvart mellan Värnamo och Gislaved. Trafiken förbättras även kvällstid och på helger. Så kan det gå då tåget inte kan gå....

--- Lite utanför ämnet ---


Jag är emot den pågående avfolkningen av landsbygden och blir knappast glad när jag läser en ledare i en storstadsblaska som direkt går på tvärs. I detta fallet handlar det om att bredband på landsbygden inte är en livsnödvändighet och att staten inte ansvarar för att koppla upp varenda stuga. Ett djävligt typiskt storstadsperspektiv.
I samma anda behövs väl knappast telefon, el, vatten, sophämtning, post, bank, polis, skolor, snöröjning, kollektivtrafik, affärer och så vidare på landsbygden heller.... Motiveringen är hela tiden att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha en landsbygd - "den som bosätter sig på landsbygden får leva med följderna. En logisk följd av självvald avskildhet är att samhällets standard är lägre än i tätorten." Det vore onekligen lättare om alla bodde i Göteborg och att vi odlade gran och tall på alla ytor utanför staden. Djurrättsaktivisterna kunna jubla eftersom kor, grisar, getter, får -- med mera är något man läser om i historieboken.

---Gjort bra idag!---


Tagit med mig pappa från Kungsbacka till Lysekil där vi friade min salig mors födelsedag.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar. Jag undviker att kommentera kommentarer eftersom bloggen i sig inte skall bli en dialog mellan mig och de som kommenterar dess innehåll. Skriver någon ett mail så kan det vara en annan sak.

30 juli 2007

Måndagen den 30 juli 2007

---Dagens funderingar---


Nu har jag beställt Stenhuggaren, Isprinsessan och Predikanten - alla av Camilla Läckberg.... När dom är lästa har jag plöjt igenom hela hennes deckarproduktion...Det skall bli intressant och se om dessa böcker innehåller en del udda beståndsdelar som jag observerat i de två lästa.

Nu har jag äntligen gett mig tid att fylla i ALLA uppgifter hos ams.se under fliken "Mitt CV". Det tog en stund, men det var det värt. Det är inte klokt vad man hunnit med. Nu gäller det att få napp också, men ett av många beten är agnade.
På Västtrafik skulle man i alla fall hålla ögonen öppna och det är ju inte ett blankt nej....

Så har jag varit ute på "stöldturné" också -- i den virituella världen.

Hos kollegan Farbror Sid så går debatten hög om Västtrafiks senaste reklamkampanj. Vill minnas att jag hade en notering om att den inte satt några som helst spår i 'vår' trafik. Inga som märktes i alla fall. I mina ögon är det en otroligt enfaldig reklam - men enfaldig reklam har faktiskt funkat tidigare, så man får vara lite försiktig med att döma ut den ännu. Jag minns ännu Pampersreklamen som höll på att driva folk till vansinne, men den fungerade. "Jag är inte bara busschaufför - jag är mamma också".

Däremot kan jag hålla med om att det finns en hel del att önska när det gäller HAJEN. Men har man tatt faan i båten gäller det tydligen att ro utav bara den. Man har grävt med mängder med skattepengar i projektet och ännu mer prestige är jag rädd så det är nog inte läge att backa just nu.

Nu har jag varit lite olydig och stulit på Internet, men jag tyckte att det platsade: Det känns aktuellt att fortsätta och skriva om busstrafikseländet.... Att kollektivtrafiken avreglerats har knappast missats av någon som bor i landet. Tanken med detta var att en konkurrensutsatt sektor skulle bli både bättre och dessutom billigare för kunderna, dvs. brukare, resenärer och i förlängningen skattebetalarna. För så har de marknads-liberala alltid resonerat..

Men det blev mycket sämre. Det som hände var att tidtabellerna förtätades och servicen på den rullande materielen försämrades drastiskt. Idag rullar ett stort antal bussar på våra gator och vägar som omedelbart skulle beläggas med körförbud om de utsattes för en flygande besiktning av polis och trafiksäkerhetsverk. Bussförarnas arbetsförhållanden försämrades även på andra sätt. Som bekant åker folk till arbetet på morgonen och hem på kvällen. Resultatet är givetvis att samtliga bussar behövs i trafik vid dessa tidpunkter vilket inneburit att ännu fler förare fått s.k. delade scheman. I praktiken betyder det att de börjar tidigt i ottan och får en ofrivillig paus i arbetet på flera timmar mitt på dagen.
Det kan betyda att de är lediga mellan 10.00 och 16.00 vilket i förlängningen gör det praktiskt taget omöjligt att ha ett socialt liv eller umgås med familj och barn. Pappa eller mamma är i princip borta mellan 06.00 och 20.00 men har ändå bara arbetat i åtta timmar, trots att de varit bundna till arbetet i fjorton timmar......
När bussbolagen i konkurrens ska lägga anbud på trafiken så vinner oftast den som lagt lägst anbud. Det ligger i sakens natur. Men för att klara av att driva verksamheten med de inkomster bussbolagen har så drivs de att spara på allt som de kan. Bussbolagen måste generera feta vinster till sina ägare och det betyder i första hand besparingar på service och underhåll och givetvis personal.

Vi har ännu inte drabbats av någon större olycka där en buss kört av vägen i 100 km/t men det kommer. För en effekt av de allt snålare tidtabellerna är att förarna måste köra så fort de kan. Särskilt de direktbussar som transporterar folk till och från staden i rusningstrafik.
Själv har jag blivit vittne till hur bussar inte lyckats stanna vid busshållplatsen för att de inte har fungerande bromsar. Dagligen tvingas förare ställa in turer på grund av att bussen inte är i trafikdugligt skick. Dessa förare riskerar att bli betraktade som besvärliga av sin arbetsgivare.
Det innebär att du inte kan vara helt säker på den buss du åker i. Föraren kanske inte orkar med att bli betraktad som besvärlig ständigt och jämt..

Författaren kallar sig Jinge, så jag är nog inte speciellt ensam om denna synvinkel på vår verksamhet alla belackare till trots. Frågan är väl snarare hur man ska kunna få förändringar till stånd - till gagn för alla faktiskt?

Svemicke, Västra Götaland, Sweden, Socialdemokrat, Busschaufför, Skåning, Boråsbo [måste varit ett misstag], förtryckt, ledsen, glad, besviken, rolig... Ja, det mesta kan nog beskriva honom. Jo! Höll på att glömma - språkkunnig. Född på BB i Lund, torsdagen den 1. december 1977 klockan 2.52. Uppvuxen i Arlöv, Burlövs kommun. Flyttade till Borås i april 2006 för att köra buss för Borås Lokaltrafik. Är frispråkig och ibland allt för ärlig för mitt eget bästa [välkommen i klubben]. Antingen gillar man mig eller så hatar man mig. Finns nog inget mellanting. [Det ligger oerhört mycket i detta - personer som ocensurerat uttrycker en åsikt kommer aldrig in på hitlistan].

Texten nedan har jag "lånat" från författaren ovan och redigerat lite... Skälet är att jag träffade en i texten omnämnd person som refererade till samma händelse i korta kärva ordalag som absolut inte passar att teckna ned.
Känner att jag bara måste delge er alla en mycket komisk händelse som inträffade i torsdags. Förra lördagen blev jag tillfrågad av trafikledningen om jag kunde hjälpa dem. De hade kris. En förare skulle köra linje 302 till Svenljunga och kunde inte vägen. Man frågade då mig om jag ville ställa upp och visa honom vägen, vilket jag gjorde. Jag har bevistat denna linje några gånger. Föraren hade fått utbildning på linjen, men inte kommit ihåg hela så det var mest en uppdatering av linjen han fick. (Han var icke utbildad av depån märk väl) Väl i Svenljunga inträffade en incident som kan hända vem som helst. Frågan är om jag inte gjort samma sak själv. Om det hade varit så vet jag ju inte eftersom jag inte körde och sannerligen lärde mig att vara observant på just det stället. Det var en stolpe, oerhört felaktigt placerad, direkt vid bussparkeringen i Svenljunga. (Den har faktiskt stått där i många år - och jag är ledsen att behöva skriva det, men bussar har faktiskt överhäng). Jag ansåg att vi kunde stå på parkeringen så länge eftersom vi hade 25 minuters rast i Svenljunga. När vi sedan körde från parkeringen kom bakstycket i bussen i närkontakt med stolpen och bakstycket revs av. Det blev till att skriva trafikrapport på det. På BL har vi en mycket kompetent och duktig trafikchef för vilken jag hyser stor respekt. Vår trafikchef har också en assistent, vars funktion många förare ifrågasatt har jag hört. Han har dessutom fått en chefstitel tilldelad sig. Föraren blev dagen efter (måndagen) inkallad till assistenten och fick redogöra för vad som hänt. Han hade då fått svaret: "Det är sånt som händer. Tänk inte mer på det." Det var ju ett rätt förnuftigt svar eftersom olyckor kan hända och man kan göra saker ibland utan att tänka sig för. Men nu kommer det roliga. Samme assistent kallade in mig i torsdags. "Vad fan höll Du på med i Svenljunga?" sa han. Frågande stod jag där: "Va?" "Ja, Du leder in våra förare på villovägar. Vad är det bra för?" fortsatte han då. När jag då undrade vad han yrade om så visade det sig att bussparkeringen var hans så kallade villoväg. Han undrade vad jag skulle där och göra. Sa då som det var att jag ansåg att vi inte skulle vara ivägen för andra bussar. Då ansåg han att det var helt onödigt och att det inte finns några andra bussar i Svenljunga om söndagen. (Och hur f-n ska en gästförare kunna veta det?) Efter en del dividierande sade han: "Dessutom skulle inte Du och han ha kört då. Vi har utbildade chaufförer och instruktörer som kan göra sådant." Indirekt var det alltså mitt fel och jag skulle minsann veta att jag var värd så lite som möjligt. Då är min fråga: Var var dessa utbildade chaufförer och instruktörer eftersom jag fick spendera fem timmar av förra söndagen på vägen mellan Borås och Lockryd? Uppenbart inte tillgängliga!! Och var finns dessa instruktörer idag? Fick återigen åka med en kollega till Lockryd som aldrig kört linjen förr. Är samme assistent medveten om att jag sparat BL enorma kostnader i utbildning eftersom jag lärt mig alla linjer som BL kör, utöver de jag fick utbildning på när jag började ifjol, helt gratis för företaget? I det senaste veckobrevet stod något om en ursäkt. Denna ursäkt var väl befogad och jag tyckte det var bra gjort med tanke på det som den var ämnad för, men jag förväntade mig också en ursäkt. Här ställde man upp för BL:s bästa och så blir man utskälld och anklagad. För att citera en av våra trafikledare: "Det var väl inte Du som körde bussen?" Nä, just det! Det var inte jag som körde. Lustifikationer i vardagen som man kan råka ut för hos Borås Lokaltrafik.
Nu har polaren ovan en lite bredare profil på sin blogg men den är läsvärd och den behandlar sådant som händer i Borås Stad och inte på depåerna.

Virus på MSN.... inte troligt...jag har kopplat mina virusscannar även till MSN så jag tror och hoppas att de håller väck eländet och med dubbla brandväggar borde det i alla fall vara besvärligare att ställa till elände.

---Gjort bra idag!---


Lilla torktumlaren gav upp när han skulle tumla uniformen. Den tumlaren fick pension och blev ersatt av en ung och oerfaren kollega som tog betydligt mindre energi.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Efter att de senaste åren ägnat mig åt att ge service i kollektivtrafiken känner jag att här står utvecklingen still och jag vill fortsätta att utvecklas och skaffa mig nya erfarenheter. Hos min nuvarande arbetsgivare har jag slagit huvudet i taket.

I Borås är det vanligt att man vänder sig till tidningar och liknande så fort en busschaufför, enligt resenären själv, gjort något fel. Tänkte här skriva ner lite bra knep att ta till då ni ska ut och åka buss.

  • Stå väl synligt för busschauffören vid hållplats. Busschauffören har ingen röntgensyn.

  • Om tid finnes då ni väntar vid hållplatser placerade en bit från vägen, försök ta er till en hållplats belägen närmare vägen. Dessa hållplatser är placerade en bit från vägen för resenärens trygghet, men ibland glömmer kommunen bort att tänka på att busschaufförerna inte ser ifall det står någon vid en sådan hållplats.

  • Bär alltid reflex eller ficklampa ifall det är mörkt. Sannolikheten att busschauffören missar er då är mindre.

  • Visa tydliga tecken att ni vill åka med. Busschauffören stannar inte ifall ni tittar åt ett annat håll.

  • Tryck på "Stop" i god tid när ni vill gå av. Busschauffören måste tänka på trafiksäkerheten och kan därför inte bara kasta in bussen eller tvärstanna för att någon vill gå av. Ropa inte "Hallå? Jag vill gå av här!" om bussen åker förbi den hållplats ni tänkt gå av på ifall ni tryckt för sent. Då bevisar ni bara att ni har låg intelligens och det kan vara ganska pinsamt för er själva.

  • På bussen; tänk på att andra resenärer inte är intresserade av att höra er medhavda musik eller ert skrikande.

  • Läs tidtabellen för er egen skull så ni kommer rätt och slipper onödigt väntande eller att hamna på fel platser.

  • Ha alltid kort och biljetter framme när ni går på bussen. Andra ska inte behöva lida för er fumlighet. Undvik att gå på bussen om ni inte är väl förberedda.

29 juli 2007

Söndagen den 29 juli 2007

---Dagens funderingar---


Dagen började bra....Våfflor och thé/kaffe. Hustrun kör kaffesvängen och jag théblasket och till detta våfflor. Vi köper inte något paket på affären utan gör smeten själva. Det är busenkelt.
RECEPT: 3dl Mjölk, 3dl Vatten 1 rågad tesked Bakpulver, 110 gr Smör & 4,5 dl Vetemjöl. Blanda väl och grädda...Smaklig spis.

Läser att den vanligaste färgen på taxibilar fortfarande är svart och att priset på taxiresor stigit kraftigt sedan sekelskiftet. Kan undra om priset på 'vår' kollektivtrafik stigit på motsvarande sätt. Har inga siffror att jämföra med just nu, men jag tror inte att våra resor gått upp med 29% på sju år.

Att allt fler kör miljövänligt (om det nu verkligen är det) är positivt. Det blir i vart fall fler och fler bilar som går på E85 och det är glädjande. Kan man styra plånboken åt det miljövänliga hållet är det bra. Bussarna i Borås har gått på etanol i flera år nu och en del av vagnparken håller på att lära sig hantera biogas - där förekommer ett antal barnsjukdommar ännu, men jag tror att det blir kanon om några år när alla i kedjan lärt sig att hantera den tekniken
Det skall vara lönsamt att jobba kunde man läsa i BT för en tid sedan och debattören raljerade med a-kassa och andra förändringar som skett på senare tid. Men jag tänker därvidlag i lite skevare banor måhända eftersom jag gör en annan jämförelse.
Om en person jobbar 8 timmar om dagen [9 timmar med rasten inräknad] och får 100 kr/tim blir det med rast och allt 800:-- per dag (88.88:--/tim rasten inkluderad). Om jag får lika mycket betalt för mina 13 tim/dag så blir min timlön endast 61.50 - så begreppet att det skall löna sig att jobba kan tolkas på många sätt. På mina 61.50 skall dessutom dras extra resor om jag väljer att åka hem emellan.

Nya insändare om att Borås Stadstrafiks förare inte kan köra buss. Passagerare trillar med jämna mellanrum i bussarna pga förarnas körsätt. Jag är väl medveten om att det bara är en ytterst liten klick förare som ännu inte fattat konceptet med levande last, men dessvärre smetar detta av sig på alla förare. Noterar att veckobrevet observerat samma sak - fast där är det start från hållplats och mina observationer gällde stanna vid hållplats. Illa är det i vilket fall och onödigt.

För mig som passerat 20-års strecket är noteringar om pensionssystemet intressanta och i många fall oroande. Våra pensionsfonder är att likna vid jättelika sockerbitar som drar till sig all sköns ohyra. Det var inte så längesedan något försäkringsbolag från Australien bokstavligen boxades för att komma åt ett stort svensk pensionsförsäkringsbolag och en sak är tvärsäker - det var inte av godhet. Nu redovisar Alecta vinst för första halvåret. Det är inga fickpengar det rör sig om och en promille här blir en rejäl lön....

Då och då dyker det upp artiklar om mitt favoritämne: Att man medvetet håller på att tömma landsbygen och ta in folket till städerna och dess omedelbara omland. Detta bekräftas ytterligare av fakta som säger att mer än 50% av de västsvenska kommunerna tappar befolkning och arbetstillfällen medan Göteborgsområdet bara växer så det knakar. Någon lite klokare ekonom säger visserligen att det inte ligger något egenvärde i att landsbygden avfolkas - medan jag nog tror att det är just de det gör. Kollektivtrafiken till exempel skulle tjäna grova pengar på att slippa köra all denna underskottstrafik på landsbygden och bara köra inne i städerna på tider då mer är 60% av bussens kapacitet användes. Så nog är det lönsamt om alla bodde i städerna.
Västtrafiks tankar kring stomlinjerna inne i Göteborg är ännu ett bevis på att det ligger till på det viset.

---Gjort bra idag!---


Den "nya" trappan växer fram.....
Läst ut Camilla Läckbergs Olycksfågeln (och Tyskungen är klar sedan tidigare).

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

27 juli 2007

Fredagen den 27 juli 2007

---Dagens luringar---


När jag började på Borås Lokaltrafik och flyttades över till Svenljunga Depå var vi ett gôtt gäng. Alla jobbade alla pass och vi hade fester ihop. Det har bland annat varit en del rätt så rejäla julfester. Nu är allt detta borta...vet inte hur många som saknar det...men borta är det och jag saknar det.
Arrangörerna tyckte inte att gensvaret från företaget fanns och ingen tog heller över stafettpinnen. Den där gamla fina kompisstämmningen har efterhand tynat bort.... Lite längre fram kommer EN förklaring till att det är så. Nåja när man blir äldre blir man väl lite nostalgisk.

Kom att tänka på en sak. Anonym på Borås Depå (med många kompisar på Svenljunga Depå) kan få börja köra våra nya tjänster till hösten. Anonyms positivism kommer att behövas.

På e-post kommer preliminära inplaceringar för Tranemo och Svenljunga. Dom är preliminära därför att det så kallade kontorstjänsterna inte finns med. Dessa tjänster är temporärt bemannade. Sedan är det är tveksamheter vem som skall vara kontaktperson. I vilket fall sänds listan ut så att Ni som absolut inte kommer att bli kontaktpersoner skall veta var Ni är placerade.....Visst är det skönt med klara besked. Ingen av de så kallade reservlagledarna kommer ifråga kunde jag notera....Ingen av förarna på respektive depå över huvudtaget faktiskt. Och två fd Tranemoförare förs över till Svenljunga. Gruppen har ingen talan i detta fallet. Hörde i en bisats att det list(iga) ombudet sökte nytt jobb. Lycka till får man nog säga.... jobbar själv i samma riktning. Återstår att lyckas också.

Sömnbrist är en underskattad riskfaktor i trafiken. Det vi som kör yrkesmässigt vetat länge kan nu forskarna visa. Upp till var tredje fordonsolycka kan kopplas till brist på sömn. Trötthet är en minst lika stor riskfaktor som alkohol i trafiken. Då och då får man blåsa i en alkometern, men att åtgärda sömnproblemen skulle kosta företagen en massa sköna slantar så den biten är det ingen som vill ta i. Forskare varnar bestämt för t ex nattkörningar då olycksriskerna är som störst dock inte beroende på trafiken utan på att hjärnan helt enkelt är inställd på att sova. Ändå talas det tyst om faran med att sätta sig bakom ratten utan att vara utsövd. Snacket kretsar kring trafiksäkerheten med fokus på alkohol, bilbälten och hastigheter. Sömnbrist är en försummad säkerhetsfråga. Cirka 16 000 svenskar per dag uppskattas köra omkring med alkohol i kroppen medan upp emot 100 000 kör med sömnproblem. En siffra som BL nu vill bättra på ytterligare.
Räfflade vägkanter, sensorer i fordonen, fler och bättre rastställen och fler mitträcken på vägarna. Det är de krav som Motormännens Riksförbunds nu går ut med till Vägverket för att minska risken för olyckor till följd av ouppmärksamma förare. Samtidigt uppmanas landets förare från att avstå från körning när de är trötta (medan bussföretagen går åt motsatt håll). Täta raster (hihi) med kaffe, gärna kombinerat med en tupplur, är effektivaste sättet att motverka sömnighet bakom ratten. Hallelulja! Snälla rara Motormännens Riksförbund, vakna upp och se på verklighetens utveckling. Den är på väg åt rakt motsatta hållet.

Alla förare på Linje 100 (som körs av Veolia) skall få bonus om dom kör som folk. En löneförhöjning med 3:-/tim är moroten och av detta tar dessvärre "hästsvansen" minst 1 krona. Hur mycket Veolia tjänar på varje vunnen liter står dock inte. Men tanken är läcker och lockande... Heder åt Veolia.

Det har varit en massa snack i radion de senaste dagarna om bussförare och mobiltelefoner. Ibland har det varit jättefarligt och ibland inte ett dyft farligt. Någon påpekade med rätta att en förare med småbarn i bilen kan vara sju resor farligare som håller på att leta efter nappar och kör samtidigt. Två som sitter och argumenterar i en bil torde inte heller vara speciellt trafiksäkra. Spännande idrottsreferat på bilradion kan inte heller skapa skärpta förare.

Som bussframförare har man alltid en massa experter bakom ryggen som alla vet bättre än en själv hur en buss skall köras. Många av dessa experter har inte ens körkort, men mycket bestämda åsikter.

I sommar har det varit förfärligt blött att gå på WC måste jag säga och dessvärre blir man aldrig i behov mellan skurarna....lite märkligt faktiskt.

Apropå hösten ja...den har ju redan börjat vädermässigt...allt regnandet gör asfalten såphal på sina ställen..måttligt kul
...men jag tänkte närmast på jobbet nu. I det nya systemet med delade tjänster behåller man ju inte bussen och hur kul är det att sova på ett kontor. I Tranemo kan man väl inte ens ligga ner på kontoret? Ovanpå kassaskåpet kanske? Det går väl an för de som bor i Tranemo respektive Svenljunga som kan gå hem. Vi är väl för närvarande 3 stycken som får en massa extra mil att pendla varje dag. Om jag räknat halvrätt så blir det ungefär 50 mil extra per månad som de boende i Svenljunga slipper samt att man skall sitta i bilen 1 timma extra varje gång. Ingen har väl ens funderat på var de förare som inte bor runt hörnet ska ta vägen...
Jag ser i veckans veckobrev att man förutsett den utvecklingen och förbereder Boråsförare på att pendla till Svenljunga och Tranemo nästa säsong. "Vi kommer att utbilda några till ute på depåerna så fort det är personalmässigt möjligt." "Lite kärvt på depåerna med folk."
Jag såg för övrigt ett skrivfel i veckan veckobrev. "NN försöker få ihop ett 'depåpaket' som vi skall ge den Boråsförare som skall köra på depå..." Det skulle nog stått ett antal depåpaket (inklusive behörighetskod i Tranemo).

"Inplaceringarna är preliminärt klara på depåerna (dvs Tranemo & Svenljunga -- Skene berörs INTE av detta), dock kvarstår frågan om vilka som är kontaktmän...." och som framgått innan är alla förare på de berörda depåerna uteslutna och eftersom vi fått HAN som en extra kostnad kanske HAN skall jobba lite för lönen också....?
För det kan väl inte vara så att dessa hysteriska besparingar syftar till att betala HANS lön...hemska tanke.

Apropå arbetstider - vilotider etc så skulle det vara intressant att undersöka hur det ser ut på lastbilssidan med alla dessa EU-åkare som trafikerar Sverige. Det är nog ingen som har tid att kolla dessa. Arbetsmiljöverket hade ju fullt upp redan med att göra....det framgick aldrig av samtalet med generaldirren av vad(??)...bara att man inte hade tid.

Vilken fräck Swebuss Express jag såg och kameran var inte med. Den hade svart botten som en gammal griffeltavla och sedan var den full av reklam för Linköpings Universitet. Superfräckt och mycket snyggt.

Hisingebuss har tydligen börjat köra linje 303 och Nilsbuss går till Skene. Nilsbuss förare var tydligen någon man lånat från Göteborgs Lokaltrafik.

Nu är dieselavgaser betydligt skadligare än man tidigare anat. Och i dessa dieselavgaser sitter vi mer än 200 dagar om året.

Det har varit tjat om dopade cyklister de sista dagarna och om dopade idrottsmän överlag ett bra tag nu. Mitt förslag är att dopade tävlar för sig och de andra för sig.

Hörde att jag nog skall glömma att gå i pension vid 67. Pensionsåldern måste flyttas för Alliansen har inte råd att låta 40-talisterna gå i pension vid 65 - 67 års ålder. Samtidigt har man kommit på ytterligare ett sätt att tjäna pengar på de pensionärer som inte har vett att dö knall och fall. Den nya intäkten uppstår genom att man höjer de äldres matkostnade till lite över 100 kronor om dagen och sedan skicka djupfryst käk á 3:--/dagen. Kreativt tänkande på hög nivå.

Vill man ut på arbetsmarknaden skall man absolut inte blogga -- det är en rutten idé! Man blir ökänd snarare än okänd!
Om någon har en jäkla bra konstruktiv idé så hör av Dig! Ärliga förslag mottages tacksamt -- skit spolas direkt...

---Gjort bra idag!---


Tvättat uniformen....hängt den i garderoben.... för gott återstår att se....??

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

26 juli 2007

Torsdagen den 26 juli 2007

---Dagens luringar---


Tjenixen dagboken...
Har just avverkat två 12,5 timmars pass så jag hann liksom inte med Dig igår. Två sådana pass i rad kan verkligen suga musten ur en. En försmak om kommande höst.
Som ett brev på posten får man höra att Sverige minsann vet bäst när det gäller vilotider och arbetsmiljö och EU skall inte komma här och mästra oss minsann. Visserligen har svenska sömnforskare sagt att minimum 7,5 timmar oavbruten sömn annars är man trafikfarlig, men eftersom vi nu är världsmästare i detta land och europeer är idioter som inget begriper så har vi blivit fällda i EU-domstolen ett antal gånger.
Nästa intressanta fakta är då att trots att vi har världens högsta skattetryck, har vi inte ens råd att låta arbetsmiljöverket se till att lagarna efterlevs. Vägverkets skulder på förbetalda vägbyggen växer också...
Någonstans i denna stadsbudget finns ett svart hål...Staten tar in enorma skatteintäkter men klarar alltså inte av att leverera i andra ändan.

Sedan ett timmerbilsgrunnande. Finns det verkligen inga regler för hur man får och skall lasta en timmerbil längre. Det är tydligen i den heliga penningens namn fritt fram att vara hur trafikfarlig som helst - och uppenbarligen riskfritt. Detta exemplaret yrde barkbitar och kvistar omkring sig i flera mil och ett par smala stammar stack ut ur lasset bakåt mer än en meter (utan markering givetvis).
Som en liten fortsättning på timmerbilseländet så drar ju dessa skogsskördare ut hur mycket skit på vägen som helst och på vissa ställen är det rejält hala lager som ligger över vägbanan. Allt regnet gör det ännu halare. Förr i tiden fanns det en liten regel som sa att man skulle göra rent däcken innan man körde ut på allmänn väg, men den är väl borttagen till förmån för snabba pengar.

Tranemo har på senare blivit ett eldorado för farthinder och man har blivit speciellt förtjusta i guppen och gärna på vägar med kollektivtrafik. Undrar om det är en ny trend på mindre orter...kan undra när det blir lika eländigt i Svenljunga. Noterade också att Tranemo bytt ut sina skyltar. Bifogar en bild på en av de nya. Nu skall det vara minareter och lökkupoler minsann.



Jag hörde förresten ett bra ordspråk här om dagen: Tänk gärna fel om Du vill - men tänk SJÄLV! Det passade mig bra tyckte jag.
Förresten så skall "våra" bussar vara omchippade så att destinationsskyltarna runt om visar rätt.

Jag råkade bläddra i lite gamla busspapper och hittade rätt gamla noteringar från en svunnen tid. På den tiden började vi med att provköra sträckan med en buss och mätte mellantider med mera och när det var klart började vi ta fram en tidtabell som tog hänsyn till både resenär och förare. Numera är föraren inte intressant längre - han har blivit ersatt av mammon. Numera är ju bussar värdefullare än människor.
Äch nu kom jag av mig --- jo sedan satte vi ihop tjänster som var anpassade till mänskliga behov. Även på den tiden hade vi garage utplacerade på bygden utöver vårt centralgarage.
Idag skulle väl en tjänst följa mallen: 2,15 + 0,15 + 2,00 + 0,45 + 2,15 + 2,00. Frågan är väl om någon gör det. Men som sagt det var på den tiden....Nu är det inte den tiden längre. Idag gör man istället så att man försöker få förarna att utföra gratisarbete för att hålla nere kostnaderna. De skall t ex hämta ut sin buss på fritid och tanka & städa efter arbetstid. Det är verkligen nya tider...

Det känns helt rätt att vårt kontaktombud (och hans fru) nu försöker göra vettiga tjänster till vår depå. Som fd listombud i Svenljunga hade jag stora samarbetsproblem med det fd list(iga) ombudet i Tranemo och då tycker i alla fall jag att det är klokt att stiga åt sidan så att nya fräscha tankar kan göra vår arbetssituation trevlig.
I detta sammanhang hörde jag en kul anmärkning: - Dom som gjort dessa tjänster behöver ju inte köra dom själva.

---Gjort bra idag!---


Måste ha gjort nått bra för nästan alla har tackat för resan....

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

24 juli 2007

Tisdagen den 24 juli 2007

---Dagens undringar---



Kört en tjänst idag på 6 timmar och 05 minuter i ett sträck - känns lite segt...men det går ju.

Auktion i Aplared innebär att det blir trångt och att man får uppleva de sämsta sidorna av dagens bilister - de utan vett!

Har fått anledning att undra hur många språk man måste kunna för att köra linje 303? Undrar om någon har räknat?
Körde två 'pingviner' till Sexdrega, ej kontaktbara. Apropå linje 303 så frågar jag mig när någon får råd att göra en vändplats med belysning för bussen i Tingarör. Visst handlar det om landsortskörning och folk på landet är ju lite humma i duvet så vadå?

Fick en fullkommligt obegriplig uppdatering till kommande vintertjänster och det verkar som om ingen annan begrep den heller.

Nu är det plötsligt brist på hantverkare...jag känner flera hantverkare som just nu kör buss när företagen skriker efter olika yrkesgrupper speciellt inom byggsektorn.

Kan det stadigt ökande antalet stadsjeepar hänga ihop med den snabbt sjunkande kvaliteten på det svenska vägnätet?

Kollega i Tranemo skulle börja på Arriva.

---Gjort bra idag!---


Gjort en Anonym Boråsförare mycket glad genom att inte få börja i Borås.
Hjälpt en kollega som missat sina körspecar.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Måndagen den 23 juli 2007

Ville bara skrivas


Ösregn och ännu mer ösregn....
Skrivit några fler brev och håller på att läsa ett utslag från en skattedomstol (åt en kompis).
Inget knäck på BL i Borås...Tummen ner där! Dom ville inte ha mig :-(
Kollade på Camilla Läckbergs blogg.
Snurrat runt en stund på Silkroadonline och chattat på MSN.
Sökt gubbatid - och fått veta att den inte skulle räcka till...????? Nån djävlas!

De stackare som måste byta buss i Älvsered för att komma vidare - dom har det inget vidare och en sådan regnig dag som idag blir det övertydligt att rejäla väderskydd vore på sin plats.

Apropå bussar skall fortfarande tjänst 4603 ta bussen i garage 2 i Svenljunga...står det på lappen. Tyckte jag läste att det inte skulle vara så ... virrigt!

Kan just undra vem Winchester är och om han är en bra förhandlare? Skall vi behöva ta in utomstående nu också? Har ställt en del frågor till Kommunal Centralt - vi får väl se om och när det kommer svar...det är ju ett trixit område att först komma överens om en sak och sedan tolka det man kom överens om. Att sedan försöka förklara det tolkade på begriplig svenska blir då ett tredje steg. (Kan undra om det inte varit lättare att vara tydliga med vad man kom överens om från början och formulera det på ett sätt så att alla begriper).

Snacket om fartkamrornas förträfflighet fortsätter. Bilister med nedfällt solskydd kan inte identifieras och inte MC och EU-moppar där förarna verkligen är anonyma. Bilister med tonade överdelar på vindrutan ligger nog också bra till...Annars är det väl rätt Okey med plåtpoliser, dom kostar förhoppningsvis en ytterst ringa summa per månad och gör nytta...Annars heter väl "polisen" i Svenljunga numera Kinds Vakt.

Arbetsmarknaden i Tranemo Kommun är nu så god att Arbetsförmedlingen bara har öppet några timmar på måndagar och onsdagar. Annars får man ta linje 900 till den jättetrevliga staden Ulricehamn. Alla arbetslösa förutsätts för övrigt att ha dator och internetuppkoppling.

VISDOMSORD
Den man som stiger in i en bur med 12 vilda lejon imponerar på alla - utom på en skolbusschaufför.

Detta med att kunna formulera sig på ett korrekt sätt har alltid varit viktigt. Därför skall nu polisen i Borås 'samarbeta' med stadens krogar så att dom sänker sin alkoholförsäljning - dvs sänker sina intäkter.

---Gjort bra idag!---


Hängt tvätt under tak...
Mejlat lite material till kontaktpersonen.
Tagit hand om en vilsen passagerare som trodde att det gick bussar till Tranemo. Undrar vad han fått sådana vansinniga idéer ifrån.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

22 juli 2007

Söndagen den 22 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Hej lilla dagbok....ännu har jag inte drabbats av skrivkramp. Fast det finns alltid belackare som hoppas på det.

Då och då dyker det upp kommentarer på innehållet i min lilla webbdagbok. De flesta är vettiga, varesig dom är för eller emot ämnet. Men ibland dyker det upp kommentarer som den här nedan. Då börjar jag fundera på om det är fel på mig eller Anonym och hur det funkar i huvudet på en sådan person. Om man nu ständigt irriterar sig på det jag skriver i min webbdagbok - varför läsa överhuvudtaget??? Några skruvar måste vara lösa som jag ser det.

Från ANONYM:
"Informerat kollegor om att man har TVÅ VAL: Gilla läget eller sök nytt jobb, men gnäll inte!"
Tänk att du äntligen kommit fram till detta själv.

Fast NI som råkar läsa och kommenterar skapar ju en egen debatt och det är jättesunt.

En sak har jag noterat, sant eller inte, men det är tydligen skillnad att köra för Borås Depå och för de övriga depåerna. Kan sanningen vara den att man har ett större urval i Borås och därför kan "anpassa" tjänsterna efter förarnas önskemål? Om så är fallet är det fantastiskt. Tyvärr är inte verkligheten sådan ute på depåerna. Den enda depå som fått göra sina egna tjänster i år är Skene -- och jag grattar dom av hela mitt hjärta. Vi andra får acceptera vad någon i Borås totat ihop. Vad förarna egentligen innerst inne tycker har jag inte en aning om. Sanningen är den att vi nästan aldrig träffas, eftersom vi börjar och slutar på olika tider. De flesta av mina kollegor använder sällan eller aldrig en dator. Jag har aldrig hört att någon som ens läst denna webbdagbok (utom en). Detta innebär att vi inte påverkar varandra i jobbet.

Jag råkade läsa i någon kommentar från en Anonym "som kände många av mina kollegor i Svenljunga" att dessa kollegor anser att jag är en riktig glädjedödare som tar ner arbetsglädjen för dom och att dom alla vänder kappan efter vinden och egentligen inte håller med mig .... utan tvärtom garvar bakom ryggen på mig. Det var verkligen tur att jag fick reda på detta redan efter 7 år. Tänk vad som kunnat hända om det gått längre tid. Jag bävar! Alla (utom jag då) kommer glatt att köra de nya tjänsterna utan att knota. Jag känner personligen att ett sådant klargörande besked är befriande skönt. Äntligen får jag veta att jag är ensam om att tycka illa om de kommande tjänsterna. Jag kunde ju inte undgå att lägga märke till fortsättningen på denne Anonyms inlägg.
"Det finns ingen som kan fördärva en arbetsplats så som JAG kan göra. Den största tjänsten JAG kan göra mina kollegor på BL är att göra allvar av MINA tankar och skaffa MIG ett annat jobb (men det är väl ingen som vill ha MIG)."

Jag kan bara konstatera att detta faller under konstruktiv kritik - inte tu tal om den saken och sådan ska man ta på djupaste allvar. Och så går det om man är kritisk på en arbetsplats! Men jag håller på att söka andra jobb, men tyvärr växer dom inte på träd. Inte för oss som växt igenom håret i varje fall. Skall se om det finns något på BL i Borås. Positiva kollegor är guld värda!

I veckans veckobrev hittade jag dessa rader:
"Det är dock så att trafiken ju är tung på morgonen och på eftermiddagen medan det inte rullar mycket trafik mitt på dagen. Tidigare har det lösts på allehanda sätt vilka alla har kostat orimligt mycket pengar. Vi får ju bara betalt när vi kör passagerare och inte för att vi städar buss eller kör tomkörning eller vad vi nu gjort tidigare."
Som jag ser det är delvis inte korrekt. Vi har styv tidtabell och 1-timmastrafik hela dagen. Vi har någon 30-min tur på morgonen. Men vad som inte framgår är att BL lejt bort all trafik mitt på dagen. Om jag funderar på resonemanget ytterligare blir det lite konstigt. Alla former av fordonsvård är att betrakta som en onödig kostnad och kunderna får räkna med att åka i rullande soptunnor(??). Om någon t ex spytt i bussen anses vi inte ha betalt för att städa buss - skall jag bara att stänga och gå hem(??). Vi har bara betalt när vi kör linjetrafik. PUNKT. Verkar konstigt sätt att resonera tycker jag, men det är ju bara att göra som det är te sagt!

Vårat trevliga "kontaktombud" (???) kan se fram emot veckodagar som börjar klockan 07:05 och slutar 19:41 (med andra ord 12 timmar och 36 minuter som då skall motsvara 8 timmar). 'Ombudet' kan dock trösta sig med att aldrig behöva jobba helger eller nätter. Ombudet i Tranemo börjar 07:09 och slutar 18:51 (vilket innebär 11 timmar och 42 minuter för en 8-timmars dag). Det är nästan en timmes skillnad till Tranemos fördel.

Sedan har jag funderat på en annan sak. Eftersom jag nu skall tillbringa 4 - 5 timmar ovanpå Garagen i Svenljunga är det väl rimligt med ett vilorum....???

---Gjort bra idag!---


Trädgårdsarbete åt hustrun - motvilligt dessvärre.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

21 juli 2007

Lördagen den 21 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Jaha Du stora värld och lilla dagbok...det finns anledning att ta sig en ny funderare....

Min trafikchef sa att han skulle göra reklam för denna blogg - men kom tydligen på bättre tankar för det blev aldrig någon reklam i veckobrevet.

En första fundering rör jul och nyår. Med mångfald i bland annat religiösa värderingar vore det väl värdefullt om de som inte omfattas av traditionen att fira jul och nyår körde för mig då och på så sätt lät mig firar jul och nyår. Sedan kan jag köra när en annan religiös inriktning har sin stora högtid...Detta är en ordning som bara skulle ha vinnare. Nåja det var bara en seriös fundering.

"Från depåer: Det har inte mottagits väl, det faktum att det blir ett stort antal delade pass på depåerna fr.o.m. hösten.
Det är dock så att trafiken ju är tung på morgonen och på eftermiddagen medan det inte rullar mycket trafik mitt på dagen. Tidigare har det lösts på allehanda sätt vilka alla har kostat orimligt mycket pengar. Vi får ju bara betalt när vi kör passagerare och inte för att vi städar buss eller kör tomkörning eller vad vi nu gjort tidigare. Enligt de beräkningar som gjorts nu så sparar vi uppåt 20 timmar OM DAGEN.....
Det finns siffror och förutsättningar som ni kan ta del av och om det finns andra smarta förslag som ger samma effekt och som inte bryter mot avtal så kom fram med dessa. Det är ju inget självändamål att göra medarbetarna irriterade.....men det är ju samtidigt tjänstefel att inte effektivisera det som går...."

För min del innebär det dels att det är jag som får betala för att en klant en gång i tiden inte kunde räkna hem ett anbud. Det innebär i praktiken en rejäl lönesänkning - eftersom jag måste vara på jobbet mellan 11 -13 timmar per dag och får betalt för mellan 6 - 8 timmar. En jättestor lönesänkning. Det är jag som förare som får bära hundhuvudet oavsett hur företaget vränger till det.
Sedan tidigare har man tagit bort julklappar och personalsammankomster - nu tar man även bort arbetsglädjen.
Vid kontroll av nyckel visar det sig att man även schemalägger förkortad vilotid.


Nu är det ju knappast någon idé att hota företaget på olika sätt - rätt meningslöst faktiskt. Däremot är det dags att fatta ett beslut om jag vill acceptera eller inte acceptera de nya arbetstidsvillkoren med långa arbetsdagar, bussbyten a la staden här och där och långa stärkande vinterpromenader för att hitta en annan buss. På flera av tjänsterna förekommer mer än två omloppsbyten (dvs byte av buss ute på linjen). Jag kommer inte att ha en aning om vilken skrothög jag hamnar i till sist.
Vad jag förstod på ledningsgruppen räknar man med att tappa 3 förare på förändringen, och dom kanske får rätt. Tre har i vart fall redan tagit Mats ur skolan. Jag antar att utfallet i övrigt lite hänger på hur arbetsmarknaden ser ut framöver. Finns det alternativ så försvinner nog flertalet misstänker jag, men snacka är ju en sak och handla är en annan.
Det hela påminner mig om SOLSKENSAVTAL: - som i korthet går ut på att arbetsgivaren endast vill att JAG jobbar när solen skiner.


Ju mer jag detaljgranskar dessa nya tjänster ju fler underligheter hittar jag. Någon tror att Svenljunga Station erbjuder möjligheter till rast t ex och på ett flertal ställen tar rasten slut när bussen avgår eller så börjar rasten när bussen ankommer. Att den skulle kunna vara försenad finns inte....
Vissa körvägar är lite lustiga, men man skall vara öppen för nya idéer!
Jag såg också att det är oerhört viktigt att följa körspecarna till punkt och pricka och det skall bli ett sant nöje att göra exakt detta i höst. Alla klagomål kommer jag att hänvisa medelst skylt i bussen till BL.... Mycket av den så kallade tidsbesparingen går tydligen ut på att jag jobbar på min fritid...och det tänker jag inte göra. Samma fenomen har jag noterat förekommer inne i Borås vid avlösningar...ge f-n och res Er från stolen innan rasten är slut!!!!

Det finns liksom inga människor inblandad i detta nya och barnfamiljer samt gifta par undanbedes eftersom umgängestiden är starkt begränsad per dygn. Detta är ett uppdrag för arbetsnarkomaner utan ambitioner på ett socialt umgänge (det är nämligen totalt omöjligt).

Något som förvånar mig i detta sammanhang är att trafikavtalet faktiskt tillåter denna typ av vantolkning, som på sikt kommer att skapa livsfarligt trötta förare på glashala vägar i höga hastigheter för att klara av tidtabellsbyten.

FÖRSLAG FRÅN EN LÄSARE:
Vi borde ha någon slags intresseförening för att bevaka och ta vara på våra möjligheter. Tyvärr är vi spridda såväl geografiskt som i tid och det blir i stort sett omöjligt ordna möten när jobbet splittrar oss. Skulle det vara möjligt att här på nätet hålla något slags rullande möte för enbart godkända medlemmar? Dvs med en moderator som håller ordning på frågorna och efter att de flesta är överens sammanfattar och sätter upp protokoll och beslut om åtgärder?Kanske någon slags forumsida med lösenord skulle fungera (där endast medlemmar godkända med rekommendation) kan ta sig an det som facket inte längre klarar?

En lätt sak att lösa egentligen -- det är bara en fråga om någon är villig att hålla i detta eftersom det tar en hel del tid att sköta. (Jag kan inte - har bara cirka 2 timmar per dygn och dom vill jag inte offra - mat är viktigare.)
En något simplare variant är e-postlistor där alla brevväxlar med alla.

Apropå våldtäkten i Svenljunga kan man spekulera i om kamror i bussen hindrat gärningen! Man kan ju alltid hoppas att så vore fallet. Det får ju inte kännas så otryggt för 'våra' ungdomar att åka med oss att dom riskerar våldhandlingar när dom klivit av bussen. I så fall får väl Västtrafik se till att väktare vaktar vid hållplatserna i samhället så att de resande kan gå hem oantastade. Den mest smarta idén just nu är en tjejtaxi som möter bussen och kör dom hem.

Nej nu kan jag inte sitta här och dega - måste fortsätta att söka nytt jobb...... på nuvarande villkor för de kommande 43 veckorna får jag inte ihop livspusslet.
Dessutom hinner jag inte med min kommande skrivarkurs...
Hustrun vägrar att acceptera att jag är hemma knappt två timmar per dag...

---Gjort bra idag!---


Försökt få arbetsledningen att inse att 13 timmars arbetsdag inte är acceptabelt.
Informerat kollegor om att man har TVÅ VAL: Gilla läget eller sök nytt jobb, men gnäll inte!

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

19 juli 2007

Torsdagen den 19 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Ja Du lelle dagbok...det finns mycket att fundera på här i världen....
Gammal hederlig hederlighet är ett område känner jag.

Att vi har hamnat där vi är... beror på två depåers beroende av varandra och där man trots detta inte kunnat hålla sams, bytänket har varit starkt hos somliga.
Tranemo gick redan för något år sedan sin egen väg och bakom ryggen på Svenljunga och Svenljunga gjorde den gången det bästa av den situationen, men i år spädde en tredje part på fejden genom att ordna en tävling mellan depåerna där Svenljunga inte var intresserad av att delta... Därför är sommartjänsterna signerade Tranemo och Hösten/Vinterns BL HK och en datamaskin. Om Svenljunga har gjort rätt eller fel får andra avgöra.... Vem som helst får ta över det jävligt otacksamma uppdraget att göra tjänster på lokal nivå under dessa förutsättningar... jag har hållt på sedan jag började på BL 2001 och är djävligt trött på detta eviga tjat och på folk man inte kan lita på. Personer som gör något helt annat i tron att dom gör den egna lilla gruppen en stor tjänst.
Facit har vi fått nu....
I sammanhanget kan det vara kul att återge en kommentar: "Det gäller bara att få tag i tillräckligt många förare som klarat SFI."

En arbetsförmedlare i norra Sverige gjorde följande uttalande i radion idag: -Det är lättare att flytta maskiner än människor. Tänk så fel han har. På BL tex råder den motsatta uppfattningen och detsamma tycker regeringen. Så arbetsförmedlaren önsketänkte bara högt i radio.

Att köra direktbuss linje 100 till Götet måste vara ett smörpass. Jag räknade till cirka 20 mp3-spelare bara på bussens vänstersida. Att använda utropet måste vara som att skrika i rymden.

Vår kära Tranemo Kommun har fått beröm och personalen känner sig både trygg och sedd och man omorganiserar inte gärna. Alla upplever jobbet som tryggt och det är få sjukskrivningsdagar...
I Svenljunga har det hela sommaren varit blomlådor på räckena på bron och det ger ett inbjudande och trevligt intryck. Däremot är det knappast särskilt hedersamt att tätorten åter figurerar i sammanhang där våldtäckt förekommit. Tyvärr var det så i morse när jag kom till terminalen. Blåa polisband spärrade av ett större område.

En liten väsentlig detalj kunde noteras idag. Våra "förebilder" i trafiken, polisen, var idag inga bra förebilder. Man uppvisade ett rätt omoget beteende dessvärre.

---Gjort bra idag!---


Haft full jobb med att bromsa mig in i tidtabellen.
Tre resenärer på ett sjutimmarspass är fullständigt sanslöst. Har ingen i vårt område "gått på" Västtrafiks reklam?!

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

18 juli 2007

Onsdagen den 18 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Tjena dagboken - nu är det dags att ta en skrivarkurs. Det känns som om det skulle behövas!
Min inre kompass säger mig att det börjar bli läge. När man sedan får syn på en tidning som heter "tjuvlyssnat" stärks den känslan - för hur mycket kan inte tjuvlyssna på i en buss.

Hallgrens Buss har problem med att tolka vägmärken och har trafikerat hållplatser på Resecentrum varje dag i denna veckan medan Vårgårdabuss tycks ha fattat galoppen - Boråsbilister däremot kommer aldrig att förstå vägmärken som hindrar dom från att köra precis där dom vill. Bussarna i Borås med omnejd är bara ivägen och man kör som idioter bara för att ta sig förbi. Till bussföretag med läs och skrivsvårigheter sällade sig Tage Carlsson i Vartofta och Lidbergs från Halland någonstans.

Tar man sig en liten funderare på vintertjänsterna så har varken Tranemo eller Svenljunga's förare fattat allvaret ännu. I Tranemo tyckte en att det där fixar NN. Godnatt säger jag.
Skene har gjort sina egna tjänster i lugn och ro och har i stort sett fått som gruppen vill ha det. Kan undra om någon ens kommit på att dom kunnar göra så när Svenljunga & Tranemo skall "tvångsstyras". Om de två depåerna måste tvångsadministreras eftersom dom inte kan samarbeta så är detta resultatet. Det kommer med andra ord att bli 12-13 timmars-dagar de närmaste 43 veckorna. Det är bara att inse...
Fast jag har fått en del rätt intelligenta kommentarer på detta efter kontakter med olika förare på de båda depåerna...dom har aldrig haft problem att samarbeta så varför skall dom drabbas??? Jättebra fråga. Intresset från "ansvariga" har varit iskallt. Samförståndslösningar verkar ännu inte kommit upp på bordet.... kanske lite påtryckningar från förarna hjälper...

Våra timanställda håller på att ompröva sin situation sa dom...fast med ord som inte ens lämpar sig för en blogg.

Jag räknade på det hela för egen del:

  • På jobbet·········13 timmar

  • Restid···············01 timma

  • Sovtid···············08 timmar

  • Äta och prata···02 timmar


Nu är det ju inte helt säkert att fritiden mellan två pass blir 11 timmar och då får man utesluta äta och prata.


Råkade kolla de synliga delarna till AC:n inne i en buss. Fy vad snuskigt! Jag undrar om det där är så där nyttigt egentligen. Måste kolla med fackfolk senare. Så kollade jag på textilier i tak och väggar och det var det mest korkade jag gjort -- kära allergiker: Ta en annan buss än denna är Du snäll.

Förr om åren hade vi faktiskt tid och råd att årsstäda bussarna in- och utvändigt och då tvättade vi både tak, väggar, golv och säten samt bagagehyllor och gardiner. Vi skrubbade även taket utvändigt - idag har vi inte råd längre och dom är för övrigt snart avskrivna helt.

Det nya nu är att Arbetsgivarna skall få leta efter arbetskraft i hela världen, även om det inte är brist på den typen av arbetskraft. Arbetslösa skall ta jobb vart som helst i Sverige och familjer skall splittras!
Det är som när överklassen leker arbetare - dom fattar inte ens vad dom håller på med....
Det som är lite märkligt i detta att vi först skapar ett system där en stor andel kvinnor avstår från att föda barn och sedan tvingas vi in i en situation där vi måste importera arbetskraft. Ännu märkligare blir det när vi inte ens förmår ta tillvara den som redan finns i landet.

Storsvindlare med 36 mille skyller på tvångstankar. Fick jag bara 10 mille skulle jag också "köra" med tvångstankar om jag var säker på att jag kom undan med det. Hederlighet tycks vara ett fullständigt omodernt förhållningssätt -- titta bara på dagens politiker som byter åsikt från före till efter valdagen. Dom är definitivt stilbildande för hur ett framgångskoncept ser ut.

---Gjort bra idag!---


Något så kallat "marknadsundersökningsföretag' ville veta allt om vårt DigitalTV-tittande och efter en 1/2 fråga kröp det fram att man ville sälja ett abonemang på ViaSat...då fick "undersökaren" veta att sådan skit betalar man inte för....
Hela "marknadsundersökningen" tog cirka 60 sekunder....
Hann lägga till att Boxer och Canal Digital inte heller skall göra sig besvär....

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

16 juli 2007

Måndagen den 16 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Tjena dagboken - nu är det nytt jobb som är det som gäller.

Detta med miljövänligheten i kollektivtrafiken är faktiskt en myt har jag kommit fram till. Visserligen kör det runt några gasbussar i Borås och några etanolbussar också, men vi förare måste ju ta våra privata bilar och åka fram och tillbaka flera gånger per dag, kallades visst delade tjänster och är trafikföretagens bidrag till miljöförstöringen.

Makt är ett abstrakt substantiv som syftar till bestämmande/ansvar över/gentemot andra. Se även synonymerna Ansvar, Befogenhet och Allsmäktig. Justa synonymer som verkligen belyser vad makt handlar om. Allsmäktig betyder att man har all makt och förmåga att göra vad som helst. Vanligen tillskrivs olika religioners gudar denna egenskap. Å andra sidan har religion tagit livet av miljarder människor och det har alltid handlat om makt - inte religion.

Varför jiddrar jag om makt? Jo därför att våra depåerna har förlorat sin makt och sitt inflytande samt sin förmåga att påverka. Förlorat eller blivit fråntagen - det är hugget som stucket eftersom det till stor del beror på fall på eget grepp. Eftersom depåernas makthavare bråkade sins emellan om makt förlorade man all makt istället. Så nu är frågan - hur tar vi ta tillbaka makt så att vi får inflytande och förmåga att påverka igen?
Den fackliga vägen verkar rätt körd och även lokala fackliga representanter tvivlar på det lokala fackets förmåga när man talar med dom. Som listombud vet jag redan att jag är överkörda av förmågorna närmare makten. Så min tro på den fackliga vägen är definitivt krossad.

Då uppstår automatiskt frågan: Vill vi på depåerna kunna påverka när något är fel sett ur vår synpunkt? Eller ska vi bara gilla läget och stå i Lockryd och gnälla....och ingen kommer att bry sig.
Om vi på depåerna vill återta makt och inflytande får vi göra det i GRUPP och på egen hand...för inte f-n kommer det någon frälsare och gör det åt oss. Dags för exempelvis arbetsplatsombuden att organisera lite och visa framfötterna. Kanske kan kontaktmännen vara lite mer än kontaktmän? Det gäller ju att styra upp det hela organisationsmässigt. Dessutom är det nog dags för både AO och fd lagledare, som nu degraderats till kontaktombud, att göra klart om dom är arbetsgivare eller arbetstagare och välja sida.

Eftersom bara jag läser min kära dagbok så kan jag ju lugnt propagera för lite civil olydnad.....det kan vara uppfriskande och stärker gruppsammanhållningen. Den som aldrig testat får aldrig klart för sig vilken kick det är. Dessutom är företagsledningen på semester --- ???? fritt fram för tolkningar.

Synen på arbetskraft har genomgått en radikal förändring i och med att flertalet företag idag kan köpa sin arbetskraft där den är billigast. Arbetskraft jämnställs med maskiner och andra tekniska lösningar.
Resultatet är att det finns ett överskott på arbetskraft som utnyttjas för att försämra avtalade villkor. Passar inte skorna kan Du sticka, vi plockar in någon som vill jobba gratis. Så ser verkligheten ut. Det är också detta som skapar så stora skillnader mellan de som utför jobben och de som tror att dom gör det.

Därför vore det intressant att se hur BL utför sitt uppdrag om produktionspersonalen helt sonika stannade hemma och sa att delade tjänster vill vi inte ha - fixa det så kommer vi tillbaka (om vi inte hittar något bättre). Jag måste vara rätt tokig för att jobba 11 - 13 timmar per dygn och i bästa fall få betalt för 8. Så valet är mitt eget.....jag måste stå upp för det JAG tycker är rätt.


---Gjort bra idag!---


Stått upp för det JAG tror på...

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

15 juli 2007

Söndagen den 15 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Höstens och vinterns körningar kommer att skapa mängder av klagomål. Bussar som kör fram på avgångstiden är en grej. Chaffisar som byter buss för långsamt i Lockryd. Förare som inte klarar av att gå från Moga till Garaget på EN minut....det är bara att bryta ihop och gå vidare.

Begreppet delade tjänster kommer att få ett ny innebörd och ordet hjärndöd får ett ansikte. Schemalagda pauser var 2,5:e timma existerar inte. "Tjänsterna indelas allt efter förläggning på trafikdygnet i tidiga och sena tjänster" känner vi inte till. Att vår VD skulle skrivit på dessa tjänster tar jag för högst otroligt och om så vore har han begått lagbrott.
De tjänster Svenljunga Depå kommer att få till hösten är det yttersta beviset på att den som har gjort dessa tjänster bara har haft ett enda syfte -- att djävlas med personalen så mycket som möjligt. En timanställd kommer att få offra massor av tid och få betalt för c:a 30% av tiden.
Vår facklige representant måste ha sovit gott eller blivit förd bakom ljuset.
Jag hoppas att varje förare till punkt och pricka in i minsta detalj följer utlämnade körspecar så att totalt kaos verkligen utbryter. Jag ser absolut ingen anledning att rädda situationen...

---Gjort bra idag!---


Ägnat mig åt kundservice....idag också!

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Lördagen den 14 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Idag har jag med vår VD:s goda minne och fackets välsignelse brutit emot kör- och vilotider samt vägarbetstidslagen, men det är helt i sin ordning eftersom vår VD har skrivit på. Jag behöver på inte sätt oroa mig. 11 tim och 30 minuters arbetstid är ett naturligt inslag i verksamheten.
Även till vintern kommer vi att ha några sådana tjänster som är över 11 timmar.
"Va sa - står det i lagen att körtiden får vara längst 9 timmar per dag. Men snälla Du det är den! Den är 8 timmar på lördagen och lite över 3,5 timmar på söndagen."

Överlag kommer höstens och vinterns körningar att erbjuda mycket nytt. Bussbyten i Lockryd...promenader från Moga till Garaget och inte minst konsten att börja 07:50 i Svenljunga och samtidigt köra från Överlida 07:23... den blir maffig...det är bara att bryta ihop och gå vidare.

---Gjort bra idag!---


Ägnat mig åt kundservice....

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

14 juli 2007

Fredagen den 13 juli 2007 - otursdag

---Tankar för dagen!---


Hej igen min lilla dagbok. Idag är det en sådan där lååång dag på 11 tim och 30 minuter och imorgon är åter en så där lång dag på 11 timmar och 40 minuter. Allt är ju relativt....Det är bara att bryta ihop och komma igen.

Nå, det som gjort mig lite förvånad är att de flesta inte tycks reflekterat på hur långa arbetsveckor dom gör nu under sommaren. Å andra sidan har jag till och med hört Boråsbaserade äldre förare som kan detta klaga på att tjänsterna här ute inte är korrekta och att vilotider mellan arbetspass är lite mindre genomtänkta.
Fast jag noterade redan tidigare att även sådan här info är skyddad. Du får endast de tjänster Du själv kör för att inte få en överblick ens över denna lilla helheten.

Satt och läste på sidan 17 i vårt avtal och blev lite förvånad över att man så totalt ignorerat den passagen. "Arbetstagarna ska ges möjlighet till paus. Körning får pågå i högst 2,5 timmar utan avbrott för paus eller rast. Varje paus ska vara minst 10 minuter. Pauserna ska vara schemalagda och ska normalt förläggas till plats med tillgång till toalett.
Jag påstår att detta aldrig förekommit i våra tjänster under de år som den regeln gällt och att det sannerligen inte förekommer nu heller. Regeln är snarare att köra fram och lasta, vilket knappast genererar någon möjlighet till att lätta på trycket.

Nåja nu skall väl snart höstens hemliga tjänster göra entré och hemliga överläggningar pågår.....och hemliga listor tillverkas. Den nuvarande listan bygger knappast på begrepp som rättvisa och andra förlegade uttryck från den franska revolutionen. Vissa förare kör t ex inte en enda helg och vissa timanställda kör mycket helgnätter.
Och kan man tänka sig att just fredagen den 13:e så dök höstens hemliga tjänster upp, men inga hemliga listor... alla specar undertecknade av vår VD (?????).

Så trevligt! På kvälls- och nattbussen från Tranemo var man två förare som höll varandra sällskap så här på fredagskvällen och natten. Fast det var bara EN när det kom till tankning & städning. Ordet ensamarbete fick plötsligt en ny innebörd. Och inne i Holsljunga fick jag en illustration på villrådiga rådjur. Två rådjur hade någon typ av egen ritual mitt inne i samhället bland hus och asfalt.

Att förankra lasten på personbilssläp är ingen spridd kunskap och intrycket är att ju större och dyrare bil som drar dessto friare är man från regelverket och kan sättas andras väl och ve i fara.
Samma sak tycks gälla för regeln om hjälm när man kör moppe...gäller inte nattetid!
Riksväg 27 är en riksväg och då har man företräde tyckte damen i Kilarondellen. Att lämna företräde för de som redan är i rondellen funderade hon aldrig på och brakade rätt ut i rondellen cirka 3 decimeter framför bussen..men som sagt hon var ju på en riksväg och då kan väl rondellreglerna inte gälla eller???

Läste att Vändpunkt som kyrkan i Tranemo kommun håller på med lockat 100 personer. Fantastiskt...det är detsamma som cirka 0,06%. Strålande tider.

Och i Skåne måste man nödslakta 10-tusentals grisar på grund av någon smittsam virussjukdom, som absolut inte var farlig för människor varför köttet kommer att finnas i affärernas köttdiskar vilken dag som helst. Detta visar att ekonomiska hänsyn är viktigare än risken att skada mänskligt liv. Det rörde sig alltså enbart om ett produktionsekonomiskt problem.
Detta får mig att tänka på att förr sa man husdjur -- idag heter det produktionsenheter.

Förr sa man medarbetare -- idag säger man på sin höjd produktionspersonal. Makt korrumperar och värderingar förändras.
Prognoser gjorda av näringslivet visar att vi i framtiden kommer att behöva ännu mindre andel produktionspersonal i Sverige. Det måste väl samtidigt betyda färre konsumenter eftersom kopplingen mellan arbete och förmågan att konsumera nu görs starkare.
Någon insändare förfasade sig över att man nu "svälte ut" sjuka. Men det är ju det som är poängen. Antingen jobbar Du eller så svälter Du ihjäl...den kopplingen kan väl inte vara så svår att förstå?! Samma sak gäller de som är äldre...alla som kan jobba skall jobba och resten ger vi så lite som möjligt att äta så att vi snabbt blir av med dom. Det är enbart genom arbete vi får ett visst mått av frihet. Det håller på att införas ett nytt tänkande i samhällets maktapparat.
Definitioner som krig och inbördeskrig, inre strider med mera håller på att definieras om. Grunden till detta är givetvis att vi vill kunna avvisa personer som inte arbetar till hemlandet igen. Alltså är vi tillbaka till PENGAR och arbetslinjen.

Fick också lära mig att ryd betyder röjning medan hester/hestra troligen betyder skog som ger planteringsbara skott (skottskog). Ek och bok är exempel på träslag som räknas hit. Uttrycket förefaller härstamma från en tidig period av vikingatiden och eventuellt ännu tidigare. Kopplingen till utmarker var visst också tydlig.


---Gjort bra idag!---


Jag fördröjde avgången ett antal minuter så att en ung man kunde åka med till Borås för vidare färd med linje 100 till Göteborg.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

13 juli 2007

Torsdagen den 12 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Hej igen dagboken...vet Du att idag är det sådan där regnig sommartorsdag i Borås. På Stora Torget kommer Shirly Clamp att stimma omkring och dagens dansband heter Bhonus.
Som grädde på moset konkurrerar Elfsborg med att spela fotboll mot AIK och om allt stämmer så vann hemmalaget med 2-0. Mina sagesmän log i alla fall så öronen flyttade på sig. Även i BT vann Elfsborg - det var inte många spaltmillimeter på Shirly men dessto fler på "Bella".

Vår trafik 'flöt' på som vanligt....det störtregnade ju mellan varven.

Borås Lokaltrafik - Praktikant stod det på den blanka fina skylten vilket tydligen bland annat betydde att man inte behövde betala för resan. Vad man praktiserade framgick aldrig heller. Men som jag kunnat konstatera så många gånger tidigare är BL ett kommunikationsföretag som inte fixar de interna kommunikationerna. När det gäller den interna informationen gäller den gamla spionregeln - Du får bara veta så mycket att Du klarar av att köra Din tjänst - allt annat ska Du skita i.

Jag blev påmind om en annan intressant observation idag. Det spelar ingen roll om Du parkerar bussen 200-300 meter från en hållplats. Står den så den syns så måste man kunna kliva ombord även om det är sisådär en 25 minuter till avgång. Det är ju självklart! Chaufförer har ju aldrig rast eller så...löjligt påstående.

Sedan skulle jag kolla tidtabellen för linje 302/360 i Svenljunga och då fann jag till min förvåning att tidtabellen var extremt barnvänligt placerad cirka 30 cm ovan mark.

Vet inte om jag är ensam om att fundera över på hur många sätt det finns att sitta på ett bussäte. Det är i vart fall oerhört populärt att INTE ha fötterna på golvet.

Sedan kan man också undra hur länge denna vagnen rullat runt med intorkade spyor under sittdynorna längst bak? Det luktade i vart fall rätt illa - så det var nog läge att avlägsna dem NU.

Med tanke på de senaste dagarnas små händelser tycker jag att det finns det anledning att ta sig en funderare över om man trots allt bara är en nyttig idiot? Man tror att man har rätt självbild fastän man i själva verket omedvetet går andras ärenden. Det är då det är dags att stoppa upp och fundera på vad man håller på med!

I Borås kämpar skyddsombudet för Lokaltrafiken vidare för att bli av med alla skadliga vägbulor och i Tranemo gör man nya vägbulor på löpande band. Logiken är glasklar. Bilverkstäderna har för lite att göra och vi vill inte ha någon kollektivtrafik i Tranemo Centralort och därför har vi byggt så många hinder vi kunde komma på runt bussterminalen.

En sak slår mig när jag ser detta med ojämn körning. När man kör lugnt och mjukt är det faktiskt ingen som lägger märke till att det faktiskt finns en chaffis längst fram, men om Du gasar och bromsar och kör som en biltjuv då lägger dom ta mig fan märke till Dig i varje fall.

En otroligt lönsam bransch är lobbybranschen där förre stadsministern G P nu är kung. Ena dagen socialist och nästa kapitalist... det gäller att följa pengarna. Lägg därtill vår nuvarande finansminister vars definition av arbetslinjen är supertydlig: Jobba, jobba, jobba och klara Dig själv! Samhället skall under inga som helst omständigheter stötta Dig. Är Du studerande skall Du arbeta heltid och studera heltid. Annars får Du enbart arbeta och skita i studierna. I den världen saknas empati totalt.

---Gjort bra idag!---


Har avstått från att tala då jag inte haft något att säga - fast å andra sidan har jag inte mött nån att tala med.
Det snackas alldeles för mycket skit.
Undvikit att ifrågasätta motståndarens motiv.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

11 juli 2007

Onsdagen den 11 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Axel reagerade på min fundering igår och i grunden bekräftar han det jag vetat länge.
"Kan det vara så att lönereglerna är för svåra? Eller är förmän och andra lönerapporterare inkompetenta? Innan jag blev fast anställd, räknade jag ut lönen själv och under över ett år fick jag det bara en gång till samma belopp som det jag fått in på mitt konto. Alla andra gångerna fick jag "det som fattades" på en extra utbetalning en vecka senare. Allt som kan bli fel, fick jag fel. Övertid, timlön, mertid, OB-tid, helg-OB, semestertillägg, fridagstillägg, tidsförskjutningstillägg, traktamente (trodde dom inte att vikarier skulle ha!! Som om vikarier inte behöver äta??). Jo, dom fixade till det när jag ringde, och en gång när jag fått för mycket, ringde jag om det också, men då var det antagligen för svårt att rätta till, så jag fick behålla några kronor. Det blev lite bättre när jag blev fast anställd, för då kom månadslönen automatiskt och jag behövde bara kolla tilläggen. Men då och då, ganska ofta, fattades det ändå. Visst är det irriterande att man själv måste hålla kollen så man inte blir lurad på sina pengar. Särskilt när man vet att det finns personer som är anställda för att räkna ut lönen rätt. Förresten: Vänsterrattstillägg. Härligt ord. Någon mer än jag som kommit i åtnjutande av det?"

Hej på Dig lilla dagbok.....idag har vi en liten fridag....och ändå inte helt. Märkligt!
Nu tycks uttrycket Vilda Västern som ett begrepp för Svenljunga riktigt frodas. Fick idag bakvägen veta att vår avskedade och återanställde lagledare nu lämnat in ett eget förslag till tjänster för depån. Det verkar som om samarbete blivit ett sällsynt begepp. Här om dagen kunde vi konstatera att listombud är otidsenliga -- ack ja, nu finns det ingen att lita på längre.

Apropå lögner så är ryktesspridningen runt depåerna i full swing. Representanter för Västtrafik liksom vår egen trafikchef kan berätta att det minsann inte skall ske någon sammanslagning, medan andra minsann med lika stor trovärdighet kan berätta att Tranemo skall upphöra och allt skall utgå ifrån.... ja den har jag hört förr. Ingen tycks längre kunna skilja på saga och sanning.

När det gäller lönebiten är det av allt att döma dags att fixa ett litet program som kollar att lönen blir rätt. Turligt nog för bolaget är de flesta inte intresserade av om dom jobbar för mycket eller inte...vi få som har koll har fått kompledigt.

Våra så kallade listor är inte speciellt lagliga.....det är en massa regler runt detta.

---Gjort bra idag!---


Hustrun och jag tog oss en trevlig biltur i Småland. Regn gjorde allt utomhusarbete omöjligt!
Gett lite datasupport per telefon.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

10 juli 2007

Tisdagen den 10 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Hej igen bästa dagbok.....
Först ut idag är en liten fundering på formuleringskonst. På en lapp jag hittade om sommartorsdagarna i Borås har vårt kära Västtrafik skrivit "Vi kör extra sent varje torsdag från 28 juni till 9 augusti, så att Du tryggt och säkert kommer hem efter festligheterna." Jättebussigt och jättetrevligt men för vår del LÖGN! Angiven avgångstid på lappen är vår ORDINARIE sista buss även före och efter ovan angivna datum, men visst är det jättesnällt att vi kör hem våra kunder efter festen.

Vi har idag upptäckt att det förekommit eller rent av förekommer tidsskillnader mellan den körspec jag kör tjänsten efter och de tider som finns i lönedatabasen. Man kan ju undra om någon kommit på en ny besparingsmetod? Dax att konstruera ett lönekontrollprogram måhända?! Får väl ta mig en funderare. Det lönar sig att inte lita på arbetsgivaren.

På blanketten "Drogtest för arbetslivet" finns en ruta där jag samtycker till att....... osv, men det är ju inte sant...SANT är att man tvingas samtycka till att.... och det är skillnad.

I bland förarna i Borås Stadstrafik finns det många trasiga ryggar och alltför många som stressar och jagar efter tiderna i en tidtabell gjord på ett skrivbord. Bästa dagbok -- jag skulle så gärna vilja få dessa arma förare att sluta stressa och framför allt sluta att jaga efter tiderna i en tidtabell. Körningen kommer att bli betydligt mer harmonisk och lugn och olycksriskerna kommer att sjunka. Förarna kommer att må betydligt bättre och vägbulor och andra ojämnheter skall passeras i en hastighet som varken skadar förare, passagerare eller fordon och det får banne mig ta den tid som krävs. Bästa kollega om Du inte kommer från punkt A till punkt B på den tid som står i tidtabellen så kan DU vara säker på en sak! TIDTABELLEN HAR FEL. Överhuvudtaget skall Du glömma tidtabellen under körning - då slutar Du stressa.

Min blå buss läckte vatten stod det en lapp i bussen som sa. Jag fyllde på sisådär en 15 - 20 liter och körde iväg. När jag kommit till Resecentrum tyckte jag att det var dags att kolla vart den läckte vatten? Det verkade vara runt Eldivärmaren som vattnet läcker och visst...när man öppnade luckan så flöt hela utrymmet. Jag ringde och beställde lite uppmärksamhet från verkstaden och cirka 8:30 hjälpte mig en synnerligen emabel verkstadsperson och vi behövde inte riskera torrkok på den motorn denna gången.

Sedan hörde jag ett synnerligen märkligt uttalande idag. Någon sa att gardinerna i bussarna borde tvättas en gång per år. Vi har väl haft våra bussar i mer än ett år och mig veterligen har bolaget ALDRIG ombesörjt gardintvätt. Det sker tydligen med samma intervall som AC-filtren.

Vagn 244 stoppad av polis som påstod att skatten inte var betald. Vid kontroll visade det sig att skatten var betald och att vägverket har eftersläpning i sitt datasystem. Fast bolaget var nog inte helt utan skuld det heller visade det sig vid närmare kontroll.

I Tyskland vill man avrätta misstänkta terrorister genom så kallade riktade mord... Det där klingar obehagligt välbekant.

Intressant med att få vintips i mobilen via SMS och i lokalradion kan man lyssna på vintips lagom till helgen supfest och TV brukar också hänga på, inte minst reklamkanalen TV4. Att sedan svenskspråkiga utländska kanaler gör reklam för betydligt starkare doningar är en annan sak. Det är väl bara det att kära SVT skall nog inte snacka öl och vin ena dagen och folknykterhet andra. Det känns som dubbla budskap.

---Gjort bra idag!---


Sett till att tveksamma resenärer kommit till önskad destination.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

09 juli 2007

Måndagen den 09 juli 2007

---Tankar för dagen!---


Tjena bästa dagbok.....
Satt och lyssnade på lobbyister i Almedalen på Gotland och man talade i termer som strategi och liera vilket är gamla krigstermer. Lobbyverksamhet är alltså en form av krigföring och det är faktiskt marknadsföring också. Det gör oss som kommer ivägen till kanonmat.
Under tiden satt jag och tittade på Econen II och på spaken till farthållaren och undrade vad dessa dumheter har kostat företaget i ogenomtänkta utgifter. Man har aldrig fullföljt åtgärderna i akt och mening att tjäna pengar på dom utan enbart tagit kostnaden.
Vägbulor och låggolvsbussar är ingen höjdarkombination och nu hoppas BL:s huvudskyddsombud (i dagligt tal enbart skyddsombud eftersom de övriga nog inte har så mycket att säga till om) att Borås Stad skall plocka väck dom. Återstår att se hur staden tolkar Täbyfallet. Men ur stadens synvinkel är nog bussförare klassat som förbrukningsartiklar. Hade man verkligen velat bli av med problemet "på riktigt" hade det varit löst långt innan det ens blev ett problem. Sedan finns det ju vägavsnitt på olika håll som fungerar som naturliga farthinder. Några exempel är ju 'vårt' kära Aplared och även gamla R27 har ju förfallit rätt rejält sedan den blev degraderad.

Jag var uppe en sväng på HK och träffade där en trevlig gentleman som sysslade med listor för avprickning av tjänstgörande förare. Det fick mig att reagera på en detalj. I det upplägg han visade mig fanns inget om vilken förare som förväntades infinna sig och inte heller hörde jag något om en rutin för att försöka säkerställa att någon tog hand om tjänsten om nu den förväntade föraren av olika skäl uteblev, men det kanske fanns med i bakgrunden utan att synas. Det var som sagt bara en tanke baserad på gammal otidsenlig kunskap.

Att brott lönar sig är en allt tydligare sanning i både stort och smått. I stort tycks kopparstölder vara ytterst lönsamt just nu. I det lite mindre sammanhangen lönar sig mindre trafikbrott. Att t ex köra in på Borås Resecentrum med turistbuss eller taxi är ett trafikbrott och lönsamt.
Att parkera husvagnar för tätt på en camping är ett brott och lönsamt. Att publisera annonser för utländska spelbolag är ett brott och djälvligt lönsamt.

Att spara på energi är just nu högsta mode - vi skall t ex stänga av stand-by på TV:n, men sedan knallar alla villaägare ut och drar igång åkgräsklipparen (eller motorgräsklipparen för den lite fattigare). Handgräsklippare vete katten om det ens finns att köpa längre. Några kör elgräsklippare i tron att dom spar energi. Senare tar dom fram den maskindrivna häcksaxen eller den maskindrivna sekatören för att längre fram slita åt sig den maskindrivna röjsågen eller grästrimmern.

Nu skulle ju (C) och (M) höja bensinskatten men utan att erbjuda alternativ. Kan man inte erbjuda alternativ så straffar man enbart de som är mindre bemedlade. (M):s väljare märker väl knappast skillnaden och (C) känns inte trovärdiga som miljövärnarparti om man enbart vill radera ut glesbygden. Jag har dessutom en känsla av att man samtidigt kommer att höja dieselskatten för att plocka hem stora pengar även på kollektivtrafiken, som i så fall måste höja priserna och dra ner trafikvolymen ännu mer.

---Gjort bra idag!---


Sagt hej till kollega som varit sjukskriven i 5 månader och nu var tillbaka, samt retat Anonym bloggläsare som helst ser att jag inte bloggar. (Fattar bara inte varför han/hon läser då).

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

08 juli 2007

Söndagen den 08 juli 2007

Från Anonym
Nya tider Mr Banco!
Enl vår fackpamp är det arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet (t ex tjänster och listor) och pampens uppgift inskränker sig numera till att granska om det är lagligt eller inte. Listombud väljs endast för att protokollet ska se bra ut. Hårda tider stundar... Kanske är syndikalisterna enda fackliga alternativet?


Ur min synvinkel sett följer vi inte ens lagen..... Den enda trösten är att det skiter lagen i...

............

Gjort nått bra idag!


............
Avstått från att blogga

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

07 juli 2007

Lördagen den 07 juli 2007

Svaret från Vägverket & Polisen


Fordon som används för persontransporter i linjetrafik, om linjens längd inte överstiger 50 kilometer. Linjens längd räknas som tillryggalagd vägsträcka. Linjens längd räknas mellan första och sista hållplats. För ringlinje räknas hela sträckan från utgångspunkten och tillbaka till utgångspunkten. Om samma linjenummer har varierande körsträcka för olika turer, räknas linjelängden för den längsta körsträckan som linjens längd. Byte av chaufför och/eller längre uppehåll räknas inte som att ny linje påbörjas. (Källa: Svea Hovrätt dom B 1358-96 av den 02 febr. 1999, ECJ nr: C-47/97 E. Clark & Sons med flera och nr C-387/96 Anders Sjöberg.)
Tidtabell och tjänstgöringslista: Möjligheten att köra utan färdskrivare gäller i nationell linjetrafik för persontransporter på linjer som är längre än 50 kilometer. Detta gäller till och med 31 december 2007 och under förutsättning att fordonet saknar en installerad färdskrivare. Om en färdskrivare är installerad ska den alltså användas. En färdskrivare anses som installerad om den fysiskt finns på plats även om den föreskrivna pe-riodiska kontrollen inte utförts. En färdskrivare ska genomgå en ny periodisk kontroll senast 24 månader efter föregående godkännande. Transportföretaget ska i dessa fall upprätta en tidtabell och en tjänstgöringslista för varje enskild förare. Föraren ska alltid ha dem med sig och de ska innehålla förarens namn och tjänstgöringsort. De ska också alltid innehålla uppgifter om vad föraren arbetat med under de närmast föregående 28 dagarna. Det måste tydligt framgå var föraren börjat och slutat sin arbetsdag och om föraren utfört annat arbete för samma eller annan arbetsgivare. Dessutom måste förarens olika perioder av annat arbete, raster och tillgänglighet redovisas. Tjänstgöringslistan skall vara undertecknad av transportföretagets chef eller dennes företrädare. Tjänstgöringslistan måste sparas i minst ett år av företaget.
Kommentar till begreppet dygnsvila enligt Europaparlamentets och Rådets förordning (EG)nr 561/2006: Under varje 24-timmarsperiod skall föraren ta en sammanhängande dygnsvila på minst 11 timmar.

Jag gick in på Kommunals hemsida och sökte på ordet listombud och fick inte en enda träff. I Kommunals webbvärld finns inte begreppet. Faktum är att när man sedan råkade läsa i KA13/2007 så fattar man vad majoritet betyder: "Antalet bussförare bland KA:s läsare är ungefär 20.000 medan nästan 300.000 har ett vårdyrke." Det är då man med fog undrar vad 20.000 bussförare gör i Kommunal. Det borde finnas ett bättre forum för dom där just den gruppen får en mer seriös representation. Transport kanske? 6,25% i Kommunal är inget att räkna med precis.
Det tycks råda någon typ av förvirring om arbetstidsreglerna när man läser KA, men att det är slut på mobilpratandet för bussförare har man med och konstaterar samtidigt att ur ren säkerhetssynpunkt är det rent skitsnack när arbetsgivarna hävdar att man skall använda bussens kommunikationsutrustning. "Det är inte bättre ur trafiksäkerhetssynpunkt att använda kommunikationsradion. Man ska hitta en mikrofon och trycka på en knapp på radion (och undvika att trassla in sladden i ratten). All kommunikation borde ske när bussen står still."

Listombud = Arbetstagarnas representant vid schemaläggningsarbetet. Detta är allt som står i nu gällande kollektivavtal. Det sa inte så speciellt mycket.....En sak är dock tvärsäker: Arbetstagarnas representant får INTE delta i schemaläggningsarbetet.

Begreppet ARBETE är tydligen inte så lätt i den politiska världen (ingen av dessa herrar och damer har väl praktiserat innebörden av ordet). (S) anser det vara en rättighet & en skyldighet - Alliansen anser det vara en skyldighet och inget mer ("ta vilket jobb som helst i riket" - "försämrad a-kassa"). Man driver ut folk i arbete. Fast arbete kan nog också vara en nyttighet eftersom det skapar skatteintäkter. Sysslolöshet och dagdriveri skapar bara osunda vanor och skall bekämpas. (miljö) lever på sin friårsreform eftersom arbete nog är ett tvingande ok.
I den riktiga världen är arbete ett nödvändigt ont. Säga vad man vill om politik, men dom befinner sig rätt långt från verkligheten.

Läser sedan i bladet att BLs chaufförer minsann får gå kurs mot våld och att man på BL har klara riktlinjer för hur en chaufför ska agera i hotfulla situationer. När man läst detta inser man att man inte jobbar på BL utan för BL, som en liten separat grupp. Sanningen är nämligen den att vi aldrig ens hört talas om några klara riklinjer. Jag vände mig därför till PERSONALHANDBOKEN, men ack nej där fanns heller ingen kunskap att hämta. Dock hittade jag några andra trevliga saker: "Utbildningsbehovet fastställs vid medarbetarsamtal (vad nu detta är för något). Samtliga förare skall ha HLR - Första hjälpen utbildning." Därmed kan vi slå fast att vi på depå inte tillhör gruppen samtliga förare. Den enda policy som förekommer i personalhandboken är datapolicy - och vi som kör vet alla hur stor nytta vi har av en sådan policy.
För övrigt kan man under fliken 15 fackliga representanter snabbt konstatera att depåerna inte ens existerar och inte heller deras fackliga representanter.
............

Gjort nått bra idag!


............
Kopplat av från jobbet och hälsat på hos de stora grabbarna. Se bilder!





Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

06 juli 2007

Fredagen den 06 juli 2007

Långkörardag


Började klockan 07:00 och slutade 20:00.
Har kört på förlängda ryggmärgen mest hela dagen och varmt har det varit. Som varmast har utetemperaturen legat kring + 25 grader och värmen på förarplatsen skall vi inte tala om. AC:n på Volvo Carrus är enbart avsedd för de passagerare som sätter sig bakom bakdörren. Längre än så når inte kylan. Å andra sidan ser varken luftintag eller utblås så där hälsosamma ut så man skall nog bara vara tacksam över att man inte får i sig den luften.
Såg för övrigt en kul reklamgrej som jag gjorde om lite "tänk dig mobil skönhet inifrån och ut -- SETRA"

En sak klarade jag inte av idag och det var att för en familj förklara hur Västtrafik tänker när det gäller kollektivtrafik Svenljunga - Mjöbäck - Älvsered..speciellt inte kvällar. Det enda ärliga rådet var att skaffa bil och det är ju inte så smart att behöva göra det.

Medans jag kommer ihåg det: Fick hela 90 minuter tillsammans med hustrun innan det var sägndax igår. Inte mycket till socialt liv!
Veckans veckobrev innehöll en intressant uppgift -- vi skiter i Era listombud och ni anställda på depåerna för era tjänster för vintern kommer i början på nästa vecka.... då flertalet av er är på semester och inte kan protestera.

För den som läser att vagn 244 körde ryckigt och att passagerare ramlade i bussen - är det rent djävla nonsens - ingen passagerare har ramlat i vagn 244. Däremot stoppade polisen bussen och från BL:s sida har inte hörts ett enda pip. Så nu rullar den vagnen utan skattelapp där bak.

"Första delen av utbildningen Hot och Våld i kollektivtrafiken är nu genomförd" och jag har inte en susning om vad det rör sig om. Det rör troligen inte depå-nivå.

Fick en intressant fråga idag som jag absolut inte har något svar på ännu. I Vägverkets anvisningar om kör- och vilotider samt Vägarbetstidslagen som trädde ikraft 11/4 2007 står bland mycket annat att körtiden får vara längst 9 timmar per dag och att en körperiod får omfatta högst 4,5 tim och att rast är 45 minuter.
Rytmen är alltså 4,5 +0,45 + 4,5 = arbetsdag.
Men detta gäller uppenbart inte oss. Jag kunde faktiskt inte svara på varför vi är undantagna.....men å andra sidan är jag bara ett simpelt numera förbigånget antagligen före detta listombud (det är tydligen lättare att gå förbi listombuden och gå direkt på klubbordföranden - som alltså agerar listombud i vårt ställe. Det är i vart fall den faktiska gången i processen.).

Liten reflektion. Nästa område som vår kära regering vill ta sig an är arbetsrätten och där vill näringslivet med lite snygga omskrivningar avskaffa strejkrätten. Jobba eller dö är den inställning som gäller och helt i linje med detta lägger man ner socialförsäkringsnämnderna och gör försäkringskassan till envåldshärskare. Försäkringskassans beslut blir lag.
Att det sedan framkommer att den förhöjda a-kasseavgiften enbart är en förtäckt skatt gör inte mig förvånad och så småningom kommer det att uppdagas att den förhöjda premien på olika fordonsförsäkringar också är förtäckt skatt. Fast det visste vi vanligt dödliga redan.

Praktisk verklighet. När en person säljer en sak är den värd säg 100:-- och när samma person vill köpa tillbaka samma sak är den värd 45:--. En mycket intressant filosofi.

............

Gjort nått bra idag!


............
Nått rätt måste det ha blivit för majoriteten har tackat för skjutsen.
Dessutom har jag hjälp kollega på annat bolag att få upp lastluckorna
samt burit gods in och ut och in och ut...

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

05 juli 2007

Torsdagen den 05 juli 2007

Fådda skurar


Det har regnat i stort sett hela dagen så regel ETT: Du får inte skvätta ner gående. Har gällt fullt ut. Eftersom det är Torsdag och metroligisk sommar så är det mängder av resande till kvällens evenemang i Borås. Jag har inte en susning om vem som är huvudartist idag. Det är ingen idé att engagera sig i sådant eftersom mina arbetstider inte medger ett socialt liv...som att gå och titta på någon artist på Stora Torget i Borås. Det funkar helt enkelt inte - från sådant är man utestängd.
Har också noterat att Borås Tidning inte längre publicerar artiklar som kritiserar kollektivtrafiken och insändare i samma ämne är också stoppade - så mycket var yttrandefriheten värd. Har VT7 ett finger med i spelet?
Fick också av en slump veta att vi åter skall trafikera Bryggaregatan (sedan i Måndags). Något besked till depåerna med ett sådant budskap har aldrig gått ut. Men jag ser det som ett tecken på vår obetydelse i BL-sammanhang.
Ringde förmannskontoret 4 ggr i middags utan att få kontakt - så det fick vara. Senare på dagen ringde dom faktiskt upp mig och ville veta att jag var i tjänst. Det gör 1 på 6 så här långt. Kanske det vore idé att ha ett speciellt förarnummer. Motargumentet är att dom bara kan svara i en telefon i taget och kan då inte prioritera förartelefonen. Jag vet inget - jag är ju inte i den situationen. Man kan för övrigt inte har griniga äldre gubbar till trafikförmän - hur skulle det se ut?!

Linjerna 350 & 360 skall INTE trafikera Sågbacken & Grändvägen. Precis som tidigare skall dom inte heller trafikera Vasastaden och Daltorpsskolan. Noteras skall att även linje 303 hoppar över Daltorpsskolan på väg ur Borås vissa turer.

I övrigt finns inte så mycket att lägga till. Man sitter ensam bakom en ratt 8 - 12 timmar om dagen och nu i sommar har det varit mycket sparsmakat med att träffa kollegor. Man kan nog klassa det som totalt isolerat ensamarbete.

............

Gjort nått bra idag!


............

Avgått i rätt tid hela dagen och kört så folk somnat! och inte backat på nått.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Onsdagen den 04 juli 2007

Grunnar


Jag sitter här och grunnar på en sak! Jag undrar vilka motiv som driver en person som fått i uppdrag att omorganisara depåerna? Och vad är det för krafter som gör att några få samarbetar med HONOM? Vilka fördelar förväntar sig dessa att få? Någon typ av plats i solen -- men i så fall vems sol?

Jag finner det märkligt att man väljer att omorganisera utan att samarbeta med personalen. Men hur var det nu: Om kartan och terrängen inte stämmer överens, gäller kartan.

Hade personal varit en bristvara så hade tillvägagångssättet varit helt annorlunda, vilket ger en tydlig signal på personens synsätt. Men det som sakta håller på att hända är att erfarna förare håller på att i rådande högkonjunktur söka sig nya jobb i andra branscher. Jag har faktiskt fått sådana signaler från rätt många håll - även från sådana som är anställda på Borås depå.
För bristen på empati och att det är levande varelser man jobbar med tycks vara frånvarande. Jag har svårt att finna andra förklaringsmodeller som stämmer med agerandet.
Men å andra sidan är det ju så att var och en styr över sitt eget öde och kan inte skylla på någon annan och tycker man att utvecklingen inte tar den riktning man anser vara rätt är det ens personliga ansvar att vrida den rätt -- ingen annan kommer att göra det åt en.
Kanske man i detta fallet kan välja att ordna en gruppsamverkan för att komma till rätt riktning?!


Tjänstgöringslista


För bussar i linjetrafik, där linjens längd överstiger 50 kilometer, medger reglerna inom EU att man fram till den 1 december 2007 får köra bussen med stöd av en tidtabell och tjänstgöringslista. Detta gäller under förutsättning att fordonet saknar en inmonterad färdskrivare. Transportföretaget ska i dessa fall upprätta en tidtabell och en tjänstgöringslista för varje enskild förare.
Listan ska vara undertecknad av transportföretagets chef eller chefens företrädare. Föraren ska alltid ha tidtabell och tjänstgöringslista med sig och de ska innehålla förarens namn och tjänstgöringsort. De ska också alltid innehålla uppgifter om vad föraren arbetat med under de närmast föregående 28 dagarna. Det måste tydligt framgå var föraren börjat och slutat sin arbetsdag och om föraren utfört annat arbete. Dessutom måste förarens olika perioder av körning, annat arbete, raster och tillgänglighet redovisas.

Tjänstgöringslistan måste sparas i minst ett år av företaget. Om beställningsuppdrag utförts under den tid då
man åberopar en tjänstgöringslista ska färdskrivare användas för dessa uppdrag. Uppdragen måste då vara noterade i tjänstgöringslistan. Om färdskrivaren används utan att körningen på förhand förts in i tjänstgöringslistan, faller möjligheten att åberopa specialregeln om att ersätta bruk av färdskrivaren med tidtabell och tjänstgöringslista. Färdskrivare måste då användas för hela perioden.

Direkt ur EU:s regelverk 561/2006 artikel 16



Transportföretaget skall upprätta en tidtabell och en tjänstgöringslista för varje enskild förare med namn, tjänstgöringsort och i förväg fastställt schema för olika perioder av körning, annat arbete samt raster och tillgänglighet. Varje förare av sådan trafik skall medföra ett utdrag ur tjänstgöringslistan och en kopia av tidtabellen.
Tjänstgöringslistan skall:
  • a) innehålla samtliga uppgifter för en period som minst omfattar de närmast 28 föregående dagarna; dessa uppgifter skall uppdateras regelbundet, dock minst en gång i månaden,

  • b) vara undertecknad av transportföretagets chef eller dennes företrädare,

  • c) bevaras av transportföretaget i ett år efter utgången av den period som den omfattar; företaget skall, om en förare begär det, lämna ett utdrag ur hans tjänstgöringslista, och

  • d) på begäran uppvisas för och överlämnas till behörig kontrolltjänsteman.


Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy