30 augusti 2005

Gårdagen blaska

Sitter och läser i gårdagens tidning en ledare om att ungdommar aldrig kommer in på arbetsmarknaden. I samma tidning kan man läsa att det är allt vanligare att unga startar eget. Hur i allsindar kan detta hänga ihop? Tidningen har i alla fall inte dragit några slutsatser av detta. "När det är svårt att få jobb blir eget företag ett alternativ" står det i texten. För att få "Starta eget bidrag" måste man fyllt 20 år. Misslyckas man har man skattemyndigheterna efter sig resten av livet. Visst är Sverige fantastiskt.

Äldre skall ha rätt till en trygg och värdig omsorg - och det är de unga arbetslösa som skall betala. Visst är Sverige underbart. Logik saknas i politikens underbara värld.
Samtidigt plockar vi in fler unga på högskoleutbildning - så blir dom arbetslösa akademiker istället.....

Samtidigt annonserar bemanningsföretag efter personal. Ett liv i total osäkerhet. Har testat verkligheten.

29 augusti 2005

Så var det dax 050829

Så var det dax


Nu är det tid för hösten. Idag börjar jag jobba och det är precis lika snurrigt på jobbet som det alltid varit, men det skall väl vara så antar jag. Kiv och gnäll om minsta småsak ibland.
Jag har uppdaterat hemsidan så att de nya körspecarna ligger tillgängliga där. Saknar någon en så är det bara att hämta.

Höstvädret kommer


Nu är det verkligen höst på allvar och det börjar växa simhud mellan tårna.
I New Orleans kämpar man för sina liv i och med att orkanen Katrina närmar sig staden. Staden ligger dessutom i ett område som ligger under havsnivån - knappast ett bra utgångsläge. Hoppas bara att orkanen tar en helt annan väg och ger sig, bara lägger av.
Här regnar det och regnar det och regnar det.... så utomhus blir inte mycket gjort och inomhus blir det bara lite gjort då allt går lite trögt. Men det är ju så det blir när vädret dämpar humöret.

Dotter i skolan


I Västerås är det tydligen full rulle. Hoppas bara att dottern får en bättre Internetkoppling för den hon har nu är rätt så skakig och håller inte måttet.
Hon hade lite problem med att få tag på Acrobat Reader som hon måste ha för att klara av att läsa något på 80 sidor. Det slutade med att hon fick gå ner på skolan och skriva ut det där eftersom hennes Internetanslutning inte klarade av att hämta hem programmet.
Det är lite knepigt när man skall avända datorer i skolarbetet och skolan inte tillhandahåller rätt verktyg.

Åter till hemsidan

26 augusti 2005

Idag är det fredag 050826

Så har min svärdotter också förfallit och blivit bloggare. Tänk så det kan bli. Man hittar henne här: http://blogg.passagen.se/annikafj

Dottern har så mycket att göra på sin nya bostadsort att hon inte längre har tid med sina föräldrar. Fast hon har ju fått Internet inkopplad i lägenheten nu så vi kan hålla viss distanskontakt förutsatt att hon är hemma. Fast det gäller ju också telefonkontakter.

Min semester börjar ta slut och nya arbetsdagar väntar runt hörnet och vardagsrutinen står för dörren - men det är rätt Okey faktiskt. Har jobbat lite med att plocka fram nya körspecar och annat material som krävs för att börja jobba nästa vecka.

En sak är dock irriterande även om det är en liten sak. Arbetsgivaren minskade min lön med 150:--/månaden UTAN att berätta det för mig eller på annat sätt informera typ min arbetsledare. Detta finner jag vara ett märkligt sätt att skapa förtroende mellan förertag och anställd, men det är väl kanske inte så noga - det är ju lätt att skaffa andra som utför samma jobb. Jobbet som bussförare är knappast ett statusyrke och alla arbetslösa (och dom blir fler och fler) utbildas till bussförare. Om dom är lämpliga eller ej spelar ingen roll bara det ser bra ut i statistiken. Att fordonsskadorna stiger brant är inte mycket att orda om. Det blir orsak av verkan.

Har nu tittat på tre Harry Potter filmer på raken - visst är man barnslig. Men ibland är det skönt att vara barnslig. Jag tycker om att avstå från att låtsas vara någon jag inte är. Vill jag vara barnslig är jag det.

Läste lite i bladet om AFP i TVrutan (AFP = AnnonsFinansierade Program) och det är intressant att se hur smygreklamen breder ut sig och försöker förmå oss att köpa sådana produkter vi absolut inte behöver. Nu ligger den inte som reklamblock mellan program eller inne i program, nej nu är själva programmet reklamen och den förekommer både i de så kallade "reklamfria" kanalerna och givetvis i reklamkanalerna och AFP skall betala det ökade kanalutbudet i det kommande svenska digitala TV-nätet. Kvalitet får vika för kvantitet.

Klicka här för att komma tillbaka till min hemsida: Åter hemsidan.

19 augusti 2005

2005-08-19 En fredag

Bloggare lever farligt


Tydligen lever en bloggare farligt. Det är inte så populärt i en demoktrati att folk offentligt ger uttryck för sina åsikter och tankar. De som makten haver vill ha kontroll. Man vill ha kontroll över fenomenet Internet överhuvudtaget. Det kan ju vara farligt för makten om vanligt folk börjar kommunicera över gränserna och utbyter erfarenheter och information som inte har filtrerats av MAKTEN.
En blogg är - för den som inte vet - en personlig och öppen dagbok som kan innehålla precis vad som helst. Det kan vara kommentarer till dagsaktuella händelser, berättelser ur den egna vardagen eller referat till iaktagelser man gjort.

Spritskatt


Norge tar 240:-- i skatt per liter, Sverige tar 200:-- i skatt per liter, Danmark tar 74:-- per liter och Tyskland tar 47:50 och Polen 35.05 per liter 40%ig sprit. Nu vill Sverige sänka med 40%. Det innebär en sänkning från 200:-- till 120:--. Det blir ändå en bra bit kvar till både Danmark, Tyskland och Polen som alla är EU-medlemmar. Sedan vill man höja skatten på alkoläsk.
Det är inte lätt att ha kakan och äta upp den. Allt detta med sprit, läkemedel och andra monopolsituationer visste man om redan då vi sökte medlemskap i EU och trots detta kommer alla dessa fenomen som överraskningar för Sveriges makthavare.
Den fria rörligheten av varor och tjänster gäller nog bara Sverige ut i Europa inte tvärt om. Du får inte köpa Din sprit billigt utomlands (räknas som skattefusk), Du får inte köpa dina läkemedel utomlands (då kringgår Du det statliga läkemedelsregistret som registrerar varje dos Du intar). Du får inte köpa Dina cigaretter utomlands (skattefusk). Du skall inte köpa din bil utomlands (svenska märkeshandlare vägrar ge den garantiservice eftersom Du varit illojal mot dom). Listan kan göras lång. Vem minns inte bråken i byggbranchen.

Möbler på plats


I vår lilla värld är nu möbler och annat som krävs för eget boende på plats. Det som saknas just nu är den boende. Dottern skall dock i morgon lördag ta sitt nya boende i besittning. Vi kommer att göra en ny tur o returresa till Högskolestaden Västerås - Mälarens Pärla. Vi vill ju se till att hon kommer i ordning ordentligt och att alla prylar kommer på plats och att allt fungerar som det ska.

15 augusti 2005

Idag är en annan dag (050815)

Nyckelord


Satsa, långsiktig, strategiprogram, nyckelbranscher, lönebidrag, sysselsättningspaket, nya broar, generösa ersättningsnivåer, lansera, trygghetssystem och utanförskap.
Visst är det värdeladdade ord, men hittar Du något konkret och bindande i dom - inte Du heller! Det kallas för politik när man kan hålla långa tal eller skriva långa artiklar med denna typ av nyckelord som låter väldigt bra, men som inte binder en till något konkret löfte.
Konkret är däremot t ex att det stigande bensinpriset urholkar köpkraften och spär på arbetslösheten. Konkret är att ökande fastighetsskatt och ökande energikostnader för t ex el, fjärrvärme, transporter och liknande sänker den totala köpkraften och spär på arbetslösheten.

Busschaufför rånad


Något som är fruktansvärt konkret är den stackars bussförare som efter dagens jobb blev rånad på sin bil och sin dagskassa. Två män tvingade till sig bilen under väpnat hot, körde några kilometer - övergav bilen och satte eld på den. Det är konkret. Det är verklighet för alla grupper som dagligen bär med sig kontanter. Skälet är ju att ekonomiskt starkare grupper som banker, kassaservice, affärer m fl idag skyddar sig så effektivt att de inte längre är intressanta som lätta rånobjekt för de som inte vill eller kan arbeta för brödfödan.
När skall dessa svagare grupper också få ett rejält rånskydd. När försvinner kontanter och andra lättomsatta betalmedel ur bussar, spårvagnar, taxi etc?
Vilken grupp står sedan på tur att bli rånoffer när dessa grupper har fått ett fullgott skydd?

14 augusti 2005

Dagen efter - dagarna före (050814)

Födelsedagen


Så har dottern fyllt år i år också. Stort lass presenter och en hel del gratulanter. Några hade den dåliga smaken att inte komma pga dålig planering eller fylla eller vadå? Så kan det gå.
Nåja vi var ett glatt gäng i alla fall och kycklingsallad, kakor och tårta gick som smör i solsken. Allt gick ner!
Dottern och två glada töser lämnade kalaset cirka 18:30 för färd till Onsala och vidare till sista dagen på Göteborgs-Kalaset. Lite av sista natten med gänget. Några kusiner var visst guider också. Så nu vilar festar-gänget ut och nyktrar till för att så småningom återinträda i det grå och trista vardagslivet utan glitter och glamor. Hur kul är det?

Snart flyttning


Packningsjobbet har tuffat på hyfsat och 85-90 % är förberett och nedpackat. Presenterna från födelsedagen skall packas så dom klarar en transport. Strax kommer måndagen och släp skall lastas inför avfärd Tisdag morgon.
Hundvakt är ordnad så att vovvarna slipper åka bil i mer än 80 mil i onödan. Dom skulle knappast stå i centrum mitt i en flytt så det vore grymt att ta dom med fram och åter.
Så tisdagen kommer att bli en prövning på många plan. Både fysiskt och psykiskt.

Mat i närheten


Läste en artikel om närproducerad mat. En artikel som spred fördommar om vår omvärld. All mat som inte produceras inom Sveriges gränser är skadlig för oss eftersom den innehåller antibiotika, salmonella och hormoner - underförstått förekommer inte sådant i svensk mat???
Sedan vidgas plötsigt begreppet närproducerad och man tar hellre äpplen från Frankrike än från Sverige. Konstig logik. Våra baslivsmedel i detta land är ju knappast närproducerade. Såväl mjölkprodukter, kött som bröd har utsatts för långa transporter innan de når oss konsumenter. Så det är väl bara att sluta köpa sådant antar jag.

09 augusti 2005

Idag är det en annan dag (050809)

Dotter skulle på begravning men hade ingen bensin - det fixade hennes far.

När hon åkt till sitt var det mors och min tur att dra ut på en runda. Det skall ju både flyttas och fyllas år (nästan samtidigt). Så vissa förberedelser var nödvändiga. (Kan knappast redogöra för detaljer i detta skede:)

Igår fick sig gräsmattan en överhalning och blev "korthårig". I övrigt pågår en eftertänksam packning av diverse prylar. Det gäller ju att tänka efter före så långt det är möjligt. Alternativa TV-apparater testades till exempel. Skrivbordslampa kollades så att den var hel. Damsugare och damsugarpåsar sammanfördes. Ny trådlös telefon (gåva från vänner i Svenljunga) provades och man lärde sig hur den fungerade.

Innehållet i Pappas pryllåda växer och köksstolar målas om till rätt färg. Dragbilen fick en översyn av däcken och däck med dåligt mönster byttes ut. Det är onödigt att köra på dåliga däck. Risken för olyckor ökar dramatiskt.

För övrigt har vädret varit si så där...

På lördagen var det KvarnDag i Ölkestorp och mor med vänninna hade svamputställning. Finessen är att man får en utsökt svampstuvning framåt kvällningen till det grillade köttet. Inte alls fel. Det hade för övrigt varit hygglig mycket besökare på KvarnDagen och detta trots en lite osäker väderlek. Det är alltid trevligt när det kommer besökare till evenemang. Det ligger ju trots allt förberedelser innan genomförandet.
.

04 augusti 2005

Idag är det den 4 augusti

En arbetskamrat har nu fått igång sitt bredband på 0,25 Mb - vilket i sin tur borde förbjudas att kallas bredband - och är glad och lycklig för det. Nu återstår bara att behärska tekniken att surfa på internet.

Annars har semestern mest bestått av en massa alternativt arbete och rätt så lite ledighet. Ovan nämnde arbetskamrats ADSL problem har tagit en viss tid i anspråk. Dotterns förestående flyttning har också medfört en massa nya spännande problem. Alla har i skrivandets stund inte funnit sin lösning.
Vi har i alla fall fått fatt i en ritning över lägenheten i Västerås planlösning som ger lite ledtrådar över hur den kan möbleras. Vi har fått ihop en massa prylar som alla skall transporteras till Västerås så vi har hyrt en rejäl täckt släpkärra.

Denna burken har fått för sig att den med jämna mellanrum skall "gå ner". Har inte riktigt kommit på varför ännu. Hoppas att kunna lösa problemet snart.

Fler arbetslösa och färre jobb är den dystra statistik man får läsa vecka efter vecka och det är knappast det mest upplyftande man kan läsa om. Samtidigt läser man om alla dessa bonusar som delas ut på en betydligt högre nivå. Man kan ju lätt räkna ut att bonus utbetalas till den som sparkat flest anställda. Skulle tro att Telias ledning snart kommer att få en fet bonus efter att ha gjort 3.000 personer arbetslösa.

I ljuset av stigande arbetslöshet, ungdommar som aldrig kommer in på arbetsmarknaden och direktörer med feta bonusar är det väl inte så konstigt om man "tappar" bort brev som kan göra kompisen arbetslös.

SSU och Ung Vänster har i åratal fuskat med medlemsantalet. Kan det rent av vara så att (S) partiet fuskat med valresultatet i åratal? Bara en tanke med tanke på att det tycks vara kulturellt betingat att skaffa sig fördelar med alla tillgängliga medel.

Samtidigt som direktörer fifflar till sig feta bonusar så måste de ju se till att någon betalar dom. Därför slog IT-polis (vad nu detta är sör sort) till mot fildelare i 15 länder. I operation "Site Down" som givetvis leddes av världspolisen USA (i detta fall av FBI) gjordes över 200 husrannsakningar och värdet av det beslagtagna skulle vara ungefär 770 miljoner kronor. Denna uppgift torde vara lika trovärdig som de massförstörelsevapen som skulle finnas i Iraq när G. Busch ville åt deras olja. Jag tror inte en sekund på dessa fantastiska värdesiffror därför att jag inte tror att gemeneman skulle köpt motsvarande produkt. Den var inte tillräckligt intressant för att köpa. Och dessutom är inte all fildelning olaglig som man lätt förleds att tro. Man kan väl anta att fildelarnätverken i framtiden kommer att jobba i krypterade "tunnlar".

01 augusti 2005

Igår har vi varit i Onsala


Nu har vi hälsat på mamma på hennes födelsedag. Vädret var underbart med sol och lite skuggande moln och mer sol.
Alla mina bröder var där och några av deras barn dvs mina barns kusiner (hum.... blev det rätt nu?).
Det lustiga var att vi fick nog med oss fler prylar därifrån än vad vi hade med oss när vi kom. Bilen var liksom fullastad.

Snabbstopp i Svenljunga


Vi ett snabbstopp i Onsala blev vi glatt överraskade - mycket glatt till och med. Dotter'n blev begåvad med en soffa, två fåtöljer, soffbord och golvlampa samt massor av bra och ha-saker till köket. Hon kommer att få en rätt så komplett lägenhet redan innan hon flyttat in. Hustrun diskar och diskar så allt jättefint porslin och bestick och hjälpmedel är rena innan de kommer ner i flyttlådor.

Nu bär det iväg till Bohus


Regnet det bara över ner och man blir blöt om både skor och strumpor....som det heter i visan.
Om några timmar skall vi åka till Bohus och det skall tydligen ske i rekordregnväder.


Åter till Min Hemsida!

Igår har vi varit i Onsala


Nu har vi hälsat på mamma på hennes födelsedag. Vädret var underbart med sol och lite skuggande moln och mer sol.
Alla mina bröder var där och några av deras barn dvs mina barns kusiner (hum.... blev det rätt nu?).
Det lustiga var att vi fick nog med oss fler prylar därifrån än vad vi hade med oss när vi kom. Bilen var liksom fullastad.

Snabbstopp i Svenljunga


Vi ett snabbstopp i Onsala blev vi glatt överraskade - mycket glatt till och med. Dotter'n blev begåvad med en soffa, två fåtöljer, soffbord och golvlampa samt massor av bra och ha-saker till köket. Hon kommer att få en rätt så komplett lägenhet redan innan hon flyttat in. Hustrun diskar och diskar så allt jättefint porslin och bestick och hjälpmedel är rena innan de kommer ner i flyttlådor.

Nu bär det iväg till Bohus


Regnet det bara över ner och man blir blöt om både skor och strumpor....som det heter i visan.
Om några timmar skall vi åka till Bohus och det skall tydligen ske i rekordregnväder.


Åter till Min Hemsida!